Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Σπύρος Ριζόπουλος: Με οδηγό την Αγία Θεοδώρα διαμορφώνουμε το νέο αναπτυξιακό θαύμα της Ηπείρου


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος παρέστη, σήμερα Τρίτη, στη μεγάλη Λιτάνευση της Λάρνακας με τα χαριτόβρυτα Λείψανα της Πολιούχου Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης, καθώς και της θαυματουργού Εικόνας της στους κεντρικούς δρόμους της Άρτας.
 Η Αγία Θεοδώρα συγκέντρωσε στο πρόσωπό της πολλές ιδιότητες: της αρχοντοπούλας, της Βασίλισσας, της πιστής συζύγου, της στοργικής μητέρας και τέλος της ασκήτριας-μοναχής.
Μετά την τελετή, ο Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε:
«Όλος ο βίος της Αγίας Θεοδώρας είχε ως επίκεντρο την αγάπη στο Θεό και τον άνθρωπο. Είναι πραγματικά ασφαλείς οδηγοί που μας επιτρέπουν σε συνδυασμό με το όραμα, τη γνώση και την σκληρή δουλειά να πετύχουμε το «θαύμα». Να φέρουμε την Ήπειρο στην κορυφή των Περιφερειών της Ελλάδας και της Ευρώπης σε ανάπτυξη. Να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να δώσουμε κίνητρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι ξενιτεμένοι νέοι μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ. Γιάννη Ντρίκου



Τα νέα δυσάρεστα
Το Δ.Σ. και η γραμματέας εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ. Γιάννη Ντρίκου, στον τόσο ξαφνικό χαμό του.
Καλό Παράδεισο και καλά κυνήγια Γιάννη δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει στον Παρακάλαμο Πωγωνίου.
Πολύ νωρίς έφυγες Γιάννη δυστυχώς μα είμαι σίγουρη ήσουν γεμάτος κουράγιο στους δικούς σου, οικογένεια σου, τους φίλους και γνωστούς
Καλό σου ταξίδι και ευχαριστούμε για όλα.

(Τα λόγια είναι φτωχά σίγουρα όσοι σε γνωρίσαμε θα θυμόμαστε κάτι από σένα μια ιστορία ένα αστείο ένα κυνήγι μια στιγμή).

***

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής


Αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα έργων, που αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών και βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων, συντήρηση μνημείων, αγροτικές και αθλητικές υποδομές κ.α. έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική
Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Συγκεκριμένα:
Δημοπρατήσεις νέων έργων:
Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε η δημοπράτηση των παρακάτω έργων:
 «Αποκατάσταση βατότητας οδού προς κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιοκάτουνου και σύνδεσή τους με την Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων», προϋπολογισμού € 124.000.
  «Βελτίωση βατότητας οδικού δικτύου Κουκουλιών ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 80.000.
  «Αποκατάσταση βατότητας οδού από το Κομμένο Άρτας έως το ιστορικό σημείο Μηδέν στο δέλτα του ποταμού Αράχθου», προϋπολογισμού € 192.000..
 «Αποκατάσταση βατότητας παράλληλου οδικού δικτύου (Μεγάλη Βρύση – Αγιά Κυριακή) της Δ.Ε. Αθαμανίας της ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 74.000.
 «Αποκατάσταση βατότητας οδού προς κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή των Αγνάντων», προϋπολογισμού € 74.400.
 «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στον κόμβου Κάτω Καλεντίνης της Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού € 50.000..
  «Αποκατάσταση βατότητας οδού που οδηγεί σε κτηνοτροφική μονάδα και σύνδεση αυτής με την επαρχιακή οδό προς Καταρράκτη», προϋπολογισμού € 74.400.
  «Αποκατάσταση βατότητας οδού στην περιοχή Φωτεινού Άρτας», προϋπολογισμού € 74.400.

