Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Βραδυά Πνεύματος και Πολιτισμού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Σας προσκαλούμε όλους  στη ‘‘Βραδιά Πνεύματος & Πολιτισμού Παπαδατών’’  την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011 & ώρα 8.30.μ.μ. στην Πλατεία Παπαδατών στην παρουσίαση του Β΄ τόμου και του ψηφιακού δίσκου της ‘‘Περιήγησης στο δημοτικό τραγούδι’’ του Σωκράτη Σ. Βασιλείου.


Χαιρετίζει και προλογίζει η δημοσιογράφος Μαρία Τσώλη
Παρουσίαση του βιβλίου: Αγγελική Καραγεώργου
Απαγγελίες : Σπυριδούλα & Αθηνά Βασιλείου
Τραγούδι: Κώστας Μήτσης


Χορηγοί επικοινωνίας : Περιοδικό ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’
: Εφημερίδα ‘‘ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ’’
: Εφημερίδα ‘‘Εν Νικολιτσίω’’


Οργάνωση:
Δήμος Ζηρού & Τοπικό Συμβούλιο Παπαδατών
Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατών
Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσπρωτικού
Θε.Λο.Πο.Λα. Εστία Ηπειρωτών.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική»

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος  Βενιζέλος, συναντήθηκε με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ. «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και μακρά συνάντηση εργασίας με την κ. Λαγκάρντ, την νέα Γενική Διευθύντρια και το επιτελείο της», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος.

«Μιλήσαμε για όλα τα θέματα. Η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική, βεβαίως όλα εξαρτώνται από εμάς. Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους. Υπό την έννοια αυτή, η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη και υποστηρικτική», κατέληξε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νέα τετ-α-τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς

Kατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, για να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Ηλία Μόσιαλου, στον ρ/σ Ράδιο 9.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Άρνηση εξέτασης DNA τεκμαίρει αυτόματα την πατρότητα του παιδιού

Η άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη παιδιού, αυτόματα τεκμαίρει την πατρότητα του ανήλικου και η σχετική νομοθετική πρόβλεψη είναι συνταγματική, αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος, δικαιώνοντας μητέρα που ζητούσε από τον πρώην σύντροφό της να αναγνωρίσει τον καρπό της σχέσης τους.

Η άρνηση αναγνώρισης του παιδιού από την πλευρά του φερόμενου ως πατέρα οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια.
Με πρωτοδικαστική απόφαση διατάχθηκε η διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης με τη μέθοδο του "υβριδισμού DNA" και ορίστηκε για το σκοπό αυτό πραγματογνώμων μοριακή βιολόγος.
Η τελευταία, το πρώτο εξάμηνο του 2008, κάλεσε το φερόμενο πατέρα σε συγκεκριμένη ημερομηνία για αιμοληψία, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε. Η πρόσκληση επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά, χωρίς όμως και πάλι να υπάρχει ανταπόκριση.
Στην αρεοπαγιτική απόφαση (908/2011) υπογραμμίζεται ότι η μη προσέλευση του φερόμενου ως πατέρα στην πραγματογνώμονα μοριακή βιολόγο "παρά την εμπρόθεσμη κλήτευσή του, ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση, με συνέπεια να λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί της μητέρας, όχι για την πατρότητα, αλλά για την ύπαρξη στο αίμα του, στοιχείων, τα οποία καθιστούν, κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητά του".


Οι δικαστές έκαναν χρήση του άρθρου 651 παράγραφος 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναφέρει:
"Όταν ένας διάδικος, χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας, αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, που του επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για τη διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας, οι ισχυρισμοί του αντιδίκου του λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί".


Τέλος, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι συνταγματική και απέρριψαν τον ισχυρισμό του πατέρα, πλέον, ότι παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος περί δικαστικής προστασίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συστάσεις στους πολίτες μετά την πυρκαγιά στον σκουπιδότοπο της Δουρούτης

Να πλένουν πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουν.


Απόλυτα ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στη χωματερή της Δουρούτης Ιωαννίνων, μετά την εκδήλωση νέας εστίας φωτιάς, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το τμήμα όπου σημειώθηκε η φωτιά απομονώθηκε πλήρως, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα επέκτασης.
Τριάντα μηχανήματα εργάζονται στη χωματερή και γίνεται μεταφορά τόνων χώματος και αδρανών υλικών, προκειμένου να γίνει η επικάλυψη.

Η διεύθυνση των ανέμων είναι νοτιοδυτική, γεγονός που βοηθά ώστε να μην μεταφέρονται καπνός και δυσοσμία προς την πόλη, ενώ η έντασή τους δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέφους σε συγκεκριμένο σημείο.
Ύστερα από τη συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η μόνη υπεύθυνη σύσταση που γίνεται προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου είναι να πλένουν πολύ καλά τα νωπά φρούτα και λαχανικά.
Για την ανίχνευση διοξίνης στο γάλα, πρέπει να παρέλθει το χρονικό διάστημα των δεκαπέντε ημερών, ώστε να γίνουν αναλύσεις.
Ήδη, από το Δήμο έχει ανακοινωθεί ότι θα αναθέσει τη δειγματοληψία στον Δημόκριτο, προκειμένου, με ευθύνη, να ενημερώσει την κοινή γνώμη της περιοχής.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΚΟΝΙΤΣΑ: Θερινό σχολείο ανθρωπολογίας των Βαλκανίων

Αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου ξεκινά στην Κόνιτσα, το 6ο θερινό σεμινάριο με θέμα «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία του Βαλκανικού Χώρου» και Θα διαρκέσει ως τις 11 Αυγούστου.
Διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το δίκτυο πανεπιστημίων «Border Crossings» και το Δήμο Κόνιτσα.


Το φετινό πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει δύο ενότητες.
-Η πρώτη με συντονιστή τον καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκο έχει ως θέματα της: Οικοδομώντας το Μετα-Σοσιαλισμό: Η Διαδικασία της Σπιτικής Στέγασης, η Κοινωνική Αναγνώριση και η Εισαγωγή της Νεωτερικότητας, Οπτικοαουστικές Μέθοδοι Επιτόπιας Έρευνας, Η Επιτόπια Έρευνα και η Παραγωγή της Ανθρωπολογικής Γνώσης:
Θεωρία και Μέθοδος. Θα διαρκέσει από τις 28/7 ως τις 31/7.

Η δεύτερη ενότητα των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 6 έως την Τρίτη 9 Αυγούστου και θα αναλυθούν τα ακόλουθα θέματα: Πρόσφυγες και Βίαιη Μετανάστευση στον 20ο αιώνα, Βλέποντας μεσ' απ' τα Πράγματα: Η Προβληματική των Μουσειακών Αναπαραστάσεων και η Σημασία της Κατανάλωσης Τροφής, Κοινωνική Μνήμη και Διασπορά μέσα από μία Ανθρωπολογική Οπτική: Η Περίπτωση της Σλοβενίας. Από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου έως την Παρασκευή 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί για όλους τους συμμετέχοντες άσκηση επιτόπιας έρευνας στις δύο πλευρές του ελληνο-αλβανικού συνόρου.


Στα σεμινάρια θα διδάξουν καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας