Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Επιβολή διοικητικού προστίμου για καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης στην Τ.Κ. Άγιος Σπυρίδωνας Άρτας

 


Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500€, χθες 27 Αυγούστου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Άρτας, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης εντός γεωργικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Άγιος Σπυρίδωνας, του Δήμου Αρταίων, στην Άρτα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ίδρυση επτά νέων Κέντρων Κοινότητας σε Δήμους της Ηπείρου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027»

 


Με την ένταξη της Ίδρυσης Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους Φιλιατών και Γεωργίου Καραϊσκάκη ολοκληρώνεται ο κύκλος των εντάξεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ίδρυση Κέντρων Κοινότητας στην Περιφέρεια Ηπείρου», που εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ήπειρος».

Η πρόσκληση αφορούσε οκτώ δήμους της Περιφέρειας (Β. Τζουμέρκων, Γ. Καραϊσκάκη, Ζαγορίου, Μετσόβου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Κ. Τζουμέρκων και Φιλιατών), που δεν είχαν ήδη ενταγμένη συγχρηματοδοτούμενη πράξη για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβλήθηκαν εφτά προτάσεις, οι οποίες και εντάχθηκαν. Πρόκειται για τις πράξεις:

«Ίδρυση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη», δημόσια δαπάνης 298.486,08 ευρώ

«Ίδρυση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φιλιατών», δημόσια δαπάνης 244.800 ευρώ

«Ίδρυση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», δημόσια δαπάνης 298.486,08 ευρώ

«Ίδρυση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», δημόσια δαπάνης 244.779,84 ευρώ

«Ίδρυση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κόνιτσας», δημόσια δαπάνης 222.235,20 ευρώ

«Ίδρυση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Μετσόβου», δημόσια δαπάνης 264.240 ευρώ

«Ίδρυση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Πωγωνίου», δημόσια δαπάνης 216.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Κουκλιοί Πωγωνίου: Γενικόν ιερατικόν συνέδριον, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου

Η Ιερά Μητρόπολης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης διοργανώνει γενικόν ιερατικόν συνέδριον, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024, στους  Κουκλιούς Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποχρεωτική δήλωση για τις κατεχόμενες κυψέλες

 


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ενημερώνει τους μελισσοκόμους, ότι βάσει Υπουργικής Απόφασης   πρέπει να υποβάλλουν δήλωση κατεχόμενων κυψελών για το έτος 2024.

Η δήλωση κατεχόμενων κυψελών είναι υποχρεωτική για όλους τους ενεργούς μελισσοκόμους και υποβάλλεται είτε σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ., είτε μέσω ψηφιακής εφαρμογής του Υπ.Α.Α.Τ.

Η περίοδος υποβολής της δήλωσης κατεχόμενων κυψελών είναι από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως και την 20η Νοεμβρίου 2024.

Ενεργός μελισσοκόμος, ο οποίος υποβάλλει τη δήλωση κατεχόμενων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου 2024 και της 20ης Νοεμβρίου 2024 συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου.

Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να  αξιοποιήσουν εκτός από την ψηφιακή εφαρμογή του Υπ.Α.Α.Τ. και  την ηλεκτρονική επικοινωνία στα κάτωθι ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (p.mavrogiorgos@php.gov.gr  και p.loli@php.gov.gr ) προκειμένου να λάβουν και να αποστείλουν την αίτηση για τη δήλωση κατεχόμενων κυψελών.

Η αίτηση για τη δήλωση κατεχόμενων κυψελών είναι διαθέσιμη  σε ηλεκτρονική μορφή και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου( www.php.gov.gr )

Σε περίπτωση που η υποβολή της αίτησης δε δύναται να πραγματοποιηθεί με τους ανωτέρω τρόπους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στο Γραφείο 112 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών

 


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει ότι οι αμπελουργοί, κάτοχοι οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων.

Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ. ( www.minagric.gr/), σύμφωνα με το άρθρο 14 της  αριθμ. 2454/235853/19 (ΦΕΚ 3645 Β/1-10-2019) υπουργικής απόφασης όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής είναι 15η  Δεκεμβρίου 2024.

