Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Δόξα Δράμας-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2

 Κρίζμαν και Λεό οι σκόρερ του ΠΑΣ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε με 2-1 στο γήπεδο της Δράμας της τοπικής Δόξας για την 19η αγωνιστική της Super League 2.
Ο Κρίζμαν από κοντά στο 21΄ έκανε το 0-1, μετά από σουτ του Ελευθεριάδη και ασθενή απόκρουση του Μένκα.
Στο 63΄ μπαλιά του Χάμοντ στον Κρητικό που  προλαβαίνει την έξοδο του Χουτεσιώτη και με κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να ισοφαρίσει για τη Δόξα.
Στις καθυστερήσεις σέντρα του Παντελάκη, κεφαλιά του Μπουκουβάλα, και ο Λεό από κοντά κάνει το 1-2 χαρίζοντας στον ΠΑΣ το τρίποντο.


ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ (Κώστας Βασιλακάκης): 
Μένκα, Σιώπης, Κουκόλης, Καψάλης, Παπαργυρίου, Πλέγας, Κόντος (Χάμοντ 59΄), Πινδώνης (Μαρκοπουλιώτης 82΄), Σαμπανίδης, Κρητικός (Αποστολίδης 90΄), Ρόβας.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αργύρης Γιαννίκης): 
Χουτεσιώτης, Σκόνδρας, Παντελάκης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Σιόντης, Λιάσος (Κάστρο 75΄), Νικολιάς (Λεό 74΄), Παμλίδης, Ελευθεριάδης (Ξύδας 64΄), Κρίζμαν.

Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού από την Περιφέρεια Ηπείρου


Άρχισε σήμερα από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου η διακίνηση έντυπου υλικού και η ανάρτηση ενημερωτικών ανακοινώσεων για τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού σε υπηρεσίες, χώρους μαζικής συνάθροισης κ.α.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τους Διευρωπαϊκούς άξονες της Ηπείρου


H προοπτική υλοποίησης των ώριμων έργων που αφορούν τους Διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες της Ηπείρου, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό την προεδρία του Υπουργού Κων. Καραμανλή και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη και του Τεχνικού Συμβούλου Κων. Παπαπολύζου.
Συγκεκριμένα επί τάπητος τέθηκαν: Η σύνδεση της Ιόνιας Οδού (Καμπή) με γέφυρα Καλογήρου, ο παραλιακός άξονας Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα και η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημερώνοντας τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τη σύσκεψη και την αναλυτική συζήτηση που έγινε προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θέτουν σε νέες βάσεις το ζήτημα των τριών αυτών οδικών αξόνων.
Το βασικότερο αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ισχύ από το 2015, βάσει της οποίας τέθηκαν πολύ υψηλότερα όρια κίνησης οχημάτων για εγκρίσεις οδικών αξόνων τετράιχνης διατομής. «Για πέντε χρόνια στα διευρωπαϊκά δίκτυα της Ηπείρου δεν έγινε τίποτα και απεκρύβη η αλήθεια», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ταυτόχρονα όμως αυτό φαίνεται να αποτελεί και ανυπέρβλητο εμπόδιο για την κατασκευή- με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο- της επέκτασης της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά με τετράιχνη διατομή. Όπως ανέφερε μάλιστα ο Υπουργός το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζει το Υπουργείο και για το βόρειο τμήμα του Ε65, για το οποίο θα εκπονηθεί νέα μελέτη για το κυκλοφοριακό φορτίο, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν καλύπτονται τα όρια που θέτει η Ε.Ε. για χρηματοδότηση του έργου.
Η συζήτηση ανά έργο:
Για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού – Γέφυρα Καλογήρου, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου (με τον Υπουργό Χρ. Σπίρτζη) και την απόφαση που είχε ληφθεί για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ωστόσο δεν είχε προχωρήσει εξαιτίας της μετεκλογικής ενημέρωσης που έγινε πως δεν είχε ολοκληρωθεί η γεωλογική μελέτη.
Ο Υπουργός – με δεδομένη τη δέσμευση των 35 εκ. ευρώ από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»- αποδέχθηκε το αίτημα της Περιφερειάρχη να ανατεθεί στην Περιφέρεια η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης ώστε στη συνέχεια να δημοπρατήσει και το έργο στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης.
Για τον παραλιακό άξονα διασταύρωση Πάργας μέχρι Μεσοπόταμο, από Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, ζητήθηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο ή σε διαφορετική περίπτωση να παραδοθεί στην Περιφέρεια η μελέτη- για την οποία οι υπηρεσίες του Υπουργείου διατείνονταν ότι είναι ώριμη- προκειμένου να την υλοποιήσει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της. Ο Υπουργός, υποσχέθηκε να εξεταστεί το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη και στη συνέχεια να παραδοθεί στην Περιφέρεια.
Για τη σύνδεση Ιόνιας Οδού- Κακαβιά: Όπως δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης: «Με τις υπάρχουσες συνθήκες (όπως ισχύουν μετά το 2015) είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από την Ε.Ε. η κατασκευή του οδικού άξονα με τετράιχνη διατομή. Εκείνο όμως που μπορεί να γίνει είναι η κατασκευή του μέσω σύμβασης παραχώρησης, με την ευθύνη να αναλαμβάνει η Περιφέρεια.
Ο Υπουργός είπε ότι μπορεί να μας διαθέσει από το τομεακό του Υπουργείου για το 2021-2027 50 εκ. ευρώ/ ετησίως για δύο χρόνια, εφόσον πάρει και την ευρωπαϊκή έγκριση.
Θα πρέπει όμως να βάλουμε και εμείς από το δικό μας συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα 50 εκ. ευρώ και μετά με τη μέθοδο της παραχώρησης αν μπορέσουμε να φτιάξουμε όλο το δρόμο μέχρι την Κακαβιά. Απαντήσαμε πως θα εξετάσουμε το θέμα με τον τεχνικό σύμβουλο και την παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού και θα απαντήσουμε οριστικά».
«Από την όλη συζήτηση – συνέχισε- κατάλαβα πως αν δεν ακροβατήσουμε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό το τμήμα να κατασκευαστεί στην επόμενο προγραμματική περίοδο με τέσσερις (δύο +δύο) λωρίδες. Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να γίνουν νέες μελέτες για την κυκλοφοριακή κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι σιγά- σιγά το δίκτυο μέχρι την Τεργέστη γίνεται. Και θα απαιτήσουμε ποσά έξω από τα συγχρηματοδοτούμενα που έχει είτε το τομεακό του Υπουργείου είτε το δικό μας στο 2021-2027».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε: «Βέβαια αυτό ξεφεύγει από τις δικές μας δυνατότητες. Θα το θέσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα συζητήσω με όλους και τελικά θα πάρουμε απόφαση, αφού ωριμάσουμε και άλλο τις γνώσεις μας σε κάποια πράγματα, τα οποία μας ήρθαν όλα μαζί».

Αυστηρά μέτρα με έλεγχο στην είσοδο σε Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων


Έκτακτα μέτρα ύστερα από οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας παίρνουν τόσο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.
Σκοπός είναι η πρόληψη αλλά και η σωστή διαχείριση περιστατικών που φτάνουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα με συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορωνοιό.
Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανακοινώθηκε ότι η πρόσβαση σε ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό θα γίνεται μόνο από την κεντρική πύλη και ύστερα από έλεγχο.
Παράλληλα περιορίζονται στο ελάχιστο τα επισκεπτήρια.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων 
«Από τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και για λόγους ορθολογικής και ασφαλούς διαχείρισης της κατάστασης που έχει προκύψει αναφορικά με τον Covid-19, ανακοινώνεται ότι η πρόσβαση για ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό θα πραγματοποιείται, κατόπιν ελέγχου, μόνο από την Κεντρική Πύλη.
Για το λόγο αυτό έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα και τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ. Συνεπώς η πρόσβαση από την πλευρά του Πανεπιστημίου (γεφυράκι) από 29-02-2020 και μέχρι νεωτέρας δεν θα είναι εφικτή.
Παρακαλούνται οι Πολίτες της περιοχής να δείξουν την κατάλληλη ευαισθησία και κατανόηση, να υπακούσουν στις υποδείξεις των υπαλλήλων και  να περιορίσουν στο ελάχιστο απαραίτητο την επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο».

Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα
Έκτακτα μέτρα λαμβάνει και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.
Έτσι η είσοδος γίνεται μόνο από μία πύλη, την κεντρική, στην οποία υπάρχει προσωπικό σε 24ωρη βάση.
Το προσωπικό ενημερώνει τους ασθενείς που φτάνουν και παίρνει ένα σύντομο ιστορικό ώστε αν διαπιστώσει ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα να το οδηγήσει σε ειδικό χώρο, έξω από το νοσοκομείο.
Για να εξυπηρετηθούν τέτοιου είδους ανάγκες διαμορφώθηκε χώρος στην είσοδο, στο παλιό κυλικείο, όπου οδηγούνται περιστατικά με συμπτώματα ανάλογο του επικίνδυνου ιού.
Παράλληλα περιορίζεται στο ελάχιστο το επισκεπτήριο όπως και οι συνοδοί ασθενών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ. για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού


Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνει για πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από σήμερα το απόγευμα (28-02-2020) στα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις βόρειους ανέμους και χιονοπτώσεις στα βόρια ορεινά και ημιορεινά.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αναβάλλεται το άναμμα της αποκριάτικης φωτιάς στην Τ.Κ. Παρακαλάμου

Αγαπητοί συγχωριανοί, λόγω της απόφασης του Κράτους περί ακύρωσης όλως των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη την χώρα, είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλλουμε το άναμμα της αποκριάτικης φωτιάς στην κοινότητά μας, που είχαμε προγραμματίσει για την Κυριακή, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογό μας και με την αρωγή του Δήμου Πωγωνίου.

Με τιμή
Ο πρόεδρος
Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου
Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Δήμος Πωγωνίου: Ακύρωση όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο Δήμος Πωγωνίου, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία ακυρώνει όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, διακόπτει τη διανομή υλικών στους πολιτιστικούς συλλόγους για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς (άναμμα τζαμάλας και κούλουμα).
Λυπούμαστε για την εν λόγω ματαίωση που προέκυψε μετά τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Επίσκεψη του Σύλλογου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου


Ο Σύλλογός Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού επισκέφθηκε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου.
Πιστοί στις υποσχέσεις προσπάθησαν να κάνουν γνωστό το πολυφωνικό τραγούδι κυρίως στα μικρά παιδιά ώστε σε λίγο καιρό αυτά να αναλάβουν μόνα τους τη σκυτάλη.
«Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι μας κοιτούσαν με περιέργεια... και απορία... προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε τι είναι αυτό που κάνουμε γιατί το κάνουμε πως το κάνουμε και τι θέλουμε από εκείνα... όταν τους τραγουδήσαμε η περιέργεια έγινε "συμπάθεια" και στη συνέχεια όταν τα ίδια τα παιδιά τραγούδησαν μαζί μας - και μιλάμε για παιδιά από Πρώτη μέχρι Έκτη δημοτικού- είδαμε στα ματάκια τους την όρεξη για συμμετοχή.
Ήδη οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία παιδικού Πολυφωνικού όπως σας έχουμε πει έχουν γίνει και ευελπιστούμε στη συμμετοχή και των ακόμα μικρότερων φίλων μας».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Να ζητήσει η κυβέρνηση έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη μεταφορά του ασύλου στην Τουρκία


Αλλαγή της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος πρότεινε ο πρώην  υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η Ελλάδα και κυρίως τα νησιά δεν αντέχουν άλλο, μετά από τόσα χρόνια,  το βάρος της προσφυγικής κρίσης, η οποία πλέον έχει ξεπεράσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Ο πρώην υπουργός  παρομοίασε τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στα νησιά με «μικρό εμφύλιο» και κάλεσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να έρθει σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση και να επιδιώξει άλλου είδους λύση στη συγκεκριμένη κρίση.  Όπως είπε όσα πλοία κι αν στείλουν η Ελλάδα και  η Frontex στο Αιγαίο,  από τη στιγμή που οι ροές συνεχίζονται και οι  άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα, η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνει στην Τουρκία την έρευνα και διάσωση.

Ορίζοντες Ηπείρου: Προτάσεις για την αποκατάσταση των επιχειρηματικών ζημιών από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων


Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω του κορωναϊού, οι Ορίζοντες Ηπείρου επισημαίνουν την οικονομική ζημία που θα προκύψει και στην Ήπειρο.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάστασή τους και από την περιφερειακή αρχή να φέρει εκτάκτως προς συζήτηση το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Βάση συζήτησης για τη διαμόρφωση της απόφασής μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι εξαιρετικές προτάσεις που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
Ειδικότερα, ο κ. Φαρμάκης προτείνει
1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑΑ
5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
• Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.
9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
• Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.
10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Από το γραφείο Τύπου

