Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ: Πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου με ανωνυμία

3 κάρτες για κάθε ΑΦΜ.

Την 3η Οκτωβρίου ορίστηκε η πρεμιέρα της φοροκάρτας για τη συλλογή αποδείξεων, με σκοπό την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου από φέτος πρέπει να προσκομίζουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις και δεν θα έχουν κανένα μπόνους φόρου (σ.σ. απόρροια του φιάσκου με τη μη επιβολή του πλαφόν των 300 ευρώ στο μπόνους), ενώ σε περίπτωση μη προσκόμισής τους θα πληρώνουν πέναλτι φόρου 10% για τις αποδείξεις που δεν συνυποβάλλουν στην εφορία.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 30.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικής αξίας 7.500 ευρώ. Αν δεν τις προσκομίσει, θα πληρώσει επιπλέον φόρο, ως ποινή, 750 ευρώ.
Η «κάρτα αποδείξεων», που θα διαθέτουν αμέσως μετά τις διακοπές -από το φθινόπωρο- οι τράπεζες, θα διευκολύνει τους φορολογούμενους για την καταγραφή των συναλλαγών τους απαλλάσσοντάς τους από τον όγκο των αποδείξεων, οι οποίες τις περισσότερες φορές «σβήνουν».
Κι επειδή η φοροκάρτα θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας από τον Οκτώβριο, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν 16 επίμαχα σημεία:


1.Από τις 3 Οκτωβρίου 2011 όλες οι αγορές μας θα καταγράφονται στην «κάρτα αποδείξεων».
2.Η χρήση της είναι προαιρετική. Συνεπώς, όποιος φορολογούμενος θέλει, μπορεί να συνεχίσει να μαζεύει αποδείξεις.
3.Οι φορολογούμενοι θα την προμηθεύονται δωρεάν από 27 τράπεζες και χωρίς να δίνουν τα στοιχεία τους. Δεδομένου ότι κύριος κάτοχος της κάρτας είναι το υπουργείο Οικονομικών και για λόγους φορολογικού απορρήτου έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι τράπεζες απαγορεύεται να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις κάρτες και υποχρεούνται να μη διατηρούν αντίγραφα των αρχείων που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για τις εταιρείες εκκαθάρισης των στοιχείων.
4.Σε κάθε φορολογούμενο, δηλαδή σε κάθε ΑΦΜ, θα αντιστοιχούν μέχρι 3 κάρτες. Κι αυτό για να καλυφθεί το ζήτημα της κατοχής από ανηλίκους, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν κάρτες που θα αντιστοιχούν στο ΑΦΜ των γονιών τους.
5.Είναι ανώνυμη και θα αναγράφει ένα δεκαψήφιο κωδικό αριθμό.
6.Τον κωδικό αυτό μαζί με το ΑΦΜ του θα αποστέλλει, εντός μηνός από την απόκτησή της, ο φορολογούμενος με sms ή θα τα δηλώνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta του υπουργείου Οικονομικών.
7.Με την αντιστοίχιση κωδικού και ΑΦΜ θα ενεργοποιείται η κάρτα, καθώς το υπουργείο πρέπει να γνωρίζει σε ποιον αντιστοιχεί κάθε κάρτα, ώστε μετά να συνδέει την αξία των αποδείξεων με την κάρτα και συνεπώς με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου.
8.Σε περίπτωση κλοπής αν κάποιος τη χρησιμοποιήσει οι συναλλαγές θα συνεχίσουν να καταγράφονται στον αρχικό ιδιοκτήτη, καθώς η κάθε κάρτα έχει αντιστοιχηθεί με ένα συγκεκριμένο ΑΦΜ.
9.Η κλεμμένη ή χαμένη κάρτα θα αντικαθίσταται και η νέα θα ενεργοποιείται με τον ίδιο τρόπο.
10.Θα δημιουργηθεί και ειδικό help desk που θα ενημερώνει τους πολίτες για τη χρήση και τα πλεονεκτήματα της κάρτας. Από την πλευρά τους οι τράπεζες παρέχουν προαιρετικά οδηγίες για τη δήλωση και τη χρήση της κάρτας.
11.Στην κάρτα θα καταγράφονται οι συναλλαγές του φορολογούμενου είτε αφορούν προϊόντα είτε υπηρεσίες.
12.Κατά την πληρωμή, με μετρητά ή πιστωτική κάρτα ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, της αγοράς ενός προϊόντος ο φορολογούμενος θα δίνει την κάρτα στον επιτηδευματία, ο οποίος θα την περνάει από το POS (σ.σ. μηχανήματα συναλλαγών πιστωτικών καρτών) και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία της συναλλαγής στη ΓΓΠΣ.
13.Τα στοιχεία που θα καταγράφονται στην κάρτα και θα κοινοποιούνται καθημερινά στη ΓΓΠΣ αφορούν: κωδικό κάρτας, ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία συναλλαγής και ποσό. Θα περνούν στην προσωπική μερίδα του φορολογούμενου και θα καταγράφονται για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου του.
14.Η απόδειξη που θα δίνεται στον φορολογούμενο από τον επιτηδευματία θα αναγράφει επιπλέον των συνήθων στοιχείων αγοράς (προϊόν, ποσό, στοιχεία επιχείρησης) και τα ενδεικτικά στοιχεία (υπουργείο Οικονομικών, κάρτα αποδείξεων, 10ψήφιος κωδικό της) που θα αποδεικνύουν ότι η συναλλαγή έγινε με φοροκάρτα. Κι αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε να αποφευχθεί η διπλή χρήση της ταμειακής απόδειξης, τη μια από το χρήστη της κάρτας και τη δεύτερη από οποιονδήποτε πάρει στα χέρια του την απόδειξη.
15.Ο φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση στην προσωπική του μερίδα μέσω Διαδικτύου, ώστε να μπορεί σε καθημερινή βάση να γνωρίζει το συνολικό ποσό των συναλλαγών που έχει συγκεντρώσει στην κάρτα του.
16.Κάθε χρόνο, εντός μηνός από την ολοκλήρωση της τελευταίας κεντρικής εκκαθάρισης του αντίστοιχου οικονομικού έτους, θα διαγράφονται τα στοιχεία των καρτών που έχουν καταγραφεί.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Έρχονται τα φορολογικά πιστοποιητικά στην ζωή μας

Νέος εφιάλτης για τους φορολογούμενους.


Ξεκινάει η χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς λογιστές και λογιστές, ενώ ανακοινώνονται άμεσα και οι πρώτες 20 εφορίες που θα βάλουν λουκέτο.
Τη σχετική απόφαση για τη χορήγηση του «φορολογικού πιστοποιητικού» υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τακτικός έλεγχος των ΑΕ και ΕΠΕ περνάει πλέον σε ιδιώτες ελεγκτές και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, που θα χορηγούν το πιστοποιητικό, εφόσον δεν σημειώνουν παρατηρήσεις ή παραβάσεις. Ως εκ τούτου απαλλάσσονται από τον έλεγχο του υπουργείου.
Με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος θα καθορίζεται ο κορμός της «συμμόρφωσης» στις συστάσεις των τεχνικών συμβούλων, της διεθνούς τεχνικής βοήθειας, σε σχέση με τη διάρθρωση της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο πρώτο 15μερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες περίπου 20 εφορίες που θα βάλουν λουκέτο, και οι οποίες στην πλειονότητα τους βρίσκονται στην επαρχία.
Προχωράει με ταχείς ρυθμούς και η ανάθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες. Όπως είπε στη Βουλή, ο υπουργός «τους ιδιώτες τους καλούμε να βοηθήσουν για τα ληξιπρόθεσμα, σ' αυτούς που έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ».
Το υπουργείο ουσιαστικά ερευνά την περιουσιακή κατάσταση των μεγαλοοφειλετών, προκειμένου να προχωρήσει στην είσπραξη των οφειλών φθάνοντας ακόμα και στη λήψη αναγκαστικών μέτρων, όπως κατάσχεση και πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπουργός κατέθεσε και άλλες «7» αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, που αφορούν:
1.Πήραν πίσω την επιβολή ΦΠΑ στο αγροτικό νερό. Εν τούτοις επιβάλλεται ΦΠΑ στην παροχή μη εμφιαλωμένου νερού και αποχέτευσης που παρέχεται απευθείας από ΟΤΑ ή συνδέσμους αυτών χωρίς μεσολάβηση δημοτικών επιχειρήσεων.
2.Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν παλιές δηλώσεις θα εξοφλήσουν το φόρο που προκύπτει από αυτές μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Πάντως, τα νομικά πρόσωπα θα έχουν διευκόλυνση εξόφλησης σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
3.Εξαιρούνται από τη δεύτερη ευκαιρία υποβολής παλαιών δηλώσεων, οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και μετά, καθώς και οι υποθέσεις επιχειρήσεων για έλεγχο από ειδικά συνεργεία ελέγχου που έχουν ήδη συγκροτηθεί.
4.Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλλει από μόνος του και ειδικό σημείωμα για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων μέχρι τις 31.10.2011.
5.Διασφαλίζονται πλήρως οι όροι των στεγαστικών δανείων για απόκτηση, ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση και επισκευή κατοικίας που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
6.Από το 1991 αντί του 1981 θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του ετήσιου τέλους επιβάρυνσης περιβάλλοντος έναντι όσων είχαν εγκαταλείψει τα τουριστικά καταλύματα.
7.Αφαιρέθηκε η διάταξη για την Τράπεζα της Ελλάδος και θα επανέλθει με συνολική ρύθμιση για το κεντρικό ίδρυμα.

ΙΚΑ: Πλήρης ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ακολουθούν και τα υπόλοιπα ταμεία


Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ θα ενταχθεί πλήρως στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα ακολουθήσουν σταδιακά και όλα τα υπόλοιπα ταμεία, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.
Όπως διευκρίνισε κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, η ένταξη δεν θα αφορά μόνο το φάρμακο, αλλά και τα παραπεμπτικά και την εκκαθάριση λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η υπαγωγή όλων των ταμείων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα δώσει τη δυνατότητα και στα ταμεία να είναι συνεπέστερα στις πληρωμές τους και να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους παρόχους υγείας και τους προμηθευτές για τις τιμές τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Εντός του Αυγούστου η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Η ριζική απλοποίηση της αδειοδότησης αγροτικών - κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να γίνει ως το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, όπως τις έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολές που έστειλε σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης, στις 27 Ιουλίου.
Στις λοιπές προτεραιότητες που έθεσε για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων είναι το πλάνο αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής και αλλαγής του αγροτικού ισοζυγίου, η χρήση αξιοποίησης της γεωργικής γης και σχέδιο για ίδρυση σχολής για αγροτικά στελέχη.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου και στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, της 26 ης Ιουλίου, ζητώντας από τους υπουργούς του μεγαλύτερη ταχύτητα στην προώθηση του νομοθετικού έργου και στην εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται.
Ο κ. Παπανδρέου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς, όπως είπε, «η τύχη μας είναι στα χέρια μας».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Αφγανοί μαχαίρωσαν 17χρονο για να τον ληστέψουν

Του πήραν λεφτά κι ένα κινητό.



Με σοβαρά τραύματα από μαχαίρι στα χέρια, το θώρακα και την κοιλιά διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων 17χρονος Αφγανός.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, τέσσερις άλλοι Αφγανοί που επέβαιναν σε αυτοκίνητο τον ακινητοποίησαν, τον τραυμάτισαν και του πήραν 120 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ: Ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης για την αναστολή της Λειτουργίας του ΚΠΕ Φιλιπιάδας

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φιλιππιάδα 28/07/2011
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Αρ. Πρωτ. 13989
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ
Ταχ.Δ/νση : Πλατεία Γ.Γεννηματά
Τ.Κ :48200
Φιλιππιάδα
Τηλέφωνο: 2683 3 60600
FAX: 2683024667
ΠΡΟΣ: Περιφερειακή Δ/νση Α΄θμιας και Β΄ θμιας Εκπαίδευσης


Κα Νόκα – Ζαράχη Φιλιώ
Διευθύντρια
ΘΕΜΑ: « Αναστολή λειτουργίας ΚΠΕ Φιλιππιάδας»
Με ιδιαίτερη λύπη ενημερωθήκαμε για την αναστολή λειτουργίας λόγω «οργανωτικών αδυναμιών» δέκα ΚΠΕ της χώρας και μεταξύ αυτών και του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (αρ.απόφ.83688/Γ7 22-7-2011) που αποφάσισε η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ.


Το πλήγμα για τα σχολεία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση θα είναι μεγάλο, όπως επίσης και για τον τόπο καθώς αποτελούσε σημαντική ανάσα ζωής για την ευρύτερη περιοχή, συνέβαλε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.


Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας ιδρύθηκε με την 101102/Γ7 29-7-08 (ΦΕΚ1972τ.β.24-9-2009) απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί από την 1-9-2009 αφού στελεχώθηκε κανονικά με εκπαιδευτικούς .


Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας λειτούργησε στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδόπολης «Άγιος Αλέξανδρος» στη λίμνη Ζηρού οι οποίες ανακαινίστηκαν γι’ αυτόν το σκοπό με δαπάνες του Δήμου Φιλιππιάδας της Ν.Α. Πρέβεζας και της Περιφέρειας Ηπείρου που ανήλθαν μέχρι του ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου, μεταξύ αυτών και η πρόσφατη διάθεση πόρων 570.000 ευρώ για την αντικατάσταση των στεγών αμιάντου.


