Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Αγριογούρουνα προσβλήθηκαν από ίκτερο στην Ήπειρο

Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων που παρατηρείται στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους αγρότες εξαιτίας των ζημιών που προκαλούν στις καλλιέργειες. Ωστόσο «πονοκέφαλο» αποκτούν τώρα και οι κυνηγοί καθώς διαπιστώνεται ότι ζώα έχουν προσβληθεί από ίκτερο.
Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, όταν κυνηγοί που θήρευσαν αγριόχοιρο, διαπίστωσαν κατά τη σφαγή αλλοίωση στα όργανά του. 
Ενημερώθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο οποίος και μετέφερε τον αγριόχοιρο στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της Περιφέρειας για την εξέτασή του.
Από ότι όμως φαίνεται δεν πρόκειται για το μοναδικό κρούσμα γιατί η νόσος έχει επηρεάσει και άλλα ζώα.
Αυτό οδήγησε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων, να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, χωρίς να τίθεται θέμα ή κίνδυνος επιδημίας. 
Συνιστά ψύχραιμη αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων και παράλληλα έδωσε τις εξής οδηγίες προς τους κυνηγούς:
1) Να χρησιμοποιούν γάντια κατά το γδάρσιμο των αγριογούρουνων.
2) Να μην μαγειρεύουν και να τρώνε εντόσθια αγριογούρουνου.
3) Το κρέας του αγριογούρουνου, όπως και κάθε θηράματος πρέπει να βράζεται πολύ καλά.
4) Εάν διαπιστώσουν ότι τα εντόσθια και κυρίως το συκώτι του αγριογούρουνου είναι αλλοιωμένο, ή το κρέας δεν έχει καλό χρώμα θα πρέπει είτε να συμβουλευθούν ιδιώτη κτηνίατρο, είτε στην πιο απλή περίπτωση να θάψουν, ή να κάψουν το πτώμα του ζώου, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση ασθενειών.
5) Να επικοινωνούν με τον  Κυνηγετικό Σύλλογο,  ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, η οποία έχει την εξέταση των περιστατικών και εποπτεία του όλου θέματος.