Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την καρδιακή ανεπάρκεια


Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και σε τι οφείλεται;
Καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κατάσταση εκείνη που η καρδιά ως μυς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οργανισμού, δηλαδή να εξωθήσει το αίμα που χρειάζονται τα υπόλοιπα όργανα για την θρέψη και λειτουργία τους. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζει εύκολα κόπωση. Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά, επειδή η αδύναμη καρδιά δεν μπορεί να το τραβήξει πίσω. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε αρχίζουν να βγαίνουν υγρά στους γύρω ιστούς, κυρίως στα πόδια (οιδήματα- πρήξιμο) και την κοιλιά.
Στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί νόσο μόνη της αλλά είναι η τελική κατάληξη όλων των άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, δηλαδή της παραμελημένης αρτηριακής υπέρτασης, της μη ελεγμένης χρόνιας αρρυθμίας, της στεφανιαίας νόσου, του σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεων των νεφρών, των πνευμόνων και του θυρεοειδούς αδένα, ενώ φλεγμονές του καρδιακού μυός και κληρονομικά νοσήματα μπορεί σπανιότερα να οδηγήσουν επίσης στην εμφάνισή της.
Πώς γίνεται η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας;
Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας γίνεται από τον ιατρό με το ιστορικό και την φυσική εξέταση, και η επιβεβαίωση από παρακλινικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα, στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς και ειδικότερες εξετάσεις αναπνευστικής λειτουργίας εφ όσον κριθούν απαραίτητες. O βιοχημικός και αιματολογικός έλεγχος μπορεί να αναδείξει παθογόνες καταστάσεις που συμβάλλουν στην εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η μέτρηση ειδικών πεπτιδίων στο αίμα βοηθά στον αποκλεισμό καρδιολογικής αιτιολογίας των συμπτωμάτων και σημείων. 
Μπορεί να παρουσιαστεί σε νεότερους ενήλικες;
Η καρδιακή ανεπάρκεια ευτυχώς δεν είναι συχνή σε μικρές ηλικίες. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της είναι σε ηλικίες άνω των 65 ετών, καθώς η στεφανιαία νόσος που αποτελεί και την κύρια αιτία της εκφράζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η συχνότητα της είναι περίπου 1% στα άτομα κάτω των 65 ετών, και αυξάνει προοδευτικά στο 7% σε άτομα 75 έως 84 ετών και στο 15% σε άτομα άνω των 85 ετών.
Σε νεαρούς ενήλικες το κύριο αίτιο καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες που αποτελούν δομικές παθήσεις της καρδιάς από την γέννηση και οι μυοκαρδίτιδες που αποτελούν φλεγμονώδη προσβολή της καρδιάς από ιούς. Στην περίπτωση της μυοκαρδίτιδας η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας δύναται να συνοδεύει λιγότερο από το 1/3 των περιπτώσεων και σε μεγάλο ποσοστό είναι αναστρέψιμη.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 19 Μαΐου, ώρα 12:00 το μεσημέρι