Ορίζοντες Ηπείρου: Πως θα σώσουμε ότι απομένει με ένα ΠΕΠ που πήγε στα… βράχια


Σήμερα, περίπου δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την απορροφητικότητα του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, έως τις 31/12/2018.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η Ήπειρος βρίσκεται κάτω από τη βάση με ποσοστό απορρόφησης μόλις 23,87% από τα 253 εκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν.
Πρόκειται για μια κάκιστη επίδοση που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η απερχόμενη περιφερειακή αρχή δεν έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί ούτε στα βασικά: Να σχεδιάσει και κυρίως να εκτελέσει τα έργα εκείνα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, έστω και με τα δικά της στρεβλά κριτήρια «πελατειασμού» και ψηφοθηρικής, ανταποδοτικής μικροπολιτικής.
Οι προειδοποιήσεις
Οι Ορίζοντες Ηπείρου στις 21 Νοεμβρίου 2018 σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Λεφτά που δεν αλλάζουν την οικονομία της Περιφέρειας, είναι σπατάλη» επισήμαιναν μεταξύ άλλων ότι:
«Το ΠΕΠ του κ. Καχριμάνη και της κυρίας Καλογιάννη χαρακτηρίστηκε από τα εξής στοιχεία:
Σπατάλη, για έργα «υποδομών» που δεν εντάσσονται στη λογική του συνόλου και τελικά δεν έχουν κανένα απολύτως γνώμονα ανταποδοτικών οικονομικών δεδομένων στην Περιφέρεια.
Επιδοτήσεις που έχουν ως στόχο να βάλουν τους Ηπειρώτες -από την επιχειρηματικότητα έως τον πρωτογενή τομέα- σε ένα φαύλο κύκλο απόλυτης εξάρτησης ούτως ώστε μόλις τελειώνει το ένα να ζητούν το επόμενο, χωρίς κανένα γνώμονα δημιουργίας παρεμβατικής οικονομία
Έλλειψη πλήρους εμπιστοσύνης στις άυλες ενέργειες, όπως είναι ο αθλητισμός, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Χαρακτηριστική απόδειξη, το γεγονός ότι για τον κ. Καχριμάνη πολιτισμός είναι να φτιάξουμε μαγαζάκια να πουλάμε σουβενίρ. Αυτό δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει την αξία, ούτε του Νεκρομαντείου ούτε της Νικόπολης ούτε της Δωδώνης. Επίσης προκύπτει ότι δεν καταλαβαίνει και την ανάγκη δημιουργίας άυλων έργων που θα μπορέσουν να αλλάξουν και τη νοοτροπία των επιχειρηματιών ώστε να ανταποκριθούν στην εξωστρέφεια που απαιτείται για να ξεκολλήσει η Ήπειρος από την τελευταία θέση της ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά στην απορροφητικότητα πρέπει να επισημανθεί το εξής: Απορροφητικότητα που δεν είναι εγγυημένη στο 100%, είναι αποτυχημένη. Και η απορροφητικότητα έχει να κάνει με τη συμβασιοποίηση και τις δαπάνες.
Λεφτά που δεν μπαίνουν στην οικονομία είναι μόνο στα χαρτιά. Εάν έως το τέλος του 2019 -σε ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει το 2014- έχει εκταμιευθεί μόνο το 36% σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα είναι μια παταγώδης αποτυχία.»
Επίσης, στις 8 Ιανουαρίου 2019 σε ανακοίνωση με τίτλο «Ο κ. Καχριμάνης δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξοδέψει αυτά που πρέπει, εκεί που πρέπει» τονιζόταν:

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 35χρονη η οποία κατηγορείται για μεταφορά τεσσάρων παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη, χθες (11-03-2019) το πρωί στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, μία 35χρονη αλλοδαπή, η οποία κατηγορείται για μεταφορά τεσσάρων παράτυπων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε η 35χρονη, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, τέσσερις αλλοδαπούς (τρεις άνδρες ηλικίας 35, 33 και 35 ετών καθώς και μία 33χρονη γυναίκα), οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, προέκυψε ότι σε βάρος τριών εκ των παράτυπων μεταναστών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καραγιάννη



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος το νέο νουάρ μυθιστόρημα του Γιάννη Καραγιάννη.

 "Το 1999 δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τον σαραντάχρονο Κοσμά από τη Θεσσαλονίκη, που ξέμεινε στο Βελιγράδι από τα φοιτητικά του χρόνια, κάνοντας «μπίζνες» στα Βαλκάνια. Η κομπίνα που έστησε μ’ έναν Τούρκο πήγε καρφωτή και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε στις φυλακές της Φιλιππούπολης.
Η απόδρασή του επεισοδιακή, όπως και όλη του η ζωή, δίπλα στη Σέρβα σύντροφό του, που ύστερα από είκοσι χρόνια τρικυμιώδους συμβίωσης αποφάσισε να την παντρευτεί τη μέρα που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε το Βελιγράδι.
Μια αληθινή ιστορία με φόντο τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και της αυτοδιαχείρισης από το 1979 ως το 1999, μέσα από την περιπετειώδη ζωή ενός αιώνιου φοιτητή της Ιατρικής, ποντιακής καταγωγής, που κυνηγούσε χίμαιρες.
Η ταραχώδης ζωή του ήρωα γίνεται αφορμή να ταξιδέψει ο αναγνώστης στα Βαλκάνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, στις μέρες μετά την κατάρρευσή του, αλλά και στις νύχτες της Θεσσαλονίκης του 1980, πάντα μέσα σ’ ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης.
Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας τον καμβά του κλασικού νουάρ, κατορθώνει να παντρέψει εύστοχα, ιστορικά γεγονότα, ήχους, εικόνες, μυρωδιές κι αισθήσεις, κωμικά και απρόοπτα, Βαλκάνια και Πόντο, «μπίζνες» και μαφία, Καζαντζίδη και Μπρέγκοβιτς, αγωνία και δράση, πολιτική και ίντριγκες, όλα όσα χαρακτηρίζουν από παλιά τη βαλκανική μας νοοτροπία και συνείδηση."

Ο Γιάννης Καραγιάννης γεννήθηκε στα Γιάννενα, σπούδασε
Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, το Ρότερνταμ και το Λονδίνο, και εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα ανάπτυξης και εξαγωγών. 
Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως διευθυντικό στέλεχος μάρκετινγκ και εξαγωγών, και σήμερα είναι βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αρθρογραφεί τακτικά σε περιοδικά και εφημερίδες. 
Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του νουάρ μυθιστόρημα «Η ομίχλη έπεσε νωρίς στην Οδησσό».                                                              

Περιοδεία του Σπύρου Ριζόπουλου στη Θεσπρωτία


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος πραγματοποίησε, μαζί με στελέχη της παράταξης, περιοδεία στη Θεσπρωτία, το Σάββατο 9 Μαρτίου.
Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν την Παραμυθιά, τη Νεράιδα, το Παλαιοχώρι, την Κοκκινιά, το Μαλούνι, την Κεραμίτσα, το Κοκκινολιθάρι, τους Φιλιάτες, την Ελαία, τη Βρυσέλλα και τον Παραπόταμο.
Περπάτησαν την τοπική αγορά και συζήτησαν με τους πολίτες της Θεσπρωτίας για τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Παντού, τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και τους ευχήθηκαν «καλό αγώνα» και «καλή επιτυχία».
Από τις επισκέψεις, ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία είχε αυτή στο Μαλούνι Θεσπρωτίας, όπου ο Σπύρος Ριζόπουλος απέθεσε μια ανθοδέσμη στο δημοτικό σχολείο, ως ελάχιστο φόρο τιμής.
Στο συγκεκριμένο σχολείο, το 1946 υπηρετούσε ως δάσκαλος ο παππούς του, Αλέξανδρος Δούκας, πατέρας της μητέρας του, ο οποίος έφτασε στο Μαλούνι, κυνηγημένος από Αλβανοτσάμηδες.
Γνώρισε τη γυναίκα του, παντρεύτηκε, όμως χάθηκε νωρίς, από περιτονίτιδα, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του, έγκυο, στη μητέρα του Σπύρου Ριζόπουλου, την κυρία Αλεξάνδρα.

Μεσογειακή διατροφή: Ο ρόλος της στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία και στην οικονομία


Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία είναι γνωστά και ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες τα ενισχύουν με τα ευρήματά τους. Όμως η ελληνική Μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο υγιεινή, αλλά και βιώσιμη.
Όπως ανέφεραν οι ομιλητές στο Delphi Economic Forum IV, σε πάνελ με θέμα «Mediterranean diet paradigm. Achieving the United Nations sustainable development goals through food»,  αυτού του τύπου η διατροφή συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή. Στόχος είναι η αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ομότιμη καθηγήτρια ιατρικής, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Αντωνία Τριχοπούλου, επεσήμανε πως η μεσογειακή διατροφή  έχει αναγνωριστεί από το 2010 ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την Unesco και ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης από τον Οργανισμό Τροφίμων.
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εγκαταλείπουμε τη Μεσογειακή διατροφή. Η Ισπανία και η Ιταλία είναι πρώτες σε μακροζωία και η Ελλάδα είναι, πια, στην 27η θέση. Νομίζω πως στο μέλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Όταν μιλάμε για παραδοσιακά τρόφιμα, σημαίνει πως παράγουμε και καταναλώνουμε τοπικά. Έτσι εξυπηρετούμε και την υγεία και το περιβάλλον», είπε η κυρία Τριχοπούλου.