Άνω Παρακάλαμος: Ολοκληρώθηκαν οι τσιμεντοστρώσεις σε δρόμους του οικισμού

 


Αγαπητοί συγχωριανοί

Σήμερα λοιπόν τελειώσαμε τις τσιμεντοστρώσεις τον Άνω Παρακάλαμο!

Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά ιδιαίτερα τον δήμαρχο και όλο το δημοτικό συμβούλιο και να υποσχεθώ πως δε σταματάμε εδώ συνεχίζουμε την προσπάθεια μας  για να ομορφύνουμε κι άλλο το χωριό μας και να διορθώνουμε οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν!

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους χωριανούς μου του Άνω Παρακαλάμου για όλα τα αγαθά που πρόσφεραν στο εργατικό προσωπικό!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παρακαλάμου

Δρίβας Λ. Αντρέας

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή, που κατηγορείται ότι του αφαίρεσε 400 ευρώ

Άμεση ήταν ανακάλυψη της ταυτότητας ημεδαπής από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, η οποία κατηγορείται για κλοπή, που έλαβε χώρα χθες (27-08-2024) το πρωί στην πόλη της Άρτας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη προσέγγισε ηλικιωμένο και αφού απέσπασε την προσοχή του με διάφορες προφάσεις, αφαίρεσε από την τσέπη του παντελονιού του χρηματικό ποσό 400 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

77χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας “ΛΟΥΤΣΑ” Πρέβεζας

 


Τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Πρέβεζας ότι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της μία 77χρονη γυναίκα, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας “ΛΟΥΤΣΑ” στην Πρέβεζα.

Αρχικά, στην 77χρονη παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη και πλήρωμα του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος και θεία λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου, την Πέμπτη 29 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024, εορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου (08:00-10:00).

Αλέξανδρος Β. Πότσης: Ευχαριστήρια επιστολή

 

Ο Πρόεδρος του ΤΔ Κάτω Μερόπης, Αλέκος Πότσης με το τιμώμενο πρόσωπο Δημήτριο Πορίκη και τον τέως Πρόεδρο του χωριού Παναγιώτη Χαρίση.

Αγαπητοί Συγχωριανοί, Φίλες και Φίλοι της Κάτω Μερόπης,

Μέσω αυτής της επιστολής θα ήθελα τώρα που όλοι γυρίζουμε στην καθημερινότητα και κατάκατσε ο ‘’κουρνιαχτός’’ της απόλαυσης και της ξεκούρασης, να σας εξωτερικεύσω τα παρακάτω συναισθήματα.

 Να εκφράσω την τεράστια ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, για την συμμετοχή ΟΛΩΝ, μικρών και μεγάλων, μόνιμων και αδειούχων χωριανών μας, για όλα όσα μαζί καταφέραμε, όχι μόνο τις ημέρες πριν το ετήσιο καλοκαιρινό μας αντάμωμα – πανηγύρι αλλά και την ημέρα αυτή.

 Ο εθελοντισμός δε, με την συμμετοχή όλων στον καθαρισμό – καλλωπισμό του χωριού μας στην πλατεία, στο χαγιάτι, στην εκκλησία, στο μνημείο ηρώων και όπου αλλού χρειάστηκε ήταν καθολική. Μόνο ικανοποίηση και περηφάνια αισθανθήκαμε για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Ο Πρόεδρος του ΤΔ Κάτω Μερόπης, Αλέκος Πότσης μαζί με τον Πρόεδρο της αδελφότητας της Κάτω Μερόπης Νότη Βαρελά παραδίδουν την τιμητική πλακέτα στον Δημήτριο Πορίκη.

Το υπέροχο και πλούσιο μεσημεριανό τραπέζι που ακολούθησε, με διοργανωτή την αδελφότητα μας, το τίμησαν πολλοί χωριανοί μας και όχι μόνο. Το γλέντι που ‘’συνόδευσε’’ το τραπέζι αυτό καθώς και η βραδιά που ακολούθησε με την κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη μας. Η συγκίνηση, ο χορός και γενικότερα το γλέντι που στήθηκε θύμισε παλιές καλές και όμορφες εποχές του χωριού μας.

