Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Άγιος Κοσμάς Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 5 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 5 Αυγούστου στον  Άγιο Κοσμά Πωγωνίου.
Κλαρίνο: Σωτήρης Δέσσης -Τραγούδι: Γιάννης Φάκος

Η ταινία «While You Live, Shine», την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, ώρα 20:00, στο υπαίθριο Θέατρο "Αγγελος Κίτσος", του Δήμου Ζαγορίου, στο Μονοδένδρι

Μια μοναδική εκδήλωση ... προβολή ταινίας, που αφηγείται την ιστορία της γνωριμίας του Christopher King με την Ηπειρώτικη Μουσική
Ο Δήμος Ζαγορίου παρουσιάζει την εκδήλωση προβολής της ολοκληρωμένης σχεδόν, νέας ταινίας "While you Live, Shine" του Ιρλανδού σκηνοθέτη Paul Duane.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Αυγούστου, ώρα 8.00 το βράδυ, στο Υπαίθριο Θέατρο "Αγγελος Κίτσος" του Δήμου Ζαγορίου, στο Μονοδένδρι.

Η ταινία «While You Live, Shine» έχει γυριστεί στην Βίτσα Ζαγορίου και άλλες περιοχές της Ηπείρου, τον Αύγουστο του 2016.
Είναι μια Ιρλανδική παραγωγή, γυρισμένη σε φόρμα Ultra HD/4K, για την ομορφιά του Ζαγορίου, της μουσικής του και των ανθρώπων του. 

Η ταινία στην τελική της μορφή θα παρουσιαστεί διεθνώς επίσημα τον προσεχή χειμώνα.  Αποτελεί όμως επιθυμία και υπόσχεση του σκηνοθέτη να προηγηθεί η προβολή, της σχεδόν τελικής της μορφής, στο κοινό της Ηπείρου και τους αμέτρητους κατοίκους και φίλους της περιοχής που συνετέλεσαν σ’ αυτή, με την ευκαιρία της χρονικής συγκυρίας των πανηγυριών του Αυγούστου.

Γιάννης Καραγιάννης: Εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 αποτελεί τον 2ο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και βασικό χρηματοδοτικό μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Είναι δηλαδή ένα σπουδαίο εργαλείο, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του ΑΕΠ και στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα. Ως τέτοιο, θα συμβάλει σε έργα εκσυγχρονισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε έργα δημόσιων υποδομών και ανάπτυξης της γεωργίας και κτηνοτροφίας, στην εγκατάσταση νέων αγροτών, στη στήριξη ομάδων παραγωγών και επιχειρήσεων του χώρου της κοινωνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχει προκηρυχθεί ο κύριος όγκος των μέτρων του ΠΑΑ συνολικής, δαπάνης 6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4,2 δισ. από συμμετοχή της ΕΕ) που αφορά:
1.      Σχέδια βελτίωσης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ορθολογικής χρήσης των υδάτινων πόρων και της ενέργειας.
2.      Ενίσχυση των ομάδων παράγωγων με 25 εκατ. ευρώ.
3.      Πρόγραμμα Leader, με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων με δαπάνη 400 εκατ. ευρώ.
4.      Δράσεις για την μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργικές δραστηριότητες.
5.      Δημιουργία 300 δομών με πρόσληψη 1000 γεωτεχνικών γεωργικών συμβουλών.
6.      223 εκατ. ευρώ για την βιολογική γεωργία.
7.      120 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.
8.      30 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση και εμπορία τελικού προϊόντος μη γεωργικού.
9.      Δημιουργία ταμείου  ρευστότητας  με ιδιωτική συμμετοχή.
10.  Εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επιλογή χρηματοδοτικών εργαλείων ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα.

Μέχρι τώρα έχουν εισρεύσει στη χώρα κοινοτικοί πόροι που αντιστοιχούν σε απορρόφηση της τάξης του 17,6% και πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα κονδύλια του ΠΑΑ 2014-2020 που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες τα οποία αφορούν συνολικά το 37,4% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για σοβαρά ποινικά αδικήματα

Συνελήφθησαν, χθες (04-08-2017) το μεσημέρι στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου και του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 36 και 31 ετών, διότι στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, προέκυψε ότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Ειδικότερα, σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε Διάταξη του Προέδρου Εφετών Πατρών και ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Λευκάδας, για τα αδικήματα του βιασμού και της αποπλάνησης παιδιών.
Σε βάρος του 31χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Τρικάλων, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαπές, οι οποίες αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν με τη μέθοδο της απασχόλησης, κοσμήματα από χρυσοχοείο στα Ιωάννινα

Συνελήφθησαν, χθες (04-08-2017) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρείς ημεδαπές, ηλικίας 37, 60 και 31 ετών, οι οποίες αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν με τη μέθοδο της απασχόλησης, κοσμήματα από χρυσοχοείο στα Ιωάννινα.
Ειδικότερα, οι τρεις γυναίκες, ενεργώντας από κοινού, χθες το πρωί, εισήλθαν προσποιούμενες τις πελάτισσες σε χρυσοχοείο, ιδιοκτησίας 66χρονης ημεδαπής και αποπειράθηκαν με τη μέθοδο της απασχόλησης να αφαιρέσουν τρεις δερμάτινες κοσμηματοθήκες, που περιείχαν διάφορα κοσμήματα.
Η πράξη τους όμως έγινε αντιληπτή από την παθούσα και τελικά οι τρεις γυναίκες ακινητοποιήθηκαν από περιοίκους και συνελήφθησαν από προστρέξαντες αστυνομικούς.
Τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.

Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκε κλοπή από Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 46χρονου υπηκόου Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, κλοπή από Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο που έγινε στην Πέρδικα Θεσπρωτίας.
Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 46χρονου υπηκόου Αλβανίας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων που προέκυψαν από το προανακριτικό έργο, ταυτοποιήθηκε η δράση του 46χρονου, στην κλοπή από Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, που έγινε το χρονικό διάστημα από 03 έως 06-03-2017 στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαίρεσε έναν αισθητήρα λέιζερ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 

Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022, θα δουν οι πολίτες στα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος  των 375 εκατ. ευρώ
 που κατέβαλε η ΔΕΗ για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) την περίοδο 2012-2015.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στο ποσό αυτό φέρεται να καταλήγει η ΡΑΕ, που εδώ και μήνες εξετάζει ενδελεχώς τις δαπάνες της ΔΕΗ για ΥΚΩ, περιορίζοντας κατά το ήμισυ σχεδόν το ανακτήσιμο ποσό των 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν και τα ποσά αυτά σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να ανακτώνται ανά έτος, η πρακτική που ακολουθούνταν από τους εποπτεύοντες υπουργούς ήταν η μετακύλισή τους για την επόμενη χρονιά προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί ένας λογαριασμός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τελικά εκκαθαρίζεται με την πίεση του μνημονίου.
Την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ ανέλαβε η ΡΑΕ, ως αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη πρόταση για την ανάκτηση του ποσού που προκύπτει από τους λογαριασμούς ρεύματος σε ορίζοντα 5ετίας, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους θεσμούς. 
Η εκκαθάριση δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό και το θέμα έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες Ολομέλειες της ΡΑΕ, με τελευταία τη χθεσινή, όπου και αναμένονταν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες τελικά μεταφέρθηκαν για αύριο χωρίς να αποκλείεται να αναβληθούν για την ερχόμενη εβδομάδα.
Η λογική που επικράτησε στη ΡΑΕ, και έχει εξοργίσει τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να προσφύγει ακόμη και νομικά για τη διεκδίκηση του συνολικού ποσού των 735 εκατ. ευρώ, είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές. 

Ε.Μ.Υ.: Άνοδο θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες

Άνοδο της θερμοκρασίας στα Δυτικά Ηπειρωτικά που τις επόμενες ημέρες θα φθάσει κατά τόπους μέχρι και τους 41 βαθμούς προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε σήμερα.
Συγκεκριμένα για σήμερα Παρασκευή η θερμοκρασία στα Δυτικά Ηπειρωτικά προβλέπεται να φτάσει (μέγιστη τιμή) τους 39 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο, στα Δυτικά Ηπειρωτικά τους 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της επόμενης εβδομάδας.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Δήμους να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.  

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για οδικούς άξονες, Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, Γέφυρα Πλάκας

«Είναι μια νέα εποχή για την Ήπειρο», σημείωσε σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης μετά την παράδοση (Πέμπτη 03/08/2017) στην κυκλοφορία του τελευταίου τμήματος της Ιόνιας Οδού, από την Πέρδικα μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας Οδού.
Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης και στις συζητήσεις που είχε με τον Υπουργό Υποδομών και για τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής για τη συνέχιση του οδικού άξονα, καθώς και για τις συνδέσεις που πρέπει να γίνουν με το νέο αυτοκινητόδρομο.
«Όπως είπαμε και στον Υπουργό, άμεσα θα φανεί ότι επείγει ο δρόμος να μην μείνει στον κόμβο της Κοσμηράς, αλλά να περάσει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.  Διαφορετικά θα υπάρχουν τεράστια θέματα στη λειτουργία του τμήματος από τον κόμβο Κοσμηράς μέχρι τον κόμβο Εγνατία Οδός με την Ε.Ο. Ιωαννίνων –Άρτας.  Συζητήσαμε  με τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και για το τμήμα Γιάννενα – Κακαβιά και για το τμήμα Καμπή-Γέφυρα Καλογήρου-Πρέβεζα, τους οποίους ενημερώσαμε εκ νέου για τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει σε επίπεδο πιστώσεων. Θέσαμε επίσης το ζήτημα του δρόμου της Αμβρακίας, αλλά και αυτό του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Μαυρομμάτι, για τον οποίο δυστυχώς δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες».

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (07-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (08-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (09-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (10-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (11-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

Σάββατο (12-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή - Λεπτοκαρυά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ενημερωτικές εκδηλώσεις για αγρότες- Έλεγχοι για τη φέτα

Νέο γύρο ενημερωτικών εκδηλώσεων για το πρόγραμμα των νέων αγροτών ξεκινά η Περιφέρεια Ηπείρου από την ερχόμενη Τετάρτη, με πρώτο σταθμό το Μέτσοβο και έπονται σε Κόνιτσα, Ζίτσα, Θεοδώριανα, Ζαγόρι κ.α.. «Θα αρχίσουμε μια σειρά για τους νέους αγρότες. 
Στις 9 του μηνός στο κτίριο του ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο, θα γίνει σύσκεψη για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μετσόβου, με νέους ανθρώπους, αλλά και με κτηνοτρόφους που έχουν προβλήματα στις αδειοδοτήσεις και γενικά σε ζητήματα του πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Επίσης, με αφορμή την απόφαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κατά των συμφωνιών της Ε.Ε. με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική για τη «φέτα», ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι όλα τα Ελληνικά κόμματα πρέπει να ασπαστούν τη θέση αυτή. «Ως Περιφέρεια δε Ηπείρου- πρόσθεσε- έχουμε αρχίσει τους ελέγχους από τα παράλια και όπου εντοπιστούν περιπτώσεις πώλησης λευκών τυριών ως φέτα θα υποβληθούν μηνύσεις».
·   Η   ημερίδα της Τετάρτης 9 Αυγούστου στο Μέτσοβο, θα αρχίσει στις 11 π.μ. με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη και θα συνεχιστεί με ενημέρωση για την δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος για του Νέους Αγρότες, από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας κ. Θωμά Αλεξίου και για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων από την Προϊσταμένη του ΟΠΕΠΕΚΕ Π.Δ. Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Χαριτίνη Παπαθανασίου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (07-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη - Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
Τρίτη (08-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Τετάρτη (09-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Πέμπτη (10-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Παρασκευή (11-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.

Σάββατο (12-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό –Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 

Βήσσανη Πωγωνίου: Ημερίδα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου, την Κυριακή 13 Αυγούστου

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Αδελφότητα Βησσανιωτών «Η Αρετή», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βήσσανης ''Άβελ'', τον Δήμο Πωγωνίου και την Τοπική κοινότητα Βήσσανης, την Κυριακή 13 Αυγούστου  στην Βήσσανη.