Στο λίγο σχετικά χρόνο λειτουργίας του έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα για μαθητές και δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα αειφορίας. Ημερίδες, συνεργασίες με φορείς, σεμινάρια, τοπικές, εθνικές και διεθνείς δράσεις, εκδηλώσεις, προγράμματα και άλλες δραστηριότητες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία.


και συγκεκριμένα :
• Ανέπτυξε 4 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
• Παρήγαγε εκπαιδευτικό υλικό ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
• Δέχθηκε επισκέψεις σχολείων και συγκεκριμένα :
α. 40 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2009-20010 και 1070 μαθητές και
β. 65 σχολικές μονάδες κατά το σχ.έτος 2010-2011 και 2018 μαθητές για μονοήμερα προγράμματα και 133 σε πολυήμερα προγράμματα .
• Ανέπτυξε δράσεις για την τοπική κοινωνία όπως για παράδειγμα τη Γιορτή Περιβάλλοντος
• Διοργάνωσε ημερίδες σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
• Ανέπτυξε συνεργασίες με άλλα ΚΠΕ και φιλοξένησε την απολογιστική συνάντηση της ΣΕ ΚΠΕ Ηπείρου.
• Ανέπτυξε συνεργασίες με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Ζηρού κ.α. και Συλλόγους.


Μας δημιουργεί εντύπωση επομένως η αιτιολογία της « oργανωτικής ανεπάρκειας» που επικαλείται η σχετική Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση του κέντρου. Αιτιολογία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχει αποκομίσει, τόσο η Εκπαιδευτική Κοινότητα όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πλούσια δράση του.
Για τους λόγους αυτούς, αιτούμαστε την ανάκληση της απόφασης 83688/Γ7 22-7-2011 ΥΠΔΒΜΘ η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη κάθε Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης.


Ο Δήμαρχος


Γιολδάσης Δημήτριος

ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ:Παραίτηση απο το εθνικό συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

Την παραίτησή του από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας. Αιτία της παραίτησης αναφέρεται το Σχέδιο Νόμου για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ως γνωστόν έχει απορριφθεί από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ενώ κρίνεται αντισυνταγματικό με γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Αλιβιζάτου.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Καραμίχας «Με την θεσμική μου ιδιότητα ως προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά κυρίως ως συνεταιριστή αδυνατώ να συναινέσω σ΄ ένα νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί τον πλέον δημοκρατικό, κοινωνικοοικονομικό θεσμό, που είναι ο Συνεταιρισμός.
Για τον λόγο αυτό, παραιτούμαι από την θέση μου, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και δηλώνω ότι θα αγωνιστώ μαζί με τους Συνεταιριστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να αποτρέψω την θεσμική αυτή εκτροπή.
Η δημοκρατική μου ευαισθησία και η συνεταιριστική μου ιδεολογία που συνιστούν την ταυτότητά μου, επιβάλλουν να το πράξω».
Σημειώνεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο συζητείται στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου αναμένεται να ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών φορέων και θα υπάρξει σχετική παρέμβαση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ.

ΟΤΕ: Περικοπές μισθών 10% ή τετραήμερη απασχόληση προτείνει η διοίκηση

Μείωση αποδοχών κατά 10% σε συνδυασμό με μικρότερο ωράριο εργασίας ή υιοθέτηση 4ήμερης απασχόλησης πρότεινε η διοίκηση του ΟΤΕ στους εργαζόμενους, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το " Έθνος"  η πρόταση αυτή δεν περιλαμβανόταν στο πακέτο μειώσεων των εννέα σημείων, το οποίο είχε ήδη αποστείλει η διοίκηση στην Ομοσπονδία Εργαζομένων προ 20ημέρου και στόχευε σε μείωση των δαπανών προσωπικού κατά 300 εκατομμύρια ευρώ σε μία τριετία.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιτίθενται σ' αυτή την πρόταση, υποστηρίζουν ότι η διοίκηση τούς ενημέρωσε πως, αν αποδεχτούν τη μείωση των αποδοχών τους κατά 10%, θα υπάρξει διασφάλιση των θέσεων εργασίας για δύο χρόνια.
Η επόμενη συνάντηση διοίκησης-εργαζομένων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου δέκα ημέρες, με την Ομοσπονδία να ετοιμάζει ήδη προτάσεις περιστολής του κόστους, οι οποίες δεν θα αφορούν μόνο στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Οι ίδιοι αναμένεται να προτείνουν μειώσεις μισθών και σε επίπεδο στελεχών του Οργανισμού, ενώ έχουν ήδη ζητήσει τη σύνταξη ισολογισμών για όλες τις θυγατρικές.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εντοπίστηκαν πλασματικά 'εκτός έδρας' στο δημόσιο!

