Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00 π.μ.

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  4η Φεβρουαρίου 2015, ημέρα   Τετάρτη & ώρα 10.00 π.μ.  στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Ψήφιση  διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2015 του Δήμου Πωγωνίου.
2. Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες   στον προϋπολογισμό οικ. έτους 2015 και αφορούν  οφειλές παρελθόντων ετών.                                
3. Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες   στον προϋπολογισμό οικ. έτους 2015 και αφορούν  συνεχιζόμενα: έργα, εργασίες, προμήθειες και παροχή υπηρεσιών και μεταφορών.                                
4. Επικύρωση  πρακτικού κλήρωσης για τον ορισμό της Επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών εργασιών, παροχής υπηρεσιών και μεταφορών (άρθρο 67 Π.Δ.28/80) για το έτος 2015.
5. Επικύρωση  πρακτικού κλήρωσης για τον ορισμό της Επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών έργων για το έτος 2015.
6. Επικύρωση  πρακτικού κλήρωσης για τον ορισμό της Επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών προμηθειών & αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών και απευθείας ανάθεσης προμηθειών (άρθρο 46 ΕΚΠΟΤΑ) για το έτος 2015.
7. Επικύρωση  πρακτικού κλήρωσης για τον ορισμό της Επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών εκμίσθωσης ακινήτων για το έτος 2015.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Έντονη κινητοποίηση για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας

Φωτό: Vagelis Giotopoulos
Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την Ελλάδα, αλλά και από Αποδήμους του Εξωτερικού για την αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας. Μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περ. Μήτκας, σε επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, του γνωστοποίησε ότι στη διάθεση της Περιφέρειας για ο, τιδήποτε απαιτηθεί είναι η Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Με σημερινό του έγγραφο, προς τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων κ. Αρ. Μπαλτά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τους ενημερώνει για την απόφαση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να προσφέρει τις υπηρεσίες τους για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού, καθώς και την πρόθεση της οικογένειας Λούλη, να χρηματοδοτήσει τμήμα ή και το σύνολο της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τις εργασίες αποκατάστασης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες καταγραφής και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες καταγραφής και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξαν την Ήπειρο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Το έργο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας δυσκολεύουν οι χιονοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου, η συνεχιζόμενη εξέλιξη κατολισθητικών φαινομένων, καθώς και οι πλημμυρισμένες -ακόμη-εκτάσεις.
Από χθες ξεκίνησε και το έργο αποχιονισμού του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με τους κατά τόπου Δήμους. Μέχρι και σήμερα το μεσημέρι είχε αποκατασταθεί στο σύνολό της η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο, ενώ απαιτήθηκαν παρεμβάσεις και σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου και της πόλης των Ιωαννίνων.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι εργασίες καθαρισμού του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων- Κοζάνης (στη θέση Βίγλα) και των επαρχιακών οδών προς Στρατίνιστα, Ψιλόκαστρο, Δημόκορη (Δήμος Πωγωνίου) και Βαθύπεδο, από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες.
Επίσης με απόφαση του Δημάρχου Δωδώνης, εκκενώθηκαν δύο σπίτια στην Τοπική Κοινότητα Ζωτικού, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω κατολίσθησης.

Ξεμπλοκάρουν λογαριασμοί οφειλετών με χαμηλό εισόδημα

Κατάλογο μέτρων που θα ανακουφίσουν και θα διευκολύνουν άμεσα όσους οφειλέτες έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού συντάσσουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τα πρώτα προβλήματα που έχει καταγράψει η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι αυτό πολλών φορολογούμενων με πολύ χαμηλό εισόδημα οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να συναλλαγούν μέσω τραπεζών λόγω μπλοκαρίσματος των τραπεζικών τους συναλλαγών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις συνταξιούχων του ΟΓΑ ή χαμηλοσυνταξιούχων άλλων ταμείων που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη από 300 έως 500 ευρώ και για τους οποίους έχουν εκδοθεί κατασχετήρια για φορολογικά χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω απλήρωτου χαρατσιού ή ΕΝΦΙΑ για την ιδιόκτητη κατοικία τους.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποσταλεί τα κατασχετήρια στις τράπεζες με αποτέλεσμα να τους έχουν δεσμευτεί και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως και το ποσό των 1.500 ευρώ, οι δεσμεύσεις δεν αίρονται καθώς έχουν πραγματοποιηθεί πριν ο οφειλέτης υποβάλει τη σχετική δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού στο taxisnet. 

Δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για τον Αλέκο Κιτσάκη

Ο Αλέκος Κιτσάκης έβαλε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο πολιτισμό μας. Με τα τραγούδια του συντρόφευε και διασκέδαζε για δεκαετίες τους Ηπειρώτες, ντόπιους και ξενιτεμένους.
 Άνοιξε νέους δρόμους στο Δημοτικό τραγούδι, μεταλαμπαδεύοντάς το στις νεότερες γενιές.
Ηπειρολάτρης, ήταν ένας  από τους τελευταίους   δημιουργούς και ερμηνευτές του Ηπειρωτικού δημοτικού τραγουδιού, που με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, τραγουδούσε για  τις χαρές αλλά και  για τα βάσανα, για τις επιτυχίες αλλά και για τις δυσκολίες των συμπατριωτών μας.

Ο Αλέκος Κιτσάκης "έφυγε" από τη ζωή, αλλά με τα τραγούδια του και την χαρακτηριστική ερμηνεία του, θα είναι πάντα δίπλα μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στον Παρακάλαμο Πωγωνίου

Για τη διάπραξη της συγκεκριμένης κλοπής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 38χρονου υπηκόου Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ιωαννίνων, υπόθεση κλοπής από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων.
Σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής σε βάρος ενός 38χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι είναι ο δράστης της κλοπής.
Αναλυτικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 07 έως 09-01-2015, ο 38χρονος διέρρηξε βοηθητική πόρτα της εκκλησίας και αφαίρεσε ένα ασημένιο δισκοπότηρο, ένα ασημένιο καντήλι βάσεως και τα ασημένια ανάγλυφα από πέντε εκκλησιαστικές εικόνες.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

"Η Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου": Το πρόγραμμα της εκδήλωσης της ΠΣΕ στα Γιάννενα για τον κορυφαίο σκηνοθέτη

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας, διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο "Η Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου" από την Πέμπτη 5 έως και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στα Γιάννενα. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων και η Περιφέρεια Ηπείρου ενώ η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Η Ήπειρος αποτέλεσε την αφετηρία αλλά και μια αέναη επιστροφή του αξέχαστου, κορυφαίου δημιουργού. Στην Ήπειρο γύρισε εξ' ολοκλήρου την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, την "Αναπαράσταση", στην Ήπειρο γύρισε εμβληματικές σκηνές σε πέντε ταινίες του. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ανέδειξε παγκόσμια την Ήπειρο, την "άλλη" Ήπειρο, το χώρο και τους ανθρώπους, τις βαθιές και νωπές χαρακιές της Ιστορίας, το  ρίγος του λαϊκού πολιτισμού αλλά και το μαρασμό πίσω από την εγκατάλειψη και την ξενιτιά.  
Η «Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου» τιμά και αναδεικνύει αυτή την προνομιακή σχέση του ίδιου και του έργου του με την Ήπειρο, μέσα από ένα τριήμερο κύκλο εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνει:

Φρένο στους ακρωτηριασμούς διαβητικού ποδιού βάζουν Έλληνες επιστήμονες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φρένο στους ακρωτηριασμούς  από διαβήτη  βάζει στην Ελλάδα  ομάδα  γιατρών που αναλαμβάνει την Ιατρική Φροντίδα και Υγιεινή του Διαβητικού Ποδιού!
Για το λόγο αυτό δημιούργησε την πρώτη  στην χώρα μας σύγχρονη και εξειδικευμένη «Ιατρική Μονάδα» Υγιεινής Φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού, με άμεσο στόχο το 2015 στην Ελλάδα  να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί κάτω από τους 3000 που ήταν το 2014!
«Με σωστή ενημέρωση και φροντίδα μπορούμε να μειώσουμε τους ακρωτηριασμούς που σήμερα υπολογίζονται  περίπου στους οκτώ την εβδομάδα!» τονίζει ο  διαπρεπής Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, T. fellowofM.G.H. HARVARDMEDICALSCHOOLMD, Ph.D κ  Γεώργιος Κούστας, επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων γιατρών .
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη,  ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη που δημιουργούνται στα πόδια των διαβητικών. Υπολογίζεται ότι το 25 % των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.