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της
εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ
Α΄55/11-03-2020.
 Την εγκύκλιο 18318/13-3-2020 του Υπ. Εσωτερικών.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ) απόφαση Δημάρχου περί ορισμού
μελών Ο.Ε.
 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην κεκλεισμένων των θυρών τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 19η  Μαΐου 2020, ημέρα Τρίτη & ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Συγκρότηση της επιτροπής διαγωνισμού του έργου «Κατασκευή στέγης στο Κέντρο Κοινωνικής
Μέριμνας Δ. Δ. Νεγράδων».
2. Έγκριση πρωτόκολλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Ανακατασκευή στεγών Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τ.Κ. Δελβινακίου Δήμου Πωγωνίου-Φιλόδημος ΙΙ».
3. Απευθείας ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης όπισθεν παιδικής χαράς στην Τ.Κ. Βασιλικού» με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
4. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 6η   αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου».
5. Έγκριση της υπ. αρ. 14/20 Α.Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Αναμόρφωση 2η του προϋπολογισμού έτους 2020 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».
6. Ορισμός δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις 03-06-20 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων
όπου θα συζητηθεί η αρ.εκθ.κατ.855/2018 έφεση της κ. Δ. Σκαμαντζούρα κατά Δήμου Πωγωνίου.
7. Εξέταση αιτήσεως του κ. Θ. Κονάκη για διαγραφή τελών ύδρευσης στην Κοινότητα Καλπακίου-Δ.Ε. Καλπακίου.
8. Εξέταση αιτήσεως του κ. Β. Τσεργαλή για διαγραφή τελών ύδρευσης στην Κοινότητα Καλπακίου-Δ.Ε. Καλπακίου.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Νίκος Χαρδαλιάς: Διευκρινήσεις για τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το τι ισχύει από τη Δευτέρα 18 Μαΐου έως και τις 15 Ιούνιου στα ταξίδια.
Συγκεκριμένα στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών ισχύουν οι εξής οδηγίες:
Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ).
Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες)
Τι ισχύει με τις πτήσεις
Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Υπουργείο Υγείας: Τέσσερις νέοι θάνατοι, συνολικά 160 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 40 νέα κρούσματα


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τους 160, τέσσερις  νέοι  θανάτοι και  40 νέα κρούσματα.
Το σύνολο των περιπτώσεων του Covid-19 στη χώρα μας να φτάνουν τις 2.810.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 23.

Δήμος Πωγωνίου: Χορήγηση υποτροφίας από το Κληροδότημα "ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ"


Χορήγηση υποτροφίας από το Κληροδότημα ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ’’ σε υποψηφίους πτυχιούχους νομικών ή πολιτικών επιστημών πανεπιστημίου εσωτερικού ή εξωτερικού και σε περίπτωση δε μη υπάρξεως αυτών των ειδικοτήτων πτυχιούχοι άλλων ειδικοτήτων ή επιστημών.
Η  υποτροφία θα αφορά  το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πωγωνίου, ως Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος  «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ», να προβεί στην έγκριση προκήρυξης για χορήγηση υποτροφίας
 Ο Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ» έχοντας υπόψη:
Α. Την με  αριθ. 4731   πράξη δωρεάς της Μαρίας χήρα Νικολάου Δάλλα   που συντάχθηκε από  συμβολαιογράφο Νίκαιας  την 13η Ιουλίου 1992
Β. Τις διατάξεις του ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολάζουσων κληρονομιών  και λοιπές διατάξεις  όπως τροποποιήθηκε και  ισχύει σήμερα.
Γ. Τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» στον οποίο έχει  εγγραφεί η σχετική  πίστωση
Δ. Την με αρ.  31 /2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  με θέμα «Έγκριση έκδοσης και  όρων προκήρυξης – πρόσκλησης χορήγησης υποτροφίας από το Κληροδότημα ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ’’ σε υποψηφίους πτυχιούχους νομικών ή πολιτικών επιστημών…  
Προκηρύσσει
 για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 τη χορήγηση υποτροφίας, από τα έσοδα του Κληροδοτήματος ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ’’ της Τοπικής Κοινότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου, σε υποψηφίους πτυχιούχους νομικών ή πολιτικών επιστημών πανεπιστημίου εσωτερικού ή εξωτερικού και σε περίπτωση δε μη υπάρξεως αυτών των ειδικοτήτων πτυχιούχοι άλλων ειδικοτήτων ή επιστημών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου


Πρόταση  του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου

Μετά από διεξοδική συζήτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο  στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να σταλεί πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, για σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της λίστας έργων που θα υλοποιηθούν στο διάστημα 2020-2023 και 2021-2030. Το θέμα συζητήθηκε μετά από εισήγηση της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών».
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι:  «Ουδείς λέει όχι για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θέλω να είμαι πραγματιστής και όχι μόνο οραματιστής, γιατί κάποια στιγμή τα οράματα τελειώνουν».
Με την ευκαιρία ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε επιμέρους ζητήματα υποδομών,  ζητώντας από όλες τις παρατάξεις να τοποθετηθούν αν στηρίζουν τις προσπάθειες της Περιφέρειας να προωθήσει η ίδια τα έργα των διευρωπαϊκών αξόνων (που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών), είτε των συνδέσεων Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου, Ιωάννινα – Κακαβιά και Μεσοπόταμος- διασταύρωση Πάργας. Όπως είπε τα μεγάλα έργα που αφορούν λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, από την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθείται η κατασκευή τους μέσω παραχωρήσεων σε ιδιώτες.
Κήρυξη νέας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την 13η οδό

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 20 Μαΐου, ώρα 7:00 μ.μ. στο Δημαρχιακό Κατάστημα Δελβινακίου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 και ώρα 7:00 μ.μ. το  Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου.
Η συνεδρίαση θα διεθαχθεί στο Δελβινάκι, ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ.
ΘΕΜΑΤΑ   ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Έγκριση  6ης  αναμόρφωσης   προϋπολογισμού έτους 2020.
Έγκριση  3ης κατανομής ΣΑΤΑ 2020.
Επανάληψη Απόφασης Περί Καθορισμού  εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου ΝΠΔΔ και καθορισμός αποζημίωσης μελών Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια του ΝΠΔΔ. – Ανάκληση απόφασης Δ.Σ. 45/2020.
Κατανομή επιχ/σης από ΥΠ.ΕΣ. για λειτουργικές δαπάνες Σχολικών Επιτροπών.
Αποδοχή επιχ/σης από ΥΠ.ΕΣ.  για κάλυψη δράσεων  Πυροπροστασίας – Κατανομή επιχ/σης.
Έγκριση παροχών ύδρευσης εκτός οικισμού.
Έγκριση «3η τροποποίηση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Πωγωνίου και του ΝΠΔΔ του Δήμου, για την παράταση του Υποέργου «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Δήμου Πωγωνίου» της Πράξης: (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου (με κωδ πράξης MIS 5001699) του Ε.Π.  ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020.»
Κατ’ αρχήν απόφαση για την παραχώρηση  οικοπέδου στο νέο οικισμό  Τ.Κ. Κτισμάτων.
Διατύπωση γραπτών απόψεων προς την Περιφέρεια Ηπείρου, για το έργο: «Ίδρυση πτηνοτροφικής εγκατάστασης συνολικής δυναμικότητας 40.700 ωοτόκων ορνίθων, 12.000 ελευθέρας βοσκής & 28.000 αχυρώνα, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί  στη θέση «Παλιουρίες» της Τ.Κ. Καλπακίου»

Αισιόδοξη η Μαρία Κεφάλα για την αξιοποίηση του Παλιού Πανεπιστημίου


Την διαβεβαίωση ότι το επόμενο διάστημα Υπουργείο και Εταιρεία ακινήτων δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ) θα προχωρήσουν στην βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη  του τόπου, μέσω της αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, απέσπασε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Στέφανο Βλαστό κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα. 
Το αίτημα για παραχώρηση και αξιοποίηση  των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων του πρώτου Πανεπιστημίου της πόλης επί της οδού Δόμπολης, ήταν από τα πρώτα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε  η Βουλευτής με κοινοβουλευτική της ερώτηση, δύο μόλις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Γνωρίζοντας μάλιστα και το αντίστοιχο  ενδιαφέρον της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για παραχώρηση και αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου για δικές τους ανάγκες, η Βουλευτής Ιωαννίνων απευθύνθηκε και στην εταιρεία ακινήτων δημοσίου, επιμένοντας πολλές φορές στο συγκεκριμένο αίτημα. 
Μετά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις η κ. Κεφάλα αισιοδοξεί ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής και δηλώνει αισιόδοξη για την καλύτερη και συμφέρουσα αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλαιού Πανεπιστημίου.

Οκτώ οι παραβάτες για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, την Πέμπτη 14 Μαΐου

Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 14 Μαΐου:
·         για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (31) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
o    (9) στην Αττική,
o    (6) στο Βόρειο Αιγαίο,
o    (5) στη Δυτική Ελλάδα,
o    (4) στη Κεντρική Μακεδονία,
o    (4) στην Κρήτη,
o    (1) στη Στερεά Ελλάδα,
o    (1) στη Θεσσαλονίκη και
o    (1) στη Θεσσαλία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (335) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
·         για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (80) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
o    (31) στη Θεσσαλονίκη,
o    (16) στην Κεντρική Μακεδονία,
o    (10) στην Αττική,
o      (8) στην Ήπειρο,
o      (7) στη Θεσσαλία,
o      (3) στη Πελοπόννησο,
o      (3) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
o      (1) στο Βόρειο Αιγαίο και
o      (1) στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (1.025) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
·         για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (5) παραβάσεις και συνελήφθησαν (5) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (621) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (607) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Το «μήνυμα» του κορωνοϊού


Με τις ημέρες του lockdown να έχουν τελειώσει, πολλές συζητήσεις γίνονται για τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία στη σύσφιξη ή μη των οικογενειακών σχέσεων, αλλά και στο πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις εντός της ελληνικής οικογένειας στη μετά την καραντίνα εποχή.
Η όλη συζήτηση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα, οπότε εορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας.
Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Μια ημέρα που, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα του ρόλου της οικογένειας, ως θεμέλιου λίθου της σύγχρονης κοινωνίας – κάτι που αναγνωρίζει και η διεθνής κοινότητα.
«Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε μια διεθνή πρωτόγνωρη κρίση. Και αυτό, που έγινε ξεκάθαρο σε όλους τους ανθρώπους, είναι ότι το ύψιστο αγαθό δεν είναι η απόκτηση (και η συσσώρευση) υλικών αγαθών, αλλά η υγεία», τονίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
«Η περίοδος αυτή, εκτός από τα  αρνητικά βιώματα που επέφερε, αποτέλεσε και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για προβληματισμό, ώστε να θέσουμε μια πιο σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στη ζωή μας και να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο μας, ποιοτικά και ποσοτικά. Επιπλέον ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον σπουδαίο θεσμό της οικογένειας».
Οι οικογένειες -τόσο οι λεγόμενες παραδοσιακές όσο και οι μη παραδοσιακές, οι λεγόμενες και μοντέρνες- είναι τα θεμέλια της εκάστοτε κοινωνίας. Μερικά από τα πιο σημαντικά χρόνια, που μας κάνουν αυτό που είμαστε και μας διαμορφώνουν ως προσωπικότητες, θέτοντας τις βάσεις για την ενήλικη ζωή μας, τα περνάμε (ή θα έπρεπε να τα περνάμε) οι περισσότεροι εντός του οικογενειακού κύκλου. Δεν είναι τυχαίο ότι θεμέλιος λίθος της ψυχανάλυσης είναι τα παιδικά χρόνια και οι σχέσεις με τους γονείς και με τα αδέλφια…

Ξεκινούν την Παρασκευή 15 Μαΐου οι ηλεκτρονικές εγγραφές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία


Ξεκινούν την Παρασκευή 15 Μαΐου οι ηλεκτρονικές εγγραφές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21 σύμφωνα με σχετικές εγκυκλίους που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Σε ότι αφορά τα δημοτικά, οι εγγραφές θα γίνονται από τις 15 έως και τις 29 Μαΐου.
Στην Α΄ Τάξη του δημοτικού θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2014 έως και 31-12-2014.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 ΦΕΚ109/Α/1-8-2017 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:
Aίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση γονέα-κηδεμόνα εγγραφής μαθητή.
 Πιστοποιητικό Γέννησης Δήμου ή Κοινότητας.
Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού. (Β.Υ.Π.)
Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).
Αποδεικτικό στοιχείο Διεύθυνσης κατοικίας του μαθητή.
Βεβαίωση Παρακολούθησης Νηπιαγωγείου.

