Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. ''Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, η εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας»''

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
Την Πέμπτη 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα η εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας».
Στην κατάμεστη αίθουσα της «Πανηπειρωτικής» παρευρέθηκαν ο Υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Μπαλάφας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου Χρ. Παπαβρανούσης καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ηπειρωτικών ομοσπονδιών, συλλόγων και αδελφοτήτων. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι πτυχές της συμβολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας. 
Το έργο αυτό υλοποιήθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 26 καθηγητές και 40 ερευνητές του Πολυτεχνείου. 
Οι παρουσιάσεις που έγιναν και αντιπροσωπεύουν τους τομείς, στους οποίους δραστηριοποιήθηκε η ομάδα εργασίας του Πολυτεχνείου, είχαν την ακόλουθη θεματολογία: 
- Η αποκατάσταση της γέφυρας: Αρχές, σειρά εργασιών, εργοτάξιο
 - Ιστορική τεκμηρίωση – αξιολόγηση
 - Αρχιτεκτονική και κατασκευαστική τεκμηρίωση – Άμεσα σωστικά μέτρα - Αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης – Παθολογία – ερμηνεία βλαβών, προηγούμενες επεμβάσεις – επισκευές
 - Τεκμηρίωση και χαρακτηρισμός δομικών υλικών – Παθολογία
 - Η κοινωνική αξία της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας υπό το πρίσμα της πολιτιστικής οικονομίας
- Αποτύπωση και γεωμετρική τεκμηρίωση του παραδοσιακού γεφυριού της Πλάκας με επίγειες μεθόδους 
- Φωτογραμμετρική παραγωγή τρισδιάστατου μοντέλου 
- Γεωλογικά και Γεωτεχνικά θέματα 
- Υδρολογικές και υδραυλικές πτυχές του σχεδιασμού της γέφυρας
 - Στατική προμελέτη ανωδομής ικριώματος και εργοταξιακού διαδρόμου 
- Σεισμική επικινδυνότητα στην περιοχή της γέφυρας Πλάκας
 - Αυτόματη ανακατασκευή θραυσμένων αντικειμένων: μια νέα γενική μεθοδολογία και δυνατότητα συμβολής στην εικονική ανακατατασκευή του γεφυριού της Πλάκας
 - Περιβαλλοντικά θέματα – Διαχείριση κινδύνου του έργου
Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. παρέδωσε στον Υπουργό Πολιτισμού την πολυσέλιδη έκθεση της μέχρι τώρα συμβολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο µε το επιστηµονικό του δυναµικό και την τεχνογνωσία του προσφέρεται να παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες µέχρι την ολοκλήρωση του Έργου.  


Από το Γραφείο Τύπου & ΜΜΕ  του Ε. Μ. Πολυτεχνείου

Κεράσοβο Πωγωνίου: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το ολοκαύτωμα, την Παρασκευή 14 Αυγούστου, ώρα 10:ο π.μ.

 

Απόφαση πέντε σημείων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας

Σε απόφαση πέντε σημείων κατέληξε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Άρτας από τη διέλευση του ποταμού Αράχθου. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την επικείμενη ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ Πουρνάρι 1 και Πουρνάρι 2.
Συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο:
επικύρωσε την αρνητική γνωμοδότηση που είχε υποβάλλει το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Άρτας σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους της προς ανανέωση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.O.) στην οποία περιλαμβάνονται ενστάσεις και αντιρρήσεις επί συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση του ΤΕΕ/τμ. Ηπείρου για τον καθορισμό ως ορίου υπερχείλισης τα 2.000 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο και για την περαιτέρω διερεύνηση της μελέτης του.
συμφώνησε όπως κατατεθούν από τις παρατάξεις επί μέρους προτάσεις επί των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίες θα συνυποβληθούν στο αρμόδιο Υπουργείο.

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για την ασφαλιστική εισφορά του 2014 από τον ΕΛΓΑ

Παρατείνεται ο χρόνος της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2014 από τους αγρότες έως τις 31 Ιουλίου 2015.
 Αυτό προκύπτει από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ και, κατόπιν της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δημοσιεύθηκε στις 27/07/2015 στο ΦΕΚ με αριθμό 1572.
«Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε στις 31 Μαρτίου 2015, η εν λόγω παράταση δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μπορέσουν να τακτοποιηθούν ασφαλιστικά, ανοίγοντάς τους το δρόμο να λάβουν και τυχόν αποζημιώσεις που δικαιούνται», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ένα ασθενοφόρο καλύπτει τον … μισό Νομό Ιωαννίνων!

Κοντοζυγώνει ο Αύγουστος και παραδοσιακά θα γεμίσουν ξανά τα χωριά σ’ όλη την Ήπειρο με αποδήμους που επιστρέφουν στις γενέτειρές τους για μια καλοκαιρινή ανάπαυλα και για να δουν συγγενείς και φίλους.
Ωστόσο, όλοι αυτοί οι επισκέπτες, όπως εξάλλου και οι μόνιμοι κάτοικοι της υπαίθρου μάλλον θα νιώθουν… ανασφαλείς, καθώς η ιατρική κάλυψη πολλών περιοχών τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και ευρύτερα παρουσιάζει «τρύπες», με Κέντρα Υγείας να μην διαθέτουν σήμερα ούτε ένα ασθενοφόρο για άμεση επέμβαση, σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή κάποιου πολίτη.
Κάπως  έτσι,  στην Κόνιτσα και το Δελβινάκι τα ασθενοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα, αφού δεν έχει υπάρξει μέριμνα για την συντήρησή τους ή την επιδιόρθωση βλαβών. Και ίσως το χειμώνα η έλλειψη αυτή να μην φαινόταν, όμως τώρα που λόγω του κόσμου οι ανάγκες αυξάνουν, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας.
Ευθύνες για την κατάσταση αυτή υπάρχουν και στα Κέντρα Υγείας που δε μερίμνησαν εγκαίρως για την επισκευή των ασθενοφόρων τα οποία παρουσιάζουν βλάβες και κεντρικά, στο Υπουργείο Υγείας, για τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό προμήθειας νέων οχημάτων για το ΕΚΑΒ με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Καθυστέρηση που όλα δείχνουν πως θα αντιμετωπιστεί με πρόγραμμα – «γέφυρα», μαζί με πολλά άλλα έργα που καθυστέρησαν.

Καταγγέλλουν αδιαφορία
Την αδιαφορία των Κέντρων Υγείας Κόνιτσας και Δελβινακίου, που δεν μερίμνησαν  ώστε τα ασθενοφόρα τους να βρίσκονται εν μέσω καλοκαιριού σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας (την υπογράφει ο Πρόεδρος Πέτρος Βασιλείου και ο Γ. Γραμματέας Αντ. Νικόλαος), ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους φορείς να πάρουν θέση πριν θρηνήσουμε θύματα.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: Ευχαριστήριο για την παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση της 27ης και 28ης Ιουλίου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Αστέρα ευχαριστεί πολύ όλους τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι παρευρέθησαν στις μουσικές εκδηλώσεις της 27ης και 28ης Ιουλίου, καθώς όλους όσους συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην πραγματοποίηση των παραπάνω  εκδήλωσεων.


Από το Δ.Σ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 18ης/24-07-2015 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής


Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 24-07-2015, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 10-07-2014 συνεδρίασης.
 ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 18/24-07-2015
 Αριθμός Απόφασης  /  Θέμα
 993. Κατάρτιση της έκθεσης απολογισμού οικονομικού έτους 2014, της Περιφέρειας Ηπείρου και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 994. Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Β’ τρίμηνο έτους 2015 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 995. Έγκριση των Πρακτικών Ι/22-06-2015 (έλεγχος δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολόγηση τεχνικών προσφορών) και ΙΙ/09-07-2015 (αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής Διενέργειας του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσίας του Υποέργου με τίτλο «Τεχνικός Σύμβουλος για το έργο “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου”», προεκτιμώμενης αμοιβής € 613.610,10 με ΦΠΑ, της Πράξης «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου» και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Συνελήφθη 32χρονος υπήκοος Αλβανίας στο Καλπάκι Ιωαννίνων, για παράνομη διακίνηση δύο αλλοδαπών

Συνελήφθη, χθες (27-07-2015) το βράδυ στο Καλπάκι Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη διακίνηση δύο αλλοδαπών, μη νόμιμων μεταναστών.
Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 32χρονος, διαπιστώθηκε να μεταφέρει δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 28 και 26 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Το προαναφερόμενο όχημα κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Πρέβεζα: Σύλληψη 29χρονης ημεδαπής για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, χθες (27-07-2015) το βράδυ στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, μία 29χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.
Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι σε βάρος της εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης τριών (3) μηνών και χρηματικής ποινής (200) ευρώ, για παράβαση της Νομοθεσίας «περί επιταγών».
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: Οι τυχεροί λαχνοί της κλήρωσης της εκδήλωσης της 28ης Ιουλίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Αστέρα γνωστοποιεί ότι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης  της λαχειοφόρου αγοράς της εκδήλωσης της 28ης Ιουλίου για την ενίσχυση της ομάδας είναι οι εξής:
1.Το  νούμερο 928  κερδίζει ένα τραπέζι στο κατάστημα του κ. Χριστογιάννη Χαράλαμπου.
2.Το νούμερο  2201κερδίζει ένα (1) κατσίκι προσφορά του κ. Τσιάνου.
3. Το νούμερο 904 κερδίζει 10 καραφάκια ρακί στο κατάστημα του κ. Ιωάννου Γρηγόρη.
4. Το νούμερο 2250 κερδίζει ένα τραπέζι πίτσες στο κατάστημα του κ. Αλεξίου Παναγιώτη.
5. Το νούμερο 947  κερδίζει δύο τόνους ξύλα  προσφορά του κ. Γιοβάνη Παντελή .
6. Το νούμερο 2098  κερδίζει μία τηλεόραση.

Από το Δ.Σ