Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου στην προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2020 η δυνατότητα δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών.
Για όσους υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α' 167), η δήλωσή τους στους Δήμους, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης αυθαιρέτων και η απαλλαγή του προστίμου θα αφορά την τελευταία πενταετία από τον χρόνο της δήλωσης.
Με άλλη τροπολογία, από 1η Οκτωβρίου 2020, συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) - ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό.
Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας:

16 στην Ήπειρο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ


Σύμφωνα με την Τροχαία σε 484 ανήλθαν οι παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, που βεβαιώθηκαν από την Παρασκευή 19 Ιουνίου έως την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, σε όλη τη χώρα.
Οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: Εκατόν είκοσι τρεις στην Αττική, 49 στην Κεντρική Μακεδονία, 47 στην Κρήτη, 36 στην Πελοπόννησο, 34 στη Δυτική Ελλάδα, 32 στη Θεσσαλία, 32 στη Θεσσαλονίκη, 32 στο Νότιο Αιγαίο, 28 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 20 στη Στερεά Ελλάδα, 16 στην Ήπειρο, 14 στη Δυτική Μακεδονία, 11 στα Ιόνια Νησιά και 10 στο Βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με την Τροχαία, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 4,47% των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Από τους 484 παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt, που αποτελεί πλημμεληματική παράβαση, οδηγούσαν 66 άτομα.
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 16 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας κανένας νέος θάνατος  σήμερα, 16 νέα κρούσματα.
Συνολικά τα θύματα είναι 190 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 φτάνουν πλέον τις 3.302.
8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος Αυγούστου η πληρωμή του 35% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ


Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας  μέχρι το τέλος Αυγούστου θα γίνει η πληρωμή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2019.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των πλευρών, τέθηκε σειρά ζητημάτων, όπως οι φετινές ζημιές που υπέστη η παραγωγή, καθώς και η απαίτηση για συντόμευση των διαδικασιών και γρήγορη αποπληρωμή, όσο και αυτής των ΠΣΕΑ από τις περσινή κακοκαιρία του Ιουλίου.
Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην ανάγκη εφαρμογής νέων τεχνολογιών στο χωράφι (σ.σ. με tamplet) για την ψηφιακή καταγραφή των δεδομένων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απλοποίηση των διαδικασιών εκτίμησης και τη συντόμευση πληρωμής των αποζημιώσεων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατεπείγουσα (ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ώρα 12:00



Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας  καλούμε σε  κατεπείγουσα (λόγω αναγκαιότητας άμεσης λήψης αποφάσεων), συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί  στις είκοσι έξι  (26) του μηνός  Ιουνίου 2020, ημέρα   Παρασκευή και ώρα  12.00,  ΜΕΣΩ   ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, με  θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:
1. Δημιουργία ΄΄Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας΄΄ από την Περιφέρεια Ηπείρου,  αξιοποιώντας τα αγροτεμάχια του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην Πεδινή Ιωαννίνων. (εισήγηση:  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)
2. Δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» από την Περιφέρεια Ηπείρου,  αξιοποιώντας ορισμένες υφιστάμενες κτιριακές υποδομές και μέρος του αγροκτήματος και μέρος του αγροκτήματος του ΥΠ.Α.Α.Τ. στον Κατσικά Ιωαννίνων. (εισήγηση: ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου)
3. Σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Πάρκων στην  Ήπειρο (εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)
4. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου  ΜΠΕ του έργου « Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 ΜW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Π.Ε. Ιωαννίνων , Περιφέρειας Ηπείρου» (εισήγηση: Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ

Δυο νέα προγράμματα για 12.000 ανέργους του ΟΑΕΔ


Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον Διοικητή  του Ο.Α.Ε.Δ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, προχωράει στην υπογραφή και άμεση υλοποίηση δύο νέων στοχευμένων προγραμμάτων με στόχο την οικονομική στήριξη και την επανένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε πρόγραμμα για την επιχορήγηση επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών δημόσιου τομέα  για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.
Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης. 

Άμεση σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή από κατάστημα στην πόλη των Ιωαννίνων



Συνελήφθησαν, σήμερα (23-06-2020) μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για κλοπή.
Ειδικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στην πόλη των Ιωαννίνων, οι δύο ημεδαποί διέρρηξαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, απ’ όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και αλκοολούχα ποτά.
Στο πλαίσιο αναζητήσεων οι αστυνομικοί εντόπισαν λίγο αργότερα στην πόλη των Ιωαννίνων τους δύο δράστες να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν.
Στην κατοχή τους καθώς και σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν τα κλοπιμαία τα οποία και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος, ενώ  κατασχέθηκαν γάντια και διαρρηκτικό εργαλείο.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας


Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την τακτική επιδότηση ανεργίας, το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες το επίδομα ανεργίας αλλά και το επίδομα μακροχρονίως ανέργων.
Η ΚΥΑ αναφέρει:
"Η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε εντός του Μαΐου 2020 και δεν έχουν επωφεληθεί της παράτασης του άρθρου έβδομου της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. (Α' 68), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α' 83), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο εικοστό τέταρτο της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. (Α' 75), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α' 86) και όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του ν. 4684/2020 (Α' 86), παρατείνεται για δύο (2) μήνες".

Παράταση και περισσότεροι δικαιούχοι στην επιστρεπτέα προκαταβολή


Με σχετική απόφαση τροποποίησης της ΚΥΑ ΓΔΟΥ131/13.6.2020 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 – Α΄ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος), που υπεγράφη σήμερα από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
α) παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26/6/2020 και
β) τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 1 αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την Ε.Ε., επιτρέποντας την ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.
Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται το πεδίο και δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε άλλες επιχειρήσεις.
Στον 2ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.
Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των
παντοπωλείων,
καταστημάτων ψιλικών,

Οι 10 συναλλαγές που μπορείς να κάνεις από το σπίτι σου με την εφορία


Η λίστα με τις συναλλαγές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε από το σπίτι σας χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτείτε την εφορία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αυτές είναι εξής:
1. Να εκδώσουν και να επανεκδώσουν κλειδάριθμο ηλεκτρονικά για φυσικά πρόσωπα χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, μέσω διαλειτουργικότητας με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
2. Να λάβουν αποδεικτικό καταβολής τελών κυκλοφορίας που απαιτείται στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος.
3. Να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού,να εισπράξουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, να υποβάλουν αίτηση για κομιστές αξιογράφων μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport.
4. Να υποβάλουν στοιχεία εσόδων και εξόδων για την ένταξη στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
5. Να δηλώσουν τα πληροφοριακά στοιχεία μισθώσεων ακίνητης περιουσίας για να ζημιωθούν για το 30% των εισοδημάτων από ενοίκια που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40%.
6. Να πληρώσουν και ρυθμισμένες οφειλές με κάρτα.
7.Να λάβουν πιστοποιητικά από τη ΔΟΥ στη θυρίδα τους στο Taxisnet.
8. Να εκδώσουν κλειδάριθμο (για φυσικά πρόσωπα) μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της ΑΑΔΕ στην εφαρμογή myAADElive.
9. Να εκτυπώσουν βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης η οποία αφορά τους νησιώτες.
10. Να δουν τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν.

Απώλεια όσφρησης και Covid-19


Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, ένα καινούργιο στέλεχος της γνωστής ήδη, από προηγηθείσες επιδημίες, ομάδας των κορωνοϊών, μπήκε στη ζωή όλων μας τους τελευταίους σχεδόν 6 μήνες, με τη μορφή πανδημίας, ανατρέποντας πλήρως τα υγειονομικά δεδομένα παγκοσμίως, αλλά και τροποποιώντας δραματικά την καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της γης.
Αν και -όπως φαίνεται- η κατάσταση αντιμετωπίζεται επιτυχώς προς το παρόν, τουλάχιστον στη χώρα μας, κανείς δυστυχώς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία της πανδημίας στο μέλλον. 
Για το λόγο αυτό πρέπει να παραμένουμε ενημερωμένοι, καθώς η συλλογή των επιστημονικών δεδομένων και η προσπάθεια για τη φαρμακευτική και προληπτική της αντιμετώπιση, μέσω εμβολίων, είναι σε πυρετώδη εξέλιξη.
Μέχρι να συμβεί αυτό, η αναζήτηση δεικτών πρώιμης διάγνωσης αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα. 
Εδώ, η συμβολή του Ωτορινολαρυγγολόγου φαίνεται πως μπορεί  να αποδειχθεί πολύτιμη, εξηγεί η κα Σταματία Βλάχου
Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθύντρια Γ΄ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Metropolitan General.
Η νόσος COVID-19 προκαλεί -εκτός από τον πυρετό (44-98%), το βήχα (46-82%) και την αναπνευστική δυσχέρεια (31%)- μία ποικιλία συμπτωμάτων από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), καταρροή, πονόλαιμο, κεφαλαλγία και διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης. Αν και στην πλειονότητα των περιστατικών (πάνω από το 80%) η νόσηση από τον SARS-CoV-2 είναι ήπια, η -πραγματικά- μικρή πιθανότητα αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται στον κορωνοϊό προκαλεί μεγάλο άγχος στους ασθενείς, διότι είναι εξαιρετικά συνήθη σε όλες τις κοινές λοιμώξεις, αλλά και σε αλλεργικές καταστάσεις, αποτελούσαν ανέκαθεν αιτίες επίσκεψης στον γιατρό ΩΡΛ, και δεν είναι «ειδικά». Ωστόσο, εδώ οι επιστήμονες εντόπισαν κάτι που μπορεί να αποβεί κριτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.