Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες

 


Oλοκληρώθηκε ομαλά, η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, για το έτος 2022.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι, το απόγευμα της Τετάρτης 19.10.2022, ολοκληρώθηκε ομαλά, η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, για το έτος 2022 προς τους δικαιούχους αγρότες πελάτες της.

Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.828 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα.

ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 (κύπελλο)

 


Η ΑΕΚ πέρασε στον  επόμενο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας αφού επικράτησε στην OPAP Arena του ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 2-0.

Ο Αραούχο στο 6' έκανε το σουτ εκτός περιοχής, ο Πριόρ απέκρουσε, η μπάλα έφτασε στον Κοσίδη που την έστειλε από κοντά στα δίχτυα.

Στο 19' αναγκαστική αλλαγή για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Πριόρ δεν μπόρεσε να συνεχίσει στο ματς καθώς ένιωσε ενοχλήσεις και τη θέση του ο πήρε ο Αθανασίου.

Ο Ριένστρα στο 64' κάνει το σουτ η μπάλα καταλήγει άουτ.

Ο Ροσέρο στο 65' μπήκε από τα δεξιά, έκανε το σουτ με τον Στάνκοβιτς να μπλοκάρει τη μπάλα σταθερά στην αριστερή του γωνία.

Ο Ελίασον στο 68' έκανε μια ωραία ντρίμπλα από τα δεξιά, ο Καραχάλιος έβαλε τα χέρια του για να τον ανακόψει και τον έριξε κάτω με τον διαιτητή να δείχνει την άσπρη βούλα.

Ο Μάνταλος εκτέλεσε εύστοχα για το 2-0 της ΑΕΚ.

Ο Αραούχο στο 79' έπιασε το σουτ αλλά ο Αθανασίου με εντυπωσιακή επέμβαση  απέκρουσε.


ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα):

Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Τζαβέλλα, Χατζησαφί (Ραντόνια 80΄), Γαλανόπουλος (Φράνσον 75΄), Γιόνσον, Ελιάσον (Γκατσίνοβιτς 71΄), Μάνταλος, Αραούχο, Κοσίδη (Γκαρσία 71΄),

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Πριόρ (Αθανασίου 19΄), Σόρια, Παντελάκης, Μπαγκαλιάνης, Πήλιος, Καραχάλιος, Ριένστρα (Κιάκος 76΄) Λιάσος, Μορέιρα, (Ροσέρο 56'), Φοφανά (Μπάλαν 76΄), Παμλίδης (Λώλης 56')

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της τακτικής-διά ζώσης- συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

 


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στην  συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε,  διά ζώσης, στις δέκα εννέα   (19) του μηνός Οκτωβρίου έτους 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15.00,  συζήτησε τα  θέματα, που έλαβαν  αριθμό απόφασης  από  40 έως και 44,  έτους 2022:

Ημερήσιας Διάταξης

Θέμα 1ο: Έγκριση της έκθεσης οικονομικών καταστάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (ισολογισμών – λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσεως και διαθέσεως αποτελεσμάτων) για το οικονομικό έτος 2019.

Περίληψη απόφασης: Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία,  την έκθεση καταστάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (ισολογισμών – λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσεως και διαθέσεως αποτελεσμάτων) για το οικονομικό έτος 2019, όπως καταρτίσθηκε και υποβλήθηκε  από την Οικονομική Επιτροπή  (αριθμ. απόφ. 12/40/19-10-2022 )

Θέμα 2ο: Έγκριση της έκθεσης οικονομικών καταστάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (ισολογισμών – λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσεως και διαθέσεως αποτελεσμάτων) για το οικονομικό έτος 2020.

Περίληψη απόφασης: Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την έκθεση καταστάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (ισολογισμών – λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσεως και διαθέσεως αποτελεσμάτων) για το οικονομικό έτος 2020, όπως καταρτίσθηκε και υποβλήθηκε  από την Οικονομική Επιτροπή (αριθμ. απόφ. 12/41/19-10-2022).