Σύλληψη 39χρονου για απόπειρα βιασμού 82χρονης


Συνελήφθη, χθες (11-03-2019) αργά το απόγευμα σε πόλη της Ηπείρου, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 39χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού.
Ειδικότερα, ο 39χρονος κατηγορείται ότι χθες αργά το απόγευμα αποπειράθηκε με τη χρήση σωματικής βίας, να εξαναγκάσει σε συνουσία 82χρονη ημεδαπή στην οικία της.
Η παθούσα κάλεσε σε βοήθεια, με αποτέλεσμα η πράξη του να γίνει αντιληπτή από περίοικο και να συλληφθεί από ειδοποιηθέντες αστυνομικούς.

Σύλλογος Φιλιππιαδιωτών Αττικής: Ετήσιος χορός την Κυριακή 17 Μαρτίου


Ο Σύλλογος Φιλιππιαδιωτών Αττικής διοργανώνει τον ετήσιο χορό του, την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Πρόσθιος χιαστός: Είναι η κόπωση αιτία τραυματισμού του;


Οι νεαροί αθλητές που νοιώθουν κόπωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού των πρόσθιων χιαστών συνδέσμων. Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που ασχολήθηκε με τις άμεσες επιπτώσεις της κόπωσης στον κίνδυνο τραυματισμού των εφήβων, περισσότερες πιθανότητες τραυματισμού έχουν τα κορίτσια  και όσοι είναι άνω των 15 ετών.
Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Βασίλειος  Σακελλαρίου, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου - Γόνατος της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, οι χιαστοί σύνδεσμοι βρίσκονται στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος και διασταυρώνονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα Χ. Ο ρόλος τους είναι η σταθεροποίηση της άρθρωσης, ο έλεγχος της πρόσθιας/οπίσθιας κίνησης και ενός μέρους της στροφικής κίνησης. Ο πρόσθιος χιαστός είναι ο βασικότερος στροφικός σταθεροποιητής του γόνατος και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τραυματισμούς. Οι συχνότεροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτούς είναι περιβαλλοντικοί, ανατομικοί και ορμονολογικοί. Επίσης, κάποιο ρόλο φαίνεται να παίζουν ακόμη και οι διατροφικές συνήθειες, ο ύπνος και το στρες. Όσον αφορά δε ειδικά στους αθλητές, στον τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να οδηγήσει η ανεπαρκής προθέρμανση, η κακή αποκατάσταση παλαιότερων τραυματισμών, η μυϊκή ανισορροπία εκτεινόντων και καμπτήρων μυών πέριξ του γόνατος, αλλά και η υπερβολική προπόνηση. Η αρχική ένδειξη σοβαρού τραυματισμού του είναι ο χαρακτηριστικός θόρυβος που γίνεται αντιληπτός κατά τη ρήξη του, ο οποίος συνδυάζεται με πόνο, οίδημα και δυσκολία φόρτισης του τραυματισμένου ποδιού.
 «Από τότε που αυξήθηκε η δημοτικότητα των εφηβικών αθλητικών ομάδων, έχει παρατηρηθεί άνοδος των ποσοστών των τραυματισμών σε αυτές τις ηλικίες. Για κάποιους, μάλιστα, οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να συνεπάγονται την οριστική παύση μιας πολλά υποσχόμενης αθλητικής καριέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχεδόν ένας στους 60 έφηβους αθλητές θα υποστεί αυτόν τον τραυματισμό κατά τη διάρκεια της αθλητικής του σταδιοδρομίας. Υψηλό είναι δε το ποσοστό των νεαρών αθλητών που θα επιχειρήσουν την αποκατάστασή του, προκειμένου να επανέλθουν στις αθλητικές δραστηριότητές τους. Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθούν από 8 έως 12 μήνες εντατικών προσπαθειών πριν επιστρέψουν στην ενεργό δράση», επισημαίνει ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου.