Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι αλλαγές στο φορολογικό

Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα καθώς αλλάζει η ισχύουσα φορολογική κλίμακα, καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές αλλά και θεσπίζονται νέα αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Παράλληλα θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους «έχοντες» εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς την συμμετοχή της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς. Το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να συνταχθεί έως τα τέλη Απριλίου και στην συνέχεια θα εξεταστεί από τους επικεφαλής της Τρόικας.
Κλιμάκιο εισ/ματος Φορ/γικός συν/στής % Φόρος κλιμακίου Σύνολο εισ/ματος Σύνολο φόρου
5.000                           0           0         5.000       0
7.000                         10       700       12.000     700
4.000                         18       720       16.000   1.420
10.000                       25    2.500       26.000    3.920
14.000                       35    4.900       40.000    8.820
20.000                      38     7.600       60.000   16.420
40.000                      40   16.000     100.000   32.420
Άνω των 100.000     45
Ωστόσο παρά τις εξαγγελίες για την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, η πρόταση της επιτροπής δεν περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις αφού θα φορολογούνται όλες με συντελεστή 20% και όχι 15%, όπως προέβλεπαν οι αρχικές εισηγήσεις όταν στο διάλογο συμμετείχε και η Ν.Δ.
Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι τα μέλη της εν λόγω επιτροπής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ανωτέρω συντελεστή στο 15% όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Παράταση της προθεσμίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 30 Απριλίου

Μέχρι τις 30 Απριλίου παρατείνεται η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του ν.4038/2012 των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2012 η οποία έληγε σήμερα Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, για διευκόλυνση των φορολογούμενων, δίδονται οι παρακάτω παρατάσεις μέχρι και την 30η Απριλίου 2012:
1) Υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του ν.4038/2012 των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2012 η οποία λήγει την 30η Μαρτίου 2012.
2) Υποβολής οριστικής δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών η οποία λήγει την 30η Μαρτίου 2012.
3) Υποβολής από τις επιχειρήσεις των στοιχείων που αφορούν παροχή Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και κατοικιών για το οικονομικό έτος 2011(χρήση 2010) η οποία έληξε την 15η Φεβρουαρίου 2012.
4) Υποβολής από τις επιχειρήσεις των σχετικών στοιχείων που αφορούν παροχή Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και κατοικιών για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) η οποία λήγει την 30η Μαρτίου 2012.
• Όταν η Εργοστασιακή Τιμολογιακή Αξία (ΕΤΑ) του έτους πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, πριν ή μετά τη μείωση λόγω παλαιότητας, είναι κάτω των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, τα στοιχεία που αφορούν τα στελέχη και τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα αυτά, δεν θα συμπεριληφθούν στις υποβαλλόμενες καταστάσεις.
5) Υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης της χρήσης 2010 η οποία λήγει την 10η Απριλίου 2012.
6) Υποβολής της Έκθεσης φορολογικής Συμμόρφωσης στην βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ για ισολογισμούς που έκλεισαν την 30η Ιουνίου 2011, η οποία λήγει την 30η Μαρτίου 2012.
7) Ενημέρωσης της εφαρμογής της ΓΓΠΣ για ανάληψη διαχειριστικού ελέγχου ο οποίος περιλαμβάνει χορήγηση «ετήσιου πιστοποιητικού» για τις εταιρίες που έκλεισαν ισολογισμό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, η οποία λήγει την 30η Μαρτίου 2012.

Υπέγραψε ο Παντελής Οικονόμου την σχετική ΚΥΑ για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Προχωράει από το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία πληρωμής της επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών αφού σήμερα Παρασκευή, 30 Μαρτίου, η σχετική ΚΥΑ με θέμα «Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος», έλαβε και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου.
Όπως είναι γνωστό η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες κάθε χρόνο συνήθιζε να πραγματοποιείται από τις αρχές Μαρτίου και αφορά στην επιστροφή του φόρου επί των πωλήσεων των αγροτών κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση.
Ωστόσο, φέτος ανακοινώσεις με λεπτομέρειες επί του θέματος αλλά και η δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναμένεται να γίνει τα επόμενα 24ωρα.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε Διεθνή Έκθεση για την προώθηση των Εναλλακτικών Μορφών τουρισμού

Με στόχο την προβολή και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει η Ήπειρος, η Περιφέρεια συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση NEXUS που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC της Αθήνας.
Στα εγκαίνια της Έκθεσης που έγιναν, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη το απόγευμα της Πέμπτης (29 Μαρτίου), παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που είχε την ευκαιρία σε σύντομη συζήτηση με τον Υφυπουργό, να τον ενημερώσει σε γενικές γραμμές για τα προβλήματα και τις προοπτικές του τουρισμού και ιδιαίτερα των εναλλακτικών μορφών στην Ήπειρο.
Ο Περιφερειάρχης παρέλαβε επίσης το βραβείο που απονεμήθηκε στην Περιφέρεια από τους διοργανωτές για την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το πλούσιο προϊόν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που διαθέτει η Ήπειρος.
Η Διεθνής Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Απριλίου και οι εκθέτες που συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε νέες εμπορικές συνεργασίες με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, κυρίως από χώρες της Ευρώπης. Οι θεματικές ενότητες αφορούν τον θρησκευτικό, πολιτιστικό, θαλάσσιο, ορειβατικό, περιπατητικό, γαστρονομικό τουρισμό, τον Αγροτουρισμό, spa & wellness κ.α.. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τελεί υπό τη σκέπη της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία εκπροσωπήθηκε στα εγκαίνια από τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, τον τιτουλάριο μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο και τον αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο (που εκ μητρός κατάγεται από το Μολυβδοσκέπαστο).
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στην Έκθεση, υπογράμμισε ότι: «η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την ενιαία τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, επιζητεί συνεχώς νέες αγορές, προβάλλει κάθε δυνατότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέλκυση τουριστών προς κάθε γωνιά και περιοχή. Με γνώμονα αυτές τις αρχές, συμμετέχει και στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού. Η Ήπειρος διαθέτει πολλές και ποικίλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Έχει τις υποδομές, έχει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, προσφέρει δυνατότητες τουρισμού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε όλοι, φορείς, υπηρεσίες και επαγγελματίες να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, να κινηθούμε ενιαία, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΑΡΤΑ: Νεκρός από πνιγμό βρέθηκε 19χρονος ψαράς στη λιμνοθάλασσα Ροδιάς

Νεκρός από πνιγμό βρέθηκε τελικά σήμερα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Ροδιάς στην Άρτα ο 19χρονος που αγνοούνταν από χτες.
Ο νεαρός που είχε βγει για ψάρεμα χτες το πρωί δεν είχε επικοινωνήσει με τους οικείους και οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας με πλωτά και εναέρια μέσα.
Τελικά, βρέθηκε σήμερα νεκρός.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνάντηση εργασίας για τη δράση ΤΟΠΣΑ

Ενημερωτική συνάντηση εργασίας σχετικά με τη δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)» του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ, προγραμματίζεται την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012. Στόχος της συνάντησης είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία συμπράξεων και την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση, με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Η ενημερωτική συνάντηση θα περιλαμβάνει:
1.1.Παρουσίαση βασικών σημείων της πρόσκλησης και των συνημμένων αρχείων αυτής.
2.2.Παρουσίαση του φακέλου εξέτασης της Διαχειριστικής Επάρκειας.
3.3.Ερωτήσεις – διευκρινήσεις σε θέματα που αφορούν την υποβολή προτάσεων.
Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, ώρα 11:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ, Ν. Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος όροφος).


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/index.php

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόγραμμα Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού για το έτος 2012


Τα προγράμματα θα εκτελεστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες - απορίες απευθυνθείτε στον καθ. Φυσ. Αγωγής Οικονόμου Γεώργιο 6976898587

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Οδηγίες πως θα προμηθευτείτε τον κλειδάριθμο

Οδηγίες και προθεσμίες από το υπουργείο Οικονομικών για το πως θα προμηθευτείτε τον κλειδάριθμο για να υποβάλλετε ηλεκτρονικά την φορολογική σας δήλωση.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενόψει της αύξησης της υποχρεωτικότητας υποβολής δηλώσεων εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το Οικονομικό Έτος 2012, ενημερώνει για τα ακόλουθα:
1. Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης των υφιστάμενων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ που δεν έχουν προβεί στη διαδικασία λήψης και εισαγωγής κλειδαρίθμου ισχύουν ως έχουν μέχρι τις 31/12/2012. Έτσι, οι φορολογούμενοι μπορούν να προμηθευτούν τους νέους κωδικούς (κλειδάριθμο), καθ’ όλο το έτος χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.
2. Όσοι φορολογούμενοι υποχρεώνονται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης ή δεν έχουν κάνει αίτηση λήψης κωδικών, θα λάβουν συστημένη επιστολή από τη ΓΓΠΣ με κωδικούς πρόσβασης και κλειδάριθμο.
3. Η διαδικασία λήψης κλειδαρίθμου από τους υφιστάμενους χρήστες, καθώς και ενεργοποίησης κωδικών για νέους χρήστες, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ ανεξάρτητα από τη διαδικασία αποστολής συστημένων επιστολών από τη ΓΓΠΣ. Οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις ΔΟΥ για τις αιτήσεις που κάνουν για απόκτηση κλειδαρίθμου.

Περιοδεία στελεχών των Οικολόγων Πράσινων στην Ήπειρο

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Δελτίο τύπου


Περιοδεία στελεχών των Οικολόγων Πράσινων στην Ήπειρο
Συνέντευξη τύπου Τρίτη 3 Απριλίου στις 11.30 στην Άρτα.
Περιοδεία σε Πρέβεζα, Άρτα, Ηγουμενίτσα πραγματοποιεί κλιμάκιο στελεχών των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Απριλίου με στόχο την ενημέρωση για τα τοπικά θέματα και την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος.
Το κλιμάκιο αποτελείται από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γιάννη Παρασκευόπουλο, τον Γιώργο Κανέλλη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και τοπικά μέλη και θα βρίσκεται την Δευτέρα 2 Απριλίου στην Πρέβεζα και την Τρίτη 3 Απριλίου σε Άρτα και Ηγουμενίτσα.
Έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τους δημάρχους των τριών πόλεων και κοινωνικούς φορείς.
Την Τρίτη 3 Απριλίου και ώρα 1130 θα δοθεί συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα επικοινωνίας, στην Άρτα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου(3ος όρ. Δημαρχείου) και θα είναι ανοικτή, πέραν των δημοσιογράφων και στο κοινό.
Πληροφορίες: Γ. Κανέλλης 6972902750

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΚΑΛΠΑΚΙ

ΠΡΕΒΕΖΑ: «Όχι» από το δημοτικό συμβούλιο για τα κέντρα μεταναστών

Ο Δήμος της Πρέβεζας τάχθηκε κατά της δημιουργίας Κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο ψήφισε όχι στα κέντρα που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν ως "φυλακές".
Όχι μόνο όσον αφορά το στρατόπεδο Τσακαλώτου στον παντοκράτορα, που στην ουσία είναι πεδίο βολής, αλλά και σε κανένα από τα υπόλοιπα στρατόπεδα και ούτε καν σε περιοχή του Δήμου. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και απόψεις των αντιπροσώπων των φορέων της Πρέβεζας.
Και η άποψη του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαΐλη αλλά και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέργιου Γιαννάκη (ο οποίος απουσίαζε και παρέδωσε γραπτώς τις απόψεις του) ταυτίστηκαν.
Τα στρατόπεδα αποτελούν ιστορικά μνημεία ενώ διεκδικούνται για να αξιοποιηθούν από τον λαό της Πρέβεζας. Για τον σκοπό αυτό έχουν συνταχθεί και μελέτες. Μεγάλο πλήγμα θα υποστεί τόσο η τοπική κοινωνία αλλά και ο τουρισμός με την υλοποίηση αυτών των κέντρων.
Μετά από αυτήν την απόφαση αναμένουμε τώρα τι πρόκειται να γίνει στην συνέχεια μιας και σήμερα Παρασκευή θα πρέπει υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι για τη δημιουργία των Κέντρων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Θανατηφόρο τροχαίο

Τον θάνατο ενός νέου 22 χρονών είχε σαν τραγικό αποτέλεσμα το τροχαίο που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα Ιωάννινα και τον σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου 24 χρονών.

Το τροχαίο σημειώθηκε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 24χρονος εξετράπη της πορεία του και στην συνέχεια χτύπησε πάνω σε κολώνα φωτισμού.
Νεκρός ανασύρθηκε ο 22χρονος συνοδηγός ενώ σοβαρά τραυματισμένος ο 24χρονος οδηγός του ι.χ. αυτοκινήτου.
Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος γίνεται από το τμήμα τροχαίας Ιωαννίνων.

Στην Εφορία τα στοιχεία όσων δεν πληρώνουν το χαράτσι

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και από εκεί στην Εφορία θα αποστέλλονται, μετά το πέρας 4 μηνών, τα στοιχεία όσων ιδιοκτητών κατοικιών δεν έχουν καταβάλλει το ειδικό τέλος ακινήτων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλάσσονται από την καταβολή του ειδικού τέλους αλλά έχουν λάβει τον λογαριασμό της Δ.Ε.Η., καλούνται να πληρώσουν όλο το ποσό που αναγράφεται και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση στην Εφορία προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό που αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος.
Η σχετική αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοτυπία του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και δήλωση του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011 ή 2012 του ιδιοκτήτη.
Σχετικά με την επιβολή του μειωμένου συντελεστή (0,5) για τον υπολογισμό του τέλους σε πολύτεκνους διευκρινίζεται ότι ισχύει μόνο εφόσον υπάρχουν τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά.
Σημειώνεται πως το μειωμένο τέλος δεν ισχύει στην περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

ΕΛΓΑ: Σήμερα οι αποζημιώσεις των δικαιούχων

Αποζημιώσεις ύψους άνω των 13 εκατ. ευρώ καταβάλλει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε κτηνοτρόφους και αγρότες όλης της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε ο ΕΛΓΑ, θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.649 δικαιούχων αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, περισσότερα από 13 εκατομ. ευρώ.

Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, σε πολλές περιοχές της χώρας το 2011 και παραγωγούς που έχουν υποβάλλει Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής, σύμφωνα με το νόμο 3877/2010 και έχουν καταβάλλει την ασφαλιστική εισφορά που προβλέπεται από το νόμο αυτό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. με απόφασή του, που ελήφθη στις 27-03-2012, προτείνει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παράταση της προθεσμίας καταβολής της εισφοράς μέχρι τις 30 Απριλίου 2012. Συνεπώς, όσοι παραγωγοί δεν έχουν καταβάλλει καθόλου ή έχουν καταβάλλει μέρος της εισφοράς, πρέπει να την καταβάλλουν το αργότερο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, ώστε να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛ.Γ.Α. και να μπορούν να υπαχθούν στα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
Τέλος, ο ΕΛ.Γ.Α. ενημερώνει ότι η επόμενη πληρωμή για ζημιές 2011 θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τι αλλάζει στη φορολογία προσώπων και επιχειρήσεων

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και επιχειρήσεων προβλέπει το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κατά τη διαδικασία του διαλόγου κομμάτων και κοινωνικών φορέων για το νέο φορολογικό σύστημα.

Από τον διάλογο, έχει αποχωρήσει η ΝΔ, η οποία πάντως συμμετείχε στον μεγαλύτερο αριθμό συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 4, από 8 σήμερα.
Στη νέα κλίμακα δεν αλλάζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο παραμένει στα 5.000 ευρώ.
Προβλέπονται μειώσεις και στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.
Τι θα γίνει με τους φόρους στα ακίνητα
Στα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις από τις πραγματικές τιμές.
Οι τελικές προτάσεις του διαλόγου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.
Τέλος προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.