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Βαθιά νυχτωμένος ο κ. Ράμα – Πρωθυπουργός της Αλβανίας και οι εγκάθετοι αυλικοί του

 


Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας μετατρέποντας ουσιαστικά σε χώρο γυρισμάτων του σουρεαλιστικού μονόπρακτο και μοναδικού πρωταγωνιστή έργου του, έχοντας αμέτοχο και άβουλο κοινό όπως το είχαν επιλέξει οι εγκάθετοι αυλικοί, πολύ μακριά απ’ τον παλμό της ΕΕΜ, μίλησε χθες στη Δερβιτσάνη για την τιμή των καυσόξυλων!!!

Είχε βέβαια επίγνωση του χώρου που βρίσκονταν. Κι εκεί έπρεπε να απολογηθεί για όσα έχει διαπράξει και όσα δεν έχει πράξει δημιουργώντας κενό και αρνητικό προηγούμενο σε ότι αφορά τα δικαιώματα και την κατάσταση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Επέλεξε την πεπατημένη που λέει ότι αυταρχική ηγέτες και αυταρχικά καθεστώτα θεμελιώνουν τις πολιτικές του πάνω σε καταπίεση και χειραγώγηση των εθνικών μειονοτήτων και κάπου εκεί ολοκληρώνουν και τον πολιτικό τους κύκλο.

Σ’ αυτό το βαθύ σκοτάδι των ύστερων ημερών βρίσκεται ο Ράμα και μαζί του η κλίκα και ορισμένων λακέδων της εξουσίας Ελληνικής καταγωγής.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου


Οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων τέθηκαν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου τέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου.

Κοινή συνισταμένη όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν η συνέχιση της καλής συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται κυρίως στους Δήμους από τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου, Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος  Καχριμάνης, τόνισε την αναγκαιότητα διαρκούς ετοιμότητας γιατί, όπως είπε, μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή κάποιο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο που θα απαιτεί άμεση επέμβαση.

Δήμος Κόνιτσας: Πρόγραμμα εορτασμού επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ  ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΕΤΑΡΤΗ 26η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών Καταστημάτων  και οικιών από την 8η πρωινή ώρα της ημέρας έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

ΠΕΜΠΤΗ 27η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Λεσχών, Μαυσωλείων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών την 27η και 28η Οκτωβρίου από τη δύση του ηλίου ως τις 7:00 π.μ.

 Ώρα 9:00:   Στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της πόλης μας θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με την Εθνική Εορτή.

 ΄Ωρα 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των Σχολείων και Ιδρυμάτων, στο  Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος». Κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και από τους μαθητές, παρουσία των Αρχών. Διευθέτηση  χώρου μαυσωλείου για την επιμνημόσυνη δέηση με μέριμνα 583Μ/ΤΠ.

΄Ωρα 12:30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο λόφο του Εφ. Ανθλγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας. Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, Πρόεδρο της Κ. Ελευθέρου, συγγενείς του ήρωα. Τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.

Μικρή δεξίωση στην πλατεία του χωριού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ώρα 07:30: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών της πόλης.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

΄Ωρα 8:30: ΄Επαρση της Σημαίας  στη Λ.Α.Φ.Κ.

 Ώρα 10:00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό  Ναό Αγ. Κοσμά του Αιτωλού

 Ώρα 10:30: Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, Συλλόγους, Σωματεία. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του έπους.  

- Εθνικός ΄Υμνος. Απόδοση τιμών με μέριμνα 583 Μ/ΤΟ και ομιλία μικρής διάρκειας από τον κ. Πέτρο Πιπερίδη, Διευθυντή του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας με θέμα: «Παιδιά! Της Ελλάδος παιδιά!» 

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας θα δεξιωθούν τις Αρχές στο γραφείο Δημάρχου. 

Ώρα 11:15: Παρέλαση προ των επισήμων στον καθορισμένο χώρο, μαθητών

και μαθητριών Νηπιαγωγείων,  Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.

 Ώρα 12:30: Στην κεντρική πλατεία Κόνιτσας θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.

 Ώρα 17:30: Υποστολή της Σημαίας.

Οι Εκκλησιαστικές, Στρατιωτικές  και Αστυνομικές Αρχές παρακαλούνται να ρυθμίσουν αντίστοιχα και ανάλογα όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους τα σχετικά με την Θρησκευτική τελετή, την παράταξη και την τάξη.

Τελετάρχη για όλες τις εκδηλώσεις ορίζουμε την κα Γιάννα Νίκου, Φιλόλογο- Υπάλληλο του Δήμου Κόνιτσας. 

Όσοι από τις Οργανώσεις, Σωματεία  κ.λ.π. επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, παρακαλούνται να το δηλώσουν στον Δήμο Κόνιτσας (τηλ.2655360326) μέχρι την 12η μεσημβρινή ώρα της  25ης Οκτωβρίου ανυπερθέτως.

Στις εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν:

-         Ο/Η  Ειρηνοδίκης Κόνιτσας.

-         Ο  Φρούραρχος και Διοικητής του ΤΕ.

-         Ο  Διοικητής του 583 Μ/ΤΠ

-         Ο  Διοικητής του Α.Τ. Κόνιτσας.

-         Ο  Διοικητής του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.

-         Ο  Διοικητής της Π.Υ. Κόνιτσας.

-         Οι  Ανώτεροι Αξιωματικοί.

-         Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

-         Το Δημοτικό Συμβούλιο.

-         Οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

-         Αντιπροσωπείες Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

-         Αντιπροσωπείες Αναπήρων και θυμάτων πολέμου.

-         Αντιπροσωπείες Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων (Εφέδρων Αξιωματικών,

Εθνικής Αντίστασης, Παλαιών και Νέων Πολεμιστών).

-         Οι  πρώην Δήμαρχοι Κόνιτσας.

-         Οι  Πρόεδροι  και Εκπρόσωποι  των Τοπικών  Κοινοτήτων  του Δήμου μας.

-         Οι  Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών.

-         Οι  Πρόεδροι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμών Κρατικής Δραστηριότητας.

-         Οι   Διευθυντές   ή  οι Προϊστάμενοι  Νομικών   Προσώπων  Δημοσίου

Δικαίου, Οργανισμών Κρατικής Δραστηριότητας, Τραπεζών, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και λοιπών Οργανισμών.

-         Οι  Δημόσιοι Υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ.

-         Σωματεία-Σύλλογοι-Οργανώσεις.

-         Εμπορικές,  Επαγγελματοβιοτεχνικές , Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις.

-         Σχολεία Μέσης και Στοιχειώδης Εκπαίδευσης.

-         Κέντρο Προστασίας Παιδιού – Παράρτημα Κόνιτσας.

-         Οι Δημότες του Δήμου μας  και οι παρεπιδημούντες ξένοι.

Ο  Δήμαρχος

Νικόλαος Β. Εξάρχου

ΠΗΓΗ: www.konitsa.gr

Εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

 


Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου την «Ημέρα της Αστυνομίας» μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Ο Άγιος Αρτέμιος καθιερώθηκε ως Προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας το 1987, ενώ η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία το 2003 για να τιμήσει την προσφορά του Σώματος στην Πατρίδα και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων τελέστηκε σήμερα το πρωί Δοξολογία σε Ιερούς Ναούς στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Ηπείρου, μετά το πέρας της οποίας αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.

Σε δηλώσεις του, μετά τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Ιωάννινα, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Δούβαλης τόνισε μεταξύ άλλων:

«…οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια από νέες προκλήσεις. Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον αγωνιζόμαστε ώστε η Αστυνομία να είναι μία σταθερά ασφάλειας και κοινωνικής προσφοράς. Είμαστε απέναντι στο έγκλημα και δίπλα στον πολίτη. Με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Ακόμη και της ίδιας της ζωής. Γι’ αυτό και σήμερα, πέρα από γιορτή, είναι για εμάς ημέρα μνήμης για τους συναδέλφους μας, που έχασαν τη ζωή κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.»

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσίας του αστυνομικού προσωπικού για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Σώματος.

Ο Στέφανος Ντούσκος με τους μαθητές του Γυμνασίου Ελεούσας

 


Τις  αξίες και τα ιδανικά που προάγει ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές του Γυμνασίου Ελεούσας  στην εκδήλωση που οργάνωσε η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ζίτσας με καλεσμένους τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο και την επίσης Ολυμπιονίκη και καθηγήτρια φυσικής αγωγής Τόνια Σβάιερ.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον  των μαθητών τους διηγήθηκε την πορεία του προς την κορυφή και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει και τους συμβούλεψε να δουλεύουν και να προσπαθούν για να πετύχουν το στόχο τους όποιος κι αν είναι αυτός. «Η  επιμονή και υπομονή αποτελούν μυστικά για την επιτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Ντούσκος ενώ τόσο εκείνος όσο και η Τόνια Σβάιερ υπογράμμισαν με νόημα «πως όλοι μας μαθαίνουμε και από τις ήττες». «Η αποτυχία πρέπει να αποτελεί αφορμή για προβληματισμό και να  γίνεστε περισσότερο δυνατοί για να πετυχαίνετε τους στόχους σας» τόνισαν οι δύο Ολυμπιονίκες κωπηλασίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Ελεούσας με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ζίτσας Φώτη Ράρρα  να καλωσορίζει τους Ολυμπιονίκες και να προτρέπει τους μαθητές «να διδαχθούν από τα μαθήματα ζωής που παραδίδουν εκείνοι».

Δήμος Πωγωνίου: Κλάδευση και κοπή επικίνδυνων δέντρων

 


Στο μέσο της διαδικασίας βρίσκεται η κλάδευση και κοπή  επικίνδυνων δέντρων στο Δήμο Πωγωνίου.

Το έργο, το οποίο έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, αφορά την κλάδευση και κοπή επικίνδυνων κλαδιών και ξηρών δέντρων που φύονται σε πεζοδρόμια, πλατείες κλπ, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα ή ζημιές λόγω ισχυρών ανέμων και κακοκαιρίας. Παράλληλα αφαιρούνται κλαδιά που κατευθύνονται σε παρακείμενα κτίρια ή «κρύβουν» πινακίδες σήμανσης.

«Βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλο το εύρος του Δήμου Πωγωνίου. Η ασφάλεια των δημοτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής» δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γαλίτσης που επιβλέπει τις εργασίες και ο οποίος ευχαρίστησε τους Προέδρους και κατοίκους του Δήμου για τις επισημάνσεις τους σχετικά με τα επικίνδυνα δέντρα.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός που είχε καταδικαστεί για υπόθεση μαστροπείας

 


Συνελήφθη χθες (19-10-2022) μεσημβρινές ώρες στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών για το αδίκημα της μαστροπείας με ποινή φυλάκισης -2- ετών και -7- μηνών καθώς και χρηματική ποινή -5.000- ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Για πρώτη φορά μέσω gov.gr εφέτος η πληρωμή προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης των 657,3 εκατ. ευρώ

 


Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2022, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της  Βασικής Ενίσχυσης  του 70% σε 533.921 δικαιούχους, για πρώτη φορά μέσω του gov.gr, αποτέλεσε στόχο για τον  οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΕΘΕΑΣ, τα ΚΥΔ και η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023 και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000  μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Το συνολικό ποσό πληρωμής για τους  533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ανέρχεται στα 657,348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021 και όλες οι εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων κατανεμήθηκαν  μόνο σε κτηνοτρόφους.

Η πληρωμή της 18.10.2022  γίνεται μετά την ολοκλήρωση και των προβλεπόμενων από τις κοινοτικές διατάξεις τελικών διασταυρωτικών ελέγχων επιλεξιμότητας των αιτήσεων των δικαιούχων  έτους 2022 από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών - ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

 


Την Πέμπτη 20  Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Ροδαυγή Άρτας, 10:00-14:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Eμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Είσοδος του Τμήματος Μηχανικών

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Eurostat: Στο 12,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,9% το Σεπτέμβριο του 2022, από 9,1% τον Αύγουστο.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το Σεπτέμβριο του 2021, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν στο 3,4%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,9% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 10,1% τον Αύγουστο και 3,6% το Σεπτέμβριο του 2021.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), στη Μάλτα (7,4%) και στη Φινλανδία (8,4%).

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), στη Λιθουανία (22,5%) και στη Λετονία (22,0%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,1% το Σεπτέμβριο του 2022, από 11,2% τον Αύγουστο και 1,9% το Σεπτέμβριο του 2021.

Πτώσεις ηλικιωμένων: Αντιμετωπίζοντας τα κατάγματα

 


Οι πτώσεις στους ηλικιωμένους είναι συχνές και συμβαίνουν μάλιστα τις περισσότερες φορές μέσα στο σπίτι προκαλώντας τραυματισμούς και κατάγματα. Η μεγάλη ηλικία, η παρουσία οστεοπόρωσης, ένα τυχαίο συμβάν μέσα στο σπίτι (στραβοπάτημα, γλίστρημα, μπέρδεμα του ποδιού σ΄ ένα χαλί, ένα σκαλοπάτι που δεν πρόσεξαν κ.λπ.), μπορεί να προκαλέσουν πτώση με συνέπεια σοβαρά κατάγματα ισχίου, σπονδυλικής στήλης και ώμου, τα οποία μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητα ενός ηλικιωμένου ατόμου ή να οδηγήσουν στο χειρουργείο.

Η πρώτη κίνηση συνήθως, ειδικά όταν ο ηλικιωμένος αδυνατεί να κινηθεί ή βρίσκεται στο πάτωμα, είναι να κληθεί ασθενοφόρο για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Εκεί θα πρέπει να γίνουν κάποιες ακτινογραφίες και αναλόγως των αποτελεσμάτων, είτε επιστρέφει στο σπίτι του με οδηγίες και κάποια θεραπεία, είτε γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο, αν πρόκειται για κάτι το οποίο απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Και δυστυχώς, για τους περισσοτέρους ηλικιωμένους εκείνη τη στιγμή ξεκινάει μια μεγάλη περιπέτεια, πολλές φορές με άσχημη κατάληξη.  

Η αναγκαιότητα της άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης

«Όταν ένας ηλικιωμένος έχει ένα κάταγμα, το οποίο απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση (συνηθέστερα κατάγματα ισχίου) το χειρουργείο πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αυτό, γιατί η παραμονή στο κρεβάτι πάνω από 2-3 μέρες έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική έκπτωση του μυϊκού συστήματος αλλά και της πυκνότητας των οστών του ηλικιωμένου, ο οποίος, ακόμα και να χειρουργηθεί επιτυχώς, δυσκολεύεται πάρα πολύ να σηκωθεί», τονίζει ο Κωνσταντίνος Ρέππας Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιστημονικός συνεργάτης Metropolitan General. Και συνεχίζει, «μοναδική εξαίρεση στην οποία επιτρέπεται μία μικρή αναμονή, πριν τη χειρουργική αντιμετώπιση ενός κατάγματος ηλικιωμένου, είναι η λήψη αντιπηκτικής αγωγής που συνήθως έχει δοθεί στον ασθενή υπό συγκεκριμένες οδηγίες από τον ειδικό καρδιολόγο».