Πλασματικές αποζημιώσεις για «εκτός έδρας» δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορα υπουργεία εντόπισαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ.  Φίλιππος Σαχινίδης, προαναγγέλλει επιτόπιους ελέγχους και κυρώσεις σε προϊσταμένους και υπαλλήλους.

Σε επείγουσα εγκύκλιο τονίζει ότι από τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), πολλές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις αποζημιώσεις εκτός έδρας για «την οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων» και όχι για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των υπηρεσιών.

Ειδικότερα όπως σημειώνει στην εγκύκλιο, από τις εκθέσεις των ΥΔΕ παρατηρούνται φαινόμενα όπως:
- Εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και πολλές φορές, υπέρβαση αυτού.
- Ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή ειδικότητα δεν σχετίζονται με το σκοπό και το λόγο μετακίνησης.
- Συχνή έκδοση των διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς την ύπαρξη σχετικής πίστωσης, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.
- Συχνές διανυκτερεύσεις υπαλλήλων εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή συνεχείς μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.
- Πληρωμή δαπανών της αυτής μετακίνησης ή εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές (τακτικός Π/Υ, Π.Δ.Ε., Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ.).
- Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων επί της εντολής μετακίνησης.

Ακόμα παρατηρείται ότι μεγάλος αριθμός φορέων εξαντλεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού τους, για μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας, αλλά και το ανώτερο όριο ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας.
«Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες αμφιβολίες, αλλά και δυσμενή σχόλια, αναφορικά με την αναγκαιότητα των μετακινήσεων και τη μεταβολή του χαρακτήρα αυτών, από την κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών, σε έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων».
Καλεί δε τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους της νομιμότητας και να καταγράφονται οι παρατυπίες.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, για την επαναλειτουργία της καταργηθείσας λεωφοριακής γραμμής, της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 09.00' το πρωί

Παράσταση διαμαρτυρίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, για την επαναλειτουργία της καταργηθείσας λεωφοριακής γραμμής, της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 09.00' το πρωί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, σε συνεδρίαση του, στις 30 Ιουνίου 2011, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την κατάργηση των δρομολογίων της λεωφοριακής γραμμής, που καλύπτει τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Ηγουμενίτσας προς τα Ιωάννινα και αντίστροφα, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, έτσι ώστε να τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την ημέρα προς και από, την πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Στα πλαίσια του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τετραήμερου κύκλου εκδηλώσεων της ΠΣΕ ''Ηπειρώτικες 'Οχθεις 2011'', που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην παραμεθόριο Ήπειρο, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της, για την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 09.00' το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για να καταδείξει και πάλι με άλλη μορφή, το έντονο ενδιαφέρον της για την επαναλειτουργία της παλαιάς λεωφοριακής γραμμής Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, που επί δεκαετίες εξυπηρετούσε τους κατοίκους των ακριτικών χωριών που διείρχετο.
Έτσι, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, και ώρα 09.00' το πρωί, όλοι όσοι συμμετέχουν στο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τετραήμερο ''Ηπειρώτικες Όχθεις 2011'', με επικεφαλή τον Πρόεδρο της ΠΣΕ Γιώργο Οικονόμου και τα άλλα μέλη του Δ.Σ., θα διαμαρτυρηθούν στη διοίκηση του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και προς τον σκοπό αυτό καλούν τους πολίτες των Ιωαννίνων και όλους αυτούς που βλάπτονται από την κατάργηση του δρομολογίου, να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, ευελπιστώντας στην ικανοποίηση του εύλογου και υλοποιήσιμου αυτού αιτήματος.


Αθήνα 27-07-2011.
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: «Ορφανά» 400 κιλά κάνναβης κοντά στο Ιόνιο

Άφαντο το σκάφος που «ξεφόρτωσε» τα ναρκωτικά.


Τέσσερα δέματα, που περιείχαν περίπου 400 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, εντόπισε πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη διάρκεια περιπολίας, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Πρασούδι της Ηγουμενίτσας.
Πλωτά σκάφη από τα λιμεναρχεία Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας έκαναν έρευνες στη γύρω περιοχή χωρίς να καταφέρουν να εντοπίστουν κάποιο σκάφος που πιθανόν «ξεφόρτωσε» τα ναρκωτικά.
Τα δέματα με την ινδική κάνναβη μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.