Δήμος Πωγωνίου: Αποκριάτικο γλέντι από το ΚΗΦΗ Κουκλιών


Ανεξάντλητο κέφι, παραδοσιακή μουσική και πλούσια εδέσματα  είχε το αποκριάτικο γλέντι που στήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου από το  Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Πωγωνίου.
Οι ωφελούμενοι διασκέδασαν με την ψυχή τους αποδεικνύοντας ότι η ψυχή δεν έχει ηλικία!
Τα μέλη του ΚΗΦΗ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γρηγόρης Μποντίνης που τους ευχήθηκε καλές αποκριές και επεσήμανε ότι ο Δήμος και οι εργαζόμενοί του θα είναι πάντα στο πλευρό τους.
«Η στενή σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό σας γιατί σας αξίζει κάθε σεβασμός.
Σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να διασκεδάσουμε αφού το κέφι σας είναι μεταδοτικό» σημείωσε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Γκόγκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.  Νικόλαος Γαλίτσης, Μιχάλης Σιούτης και Αθανάσιος Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Τσαραώσης και το μέλος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ κ. Αναστάσιος Κουρής.
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Πωγωνίου, που λειτουργεί στην Τ.Κ. Κουκλιών, εξυπηρετεί τριάντα δημότες προσφέροντάς τους υπηρεσίες φροντίδας, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων προέβη στις εγκρίσεις αποτελεσμάτων διαγωνισμών για διάφορα έργα.
Αναλυτικά:
Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα έργα:
«Διαγραμμίσεις - Αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 160.000 €. Ανάδοχος Γ. ΚΑΡΑΚΑΞΑΣ.
«Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων με την κατασκευή βραχοπαγίδων επί της εθνικής οδού Άρτας – Τρικάλων στη θέση Ψηλά Δένδρα Γωνιάς Κάτω Αθαμανίου», προϋπολογισμού € 246.000. Ανάδοχος ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.
«Άμεση αντιμετώπιση καταπτώσεων και κατολισθητικών φαινομένων επί της εθνικής οδού Άρτας – Τρικάλων στη θέση Μελάτες», προϋπολογισμού 74.400 € Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Ο.Ε.
Αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι των έργων:
«Βελτίωση οδικής λειτουργίας τμήματος του οδικού δικτύου Ελεούσα – Κρύα (Ν. Ιωαννίνων)», προϋπολογισμού 485.000 €. Ανάδοχος Γεωτεχνική Μηχανική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
«Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ. Χόχλας του Δήμου Πάργας» προϋπολογισμού € 120.000,00 με ΦΠΑ. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ.
«Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού και αντιστήριξη πρανών επί της οδού Άρτας –Ρετσιανών μετά από πλημμύρα», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος Ι. ΚΑΛΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
«Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων 250 θέσεων στο γήπεδο Γραμμενίτσας, 150 θέσεων στο γήπεδο Καμπής και 150 θέσεων στο γήπεδο Καλαμιάς», προϋπολογισμού 54.560 €. Ανάδοχος EVEN IKE.
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου: «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γεννεσίου της Θεοτόκου Αγίου Μηνά Ζαγορίου» προϋπολογισμού 40.000. €.
Αναδείχτηκε ανάδοχος (KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.) για το έργο «Πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων και κατασχεθέντων προϊόντων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα» στην Περιφέρεια Ηπείρου, προϋπολογισμού 600.000 €.
Αναδείχτηκε ανάδοχος (Σπ. Παναγιωτόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.) για το «πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών Π.Ε. Πρέβεζας για τα έτη 2020-2021», προϋπολογισμού € 50.000.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δείτε αν κερδίσατε στην φορολοταρία του Φεβρουαρίου


Το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 37η κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές του Ιανουαρίου 2020.
Στη φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ. 
Το πόσο είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο, δεν θεωρείται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό, που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος, ενώ οι νικητές ενημερώνονται μέσω προσωπικού μηνύματος.

Οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελευθέρα την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν

Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου  την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου,  στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr/epilego/ μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.
Για πρώτη φορά, οι 1,5 εκ. μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.
Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του.
Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 09:30

Την Παρασκευή 28-02-2020 και ώρα 09:30  συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:  
1. Κατάρτιση του σχεδίου της 1ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2020 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Έγκριση του από 24-02-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων με την κατασκευή βραχοπαγίδων επί της εθνικής οδού Άρτας – Τρικάλων στη θέση Ψηλά Δένδρα Γωνιάς Κάτω Αθαμανίου»,  προϋπολογισμού € 246.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.
3. Έγκριση του από 25-02-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αντιμετώπιση καταπτώσεων και κατολισθητικών φαινομένων επί της εθνικής οδού Άρτας – Τρικάλων στη θέση Μελάτες», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.
4. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα» με προϋπολογισμό έργου 230.000,00 € με ΦΠΑ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας  ΙΡΑ ΙΙ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας μέσω του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Interreg IPA CBC “Greece - Albania 2014 - 2020” και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη Συλλογική Απόφαση  ΣΑΕΠ 518/6 Ηπείρου με Κ.Α 2018ΕΠ51860037 και τίτλο «G.A.T.E., Περιφέρεια Ηπείρου, GR - AL 2014-20».
5. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του υποέργου της   Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γεννεσίου της Θεοτόκου Αγίου Μηνά Ζαγορίου» προϋπολογισμού 40.000,00 € με Φ.Π.Α.
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης  στην Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης από Αϊ Γιάννη έως Κόνιτσα», αναδόχου ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, μέχρι την 04-06-2020.
7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης  στην περιφερειακή οδό Ιωαννίνων», αναδόχου ΓΚΕΣΟΥΛΗ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ε.Δ.Ε, μέχρι την 05-06-2020.

Ο φόβος για τα Ψυχοφάρμακα: Μύθοι και Πραγματικότητα


Αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, υπναγωγά, σταθεροποιητικά και αντιψυχωτικά: 
Οι επιστήμονες διαθέτουν πλέον στη φαρέτρα τους, έναν μεγάλο αριθμό φαρμάκων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ψυχικών συμπτωμάτων και νοσημάτων.
Η χρήση αυτών των φαρμάκων όμως, συνοδεύεται από μύθους, παρεξηγήσεις και προκατάληψη. 
Ο φόβος για τα “ψυχοφάρμακα” είναι συχνά μη δικαιολογημένος.
Σε μεγάλης κλίμακας μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ από το UCLA, αποδείχθηκε ότι το 74% των ασθενών διακόπτει τη φαρμακευτική του αγωγή, καθώς ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες παρενέργειες των φαρμάκων.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
Ο Άγις Γούζαρης, Ψυχίατρος, με μεταπτυχιακές σπουδές  στην Κοινωνική Ψυχιατρική και Επιστημονικά Υπεύθυνος στην εταιρεία ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, (psychikifrontida.gr) διαλύει τους συνηθέστερους μύθους σχετικά με τα ψυχοφάρμακα.
Μύθος πρώτος: “Μήπως δεν χρειάζονται τα ψυχοφάρμακα; Η ψυχοθεραπεία μπορεί να φέρει εξίσου καλά αποτελέσματα!”
Μου θυμίζει μια άλλη συχνή ερώτηση: πότε κάποιος με αρχόμενο σακχαρώδη μπορεί να τον αντιμετωπίσει μόνο με δίαιτα και πότε χρειάζεται να πάρει και φαρμακευτική αγωγή; Η αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων, φαρμακευτική ή μη-φαρμακευτική, δε διαφέρει ουσιαστικά από την αντιμετώπιση της πλειοψηφίας των χρόνιων σωματικών παθήσεων.
Συχνά είναι απαραίτητος ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας, δεδομένου ότι για πολλές ψυχικές παθήσεις υπάρχει μια πληθώρα ερευνών, οι οποίες αποδεικνύουν ότι αυτός ο συνδυασμός είναι ο αποτελεσματικότερος σε σχέση με “μόνο φαρμακευτική αγωγή” ή “μόνο ψυχοθεραπεία”. Συνεπώς θεωρώ ότι είναι πιο σωστό να βλέπουμε τις διαθέσιμες θεραπευτικές μεθόδους συνδυαστικά και αλληλοσυμπληρωματικά, παρά διχαστικά.
Η λήψη ψυχοφαρμάκων είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις των πλέον σοβαρών ψυχικών παθήσεων όπως για παράδειγμα οι ψυχώσεις, η διπολική διαταραχή, η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη, ιδιαίτερα αυτή με βαριά, παρατεταμένα και συχνά καταθλιπτικά επεισόδια ή ακόμη και σοβαρές περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, όπου η λειτουργικότητα ενός ασθενή έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από τη βαρύτητά τους, χρειάζεται και παράλληλη ψυχοθεραπευτική στήριξη είτε αυτή είναι υποστηρικτική - συμβουλευτική, είτε είναι ψυχοεκπαίδευση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, είτε μια ψυχοθεραπεία η οποία θα αγγίξει βαθύτερες δομές του ψυχισμού ενός ατόμου συμβάλλοντας σε καλύτερες και πιο μακροπρόθεσμες θεραπευτικές αλλαγές.