Για το νηπιαγωγείο, οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου.
Στα νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016.
Τα νηπιαγωγεία είναι υποχρεωμένα να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.
Την ίδια στιγμή με σχετική εγκύκλιο, η φοίτηση των νηπίων που έχουν συμπληρώσει τα τέσσερα έτη γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους δήμους της χώρας.

Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει καθυστερήσεις στο Δήμο Ζίτσας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η παράταξή μας εδώ και μήνες έχει θέσει επανειλημμένα προς τη δημοτική αρχή με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή το ζήτημα με το δημοτικό ακίνητο (κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενώνα) στην Κοινότητα Ζίτσας που παραμένει κλειστό από τον Σεπτέμβριο του 2019 λόγω αποχώρησης του τελευταίου μισθωτή. Κάτι που έχει δημιουργήσει δικαιολογημένη αναστάστωση στην τοπική κοινωνία.
Φτάσαμε στον Μάιο του 2020 για να φέρει η δημοτική αρχή στην Οικονομική Επιτροπή ένα σχέδιο διακήρυξης. Η οποία διακήρυξη όμως ήρθε για να έρθει κατά τα κοινώς λεγόμενα αφού κατά παραδοχή του αρμόδιου Αντιδημάρχου υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με τον τελευταίο μισθωτή που δεν επιτρέπουν την δημοπράτησή του και θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος.
Η δημοτική αρχή φέρει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση της διαδικασίας δημοπράτησης. Η παράταξή μας με συνέπεια κατέθεσε εμπεριστατωμένα και αναλυτικά τις σκέψεις, πρατηρήσεις και προτάσεις μας επί του σχεδίου διακήρυξης.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί επιτέλους τη σοβαρότητα του θέματος και να ολοκληρώσει τη διαδικασία με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και όχι την εξυπηρέτηση των όποιων μικροσυμφερόντων.
Εμείς αποδείξαμε με τη στάση μας στην Οικονομική Επιτροπή στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε να μελετήσουμε τη διακήρυξη ότι αν ήμασταν στη διοίκηση του Δήμου Ζίτσας το δημοτικό κατάστημα θα είχε ήδη νέο μισθωτή και θα ετοιμαζόταν να λειτουργήσει. Με τα τωρινά δεδομένα όμως εύλογα ανησυχούμε για την δυνατότητα λειτουργίας του εντός του καλοκαιριού με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία. Κύριοι της πλειοψηφίας Διοικήστε επιτέλους.

Προστατεύστε την υγεία σας από γύρη και ιούς


Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και η ατμόσφαιρα έχει γεμίσει από τη γύρη που κάνει δύσκολη τη ζωή σε όσους πάσχουν από εαρινές αλλεργίες. 
Πόσο μάλλον εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που «βάζει φρένο» στη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων, τα οποία έως τώρα βοηθούσαν σημαντικά τους αλλεργικούς ασθενείς.
Όπως εξήγησαν πρόσφατα οι ειδικοί, το πρόβλημα με τα κλιματιστικά και τον κορωνοϊό εντοπίζεται στην ανακύκλωση του αέρα και τα φίλτρα. Ειδικότερα, στις καθημερινές ενημερώσεις προς τους πολίτες είπαν πως αν βρίσκεται σε έναν χώρο έστω και ένας ασυμπτωματικός ασθενής με κορωνοϊό και γίνει ανακύκλωση του αέρα με το κλιματιστικό, υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στα άλλα άτομα που θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. 
Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κλιματιστικά μπορεί να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό.
Ο κίνδυνος διασποράς φαίνεται πως είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι πίστευαν κατά το παρελθόν, επειδή  κάποια από τα αεροσταγονίδια που φέρουν τον νέο κορωνοϊό παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. 
Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που μία από τις συστάσεις είναι να μην χρησιμοποιείται καμία συσκευή που ανακυκλώνει τον αέρα σε κλειστούς χώρους.