Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τις αιτήσεις του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών


Σε λειτουργία από την Παρασκευή  17 Ιουλίου 2020, η ψηφιακή πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μετά και τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) προέβησαν εφέτος στην καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων του 2018, μετά την παύση χορήγησης του επιδόματος το 2017 από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Για τη διευκόλυνση τόσο των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ, όσο και των δικαιούχων, το υπουργείο προχώρησε στο σχεδιασμό και τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://oreina.epidomata.gov.gr/ ) για τη χορήγηση του επιδόματος τόσο για το 2019, όσο και για τα επόμενα έτη. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι του επιδόματος για το 2019 μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτησή τους έως τις 31.08.2020. Όλες οι αιτήσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από τους δικαιούχους χειρόγραφα, θα περαστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω των ΚΕΠ. Η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα ευάλωτες οικονομικά οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των πολιτών και της άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησής τους, προχώρησε στη δημιουργία μίας ακόμη ψηφιακής πλατφόρμας - συνεργασία ΟΠΕΚΑ, ΗΔΙΚΑ - που αφορά στην εισοδηματική ενίσχυση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει τους ωφελούμενους, απαλλάσσοντάς τους από τη γραφειοκρατική διαδικασία. Ταυτόχρονα, αποφορτίζει τις δημόσιες υπηρεσίες από τη χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων με την κλασική, μέχρι πρότινος, διαδικασία.
Ο πολίτης θα ολοκληρώνει την υποβολή του αιτήματός του με τους κωδικούς του TAXIS. Στη συνέχεια, μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με mail ή με sms θα αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.
Όσοι επιθυμούν να διαπιστώσουν, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος, μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις στους εξής συνδέσμους: https://opeka.gr/oikogeneies/oreines-kai-meionektikes-perioches/plirofories/  https://opeka.gr/oikogeneies/oreines-kai-meionektikes-perioches/erotiseis-apantiseis/

Υπουργείο Υγείας: Ένας θάνατος σήμερα, 28 νέα κρούσματα


Τα 12 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ένας θάνατος  σήμερα, 28 νέα κρούσματα.
Από αυτά τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. 
Συνολικά τα θύματα είναι 194 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.964.
12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ληστεία


Συνελήφθη χθες (16-07-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, σε βάρος του ανωτέρω εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή  φυλάκισης -5- ετών για ληστεία.
Ο συλληφθείς  οδηγήθηκε αρμοδίως.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός κατηγορούμενος για παράβαση του Νόμου «περί τελωνειακού κώδικα» και αντίσταση


Κατασχέθηκαν -24- πακέτα τσιγάρων  και -101- συσκευασίες καπνού που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου

Συνελήφθη χθες (16-07-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί τελωνειακού κώδικα» και αντίσταση.
Ειδικότερα,  στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ανωτέρω αλλοδαπό, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και  κατασχέθηκαν -24- πακέτα τσιγάρων και -101- συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι, ο κατηγορούμενος κατά τον αστυνομικό έλεγχο επιχείρησε να διαφύγει απορρίπτοντας στο έδαφος τα καπνικά προϊόντα ενώ αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψή του.
Τα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα θα παραδοθούν στο Τελωνείο Ιωαννίνων για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών και φόρων.
Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, ώρα 7:00 μ.μ. στο Δημαρχιακό Κατάστημα Δελβινακίου


Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4623/2019
για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 20η Ιουλίου 2020 και ώρα 19.00
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί στο ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ-ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Δ.Ε. ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ.
ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ - ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΜΟΝΟN ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ – Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΑΚΤΙΚΟΓΡΑΦΟΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2020.
2. Έγκριση παροχών ύδρευσης εκτός οικισμού.
3. Έγκριση λύσης μίσθωσης αγρών στην Τ.Κ. Μαζαρακίου και έγκριση νέας δημοπράτησής των.
4. Επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας – φωτισμού και ΤΑΠ σε κτηνοτροφικές – πτηνοτροφικές - γεωργικές μονάδες.
5. Έγκριση παράτασης μίσθωσης Δημοτικού Καταστήματος στην Τ.Κ. Δελβινακίου.
6. Αύξηση προϋπολογισμού έργου "Επανάχρηση Δημοτικού Κτηρίου πρώην Αρρεναγωγείου - Παρθεναγωγείου Δελβινακίου" και κάλυψη επιπλέον ποσού  από ιδίους πόρους.
7. Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, για την εκτέλεση του έργου: «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης ΡΕ Φ63 / ΡΝ 16, αντλητικού συγκροτήματος και υδραυλικών υλικών για την ύδρευση των
κτηνοτροφικών μονάδων Τ.Κ Δολιανών-Σιταριάς και Ζιάβροχου του Δήμου Πωγωνίου».
8. Προγραμματισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων καλοκαιριού 2020.
9. Ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου.
10. Επί προτάσεων Δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας.
11. ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΩΝ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ - Κήρυξη του Δήμου Πωγωνίου σε κατάσταση έκτακτης Κλιματικής και Περιβαλλοντικής ανάγκης.
12. Αντικατάσταση μελών Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, λόγω παραιτήσεων.
13. Σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος αλλοδαπών στα Ιωάννινα


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών

Εξιχνιάστηκε μετά από μεθοδική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση απάτης σε βάρος πέντε αλλοδαπών στα Ιωάννινα.
Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών, δύο ανδρών και μίας γυναίκας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις κατηγορούμενοι, κατάφεραν να εξαπατήσουν πέντε αλλοδαπούς, με το πρόσχημα της έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα και να τους αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των -5.500- ευρώ.
Η δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ένας νεκρός και δυο τραυματίες σε τροχαίο στο 175ο χλμ της Ιόνιας Οδό



Σήμερα το πρωί, στο 175 ο χιλιόμετρο της Ιόνιας Οδού (με κατεύθυνση προς Ιωάννινα), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις (3) αλλοδαποί, εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε στα προστατευτικά στηθαία που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού και τελικά ανατράπηκε και ακινητοποιήθηκε εντός του οδοστρώματος.
Ως αποτέλεσμα, τραυματίσθηκαν θανάσιμα δύο από τους επιβαίνοντες, ηλικίας 44 και 34 ετών, ενώ ο τρίτος, ηλικίας 23 ετών, τραυματίσθηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Προανάκριση για τη διακρίβωση των συνθηκών του τροχαίου δυστυχήματος ενεργείται από το Γ΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Έργα-παρεμβάσεις στο Δελβινάκι από 1-1-2020 έως 15-7-2020



Κλείνοντας το 1ο εξάμηνο του 2020 θα θέλαμε να κάνουμε μία αναφορά σε έργα – παρεμβάσεις που έγιναν στο Δελβινάκι.
    Αρχικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για την οικονομική ενίσχυση προς την ΑΕΔ ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ.
    Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, τον Πρόεδρο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, τους αντιδημάρχους κ.κ. Νίκο Γαλίτση, Στέλιο Κουκουλάρη, Θανάση Φωτίου, Κώστα Γκέγκα, τον Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών κ. Τάσο Γιούνη, τους υπαλλήλους του Δήμου, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΔ ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ.
    Ιδιαίτερα θα πρέπει να συγχαρούμε τους μαθητές και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Δελβινακίου για το 1ο βραβείο που έλαβαν, μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου και το Δημοτικό Σχολείο Χρυσελεούσας Λευκωσίας Κύπρου, στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – πανελλήνιο διαγωνισμό με τίτλο «Ιστορικές και Πολιτιστικές διαδρομές από την Ελλάδα έως την Κύπρο. Το πρόγραμμα αφορούσε Πανελλήνιο μαθητικό Διαγωνισμό σε συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας – Κύπρου «Εκπαιδευτικές γέφυρες – Κύπρος, Ελλάδα, ομογένεια 2019 – 2020».    
   Κυριότερα έργα - παρεμβάσεις, που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς και χωρίς να παραβλέπουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας, είναι τα εξής:        
1.      Εσωτερικές παρεμβάσεις (κατεδάφιση εσωτερικών τοίχων, βαψίματα, ηλεκτρολογικές - υδραυλικές εργασίες) και αντικατάσταση τμήματος στέγης (πίσω πλευρά) στο κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν  από τον Δήμο Πωγωνίου, ενώ πλέον το κτίριο  χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων. 
2.      Έγκριση 6.500 ευρώ από τον Δήμο Πωγωνίου για αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου, μετά από πρόταση του αντιδημάρχου κ. Κουκουλάρη.
3.      Τοποθέτηση, από τον υδραυλικό του Δήμου Πωγωνίου, σώματος καλοριφέρ σε wc του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δελβινακίου.
4.      Παραχώρηση από ιδιώτη οικοδομικών υλικών στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου.
5.      Τοποθετήθηκαν πυροσβεστήρες στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου, μέσω της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου. 
6.      Ηλεκτροδοτήθηκαν οι τουαλέτες του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και περιμετρικά το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου από τον Δήμο Πωγωνίου. 
7.      Επισκευάσθηκαν οι δύο (2) μπασκέτες στο Δημοτικό Σχολείο, μέσω της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου.
8.      Επισκευάσθηκαν από τον κ. Θεόδωρο (Λάκη) Κούρο τα δοκάρια από το γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5.
9.      Καθάρισμα των δύο (2) δεξαμενών νερού από τον Δήμο Πωγωνίου.
10.    Τοποθέτηση χλωριοτήρα φωτοβολταϊκού συστήματος στην παλιά δεξαμενή από τον Δήμο Πωγωνίου.
11.    Διάνοιξη – καθαρισμός δρόμου προς την καινούργια δεξαμενή νερού με μηχανήματα του Δήμου Πωγωνίου. 
12.    Ξεκίνησαν οι εργασίες για τοποθέτηση νέας πιστοποιημένης παιδικής χαράς, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος».
13.    Τοποθετήθηκαν δύο (2) προκάτ οικίσκοι στο σκοπευτήριο Δελβινακίου (πρώην ελικοδρόμιο) και πραγματοποιήθηκαν διάφορες άλλες παρεμβάσεις με τη συνδρομή των κ.κ. Γιούνη και Κουκουλάρη. Στις προθέσεις του Σκοπευτικού Συλλόγου «ΜΠΟΥΝΤΟ» είναι να γίνουν και οι πρώτοι αγώνες στο άμεσο χρονικό διάστημα. 
14.    Τοποθέτηση ταΐστρας αδέσποτων ζώων από τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γαλίτση. 
15.    Επίσκεψη Πολιτικού Μηχανικού της Περιφέρειας Ηπείρου όπου με τον κ. Γαλίτση πήγαμε σε τέσσερις (4) λούτσες που χρειάζονται επισκευή, διότι χάνουν νερό.
16.    Επισκευή δώδεκα (12) σχαρών αποχέτευσης όμβριων υδάτων από τον Δήμο Πωγωνίου.
17.    Καθαρισμός των δύο (2) αποθηκών στο Τσελέπειο Γυμναστήριο και τοποθέτηση αλουμινένιου παραθύρου στον ίδιο χώρο, μέσω της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου.
18.    Δωρεάν παραχώρηση φωτοτυπικού μηχανήματος από τον Δήμο Πωγωνίου προς το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου με τη συνδρομή του κ. Γαλίτση.
19.    Καθαρίστηκε από ιδιώτη η πηγή της Χούνης.
20.    Τοποθέτηση βρύσης στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Δελβινακίου, μέσω της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου.
21.    Κοπή χόρτων σε όλο το χωριό με την επίβλεψη του κ. Γαλίτση. Επίσης καθαρίστηκε το μονοπάτι προς τον Άγιο Ιωάννη.    
22.    Καθαρισμός αγροτικών δρόμων από τον Δήμο Πωγωνίου, για να έχουν πρόσβαση οι κτηνοτρόφοι. 
23.    Αντικατάσταση πέντε (5) κάδων σκουπιδιών με καινούργιους από τον Δήμο Πωγωνίου. 
24.    Αντικατάσταση φωτισμού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δελβινακίου.
25.    Αντικατάσταση του κρουνού πυροσβεστικής στην κάτω χώρα από τον Δήμο Πωγωνίου.
26.    Φωτισμός ρολογιού από τον Δήμο Πωγωνίου.
27.    Ψεκάστηκαν τα πλατάνια του χωριού, και άλλων χωριών του Δήμου Πωγωνίου,  εν’ όψη της καλοκαιρινής περιόδου, με τη συνδρομή του κ. Γαλίτση.
28.    Τοποθετήθηκαν δύο (2) μεταλλικές πινακίδες. Η πινακίδα στην πλατεία  αναφέρει το υψόμετρο και η πινακίδα στον πλάτανο του κεντρικού καφενείου αναφέρει πότε φυτεύτηκε. Οι πινακίδες είναι προσφορά της οικογένειας Παύλου Τώνη. 
29.    Επισκευή σε δύο (2) ξύλινα παγκάκια και τοποθέτηση πέντε (5) καινούργιων  από τον ΠΩΓΩΝΑΤΟ.
30.    Επισκευή σε πέτρινα τοιχία και πλακόστρωτες επιφάνειες ( Άγιος Γρηγόριος, κεντρική πλατεία, ρολόι, κεντρικό πηγάδι, πηγάδι χούνης και ρούγα). Τα υλικά προμηθεύτηκαν από τον Δήμο Πωγωνίου, ενώ οι εργασίες ήταν προσφορά από τον ΠΩΓΩΝΑΤΟ.
31.    Παραχωρήθηκε δωρεάν ένα (1) πολυλειτουργικό μηχάνημα (σκάνερ, φαξ, εκτυπωτής, φωτοτυπικό) στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, από τον ΠΩΓΩΝΑΤΟ.  
32.    Κατασκευάσθηκε υπαίθριο σκάκι (10 τ.μ. περίπου) στον πλακόστρωτο χώρο απέναντι από την κεντρική εκκλησία με τη συνδρομή του ΠΩΓΩΝΑΤΟΥ.     

Κλείνοντας να ευχηθούμε σε όλους καλό υπόλοιπο καλοκαιριού με υγεία και πρόοδο.    

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου  Δελβινακίου

Γεώργιος  Τσώνης

ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟIA: Γλωσσικός ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας – η καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της ΕΕΜ


Άγιοι Σαράντα, στις 16 Ιουλίου 2020
Ανακοίνωση Τύπου

Θέμα: Γλωσσικός ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας – η καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της ΕΕΜ.
Αποκαλυπτική για τη νοοτροπία που επικρατεί στην ανώτερη διοίκηση  της πολιτείας, είναι η δήλωση της Υφυπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης Ράμα, κα. Ορνέλα Τσούτσι. Στην προκλητική και κυρίως προκατειλημμένη ερώτηση του δημοσιογράφου στα πλαίσια συνέντευξης της, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟRA tv», για το τι θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στο Νότο της Αλβανίας (εννοεί τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα, Χιμάρας όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα), όταν στα μαγαζιά τους απευθύνονται στην Ελληνική για την παραγγελία, η κα. Υφυπουργός το πήγε ακόμη πιο πέρα.
Να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα!!!- προέτρεψε. Ενώ από μια σχετικά νέα στην ηλικία πολιτικό, με καταγωγή απ’ το Αργυρόκαστρο όπου γνωρίζει το δίγλωσσο χαρακτήρα της περιοχής, και κυρίως άνθρωπο που έχει εργαστεί στις περιοχές επαφής Αλβανίας και Ελλάδας, θα περίμενε κανείς να δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στον παρεξηγημένο δημοσιογράφο και την κοινή γνώμη με την ευκαιρία. Εκείνη προτίμησε να το πάει παραπέρα στην αντίθετη απ’ την ενδεικνυόμενη κατεύθυνση.
Τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της κας Υφυπουργό τον καταδικάζουμε απερίφραστα. Της υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί.
Tην καλούμε να αναλογιστεί πόσο ευεργετική για αυτή τη ίδια,  την περιοχή, και το σύνολο της Αλβανίας, υπήρξε η Ελληνική γλώσσα και κυρίως η παρεχόμενη σ’ αυτή παιδεία σε περιόδους που κάτω απ’ τους Οθωμανούς τον τόπο σκίαζε βαθύ σκοτάδι αμάθειας!
Λογικές τέτοιες όπως μας τις αποκάλυψε η αξιωματούχος της διοίκησης του κράτους δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης
ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟIA

Παρακάλαμος: Εργασίες συντήρησης αγροτικού δρόμου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διάνοιξης και συντήρησης του αγροτικού δρόμου δίπλα από τον ποταμό Λεμπούσδα που οδηγεί από την Κεντρική αγορά Παρακαλάμου προς τα Μπολαίικα. 








117 Υποτροφίες Σπουδών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας από το IEK ΑΛΦΑ & το Mediterranean College


Τον πρωτοποριακό θεσμό «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» που στέφθηκε πανελλαδικά με μεγάλη επιτυχία, για νέες και νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, συνεχίζει για 6η χρονιά φέτος το Mediterranean College Aθήνας και Θεσσαλονίκης και το ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας, Πειραιά, Γλυφάδας και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας.
Με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος όλων των νέων στην Εκπαίδευση και πιστεύοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μέσα στο πνεύμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε, o θεσμός «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πλάνο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των εκπαιδευτικών φορέων ΙΕΚ ΑΛΦΑ, MEDITERRANEAN COLLEGE, ΑΛΦΑ studies (Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 2) και Mediterranean Professional Studies (Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 2).
Η μεγάλη αυτή κοινωνική προσφορά που υπερβαίνει σε κόστος το 1.000.000 ευρώ, στοχεύει να δώσει πνοή στα όνειρα νέων ανθρώπων για σπουδές, απαλείφοντας το εμπόδιο της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουν οι οικογένειές τους, και σηματοδοτεί την κοινωνική ευαισθησία τόσο των ανωτέρω εκπαιδευτικών φορέων, όσο και των Περιφερειών, οι αρμόδιες υπηρεσίες των οποίων θα αναδείξουν αξιοκρατικά τους δικαιούχους υπότροφους, με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.
Με τη συνεργασία των Περιφερειών της χώρας μας, μπορούμε να δώσουμε -και φέτος- ελπίδα και όραμα για το μέλλον πολλών νέων μας, των οποίων οι οικογένειες πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, για κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας παρέχονται 9 υποτροφίες σπουδών:
3 υποτροφίες για Bachelor στο Mediterranean College για το α’ έτος σπουδών, σε πρόγραμμα επιλογής των δικαιούχων
2 ετήσιες υποτροφίες στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ, σε ειδικότητα επιλογής των δικαιούχων
2 πλήρεις, ετήσιες υποτροφίες στο MEDITERRANEAN PROFESSIONAL STUDIES (Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 2), σε πρόγραμμα επιλογής των δικαιούχων, πλην των διετών προγραμμάτων HND, για τα οποία η υποτροφία αφορά στο α’ έτος σπουδών
2 ετήσιες υποτροφίες στo ΑΛΦΑ studies (Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 2), επίσης σε πρόγραμμα που θα επιλέξουν οι δικαιούχοι
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας: Πατησίων 31, 210 5279500
ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά: Φίλωνος 39, 210 41 20313
ΙΕΚ ΑΛΦΑ Γλυφάδας: Λ. Βουλιαγμένης 57, 210 9640117
ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης: Βαλαωρίτου 9, 2310 552406
Mediterranean College Αθήνας: Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, 210 8899600
Mediterranean College Θεσσαλονίκης: Εγνατία 2-4, 2310 547708

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Πρέβεζας, της Άρτας και της Αττικής, κατά την οποία εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων περισσότερα από 3.400 δενδρύλλια κάνναβης
Συνελήφθησαν 8 μέλη του κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση τους
Καθοριστικό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ψυχοτρόπων ουσιών πέτυχαν αστυνομικοί Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξαρθρώνοντας έπειτα από πολύμηνη και εντατική έρευνα, πολυμελή εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση.
Συγκεκριμένα, από αστυνομικούς της παραπάνω Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Πρέβεζας, της Άρτας και της Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, της Υποδιεύθυνσης Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και του Τμήματος Συνοδών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Πρέβεζας, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης, αστυνομικών συνοδών σκύλων PATROL των Τμημάτων Ασφαλείας Άρτας και Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν οκτώ (8) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (6 αλλοδαποί και 2 ημεδαποί ηλικίας 24 έως 59 ετών) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβασης του Νόμου περί όπλων και παράβασης του Νόμου περί αλλοδαπών.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της ανωτέρω αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε υπαίθριους χώρους όπου καλλιεργούνταν τα δενδρύλλια κάνναβης, οικίες και αυτοκίνητα, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
(3.445) δενδρύλλια κάνναβης τα οποία εκριζώθηκαν,
Δέματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους (4) κιλών και (552) γραμμαρίων,
Το συνολικό χρηματικό ποσό των (30.865) ευρώ,
(17) κινητά τηλέφωνα, (9) πακέτα σύνδεσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και (6) κάρτες sim εταιρειών κινητής τηλεφωνίας,
(1) μηχανική ζυγαριά ακριβείας,
(44) σακούλες τροφίμων και (1) κολλητική ταινία που χρησιμοποιούσαν για τη συσκευασία – τυποποίηση των ναρκωτικών ουσιών,
(25) φυσίγγια,
(1) μαχαίρι,
(1) βενζινοκίνητη εξωλέμβια μηχανή,
Πλήθος γεωργικών εργαλείων,
(6) αντλίες νερού,
Πλαστικοί σωλήνες άρδευσης,
(1) ηλιακό πάνελ που χρησιμοποιούταν για την καλλιέργεια – ανάπτυξη των δενδρυλλίων,
Σημειωματάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και
(5) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ήλιος και Δέρμα: H κατάλληλη προετοιμασία για όμορφο μαύρισμα


Το ημερολόγιο δείχνει αρχές Ιουλίου και οι διακοπές δεν είναι μακριά. Για όσες θέλουν να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο μπρούτζινο χρώμα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την προετοιμασία του δέρματος.
Η έκθεση στον ήλιο και στη θάλασσα μπορεί να επιφέρει ένα ακαλαίσθητο αποτέλεσμα, εάν το δέρμα δεν έχει προετοιμαστεί, δίνοντάς του «άγρια» όψη. Αλλά και στα άτομα με υπερβολική παραγωγή μελανίνης, είναι πιθανότερο να εμφανιστούν δυσχρωμίες ή εάν υπάρχουν να επιδεινωθούν.
Γι’ αυτό πριν από οποιαδήποτε εξόρμηση στην παραλία επιβάλλεται μία ολοκληρωμένη απολέπιση και ενυδάτωση.
«Θα πρέπει να γίνει ένας καθαρισμός - πίλινγκ, προκειμένου το δέρμα να είναι πιο λείο και φωτεινό και να κάνει φυσιολογική παραγωγή μελανίνης.
Τα πίλινγκ που εφαρμόζονται αυτήν την περίοδο είναι φυτικά και προσφέρουν απολέπιση, δηλαδή απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και ενυδάτωση, ενώ με τη χρήση αντηλιακού δεν προκαλούν αντίδραση στον ήλιο.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως σε μία συνεδρία, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε πολύ αφυδατωμένο δέρμα ή/και τραχύ σε ορισμένα σημεία,  μπορεί να χρειαστούν 2 και 3 συνεδρίες, με μεσοδιάστημα 7-10 ημερών», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη-Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Το πίλινγκ μπορεί να γίνει σε πρόσωπο και σώμα. Ειδικά στο σώμα μπορεί να εστιαστεί σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως αγκώνες, γόνατα και πέλματα.
Μετά την απολέπιση, η θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενυδατικών συστατικών σε μορφή κρέμας ή/και μεσοθεραπείας. Η μεσοθεραπεία μπορεί να γίνει στο πρόσωπο ή/και στο σώμα με βιταμινούχα υλικά.
Συχνά, η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο συνδυάζεται με άλλες ενέσιμες θεραπείες, όπως baby botox, υαλουρονικό ή συνδυαστικά σκευάσματα μεσοθεραπείας και υαλουρονικού οξέος.
Η συνολική διάρκεια της θεραπείας (απολέπιση και ενυδάτωση) είναι περίπου μία ώρα και ολοκληρώνεται χωρίς να αφήνει εμφανή σημάδια.
Μηχανήματα σε ειδικές περιπτώσεις
Ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος ενδέχεται να απαιτηθεί η χρήση μηχανημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.