Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Θετικές γνωμοδοτήσεις από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Θετικά επί όλων των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνονταν στη σημερινή της Ημερήσια Διάταξη, γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ΜΠΕ που αφορούν:

·         Λειτουργία Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας Καβασίλων

·         Μονάδα μαρμάρων στη θέση «Λαθήρω» της Τ. Κ. Καρίτσας

·         Αμμοληψία στη θέση Πλατάνια του ρέματος Τύριας

·         Μονάδα Παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας ισχύος 0,498 KW στην Τ.Κ.  Άνω Ραβενίων Δήμου Πωγωνίου

·         Ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης Ιωαννίνων.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το Φάκελο της ΜΠΕ για τη μονάδα Βιοαερίου στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι μελλοντικά θα είναι κανόνας η λειτουργία εγκαταστάσεων βιοαερίου για μεσαίες και άνω δυναμικότητας κτηνοτροφικές/πτηνοτροφικές μονάδες για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ποιο αυστηρά μέτρα στην Κακαβιά, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

 

Από τη Δευτέρα 1η έως και τις 15 Μαρτίου τα νέα μέτρα

Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει ποιο αυστηρά μέτρα για τον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς σε μία εμφανή προσπάθεια να θωρακίσει περαιτέρω τα σύνορα με αφορμή την πορεία της πανδημίας.

Έτσι από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου το ωράριο λειτουργίας περιορίζεται από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ..

Το ανώτατο όριο σε καθημερινή βάση είναι τα 400 άτομα αντί των 700 που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σε όλους όσους θέλουν να εισέλθουν στην χώρα θα γίνεται rapid test από το οποίο δεν θα εξαιρούνται ούτε οι οδηγοί των φορτηγών.

Σε όσους τυχόν βρεθούν θετικοί δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα ενώ για όλους ανεξαιρέτως είναι υποχρεωτική η καραντίνα 14 ημερών αντί των 7 ημερών που ίσχυε μέχρι τώρα.

Νίκος Χαρδαλιάς: Παραμένει στο "κόκκινο¨ ο Δήμος Ζίτσας-Στο «κόκκινο» μπαίνουν η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και ο Δήμος Άρτας

 


Κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου για την Αττική και άλλες 5 περιοχές,  λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, από αύριο στις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 το πρωί της 8ης Μαρτίου παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένης επιτήρησης (βαθύ κόκκινο) οι Περιφερειακές Ενότητες

Αττικής

Αρκαδίας

Αχαΐας

Εύβοιας (πλην Σκύρου)

Παραμένουν στο βαθύ κόκκινο επίσης οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

Στο «κόκκινο» (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου), καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.

Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών

Σύρος

Σάμος

Δήμος Άρτας

Διδυμότειχο

Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα

Αμφιλοχία

Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης

Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)

Δήμος Λάρισας

Δήμος Βόλου

Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο «κόκκινο» παραμένουν:

Κεφαλονιά

Ηλεία (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας)

Θεσσαλονίκη

Χαλκιδική

Ρέθυμνο

Θάσος

Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων

ΕΟΔΥ: Είκοσι εννέα θάνατοι σήμερα, 1.790 νέα κρούσματα

 


6 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι εννέα θάνατοι, 1.790 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

“Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7,53%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι.

Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη”.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου)

 


Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με σημερινή της απόφαση ανέδειξε την Τ.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. ως οριστικό ανάδοχο του έργου για την «Επέκταση της Ε.Ε.Λ. Νεοχωρίου με προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας, με συνολικό προϋπολογισμό 1.130.000 ευρώ.

Άλλες αποφάσεις

Η Οικονομική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, έλαβε και τις εξής  αποφάσεις:

Ø  Ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου: « Άρση προσχώσεων, καθαρισμός κοίτης ρεμάτων-τάφρων και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 208.455,67 €. Ανάδοχος Άγγελος Τσιμπίκης.

Ø  Ενέκρινε τη δημοπράτηση έργου του έργου «Ασφαλτοστρώσεις - κατασκευές τεχνικών στην Ε.Ο.19 Αρχάγγελος – Νεράιδα», προϋπολογισμού € 68.968,89.

Παράταση προθεσμίας για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, έως τις 30 Ιουνίου

 


Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλου παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά και αυτών που πρόκειται να λήξουν τον Μάρτιο.

Ακόμη, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και ο χρόνος υποβολής για τις αντίστοιχες υποθέσεις που η σχετική προθεσμία έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του έτους 2020 και για τις οποίες είχε ήδη δοθεί παράταση με απόφαση του Υφυπουργού μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Εξήντα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.813) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.201) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.566) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (28) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.185) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (282) στην Αττική,

o    (128) στη Θεσσαλονίκη,

o    (113) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (95) στην Κεντρική Μακεδονία,

o      (83) στην Κρήτη,

o      (82) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (82) στην Πελοπόννησο,

o      (65) στην Ήπειρο,

o      (56) στη Θεσσαλία,

o      (54) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (47) στο Νότιο Αιγαίο,

o      (44) στο Βόρειο Αιγαίο,

o      (40) στα Ιόνια Νησιά και

o      (14) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (126.483) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (322) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (315) πρόστιμα των 300 ευρώ και (7) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (42) στην Αττική,

o    (33) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (30) στα Ιόνια Νησιά,

o    (29) στην Κρήτη,

o    (29) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (26) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (25) στη Θεσσαλονίκη,

o    (19) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (18) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (18) στην Ήπειρο,

o    (17) στη Θεσσαλία,

o    (17) στο Νότιο Αιγαίο,

o    (14) στην Πελοπόννησο και

o      (5) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (39.627) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (37.894) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.733) των (150) ευρώ.

·         (59) παραβάσεις και (28) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και (8) πελατών, 5.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, καθώς και επιβολή προστίμου από 600 ευρώ στους (9) συλληφθέντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν ιδιοκτήτης μπαρ, (7) υπάλληλοι και θαμώνας. Επιπρόσθετα, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και από (8) πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση υγειονομικών μέτρων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε πελάτισσα για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 5.000 πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ-παντοπωλείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (4) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο ιδιοκτήτη καφετέριας, επιβολή 15ημερης αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (4) πελάτες, για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη και 3.000 πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας-ζαχαροπλαστείου, επιβολή 15ημερης αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κρήτη, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) άτομα, για παραβίαση καραντίνας.

Στο Νότιο Αιγαίο, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) άτομα, για παραβίαση κατ’ οίκον περιορισμού.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (4) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, (4) συλλήψεις και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανώτρια ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο στους (3) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.847) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.370) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων, από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

 


Οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.

Από την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από τις 25/2/2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Παράταση στην τηλεργασία έως 31 Μαρτίου

 


Παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των μισθωτών ανά επιχείρηση, στον ιδιωτικό τομέα και οι προβλέψεις για την κυλιόμενη προσέλευση – αποχώρηση στους χώρους εργασίας.

Δεδομένου ότι η τηλεργασία προαναγγέλεται με απειλή προστίμου 3.000€ και καθώς ο κλοιός των ελέγχων έχει «σφίξει», τα λογιστήρια των επιχειρήσεων σε όλη την χώρα οφείλουν σήμερα να προαναγγείλουν την τηλεργασία των υπαλλήλων τους.

Ειδικότερα με δύο νέες ΚΥΑ ορίζεται πως:

Επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/03/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης της περ. β, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση – εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η πανδημία βλάπτει σοβαρά την ιατρική εκπαίδευση στη χώρα μας

 


Εξαιτίας της πανδημίας, η ιατρική εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευομένων στην Ελλάδα δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Φοιτητές δεν μπορούν να εξασκηθούν στις κλινικές τους, ειδικευόμενοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε κλινικές μη-σχετιζόμενες με την ειδικότητά τους.

Χειρουργεία, γαστροσκοπήσεις, στεφανιογραφίες, αναβάλλονται ή ακυρώνονται με τελικό αποτέλεσμα πέραν των συνεπειών στην δημόσια υγεία και την πλημμελή εκπαίδευση των νέων ιατρών. 

Παράλληλα η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει από πολλά άλλα «χρόνια νοσήματα» όπως ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός φοιτητών, η μεγάλη χρονική διάρκεια αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, η έλλειψη σαφούς και κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των ιατρικών σχολών και των ειδικοτήτων, η ανυπαρξία ουσιαστικού βιβλίου καταγραφής των εκπαιδευτικών ιατρικών πράξεων (log book) και δυστυχώς άλλα πολλά.

Αποκορύφωμα είναι η ελλιπής προετοιμασία και η έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης των νεαρών αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών που καλούνται ως αγροτικοί ιατροί, αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου τους να αντιμετωπίσουν συχνά τελείως μόνοι τους σοβαρά προβλήματα των κατοίκων της υπαίθρου.

«Χρυσό βραβείο» στην Περιφέρεια Ηπείρου για δράσεις υποστήριξης της παραδοσιακής κτηνοτροφίας

 



Το «Χρυσό βραβείο» των BestCityAwards 2020, που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν καινοτόμα έργα που έχουν υλοποιηθεί από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιχειρήσεις, απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, για το έργο Medinno, που προωθεί δράσεις υποστήριξης της ανάπτυξης της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Η βράβευση της Περιφέρειας Ηπείρου έγινε στην κατηγορία «Οικονομία & Ανάπτυξη» και στην υποκατηγορία «Καινοτόμες δράσεις υποστήριξης της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια ηθική επιβράβευση για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι τα BestCityAwards 2020, διοργανώνει η Boussias και τελούν υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο Medinno

Το έργο Medinno έχοντας οδηγό  την στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη στήριξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των μικρών κτηνοτρόφων και παραγωγών, καθώς και τη διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου υλοποίησε δράσεις για την στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας μέσω της προώθηση καινοτόμων προϊόντων που σέβονται την παράδοση.

Δράσεις του έργου προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του αγροδιατροφικού τομέα:

   Χαρτογράφηση της αγοράς για τον εντοπισμό των καταναλωτικών προφίλ στους τομείς των τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων αιγοπρόβειου κρέατος με στόχο την ευρύτερη διείσδυσή τους στη διεθνή αγορά.

   Ανταλλαγή καλών πρακτικών με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ιταλία που διαθέτει 19 τυριά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, τα περισσότερα στην Ευρώπη.

Ψυχολογία και Καρκίνος: Οι επιπτώσεις και η ψυχολογική υποστήριξη

 

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου είναι όταν μαθαίνει ότι πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα.

Στην περίπτωση του καρκίνου και με δεδομένο ότι η ασθένεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, όταν κάποιος διαγιγνώσκεται, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σκληρή πραγματικότητα, με το ενδεχόμενο να παλέψει και να μην τα καταφέρει. Παράλληλα έχει την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Άλλωστε σε αρκετές μορφές καρκίνου, εάν διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο, η πρόγνωση είναι πολύ καλή και η νόσος θεραπεύεται…

Τώρα οι  ασθενείς ενώνουν τις φωνές τους δίνοντας το μήνυμα: «I am and I will» όπως ονομάζεται και η καμπάνια που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Οι προσωπικές τους ιστορίες καταβαραθρώνουν ντροπές και στερεότυπα, δίνοντας μάθημα ζωής…

"Εδώ και χρόνια διδάσκω στους φοιτητές μου την αλληλεξάρτηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Έπρεπε, όμως, να το βιώσω, για να το καταλάβω. Στις 3 Απριλίου του 2020 διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Στην αρχή λύγισα, φοβήθηκα. Όμως εκεί φάνηκε η δύναμη της ψυχοθεραπείας. Η ψυχολογική υποστήριξη με βοήθησε να αποστασιοποιηθώ από τον εαυτό μου και να αξιολογήσω την καθημερινότητά μου, τις κοινωνικές μου σχέσεις και τις σκέψεις μου», εξομολογείται μια ασθενής.

«Άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, να σέβομαι την προσωπικότητά μου, αλλά και να με προστατεύω από εξωτερικές οικογενειακές επιθέσεις. Ένιωσα ότι έκανα χημειοθεραπεία στο σώμα, για να πολεμήσω τον καρκίνο και ψυχοθεραπεία στη ψυχή, για να πολεμήσω εκείνες τις σκέψεις που με τρόμαζαν, τα αδιαχείριστα συναισθήματα και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από έναν νοσηρό οικογενειακό κύκλο. Η ψυχολογική υποστήριξη, που είχα από την αρχή της διάγνωσής μου, με βοήθησε να διατηρήσω το ηθικό μου ακμαίο και να είμαι αισιόδοξη. Η θετική ψυχολογία μου με βοήθησε να αναχαιτίσω τις συνοδές συνέπειες της χημειοθεραπείας. Με βοήθησε να δω τον καρκίνο ως ένα δώρο, που έβαλε τον τρόπο που σκέφτομαι, αισθάνομαι και συμπεριφέρομαι σε μία νέα τροχιά γεμάτη αισιοδοξία, γαλήνη και ψυχική ευρωστία. Όντας καρκινοπαθής έχω καλύτερη ποιότητα ζωής από αυτήν που είχα ως υγιής».