Θα ήθελα ειδικότερα όμως να σταθώ στην στιγμή της απονομής, της τιμητικής πλακέτας, στον μακροβιότερο διατελέσαντα πρόεδρο, με πολυετή συνεισφορά στον τόπο μας, τον Δημήτριο Π. Πορίκη γνωστό σε όλους μας και ως: «Μπάρμπα Μήτσιο».

Η συγκίνηση μεγάλη και αμοιβαία* Τα καλά και μεστά του λόγια δε, θα τα κρατήσουμε μέσα μας τόσο σαν «φυλαχτό» αλλά και ως παρακαταθήκη.

Αγαπητοί χωριανοί, αγαπητοί Φίλοι της Κάτω Μερόπης , όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί υποσχεθήκαμε την αναβίωση του χωριού μας ευελπιστώντας σε μια καλύτερη συνέχεια. Σήμερα, με τεράστια χαρά και περηφάνια, είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή η συνέχεια θα έρθει και μαζί της θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η συμμετοχή όλων μας ήταν αναγκαία και η ανταπόκριση καθοριστική.    

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά μέσα από την καρδιά μου και να σας ευχηθώ υγεία και ψυχική ευημερία, ανανεώνοντας τα ραντεβού μας για ακόμα πιο επιτυχημένα δρώμενα μέσα στο 2025.  

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Τ.Δ. Κάτω Μερόπης

Αλέξανδρος Β. Πότσης

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 28 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη  28 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 10:00-12:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 10:00-14:00.

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στα παιδιά του Κέντρου Α.Μ.E.Α. «Ο Σωτήρ»

 


Η διενέργεια προληπτικών οφθαλμολογικών ελέγχων σε δομές ατόμων με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες κρίνεται απαραίτητη, ωστόσο χαρακτηρίζεται και απαιτητική, καθώς χρειάζεται αναμφισβήτητα ιδιαίτερη εμπειρία και εξοικείωση για μια τέτοιου τύπου οφθαλμολογική προσέγγιση. Επιπλέον, πολλές φορές τα συμπτώματα των οφθαλμικών παθήσεων δεν είναι θορυβώδη και μπορεί να διαλάθουν της προσοχής των οικογενειών και των φροντιστών τους.

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε δεκάδες παιδιά που διαμένουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και εξυπηρετούνται στα προγράμματα του Κέντρου Αποκατάστασης, Κοινωνικής Στήριξης & Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο Σωτήρ», πραγματοποίησε ο Oφθαλμίατρος Xειρουργός κ. Λάμπρος Λαμπρογιάννης, MD, MSc, PhD, FEBOpth, FEBO-SP, ειδικός στην Παιδοοφθαλμολογία από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λαμπρογιάννης συμμετείχε εθελοντικά στην Εβδομάδα Προληπτικής Ιατρικής που διοργάνωσε πρόσφατα το Κέντρο Α.Μ.Ε.Α. «Ο Σωτήρ»,  υποβάλλοντας σε λεπτομερείς εξετάσεις συνολικά 62 παιδιά. Οι διαγνωστικές εξετάσεις συμπεριελάμβαναν έλεγχο της οπτικής οξύτητας, της οφθαλμοκινητικότητας, της στερεοσκοπικής όρασης και της διαθλαστικής ικανότητας. Στα παιδιά πραγματοποιήθηκε επίσης τονομέτρηση και βυθοσκόπηση.

Στις περιπτώσεις που ανιχνεύτηκαν παθολογικά ευρήματα, σχεδιάστηκε εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για κάθε μικρό ασθενή, πάντα σε συνεργασία και επικοινωνία, τόσο με τους συντονιστές φροντίδας του Κέντρου «Ο Σωτήρ», όσο και με τις οικογένειες των ασθενών.