Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 5,5 εκατ. ευρώ για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή

Αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 5.319 δικαιούχους. Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Όπως επίσης διευκρινίζει ο ΕΛΓΑ το σύνολο των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν ζημιωθεί εντός του 2011, θα τους έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, εκτός από τις ζημιές του Δεκεμβρίου 2011, οι οποίες θα αποζημιωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στη διεύθυνση www.elga.gr

ΔΟΕ: Αντίθετοι οι δάσκαλοι στις νέες συγχωνεύσεις των σχολείων

Αντίθετοι με το νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων και οργανικών θέσεων, δηλώνουν οι δάσκαλοι σύμφωνα με ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), που εκδόθηκε μετά τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για το νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων και οργανικών θέσεων.
«Μια τέτοια εξέλιξη, κατ’ εντολήν των πολιτικών που επιβάλουν τα μνημόνια και οι πολιτικές των περικοπών» προσθέτει η ΔΟΕ, «θα έρθει να συσσωρεύσει επιπλέον προβλήματα στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου».
Οι δάσκαλοι δηλώνουν, ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις επί του θέματος και θα προχωρήσουν σε δυναμικές αντιδράσεις, όπως λένε, εάν διαπιστώσουν δυσμενή για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, εξέλιξη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Οδυσσέα Πότση στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό

- Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας και υπό την αναδιάρθρωση στο χώρο της Υγείας –Πρόνοιας προεκλίθησαν τέσσερις συνεδριάσεις , μία ανά περιφερειακή ενότητα με συνομιλητές-συνδιαμορφωτές τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα , Προνοιακά ιδρύματα , ιατρικούς συλλόγους, συνδικαλιστικούς φορείς περί την υγεία και άλλους εμπλεκόμενους όπου μετά από εξαντλητική διαδικασία συντάχθηκε ώριμη πρόταση η οποία ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και επεδόθη στο Υπουργείο Υγείας.
- Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και κατόπιν τεσσάρων συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες και τον ίδιο τον Υπουργό συντάχθηκαν Μνημόνια ( Συμπράξεις) με πιστοποιημένους και έγκριτους φορείς υλοποίησης, για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Έγιναν δύο ανοιχτές συνεδριάσεις ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ , Δήμους , ΚΕΘΕΑ, Ερυθρό Σταυρό, ΕΨΕΠ κ.α) και εξασφάλιση θέσεων εργασίας πεντάμηνης διάρκειας και μάλιστα καταφέραμε να εγκριθούν το μείζον των αιτούμενων θέσεων εργασίας με τα Ιωάννινα και την Άρτα να καταταγούν πανελληνίως πρώτοι .
- Με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό στο χώρο της υγείας πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ανοιχτές συνεδριάσεις , μία ανά περιφερειακή ενότητα ,με εταίρους τους Δήμους , Μητροπόλεις ,τις δομές των εξαρτημένων ατόμων (ΟΚΑΝΑ ,ΚΕΘΕΑ κτλ) και καταλήξαμε σε πλήρεις φακέλους οι οποίοι και υπεβλήθησαν στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για δημιουργία Συμβουλευτικών σταθμών σε Άρτα , Πρέβεζα και Θεσπρωτία, ένα βήμα που για πρώτη φορά έγινε σ’ αυτές τις ενότητες.
- Σε επίπεδο ανεύρεσης χώρου για κλειστή κοινότητα ΚΕΘΕΑ υπάρχει μία σοβαρή συζήτηση με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων.
-Κάλυψη των ενοικίων της στέγης της Νυχτερινής Κοινότητας και του Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ .
-Κάλυψη της ΜΕΡΙΜΝΑΣ, διαθέτοντας το κτίριο του ΄΄Παλλάδιου΄΄, για συνεχή χρονιά.
- Στα πλαίσια των διατάξεων του Καλλικράτη και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων πραγματοποιήθηκε συγκρότηση Περιφερειακού Συντονιστικού οργάνου φορέων κοινωνικής φροντίδας με ολοκληρωμένο τον Τομέα ψυχικής Υγείας και με συγκροτημένες αποφάσεις που βγήκαν από αυτήν ήτοι ,α) διάθεση ενός αυτοκινήτου για τη λειτουργία Ψυχιατρικής Μονάδας Άρτας και Πρεβέζης ,β) πρόταση για δημιουργία Παιδοψυχιατρικής κλινικής στο Παν/κό Νοσοκομείο , πρόταση που θα κατατεθεί τεκμηριωμένη και στον Υπουργό Υγείας σε προγραμματισμένη συνάντηση το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
-Σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ παρέχεται υποστήριξη και συνδρομή για συγκρότηση φακέλου στο ΕΣΠΑ στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης , με την διαδικασία να βρίσκεται στην αναμονή τοπικού ρυμοτομικού και στην συνέχεια η έκδοση οικοδομικής άδειας. Ακόμα έχει υιοθετηθεί πρόταση της Προέδρου για παροχή μέσω τηλεματικής , που ήδη διαθέτει η ΕΛΕΠΑΠ , συμβουλευτικής και συνδρομής στις άλλες μονάδες αποκατάστασης ΑΜΕΑ της Ηπείρου.
Η υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας, θα διευθετήσει την υλοποίηση της δράσης.
- Συγκρότηση ομάδας εργασίας από έμπειρους υπαλλήλους και συνεργάτες της Περιφέρειας με στόχευση την συμμετοχή και ανεύρεση προγραμμάτων που αφορούν την απασχόληση , ώστε αν μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας . Στο θέμα αυτό ήδη η ΕΔΑ Ηπείρου συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τα ΤΟΠΣΑ και ήδη έγινε μία συνάντηση με την Ήπειρος ΑΕ και την ΕΔΑ για ολοκληρωμένη διεκδίκηση του προγράμματος. Επίσης σε συνεννόηση με τον Εθνικό οργανισμό μετανάστευσης(ΕΟΜ) που εντέλει ανέλαβε το πρόγραμμα κατάρτισης και επαναπροώθησης των μεταναστών έχουμε δρομολογήσει μία ημερίδα ενημερωτικού χαρακτήρα στην Ήπειρο.
- Στα θέματα της στέγασης δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. Έτσι συνομιλώντας με Δήμους , Μητροπόλεις , εθελοντικές οργανώσεις διαμορφώνουμε τον χώρο του Παλαιού ΕΦΕΤ στο Αεροδρόμιο Κατσικάς και αν μας ζητηθεί ή υπάρξει έκτακτη ανάγκη θα μπορέσουμε να τον διαθέσουμε . Επίσης ρετουσάρουμε κατεστημένη υποδομή στο θέμα της παρασκευής φαγητού , κληρονομιά από το ΕΙΑΠΟΕ. Στο ίδιο αντικείμενο και μετά από συνομιλία με την Μητρόπολη Ιωαννίνων διαθέσαμε τρείς οικίσκους για αποθήκευση ξηρών τροφίμων των συσσιτίων της Περιβλέπτου. Επίσης έχει προγραμματισθεί παράσταση σε βιομηχάνους ξηρών τροφίμων για διάθεση τους σε εμάς, και με συντονισμό από εμάς διανομή σε ανάγκες συσσιτίων όλης της Ηπείρου. Ακόμα με την συνδρομή του στρατού , της 8ης Μεραρχίας ,υπάρχει δέσμευση για κάλυψη εκ του περισσού των τροφίμων των μαγειρείων στα στρατόπεδα της Ηπείρου σε συσσίτια στην περιοχή της Ήπείρου.
-Στον χώρο των κτιριακών υποδομών περί την υγεία, υπάρχει ήδη ανάδοχος για νέο πενταώροφο στο Παν/κό νοσοκομείο της Δουρούτης που θα καλύψει ανάγκες σε νέες κλινικές της Ηπείρου.
Η συνδρομή μας στην επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική.
-Δέσμευση από το υπουργείο Υγείας ένταξης στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, της κατασκευής νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
- Συμμετοχή από όλες τις μονάδες υγείας και κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου σε ημερίδες - εκδηλώσεις κοινωνικού-υγειονομικού ενδιαφέροντος , ώστε να γίνονται κοινωνοί στοιχείων που κατατίθενται και έπειτα να επιλαμβάνονται την επίλυση τους ( επιστολές , ψηφίσματα για θέματα όπως «βοήθεια στο σπίτι»κτλ).
- Στα πλαίσια της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης στην αντιπυρική περίοδο του θέρους 2011, μαζί με την πολιτική προστασία, επιτόπια επόπτευση για τυχόν αντιμετώπιση θεμάτων ανάγκης στο θέμα της μέριμνας.
- Συγκρότηση Περιφερειακής επιτροπής ισότητας με υπογραφή της Χάρτας της ισότητας των δυο φύλων και σύμπραξη με την ΕΨΕΠ στα θέματα της ισότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα WOOD 3 .
- Σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Ηπείρου και με στόχο την καλύτερη απόδοση της υπηρεσίας τους εδόθη χώρος στην ΔΕΣΕ Ιωαννίνων και στο Διοικητήριο της Περιφέρεις Ηπείρου.
-Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, για τη σύνταξη μελέτης για την Ειδική Οικονομική Ζώνη, στα όρια του Δήμου  Πωγωνίου με την Αλβανία.
-Εξασφάλιση από μεγάλο Όμιλο, 5 τόνων σχολικού υλικού, τροφίμων, υποδημάτων τα οποία θα διατεθούν σε ιδρύματα της Περιφέρειας Ηπείρου.
-Διάθεση δώρων , στο Ν.Π.Δ.Δ. Αλληλεγγύης, Μέριμνας και Παιδείας του Δήμου Πωγωνίου , το κόστος των οποίων καλύφθηκε από επιχειρηματικό όμιλο.
-Συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο για σύνταξη μελέτης, για την αποτύπωση-διάρθρωση της αγοράς εργασίας.
Κύριοι συνάδελφοι σε χρόνο εισοδηματικής υστέρησης αλλά και αυξημένων αναγκών των πολιτών, όλα αυτά έγιναν χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα (1)€.


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΟΤΣΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

Ε.Μ.Υ.: Πρόβλεψη για εκτεταμένες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινόμενων, σύμφωνα με το οποίο ορεινές, ημιορεινές ακόμη και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου θα επηρεαστούν από αύριο Τετάρτη από κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, οι οποίες θα υποχωρήσουν από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, συνιστά σε όλους τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να φέρουν μαζί τους οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συλλήψεις για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν χθες (30-01-12) στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο ημεδαποί (μία γυναίκα και ένας άνδρας), ηλικίας 42 και 37 ετών αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, σε γενόμενο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κατείχαν από κοινού, δύο καρτέλες με είκοσι ένα ναρκωτικά χάπια χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι της 42χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι ακόμα ναρκωτικά χάπια καθώς και δύο φιαλίδια μεθαδόνης συνολικού βάρους (176,6) γραμμαρίων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Σύσκεψη για τη διευθέτηση προβλημάτων από την υδροδότηση ιχθυοτροφείων στο Δήμο Πωγωνίου


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 31/1/2012

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, με αντικείμενο τη διευθέτηση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων στην περιοχή ευθύνης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Άνω Καλαμά Ιωαννίνων, λόγω της λειτουργίας των παρακείμενων ιχθυοτροφείων σε σχέση με τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα των πηγών Βελλάς.
Σε αυτήν, έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά, κ. Γεώργιος Τάτσης, μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντής και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων, κ. Σεραφείμ Τσιπέλης.
Στη Σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα μακροχρόνια προβλήματα που εδώ και δεκαετίες δημιουργούνται για τις ανάγκες άρδευσης των πεδιάδων Χρυσόραχης και Καλπακίου, εξαιτίας της λειτουργίας μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, που χρόνο με το χρόνο αυξάνουν την παραγωγή τους και απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες νερών για την υδροδότηση των επιχειρήσεών τους.
Η Γ.Γ. ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπευθυνότητα και σύνεση στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή και τους κάλεσε από κοινού να τηρήσουν τη νομιμότητα, διασφαλίζοντας την ορθολογική χρήση των νερών, που αφενός θα στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα και αφετέρου θα συμβάλει στην αναβάθμιση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι ταυτισμένο με τον υδάτινο πλούτο και αποτελεί έναν επιλεγμένο τουριστικό προορισμό.
«Η τήρηση της νομιμότητας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ζητώντας τη στενή συνεργασία όλων των πλευρών, ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που θα καταστήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα συμβατή με την προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου, ζήτησε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης που σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιχειρηματικότητα αλλά και το ίδιο το περιβάλλον θα ρυθμίζει με βιώσιμο τρόπο τόσο την απρόσκοπτη άρδευση των ως άνω πεδιάδων όσο και τη συνέχιση υδροδότησης των ιχθυοτροφείων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά, εξέφρασε προβληματισμούς αναφορικά με την ορθολογική χρήση της υδροδότησης από τους ιδιοκτήτες των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς και κυρίως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να διασφαλίσουν τη μη κατασπατάληση των πολύτιμων υδάτινων πόρων της περιοχής.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, κατέθεσαν προς το Δήμο Πωγωνίου αλλά και τη διοίκηση του ΤΟΕΒ, δέσμη προτάσεων, οι οποίες το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποτελέσουν τη βάση ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, ώστε μέσα από μια πορεία διαβούλευσης να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την περιοχή.

Financial Times: «Δύσκολος στόχος τα 50 δις από αποκρατικοποιήσεις»

Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να επιτύχει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, επίπεδο που έχει οριστεί ως στόχος, ακόμη και μετά την παράταση της σχετικής προθεσμίας έως το 2017, δήλωσε σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ) στην εφημερίδα Financial Times.

Ακόμη και αυτή η προθεσμία τώρα φαίνεται δύσκολη, δήλωσε ο Μαξ Ζιφ, ανώτατο στέλεχος της εξειδικευμένης σε αναδιαρθρώσεις τράπεζας Houlihan Lokey, η οποία είναι σύμβουλος του ΤΑΙΠΔ. «Σχεδόν το 50% της περιουσίας αφορά ακίνητα, η αξία των οποίων θα καταστραφεί αν δοθούν γρήγορα στην αγορά», δήλωσε ο κ. Ζιφ.
Ο κ. Ζιφ ελπίζει, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα αυξηθεί, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά παραδέχεται ότι «είναι απίθανο να υπάρξει όλο το δυνητικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, έως ότου ο φόβος μίας επιστροφής στη δραχμή φύγει εντελώς από το τραπέζι».
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο κ. Ζιφ σημειώνει ότι η όποια επένδυση στο Ελληνικό θα ήταν καλοδεχούμενη για την Ελλάδα, «όχι μόνο λόγω των χρημάτων που θα εισπράξει η χώρα από την πώληση, αλλά και λόγω της αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας».

Ανοιχτή επιστολή στο Φ. Φίλιο και τη Δημοτική Παράταξη του Δήμου Ιωαννιτών

31/01/2012


Αγαπητέ κ. Δήμαρχε και δημοτικοί σύμβουλοι,
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην «ναυμαχία» της Παμβώτιδας για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της (Π.Δ.) και ο ξαφνικός έρωτας των ίδιων «των πολέμιών του» δρομολογεί ένα άλλο τοπίο πολιτικής. Οι παλινωδίες των τοπικών αρχόντων που μιλούσαν εδώ και μήνες για την αναγκαιότητα προηγούμενης υπογραφής του Ρυθμιστικού, κατέπεσαν. Έναν χρόνο μετά το κλείσιμο της δημόσιας διαβούλευσης για τα τοπικά πολιτικά πράγματα, η συγχορδία με τα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα των «επίδοξων ξενοδόχων» εγγράφονται στην συλλογική μνήμη ως τα χαρακτηριστικά ενός ακόμη «νεοελληνικού» δράματος, που βασισμένο στην χρόνια απάθεια και γενική αδιαφορία, θεωρούσε μέχρι σήμερα ότι νομιμοποιούνταν να νέμεται το μοναδικό φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό στολίδι των Ευρωπαϊκών Υγροτόπων, την λίμνη Παμβώτιδα
Οι πολίτες έχουν πλέον αφυπνιστεί. Με χαρά βλέπουμε τις αλλεπάλληλες καταγγελίες μας, τις επερωτήσεις στην Ευρωβουλή, τα δεκάδες δημοσιεύματα στον τοπικό και τελευταία και στον αθηναϊκό τύπο, τις τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων, τις δράσεις πολιτών καθώς και την ύστατη συλλογή δύο χιλιάδων υπογραφών, να αποκαλύπτουν ευχάριστα ότι εκείνοι που αγωνίζονται για την πραγματική – και όχι ρητορική, προστασία της, έχουν φωνή, δύναμη και θέληση να διατηρήσουν το στολίδι μας για τις επόμενες γενεές.
Αγαπητέ κ. Φίλιο, αγαπητοί μας τοπικοί εκπρόσωποι: η προστασία και αποκατάσταση της Παμβώτιδας δεν τελειώνει με το Π. Δ., αλλά έτσι αρχίζει. Τα 300 μέτρα δεν είναι πανάκεια και το γνωρίζετε, για την διατήρηση των αξιών της Παμβώτιδας και να μην τίθενται σε κίνδυνο… Για τις περιβαλλοντικές μελέτες ορίζονται βάσει του άρθρου 8 του Ν. 3852/2010 «περί Καλλικρατικών Δήμων» ως γνωμοδοτούντες φορείς οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτ/σης εντός των διοικητικών ορίων των οποίων πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο ή δραστηριότητα.
• Ποια η άποψή σας για την εκτός σχεδίου δόμηση και την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας, όπου καιροφυλακτεί η κατοικία «της οικοανάπτυξης»;
• Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που λάβατε για να απομακρυνθούν τα μπάζα από τους καλαμώνες του νησιού μετά την κατασκευή του δρόμου για το νεκροταφείο;
• Πότε θα απομακρυνθεί η δημοτική χωματερή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, όπου σε επαφή με την λίμνη αποτίθενται με ευθύνη σας τοξικά σκουπίδια, λάδια αυτοκινήτων, τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών κτλ;
• Τί κάνατε για την απομάκρυνση του εργοταξίου της ΜΟΧΛΟΣ δίπλα στο ιστορικό Ντουραχάνι και το προστατευμένο τοπίο από την «ακρίδα» του ΜΟΧΛΟΥ και της τεράστιας περιβαλλοντικής αλλοίωσης που έχει προκαλέσει πάνω από τους Λογγάδες;
• Ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε για την διάθεση τόνων κοπροσωρών πτηνοτροφείων και χοιροστασίων που παράνομα αποτίθενται στην λεκάνη της λίμνης και Ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε για την απορρύπανση της Παμβώτιδας από τις ανοξικές συνθήκες (έλλειψη οξυγόνου);
• Τί κάνετε για το αποχετευτικό του νησιού που αν και έχει παραδοθεί σαν έργο δεν λειτούργησε ποτέ;
• Τί θα πράξατε με τους τόνους χλωριωμένου νερού των πισινών του κολυμβητηρίου ΕΑΝΚΙ που χύνονται απευθείας στην Παμβώτιδα;
• Ποιες προδιαγραφές θα υιοθετήσετε για τα πετρελαιο-βενζινοκίνητα πλωτά μέσα της Παμβώτιδας;
• Τί θα γίνει με τις ανταλλαγές στην Αμφιθέα και με την απελευθέρωση της λίμνης από τα αναχώματα που στερούν το καθαρό νερό των πηγών του Μιτσικελίου να μπει στη λίμνη και χάνονται στον Καλαμά;
• Τί θα γίνει με την ανάπλαση και αποκατάσταση των μπαζωμένων εκτάσεων στο Πέραμα, που θα εντάξετε και στο ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και για την πρόσφατη απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο έκταση, όπου τηρήσατε σιγή ασυρμάτου;
• Τι κάνετε για την μετεγκατάσταση του παράνομου ΚΤΕΛ, τον Μάτσικα, το υγροτοπικό Πάρκο Κατσικάς πίσω από τον ποδηλατόδρομο, για τον τριτοκοσμικό οικισμό παραπηγμάτων αθίγγανων δίπλα στο αστραφτερό (και παράνομο) ODEON; Ποια η μέριμνά σας για την δημόσια υγεία του απομονωμένου αυτού πληθυσμού των συνανθρώπων μας;
Κύριε Φίλιο, η προεκλογική μας συμμαχία, σας έφερε στο τιμόνι της τοπικής δημοτικής αρχής βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και προτάσεων, όμως έκτοτε, ποτέ δεν μας συμβουλευτήκατε, ποτέ δεν συζητήσαμε για να συν-διαμορφώσουμε απόψεις, στάσεις ή πολιτικές επιλογές. Τώρα που το «τσουνάμι» ξέσπασε, που οι πιέσεις των πολιτών είναι αβάσταχτες και τα γεγονότα σας ξεπερνούν, μην προσπαθείτε μάταια να απομονώσετε το μέλος της Τοπικής Πολιτικής μας Κίνησης των Οικολόγων – Πράσινων, Μίλτο Μπούκα, που απλά ως εκπρόσωπος τύπου υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις σας μέσα από δημόσια κριτική…
Κύριε Φίλιο, ως εγγυητής κοινωνικού κεφαλαίου αποδείξατε ότι αποστρέφεσθε τους θεσμούς αλληλεγγύης, καθώς δεν ενεργοποιήσατε τις κοινωνικές και πολιτικές μας δυνάμεις, προσκρούοντας στον ύφαλο της κερδοσκοπικής οικονομίας και κομματικής πειθαρχίας!
Δεν ενστερνιστήκατε τη νέα κουλτούρα συνεργασίας, που έμεινε στις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, όπως και ο πολιτικός σας πολιτισμός για θεσμική συνεύρεση των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων.
Δεν υπήρξε το βήμα του διαρκούς διαλόγου και των κοινών δράσεων για το περιβάλλον, την κοινωνία της αλληλεγγύης των πολιτών και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς όπως την οραματιζόμαστε οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Δεν θα σας κατηγορήσουμε για «υφαρπαγή ψήφων» ο ρόλος μας είναι να εγγυηθούμε για την υλοποίηση των προγραμματικών σας εξαγγελιών που έβαζαν «φρένο» στην απειλή περιβαλλοντικής υποβάθμισης που σήμερα είναι σε ημερήσια διάταξη…

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Αθήνα: Μητροπόλεως 1 (πλ. Συντάγματος), 10557 Αθήνα / Τηλ.: 210.3709705 / Fax: 210.3709707

Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 1 (& Εγνατίας), 54631 Θεσσαλονίκη / Τηλ.: 2310.269780 και 2310.266705
Ιωάννινα: Πράσινο Στέκι Τσιριγώτη 39 (πάροδος Ανεξαρτησίας)
http://ioanninaecogreens.wordpress.com,
e-mail: ioannina.ecogreens@gmail.com

Δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ για τα συνεχή ταξίδια του Γιώργου Παπανδρέου

"Γιώργο, πολλά ταξίδια κάνεις"!


«Καζάνι που βράζει» είναι το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα ταξίδια του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό τη στιγμή που το κόμμα καταρρέει δημοσκοπικά.
Η απουσία του προέδρου του κόμματος στην Κόστα Ρίκα για την Σοσιαλιστική Διεθνή ενώ στην ΚΟ του κόμματος καταγράφονταν σημάδια διάλυσης με αφορμή την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, προκάλεσε έντονη ενόχληση, ενώ και η νέα αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και μετέπειτα για το Ισραήλ απ' όπου θα επιστρέψει λίγες ώρες πριν την σύγκλιση της ΚΟ ενέτεινε τη δυσαρέσκεια, κάτι που προκάλεσε και τη δήλωση στελεχών όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει σε βαρύτατο κλίμα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις ώστε να μην μεταβεί στο Ισραήλ (έχει προσκληθεί από τον Ισραηλινό Ινστιτούτο). Στην ΚΟ δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις βουλευτών που θα ζητήσουν την επιτάχυνση των εξελίξεων για τη διαδοχή στο κόμμα.

ΠΗΓΗ: www.skai.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων,  από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, η οποία ανέρχεται στα είκοσι έξι χιλιάδες πεντακόσια (26.500) πακέτα τσιγάρα, ενώ το γενικό σύνολο δασμών και φόρων των κατασχεθέντων ανέρχεται σε ογδόντα τέσσερις χιλιάδες εξακόσια ογδόντα πέντε ευρώ και εβδομήντα ένα λεπτά (84.685,71€).

To The Point: Σταθερά πέμπτο το ΠΑΣΟΚ!!!

Αντιμέτωπο με πρόβλημα επιβίωσης το ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά του οποίου "έπιασαν" μονοψήφιο ποσοστό σε δημοσκόπηση της εταιρείας "To The Point" -για την ΕΤ3-, η οποία παράλληλα καταγράφει την έντονη αίσθηση απελπισίας που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Συγκεκριμένα - από εκείνους που δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες - το 18,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψηφίσει ΝΔ, 8,7% ΚΚΕ, 8,2% ΣΥΡΙΖΑ, 7,5% "Δημοκρατική Αριστερά", 7% ΠΑΣΟΚ, 4,3% ΛΑΟΣ, 3,5% Οικολόγους Πράσινους, 1,7% "Χρυσή Αυγή", "άλλο κόμμα" απαντά το 9%, ενώ ένας στους τέσσερις (24,2%) παραμένει αναποφάσιστος.
Το 7,2% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να δώσει απάντηση.
Η έρευνα καταγράφει έντονη απογοήτευση από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Το 55,4% αξιολογεί αρνητικά το έργο της, ενώ θετικά μόνο το 16,7%. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά απαντά το 24,7%, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 οι αρνητικές απόψεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Ενδεικτικό του κλίματος στην κοινωνία είναι ότι στην ερώτηση "τι περιμένετε από την κυβέρνηση;" ένας στους τρεις (το 32,3%) απαντά ότι "δεν περιμένει τίποτα".
Το 10,8% περιμένει από την κυβέρνηση να μειώσει την ανεργία, ίδιο ποσοστό περιμένει "να σώσει τη χώρα", το 8,2% "να αυξήσει τους μισθούς", το 6,6% "να μειώσει τους φόρους", το 5,3% περιμένει ανάπτυξη και το 4,3% περιμένει "αντίσταση στο ΔΝΤ".
Το 30% των ερωτηθέντων απαντά ότι θέλει "εκλογές το συντομότερο", ενώ το 16,8% ζητεί εκλογές "όταν λήξει η θητεία της Βουλής".
Όσον αφορά στην τωρινή κατάσταση και την "επόμενη ημέρα" στο ΠΑΣΟΚ, το 57% θεωρεί ότι το κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης και το 22,5% ότι θα συρρικνώνεται συνεχώς όσο επιδεινώνεται η κρίση.
Σε σχέση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το ποιος θα θεωρείται καταλληλότερος, το συντριπτικό προβάδισμα διατηρεί η επιλογή "κανένας" με 51,4%, ενώ ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 8,5%.
Έπονται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 6%, ο Λουκάς Παπαδήμος με 1,9%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 1,6%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 1,4% και η Άννα Διαμαντοπούλου 1,3%.

Ανακοινώθηκε η αναβολή της 15ης αγωνιστικής

Η Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής ανακοίνωσε και επίσημα την αναβολή των αγώνων της Τετάρτης (1/2) και της Κυριακής (5/2).

Ύστερα από την απόφαση των ποδοσφαιριστών που με ανακοίνωση του ΠΣΑΠ γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να απέχουν από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους, εφόσον δεν έχει λυθεί το θέμα της ασφάλισής τους, η Ένωση Β' και Γ' Εθνικής προχώρησε στην αναβολή των αγώνων της Football League και Football League 2 της Τετάρτης (1/2) και της Κυριακής (5/2).
Μάλιστα, την Τρίτη το πρωί θα σταλεί η απόφαση αναβολής σε όλες τις ομάδες της κατηγορίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Β΄ - Γ΄ Εθνικής:
«Μετά την ανακοίνωση του ΠΣΑΠ περί συμμετοχής των μελών- ποδοσφαιριστών του σε αποχή από τους αγώνες πρωταθλήματος Β΄& Γ΄ Εθνικής κατηγορίας από 1-2-2012, είμαστε υποχρεωμένοι ως διοργανώτρια αρχή να αναστείλουμε την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων των κατηγοριών αυτών από την Τετάρτη 1-2-2012. Συνεπώς δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες των πρωταθλημάτων αυτών την 1-2-2012 και 5-2-2012. Η απόφαση αυτή, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες των ομάδων ελήφθη λόγω της συμμετοχής των ποδοσφαιριστών στην αποχή που προκήρυξε ο ΠΣΑΠ και την συνεπεία αυτής αδυναμίας τους να συμμετάσχουν στους ανωτέρω αγώνες πρωταθλήματος».

ΔΕΗ: Υπερβαίνουν το 19% οι αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα μέσης τάσης


Μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις της ενέργειας, "πάγωμα" στα τέλη χρήσης δικτύου και ιδιαίτερα μεγάλες ανατιμήσεις (έως και πενταπλασιασμός) των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προβλέπουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (άρδευση, αποστράγγιση κλπ.) που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.
Πρόκειται για 8.000 περίπου επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, κτίρια γραφείων, νοσοκομεία κ.α.) για τις οποίες τα τιμολόγια απελευθερώθηκαν από 1ης Ιανουαρίου.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε στις 27 Δεκεμβρίου τα νέα τιμολόγια, τα οποία θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, η ΔΕΗ κατήργησε το διαχωρισμό των χρεώσεων μεταξύ εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης όπως επίσης και τις διαφορετικές χρεώσεις που ίσχυαν για τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο.
Παραμένει η διαφοροποίηση της τιμολόγησης ημέρας / νύχτας με τα νυχτερινά τιμολόγια σημαντικά φθηνότερα από τα ημερήσια.
Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις για εμπορικές - βιομηχανικές επιχειρήσεις:
• Χρέωση ισχύος (πάγιο): 7,25 ευρώ ανά κιλοβάτ το μήνα. Η παλιά χρέωση ήταν 2,65 ευρώ / μήνα το χειμώνα (Οκτώβριος - Μάιος) και 6,06 ευρώ το καλοκαίρι (Ιούνιος - Σεπτέμβριος).
Η αύξηση συνεπώς είναι 19,6 έως 173 %.
• Χρέωση ενέργειας: Το ημερήσιο τιμολόγιο (7 π.μ. - 11 μ.μ.) είναι 0,06388 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,06183 για το εμπορικό (αύξηση 3,3 %) και 0,06083 για το βιομηχανικό (αύξηση 5 %). Το νυχτερινό τιμολόγιο (11 μ.μ.- 7.π.μ.) γίνεται 0,05015 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,05003 για το βιομηχανικό (αύξηση 0,2 %) και 0,05103 για το εμπορικό (μείωση 1,7 %).
• Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: για το εμπορικό από 0,01141 ευρώ ανά κιλοβατώρα αυξάνονται σε 0,0179 (αύξηση 56 %) και για το βιομηχανικό από 0,00587 σε 0,00691 (αύξηση 17 %).
Για το αγροτικό τιμολόγιο η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται σε 0,05933 ευρώ από 0,04946 (αύξηση 19,95 %) και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατά 474,73 % (από 0,00095 σε 0,00546 ευρώ ανά κιλοβατώρα).
Οι χρεώσεις των ΥΚΩ καλύπτουν το κόστος για κοινωνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ που επιβάλλονται από το κράτος, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το τιμολόγιο των πολυτέκνων και κυρίως το κόστος της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ίδιο τιμολόγιο που ισχύει στην ηπειρωτική χώρα. Οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής τόσο για το εμπορικό - βιομηχανικό όσο και για το αγροτικό τιμολόγιο (οι οποίες ρυθμίζονται από τη ΡΑΕ) "παγώνουν" στα περυσινά επίπεδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών

Ομολογεί το πρόβλημα του υποσιτισμού η υφυπουργός Παιδείας!

Μικρογεύματα με κουπόνι σε 18 σχολεία της Αττικής θα παρέχονται από την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται με κρούσματα υποσιτισμού μαθητών.
Αυτό ανακοίνωσε στην Βουλή η υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας ότι τα μικρογεύματα θα παρέχονται σε όλους τους μαθητές των εν λόγω σχολείων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος στιγματισμού των μαθητών που χρήζουν βοήθειας.
Μάλιστα έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΠΘ αρμοδίως και από τις 13 περιφερειακές διευθύνσεις να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους μαθητές που έχουν εντοπίσει στα σχολεία της δικαιοδοσίας τους. Ωστόσο, το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Αττική και συγκεκριμένα σε σχολεία των περιοχών Ταύρου, πλατείας Βάθη, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Μενιδίου, Μοσχάτου, Δραπετσώνας, Νίκαιας, Ασπροπύργου και Ζεφυρίου.
Τα μικρογεύματα θα περιλαμβάνουν γάλα, μπισκότα δημητριακών, φρούτα και σάντουιτς και όπως διευκρίνισε η κα Χριστοφιλοπούλου, θα είναι ελληνικά προϊόντα που θα πληρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής διατροφής.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας «η αρμοδιότητά μας εξαντλείται στο να μπορούμε να δώσουμε σε ένα σχολείο καθ’ ολοκληρίαν ένα μικρογεύμα», κάτι για το οποίο έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες επαφές με τους διευθυντές σχολείων και τους υπευθύνους των κυλικείων. «Ξεκινάμε στα 18 σχολεία ενδεχομένως και την άλλη βδομάδα», είπε αποδίδοντας τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στα «γραφειοκρατικά εμπόδια» που υπήρξαν ώστε να «τρέξουν» οι σχετικές χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ.
Ωστόσο, η κα Χριστοφιλοπούλου, τόνισε ότι το μέτρο αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα και όπως είπε το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε το σχολικό συμβούλιο, όπου το πρόσωπο - κλειδί είναι οι διευθυντές, οι οποίοι γνωρίζουν ποια παιδιά έχουν ανάγκη βοήθειας και στήριξης. Όπως επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί και η δράση του δικτύου που υπάρχει σε πολλές περιοχές με την στήριξη των ενοριών και των δήμων, ενώ υπάρχουν και τοπικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν με δική τους πρωτοβουλία.
Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας, η κα Χριστοφιλοπούλου είπε ότι γίνεται προσπάθεια παρεμβάσεων και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όπως στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Παιδική Φτώχεια» από κοινού με τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Μπόλαρη, ώστε η διαπιστωμένη βοήθεια να πηγαίνει απευθείας στην οικογένεια ώστε να μην στιγματίζεται το παιδί.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το ότι έχει δρομολογηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα για τα σχολεία προβληματικών περιοχών, προτείνοντας «να εντοπίσουμε εκείνες τις λίγες οικογένειες που βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, είτε με υποστήριξη στο σχολείο, είτε με απευθείας βοήθεια στην οικογένεια». Σημειώνεται ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνον σε σχολεία της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντηση σε σχόλιο αναγνώστη

Η ανάδειξη ζητημάτων και η κατάθεση απόψεων που επιχειρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τοπικές ιστοσελίδες της περιοχής μας και δημοσιεύονται ανώνυμα ή με ψευδώνυμα δεν με βρίσκει σύμφωνο για τους παρακάτω λόγους: -αφήνουν την αίσθηση της έλλειψης του θάρρους της γνώμης των γραφόντων να διατυπώσουν επώνυμα και με στοιχεία τα καταγγελλόμενα και
- αποδυναμώνουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς που διατυπώνονται, λόγω ακριβώς της ανωνυμίας ,αν και κατά γενική ομολογία στην πλειοψηφία τους είναι εύστοχα τα σχόλια, ενημερώνουν και προβληματίζουν τους δημότες μας.
Παρά ταύτα στο σχετικό δημοσίευμα, όπου γίνεται προσωπική αναφορά, οφείλω να απαντήσω, γιατί πιστεύω ότι οι δημότες μας έχουν κάθε δικαίωμα στην ενημέρωση, αν και ήταν καθήκον της δημοτικής αρχής να έχει ήδη αναρτήσει το πλήρες κείμενο του προϋπολογισμού στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Κατά την συζήτηση του Δημοτικού Συμβούλιου που αφορούσε τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012 έγινε εκ μέρους μου αναφορά ως εισηγητής και εκ μέρους της παράταξης μου για το σκέλος των δαπανών στις αυξημένες δαπάνες που προβλέπονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2012 για δεξιώσεις εθνικές και τοπικές εορτές του Δήμου και λοιπές παρεμφερείς δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα προτάθηκαν από την εκτελεστική και την οικονομική επιτροπή του Δήμου τα εξής:
-κωδικός 15-6433.001 Τιμητικές διακρίσεις-Αναμνηστικά δώρα –έξοδα φιλοξενίας 10.000
-κωδικός 15-6443.001Δαπάνες δεξιώσεων, εθνικών και τοπικών εορτών 35.000
-κωδικός 15-6443.004 Προμήθεια φωτογραφιών για τοπικές εκδηλώσεις 1.000
-κωδικός 15-6471.001έξοδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων-εκδηλώσεων 50.000
-κωδικός 15-6474.001 Έξοδα οργάνωσης κοινωνικών και λοιπών εκδηλώσεων –δραστηριοτήτων 5.000
ΣΥΝΟΛΟ 101.000 ΕΥΡΩ
Σύμφωνα πάντα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού οι ενταλθείσες δαπάνες μέχρι 31-12-2011 για όλους τους ανωτέρω κωδικούς δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
Σαφή εικόνα βέβαια θα αποκομίσουμε με τον απολογισμό του Δήμου μας για το 2011.
Για να είμαστε αντικειμενικοί φαίνεται ότι οι σχετικές δαπάνες του 2011 είναι σε λογικά πλαίσια.
Το ερώτημα είναι γιατί προτείνονται δεκαπλάσιες δαπάνες για το 2012;
Και φυσικά, διαφωνούμε κάθετα στην λογική του ισοσκελισμένου εικονικού προϋπολογισμού.
Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει το όραμα της δημοτικής αρχής και εδώ ,όπως και σε άλλα στοιχεία του, δεν φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει π.χ. ένας έντονος προβληματισμός ως προς την επιλογή του προμηθευτή του γάλατος, μιας και προβλέπεται 14.000 ευρώ για το γάλα των υπαλλήλων, όπως και για τα 15.000 ευρώ που προβλέπονται για έπιπλα, αφού τα υπάρχοντα στα παλιά Δημαρχεία, μάς θυμίζουν άλλες εποχές από τις οποίες πρέπει να “απεξαρτητοποιηθούμε”.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία και πάντα στην διάθεσή σας.


Βασίλειος Τόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Έρχεται δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων στα σχολεία

Με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια ο δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την εγκύκλιο που διαβιβάστηκε σήμερα στα σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται από τους διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου:
1) Να καταχωρήσουν στο Σύστημα Καταγραφής τις προτάσεις-εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους.
2) Να υποβάλλουν τις προτάσεις αυτές στα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια.
Αφού γνωμοδοτήσουν εγκαίρως τα Δημοτικά Συμβούλια, θα συγκεντρώσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αρμοδιότητάς τους και θα τις διαβιβάσουν μέχρι 24-02-2012 στο υπουργείο Παιδείας και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων, που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οικείων Δήμων.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις δεν θα ξεπερνούν τα 200 σχολεία, ενώ θα αφορούν και στην τεχνική εκπαίδευση.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τα προτεινόμενα προς ίδρυση σχολεία είναι ενταγμένα ή πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναφέρεται στις προτάσεις-εισηγήσεις.
Τα κριτήρια συγχώνευσης είναι «οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης».
Επιπλέον «εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα 45 λεπτά για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας, ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των παραπάνω κριτηρίων».
Τέλος, επισημαίνεται ότι θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης, αλλά και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών.