Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Φεύγει κι ο Νοέμβριος χωρίς βιβλία για τους μαθητές

Χωρίς βιβλία παραμένουν οι μαθητές σε όλη τη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι τα βιβλία θα βρίσκονταν στα χέρια τους έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές εξακολουθούν να κάνουν μάθημα και να διαβάζουν από φωτοτυπίες και dvd.

Καθηγητές, μαθητές και γονείς κατ' επέκταση, έβγαλαν το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς, μέσα σε βουνά φωτοτυπιών προσπαθώντας -μάταια, όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί- να αντικαταστήσουν τα βιβλία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ μόνο το 55% των σχολείων έχει μέχρι σήμερα παραλάβει το σύνολο των σχολείων.
Η οργάνωση και η συνεννόηση είναι σε πολλές περιπτώσεις ελλιπείς, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να παραγγέλνουν περισσότερα βιβλία από αυτά που χρειάζονται και στην συνέχεια να παραλαμβάνουν δέματα με σχολικά εγχειρίδια που δεν τους ανήκουν.
Στο αλαλούμ έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως την διανομή των βιβλίων έχει αναλάβει ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που σε ένα μήνα θα πάψει να υφίσταται.
Σε αυτό το πλαίσιο όσες αποστολές βιβλίων δεν πραγματοποιηθούν ως τις διακοπές των Χριστουγέννων θα χαθούν στα συρτάρια της γραφειοκρατίας μιας και από 1ης Ιανουαρίου του 2012 ο ΟΕΔΒ θα πάψει να υφίσταται και τις διανομές θα αναλάβει το Ινστιτούτο «Διόφαντος».
Αν και οι μηχανές σε Εθνικό Τυπογραφείο και ιδιωτικά τυπογραφεία συμβεβλημένα με το υπουργείο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, έχουν πάρει «φωτιά» η προχειρότητα και η βιασύνη στις διαδικασίες τύπωσης είναι έκδηλες στα βιβλία που έχουν ήδη παραλάβει πολλά σχολεία.
Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει μάρτυρες καταγγελιών από μαθητές που έλαβαν βιβλία της Γλώσσας Γ' Γυμνασίου χωρίς εξώφυλλο, ενώ ορισμένα βιβλία έφτασαν με λευκό εξώφυλλο όπου αναγραφόταν «Εθνικό Τυπογραφείο» αντί ο τίτλος του μαθήματος.
Τη σαφή δέσμευση του Υπουργείου για τον ακριβή χρόνο παράδοσης όλων των εκπαιδευτικών βιβλίων στα σχολεία σε όλη τη χώρα ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Πως διαμορφώνονται τα όρια ηλικίας για την εφεδρεία


Εξηγήσεις δίνει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.



Στην εφεδρεία μπαίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο που απέχουν δύο χρόνια από την πλήρη σύνταξη.
Όμως ειδικά για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, απαιτείται εκτός από τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης και η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, που σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό διαμορφώνεται στα 60 για τους άντρες, και τα 59 για τις γυναίκες που θα συνταξιοδοτηθούν το 2013.

Αντίθετα για τους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται με το παλαιό καθεστώς αρκεί η συμπλήρωση της 35ετίας αφού βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.
Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης στον Δημήτρη Ρέππα επισημαίνεται ότι για να τεθουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σε εργασιακή εφεδρεία απαιτείται να τους υπολείπονται το maximum 2 έτη τόσο για τη συμπλήρωση κατά περίπτωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια (36, 37 σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό), όσο και για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
Έτσι στις αρχές του 2012, κάποιος που συμπληρώνει 34 χρόνια πραγματικής ασφάλισης μπορεί να περάσει στην εφεδρεία ώστε να βγει σε πλήρη σύνταξη σε δύο χρόνια (36 έτη ασφάλισης και 59 ετών). Μάλιστα αν έχει αναγνωρίσει και πλασματικά χρόνια, θα υποστεί έξτρα ποινή αφού θα μπορεί να βγει στην εφεδρεία και με λιγότερα χρόνια...
Αυτό ισχύει κυρίως για τις μητέρες που συμπληρώνουν νωρίτερα το όριο ηλικίας ΠΧ Εργαζόμενος με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ που την 27η/10/2011 έχει συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατά το ίδιο έτος είναι 56 ετών.
Ο ανωτέρω – με δεδομένο ότι συμπληρώνει τις απαιτούμενες για κατοχύρωση 10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του 2011- έχει κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους 2011 (ως ο πίνακας ανωτέρω). Δεδομένου ότι συμπληρώνει αυτές αθροιστικά μέχρι 31/12/2013, τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία και μέχρι την αθροιστική συμπλήρωσή τους (στο παράδειγμά μας μέχρι 27/10/2013, όταν συμπληρώνει το απαιτούμενο 58ο έτος).

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο

Ο Πέτρο – Λούκα Χαλκιάς τιμήθηκε για την προσφορά του στην παράδοση

Πλήθος κόσμου στο Πνευματικό Κέντρο.


Eκατοντάδες φίλοι της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης κατέκλυσαν την περασμένη Κυριακή το βράδυ την αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» στα Γιάννινα, για να δουν και να απολαύσουν από κοντά τον «μάστορα» του κλαρίνου Πετρο-Λούκα Χαλκιά.

Ο μεγάλος κλαρινίστας, σε μια βραδιά γεμάτη ουσία και συγκίνηση, έπαιξε «σαν να ήταν σαράντα χρόνια πριν», όπως τόνισε στο τέλος και συνοδευόμενος από τον μεγάλο Ηπειρώτη τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση, οδήγησαν με μοναδικό τρόπο το κοινό σε μουσικές γωνιές της Ηπείρου. Παράλληλα, κείμενα από συνεντεύξεις του τα οποία αφορούσαν την καλλιτεχνική του πορεία και ανάλογο φωτογραφικό υλικό έδιναν ένα ιδιαίτερο στίγμα στην εξέλιξη της εκδήλωσης.
Στο τέλος της συναυλίας ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές και διοργανωτές, απένειμε βραβείο στον κ. Πετρο-Λούκα Χαλκιά, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μεγάλη του συνεισφορά στη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής. Ευχαριστώντας τον ο Ηπειρώτης καλλιτέχνης, παρότρυνε όλους να διαφυλάσσουν και να σέβονται τις παραδόσεις.
Ακολούθως ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ βράβευσε τον Αντώνη Κυρίτση για την καλλιτεχνική του πορεία στο ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι. Τιμητικοί έπαινοι για τη συμμετοχή τους δόθηκαν στους μουσικούς Κώστα Κωσταγιώργο (βιολί), Βασίλη Τσίκα (λαούτο), Αποστόλη Παππά (ντέφι), Θωμά Χαλιγιάννη (κλαρίνο) και Διαμαντή Παπαναστασίου (ντέφι). Επίσης βραβεύθηκαν οι χορεύτριες του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών που ερμήνευσαν τραγούδι προς τιμήν του Π. Χαλκιά.
Το πέρας της εκδήλωσης επεφύλασσε την πιο συγκινητική στιγμή αφού ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς έπαιξε ένα μοιρολόγι για τον πρόωρα εκλιπόντα κλαρινίστα Νίκο Καψάλη, ανιψιό του Γρηγόρη Καψάλη και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νεότερης γενιάς μουσικών της Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/8563

Μνήμες ενός μακελειού στο Εφετείο Ιωαννίνων

Σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά, και με αρκετές στιγμές έντασης μεταξύ των μαρτύρων, των συνηγόρων υπεράσπισης και της Πολιτικής Αγωγής, αλλά και των κατηγορουμένων ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων η εκδίκαση της υπόθεσης για το μακελειό της Τρυγώνας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2005.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Αν. Ναστούλης τότε αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, ο Ι. Δρόσος τότε αστυνομικός υποδιευθυντής και ο Σπ. Πανταζής τότε διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών από το οποίο έγινε η μεταγωγή του Ρώσου κακοποιού Μαξίμ Ζελίν, που σκότωσε εν ψυχρώ στην Τρυγώνα τους δύο αστυνομικούς Κ. Βλαχοπάνο και Δημ. Κώτση, για να βρεθεί και αυτός μετά από λίγες ημέρες νεκρός δίπλα σε παραπόταμο της περιοχής, όπου κρυβόταν για μέρες.
Η εκδίκαση ξεκίνησε με την απόρριψη της ένστασης που κατέθεσε η υπεράσπιση του κ. Πανταζή, που ζητούσε να ακυρωθεί η διαδικασία, με το αιτιολογικό πως το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων το 2007 έκρινε αμετάκλητα την υπόθεση με την εξέταση της κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος.
Την άποψη, ότι υφίσταται δεδικασμένο στην υπόθεση λόγω του εν λόγω βουλεύματος εξέφρασε ο Εισαγγελέας της έδρας, κάτι όμως που δεν έκρινε και το δικαστήριο και η δίκη ξεκίνησε κανονικά και με τους τρεις κατηγορούμενους από τις οικογένειες των δύο θυμάτων, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Πρώτη κατέθεσε η μεγάλη κόρη του αστυνομικού Βλαχοπάνου, Ελένη, που μετέφερε το κλίμα που επικρατούσε στο σπίτι της οικογένειας το προηγούμενο διάστημα του τραγικού περιστατικού, λέγοντας πως ο πατέρας της μιλούσε συχνά για τα προβλήματα και την ανησυχία που υπήρχε για κάποιο σοβαρό περιστατικό, λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.
Εμφανώς συγκινημένη και με τρεμάμενη φωνή κατέθεσε η σύζυγος του Κ. Βλαχοπάνου, Δήμητρα, που υποστήριξε, ότι όλοι γνώριζαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο Τμήμα Μεταγωγών και υπενθύμισε και την αναφορά ενός ανθυπαστυνόμου για τις συνθήκες που γίνονταν οι μεταγωγές, αλλά και την παρέμβαση του συνδικαλιστικού σωματείου προς την αστυνομική διεύθυνση, αλλά ακόμη και τον υπαρχηγό τότε της ΕΛ.ΑΣ σε επίσημη επίσκεψή του στα Γιάννινα.
«Τους έστειλαν σαν τα σκυλιά στο αμπέλι. Δεν έχω θυμό, αλλά μόνο παράπονο για αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι γνώριζαν ποιος ήταν ο Ρώσος και κανείς δεν ήθελε να πάει. Υπήρχαν γκρίνιες στην υπηρεσία και ο άνδρας μου, μάς έλεγε, ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», σημείωσε η χήρα Βλαχοπάνου.
Ακολούθως κατέθεσαν τα αδέλφια του Κ. Κώτση, Γεώργιος και Κωνσταντίνος, όπως και η μικρή κόρη του Κ. Βλαχοπάνου, Ευαγγελία.
«Από τότε που χάθηκε ο μπαμπάς μου, βλέπουμε να γίνονται οι μεταγωγές με ένα ή και δύο περιπολικά συνοδεία. Τότε όμως δεν είχαν στείλει κανένα», τόνισε με δάκρυα στα μάτια, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που υπέβαλε ερωτήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο Μεταγωγών, ο τότε διοικητής κ. Πανταζής.
Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης, αξιωματικού εν ενεργεία στην ΑΔ Άρτας Κωνσταντίνου Σκούμα, που υποστήριξε, ότι εάν οι θανόντες είχαν λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας, δε θα είχε γίνει το κακό.
Οι αναφορές του μάρτυρα για τον τρόπο και τη διαδικασία που προβλέπονται για τις μεταγωγές προκάλεσαν δεκάδες ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή και εκεί έγινε η υπόμνηση και της αναφοράς ανθυπαστυνόμου του Μεταγωγών, τρεις μήνες πριν το συμβάν, για τα ελλιπή μέρα ασφαλείας, όπως και της απάντησης του κ. Ναστούλη, στην οποία τονιζόταν πως καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους αναφορές προς αποφυγή διενέργειας πειθαρχικού ελέγχου.
Η δίκη συνεχίζεται το πρωί με τις καταθέσεις και άλλων μαρτύρων.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012 στο ΣΕΦ ''Η Πίτα του Ηπειρώτη''

Προς Τα Διοικητικά Συμβούλια
α. των Ηπειρωτικών Σωματείων (μελών και μη της Π.Σ.Ε.)
β. των Ηπειρωτικών πολιτιστικών Οργανώσεων


Αγαπητοί συμπατριώτες,
Σας γνωρίζουμε, ότι η καθιερωμένη ετήσια πολιτιστική μας εκδήλωση ‘’Η Πίτα του Ηπειρώτη’’, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης της ηπειρωτικής αποδημίας θα περιλαμβάνει: Κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας, μουσικά και χορευτικά ηπειρωτικά συγκροτήματα και τραγούδια από Ηπειρώτες τραγουδιστές.
Σας παρακαλούμε:
α. να ενημερώσετε τα μέλη σας για να παρευρεθούν στην εκδήλωση, και
β. εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στην εκδήλωση το χορευτικό σας συγκρότημα, να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε την συνημμένη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι 20/12/11, με το ταχυδρομείο, fax στο νούμερο 2103243281 ή με email info@panepirotiki.com, παράλληλα να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210-3243822 για επιβεβαίωση λήψης της δήλωσης συμμετοχής και
γ. Επίσης παρακαλούμε όπως στην ως άνω ημερομηνία αποφύγετε την διοργάνωση απ’ το σύλλογό σας όποιας άλλης δραστηριότητας, προκειμένου τα μέλη σας να παρευρεθούν στην κορυφαία αυτή εκδήλωση της Π.Σ.Ε.
δ. Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ της ΠΣΕ αποφάσισε φέτος, μετά από πολλά χρόνια, να επαναφέρει την παρακολούθηση της παραπάνω εκδήλωσης με εισιτήριο που θα ανέρχεται στο ελάχιστο ποσό των πέντε (5) ευρώ, για κάλυψη των εξόδων της, αφού εκ της οικονομικής συγκυρίας δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα η εξασφάλιση αντίστοιχης χορηγίας.


Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Οικονόμου                    Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης

ΙΚΑ: Δεν θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ σε 31.638 δικαιούχους

Διακόπτεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος, το ΕΚΑΣ για 31.638 δικαιούχους του ΙΚΑ.
Η αρχή θα γίνει από τη σύνταξη Δεκεμβρίου, η χορήγηση της οποίας ξεκινά σταδιακά από σήμερα.

Το ποσό του ΕΚΑΣ, ξεκινά από 230 ευρώ και βαίνει μειούμενο στα 57,50 ευρώ ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ σήμερα χορηγείται σε περισσότερους από 193 χιλιάδες συνταξιούχους.

Με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, συνυπολογίζονται όλα τα εισοδήματα εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα.
Το συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472 ευρώ και το οικογενειακό τα 15.380 ευρώ.
Από τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα εξαιρεθούν σύμφωνα με την εγκύκλιο, 20.000 συνταξιούχοι λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού.
Επίσης, δεν θα καταβληθεί ΕΚΑΣ αλλά ούτε σύνταξη σε 12.000 συνταξιούχους οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία απογραφής και δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να απευθύνονται για επαναξιολόγηση, στις κατά τόπους διευθύνσεις πληρωμών του ΙΚΑ, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα, εκκαθαριστικό σημείωμα του 2010 και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής σύνταξης.

ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Εγκύκλιος για μετακινήσεις υπαλλήλων λόγω του πρώτου κύματος «εφέδρων»

Εντολή να προβούν σε άμεσες μετακινήσεις υπαλλήλων προκειμένου να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στις υπηρεσιακές μονάδες, λόγω της αποχώρησης του πρώτου κύματος «εφέδρων», έδωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ντίνος Ρόβλιας, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του προς τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων.

Οι Γενικοί Γραμματείς να ενεργήσουν προληπτικά και να καλύψουν προκαταβολικά τα κενά, με εσωτερικές μετακινήσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λειτουργίας οποιασδήποτε υπηρεσίας του δημόσιου τομέα.
Εν τω μεταξύ, αλλαγή του νόμου για την εφεδρεία σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς ζητεί ο υπουργός Υποδομών κ. Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, υποστήριξε «οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν για να μπουν στο καθεστώς εφεδρείας εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι λάθος».
Σημείωσε ακόμη ότι έχει ζητήσει στο «ανώτερο δυνατό επίπεδο» να υπάρξει αλλαγή του νόμου και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της κατάστασης.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την 1η Δεκέμβρη

Ρολά κατεβάζουν την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία. Τα συνδικάτα δίνουν αγωνιστική απάντηση «στην συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική των εφεδρειών, των απολύσεων, της περικοπής και ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των ΒΑΕ καθώς και των νέων φορολογικών βαρών κατά των εργαζομένων».
Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 11 η ώρα στο Πεδίον του Άρεως.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα


Σήμερα (22-11-2011) το πρωί στο 44,5 χλμ της Εθνικής Οδού Αρχαγγέλου – Νεράιδας, σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ Ι.Χ. Επιβατηγού αυτοκινήτου και Δ.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η 39χρονη οδηγός του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και ελαφρά ο 59χρονος οδηγός του Δ.Χ.Φ αυτοκινήτου. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

32ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών

Στις 24 Νοεμβρίου ανοίγει τις εργασίες του το 32ου Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών. Η χρονική συγκυρία διεξαγωγής του Συνεδρίου μας, είναι ιδιαίτερα δυσμενής, καθώς το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση του, από την γένεση του στα μέσατου 19ου αιώνα.
Η, τεραστίων διαστάσεων, σε διάρκεια και συνέπειες, παγκόσμια οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της σήψης του συστήματος, διαμορφώνει ένα ζοφερό τοπίο διεθνώς.
Η παγκόσμια οικονομία εισήλθε στην κρίση το 2008 με τη χρηματοπιστωτική της μορφή σε ΗΠΑ, σε Μ. Βρετανία και σε άλλες μητροπόλεις διεθνώς και γρήγορα μεταφέρθηκε στο δημοσιονομικό της σκέλος σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα μιλάμε για μια γενικευμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα (ενεργειακό, κοινωνικό, πολιτικό, περιβαλλοντικό, θεσμών και αξιών), που αποτελεί την σύγχρονη και πιο επιθετική εξέλιξη του συστήματος.
Τα αδιέξοδα χρόνων που συσσωρεύτηκαν ξεσπάνε σήμερα σε όλους τους τομείς.
Μέσα σε αυτό το διαλυμένο, οργισμένο και αναβράζον παγκόσμιο σκηνικό, το πολιτικό σύστημα βρισκόμενο σε παρακμή, ακροβατεί ανάμεσα στις διαχωριστικές γραμμές, του κεφαλαίου και του κόσμου της εργασίας, που οριοθετούνται βίαια ξανά.
Και αυτό γιατί, οι επί σειρά ετών ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που ευαγγελίζονταν και παρουσιάζονταν ως «δημοσιονομική εξυγίανση» και «διαρθρωτική μεταρρύθμιση», δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά πολιτικές αναδιανομής και συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των ολίγων.
Δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά βαθμιαία εξαθλίωση των εργαζομένων, συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων, όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και των «εχόντων και κατεχόντων».
Η πραγματικότητα της κρίσης είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η «ονειρώδης» αυταπάτη τους, ότι μπορούσαν να διαχειριστούν το πρόβλημα και εν τέλει τη ζωή και το μέλλον μας.
Η ελευθερία του συστήματος ήταν ολωσδιόλου «ανάπηρη» και αυτό επιδιώκουν, με τις πολιτικές τους, να κάνουν και σήμερα με τις ζωές μας.
Στην Ευρώπη, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και η μετατροπή της σε όμιλο που αγνοεί τους πολίτες και τις ανάγκες τους, δημιούργησε τριγμούς στα θεμέλια της.
Η προσπάθεια δε, μετάθεσης της κρίσης από την πλευρά των οικονομικά ισχυρών κρατών στις αδύναμες χώρες, έφερε καταστροφικά αποτελέσματα. Στην ανάγκη τους να επιβιώσουν οι οικονομικά ισχυροί, αντλούσαν συνεχώς πόρους από τους «αδύναμους κρίκους»-κράτη της Ευρώπης.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, στα μέσα του 2000, να έχουμε το πρώτο κύμα των κρατών που χρεοκοπούν και ζητούν τη χρηματοπιστωτική συνδρομή του ΔΝΤ. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Ισλανδία, η Αρμενία, η Γεωργία.
Έκτοτε η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και κτυπά πολλά κράτη-μέλη.
Μοιραία η χώρα μας μπαίνει στο στόχαστρο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, όντας ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους αυτής της αλυσίδας.
Η Ελλάδα, με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου μεταξύ Κυβέρνησης, Ε.Ε και ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2010 αρχίζει να βιώνει το δικό της δράμα.
Αυτή η σύμβαση «δανειακής διευκόλυνσης» της χώρας μας, που συνεχίστηκε με το Μνημόνιο 2 και το Μεσοπρόθεσμο, είναι κατ΄ουσία η παράδοση της στα διεθνή αρπακτικά, ο επιθανάτιος ρόγχος μιας χώρας βουτηγμένης στα σκάνδαλα και την απαξίωση.
Η Ε.Ε και το ΔΝΤ μας επιβάλουν ένα πρόγραμμα «εξυγίανσης», του οποίου ο μοναδικός και αποκλειστικός στόχος του είναι η διασφάλιση των απαιτήσεων των πιστωτών του Ελληνικού Δημοσίου.
Η βασική αιτία όμως που έφερε τη χώρα μας στην «αγκαλιά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης, ήταν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία κυρίως χρόνια. Αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα, τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου δημοσιονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου, με αποτέλεσμα να πληγεί η Ελληνική οικονομία.
Πολιτικές που μεταφράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια, σε αύξηση του ΑΕΠ, σε δείκτες υψηλότερους του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που τα εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν λίγο ή και καθόλου.
Τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, golden boys, επιχειρηματίες και εργολάβοι δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών, είναι αυτοί που καρπώθηκαν όλο αυτόν τον πλούτο.
Και παράλληλα οι ρουσφετολογικές πολιτικές των Κυβερνώντων διέλυσαν τον διοικητικό μηχανισμό της χώρας.
Παρ' όλα αυτά το πολιτικό σύστημα συνέχιζε να ζει «μακάριο» στον εικονικό του κόσμο αδυνατώντας ή μη θέλοντας να δει τον δρόμο που βαδίζαμε.
Σύντομα όμως, αναδείχτηκε η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οργάνωσης της οικονομίας και οδηγηθήκαμε στη οικονομική ασφυξία, στη κρίση χρέους της χώρας μας και καταφύγαμε στους δανειστές μας για να μας σώσουν.
Το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» μόλις είχε αρχίσει για τη χώρα και το λαό της.
Μετά την πενταετή αντεργατική λαίλαπα που είχε εξαπολύσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, στις 4 Οκτωβρίου του 2009, δημιούργησε ευφορία στους εργαζόμενους και γενικότερα στο λαό της χώρας.
Η υπερψήφιση από τον λαό της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ήταν ψήφος ελπίδας που θα οδηγούσε τη χώρα στην ανάπτυξη, στην έξοδο από την κρίση, ψήφος αλλαγής πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.
Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις», σαράντα μόλις μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα Κυβέρνηση οι προεκλογικές δεσμεύσεις για αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, για επίδομα αλληλεγγύης στους φτωχούς, για αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων, ξεχάστηκαν, όπως και το σοσιαλιστικό προφίλ της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Θυσιάστηκαν όλα στο όνομα της «διάσωσης», του «κοινού» συμφέροντος και της «συνυπευθυνότητας».
Η ανάπτυξη, η απασχόληση, το εισόδημα, βρέθηκαν στο στόχαστρο με μοναδικό στόχο την κρίση και τα ελλείμματα να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, η μεγάλη μάζα του λαού που δεν την δημιούργησε.
Εργασιακές σχέσεις, κοινωνικά, ασφαλιστικά και συλλογικά δικαιώματα καταλύονται και η μεγαλύτερη αντεργατική επέλαση που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεκινάει.
Η πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης της χώρας μας επαναφέρει με δραματικό τρόπο αυτό που συνεπάγεται η άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ότι όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις κεφαλαίου-εξουσίας, τότε ο εύκολος δρόμος είναι η συμπίεση κάθε μορφής δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αυτός είναι ο δρόμος που ακολούθησε η Κυβέρνηση.
Ο δρόμος της εξαπάτησης του λαού της χώρας.
Αλήθεια θέλουν να πιστέψουμε ότι με την κατεδάφιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων και τη λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν θα σώσουν τη χώρα;
Αλήθεια πιστεύουν ότι με το δόγμα της δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζουν και έχουν γονατίσει το λαό η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο;
Το μόνο που προκαλούν είναι η εντεινόμενη ασφυξία της αγοράς εξαιτίας της έλλειψης αγοραστικής δύναμης.
Η επιδιωκόμενη μείωση του δημόσιου τομέα, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η εργασιακή εφεδρεία, η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία, δεν μπορούν να συμβάλλουν ούτε στη μείωση του ελλείμματος, ούτε στη μείωση του χρέους της χώρας.
Η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων συνταγών είναι λάθος πολιτικές χωρίς διέξοδο.
Αυτές οι πολιτικές θα πλήξουν συγκεκριμένες κατηγορίες του λαού, τους ήδη «ασθενείς», και θα
επιδεινώσουν την κρίση χρέους.

Η τελευταία, μέχρι στιγμής, και πιο δραματική πράξη του Ελληνικού θρίλερ παίχτηκε στις Κάννες, στις 26 Οκτωβρίου. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών αποφασίστηκε το «κούρεμα» του χρέους μας κατά 50%, που αφορά το ποσό των 200 δις ευρώ που έχει δανειστεί η χώρα μας από την Ευρώπη.
Παράλληλα αποφάσισαν, παρά τις πρότερες διαβεβαιώσεις τους, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει στις αγορές το 2012, αλλά ύστερα από μία δεκαετία και.βλέπουμε.
«Δεν βλέπω φως στο τούνελ», αναφώνησε ο κ. Γιούγκερ, αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας και έτσι αποφασίστηκε η μόνιμη παρουσία της Τρόικας.
Η ομάδα «κρούσης» της Κομισιόν, θα παραμείνει στην Αθήνα δύο με τρία χρόνια, για να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα, επειδή η Ελλάδα δεν έχει «συμμορφωθεί πλήρως» με τις απαιτήσεις του διεθνούς κεφαλαίου.
Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σπεύδει να χαρακτηρίσει την συμφωνία «ιστορική» καθώς, όπως δηλώνει, αποκτούμε ως χώρα «ορίζοντα ελπίδας, προοπτικής και βιωσιμότητας».
Υπό το βάρος, όμως, της λαϊκής δυσφορίας και των αντιδράσεων στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής ομάδας, αποφασίζει λίγες μέρες μετά, να ζητήσει δημοψήφισμα για την επικύρωση από τον λαό των συμφωνηθέντων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο κορυφής.
Μπρος στον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος, από τις τεράστιες απώλειες στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί, στέλνουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα για άμεση επιστροφή στα συμφωνηθέντα. Ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας μας από την Ευρωζώνη είναι πλέον ορατός.
Στις 6 Νοεμβρίου αποφεύγεται την ύστατη στιγμή η κατάρρευση της χώρας. Οι προσπάθειες σύγκλισης απόψεων των δύο μεγάλων κομμάτων, με τη συνδρομή του ΛΑΟΣ, καταλήγουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ιστορική συμφωνία Παπανδρέου και Σαμαρά για τον σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, με Πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο.
Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Νέα σκληρά μέτρα έρχονται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Ο νέος Προϋπολογισμός θα είναι ένα ακόμη οικονομικό «ναρκοπέδιο» για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με περαιτέρω περικοπές στο εισόδημα τους και με περαιτέρω εισφορές, καθώς προβλέπει επιπλέον φόρους για το νέο έτος 3,5 δις ευρώ και παράλληλη μείωση δαπανών 5,5 δις ευρώ. Έσοδα και δαπάνες πρέπει να δημιουργήσουν επιπλέον όφελος πάνω από 9 δις ευρώ. Με «μελανά» χρώματα περιγράφεται η ζωή μας για τα επόμενα χρόνια.
Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000.000 άνεργοι. Πόσο θα αυξηθούν στο μέλλον; Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Δεν μπορεί τα βάρη να τα σηκώνουν μόνιμα αυτοί που δεν τα δημιούργησαν.
Την τρέχουσα χρονιά -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- 273.662 επιχειρηματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ!!!!, τη στιγμή που τα μόνιμα «υποζύγια», οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, σήκωσαν ξανά το βάρος και οι φορολογικές τους επιβαρύνσεις ήταν αυξημένες κατά 3%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Πρέπει να το καταλάβουν οι Κυβερνώντες:

Χωρίς ανάπτυξη και με την κρίση χρέους της χώρας, γίνεται όλο και πιο γκρίζος ο ορίζοντας για να βγούμε από την κρίση.
Και το φοβερό είναι, ότι την ώρα που το euro group ζητάει την αποδοχή και εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η παγκόσμια αποτυχία του συστήματος αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους ηγέτες του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, οι οποίοι μπροστά στον χρηματοοικονομικό πανικό που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, αναζητούν τη νέα αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας, τη λήψη μέτρων για την Ευρωπαϊκή αναδόμηση.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση, είναι κρίση όλης της Ευρωζώνης και η ταχύτητα εξάπλωσης της καταστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων ανάπτυξης και όχι «σφαγιασμού» των λαών της.
Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως αυτοί της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι, ότι στην Ευρώπη ή θα σωθούμε όλοι μαζί, ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί.
Μέσα σε αυτό το νοσηρό διεθνές και εθνικό περιβάλλον, η ΠΟΣΤ, πρωτοπόρος δύναμη του Συνδικαλιστικού κινήματος, με αποφασιστικότητα, συνέπεια και ετοιμότητα, έχει πρωτοστατήσει και συνεχίζει να δίνει αγώνα, για τη διαφύλαξη των εργασιακών, των ασφαλιστικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων μας.
Η πορεία μας, μέχρι σήμερα, ήταν πορεία αγώνων και δράσης για την προάσπιση κατακτήσεων και για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων.
Σήμερα αυτό είναι καθήκον μας περισσότερο από ποτέ. Το οφείλουμε σε όλους τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας.
Στο 32ο Συνέδριο κρίνεται η δράση μας και η αποτελεσματικότητα των επιλογών και των κατακτήσεων.
Εκείνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι, ότι εμείς οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομείο δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Θα συνεχίσουμε.
Ο ΕΛΤΑ έχει ιστορία, έχει παρόν και μέλλον που ταυτίζεται με την προοπτική των εργαζομένων, του λαού και της χώρας και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσει να έχει.
Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στον εργαζόμενο μαζί στους δρόμους του αγώνα.
Για να συναρμολογήσουμε ένα καινούργιο όραμα του κόσμου και του ρόλου του ανθρώπου μέσα σε αυτό.
Για να ακυρώσουμε τις αντεργατικές πολιτικές.
Για να ακυρώσουμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Για να δώσουμε όραμα στη νέα γενιά.
Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.
Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
Οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας που αφορούν τον ΕΛΤΑ και τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, αλλά και όλη η δράση μας από το 31ο μέχρι το 32ο Συνέδριο μας, καθώς και το πρόγραμμα δράσης μας, καταγράφονται λεπτομερώς στις σελίδες του βιβλίου που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, ενόψει του Συνεδρίου.
Μετά το πέρας των εργασιών του 32ου Συνεδρίου όλα τα κείμενα του βιβλίου, για την πληρέστερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, θα δοθούν στη δημοσιότητα, μέσω του site της Ομοσπονδίας.

ΣΔΟΕ: «Μαϊμού» οι 4 στις 100 επιχειρήσεις στη χώρα

Μαϊμού επιχειρήσεις ανακαλύπτουν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι που πραγματοποιούν οι ελεγκτές της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς επί συνόλου 1.762 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από τον Οκτώβριο, διαπιστώθηκε ότι το 8% ήταν αναπόγραφες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν δηλωθεί πουθενά και απασχολούσαν ανασφάλιστο εργατικό προσωπικό.
Συνολικά, τον Οκτώβριο ελέγχθηκαν 1.762 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών από τις οποίες 98 δεν διέθεταν Μητρώο του ΙΚΑ (αναπόγραφες) ενώ απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό.
Συνολικά κατεγράφησαν 1.667 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι (1032 ημεδαποί και 635 αλλοδαποί) και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους € 928.500 (εννιακοσίων είκοσι οκτώ χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ) τα οποία επιδόθηκαν επιτόπου στους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα ελέγχων θα εντατικοποιηθεί από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ, την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ.

Στα χαρτιά 1,3 δισ. ευρώ, στο ταμείο 29 εκατ. ευρώ!!!

Στα χαρτιά έμειναν το 2010 πρόστιμα περίπου 1,3 δισ. ευρώ τα οποία επιβλήθηκαν από τις εφορίες αλλά ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφερε να τα οδηγήσει στα ταμεία του Δημοσίου. Η είσπραξή τους θα μπορούσε να είχε ενδεχομένως εξαλείψει την ανάγκη του υπουργείου Οικονομικών να καταφύγει στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως αποτυπώνονται στο Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων, δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ.
Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ.!!!
Τα πρόστιμα αυτά αφορούν παραβάσεις επί εμμέσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ, τα οποία έχουν βεβαιωθεί στη διάρκεια του 2010 από τις εφορίες. Οι χειρότερες επιδόσεις είσπραξης βεβαιωμένων προστίμων καταγράφονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία ενώ η καλύτερη σχέση μεταξύ βεβαιωμένων προστίμων και εισπράξεων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο: Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 4,565 εκατ. και εισπράχθηκαν 1,027 εκατ. ή το 22,51%.
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι το ποσό των προστίμων που διεγράφησαν είναι σχεδόν διπλάσια από τις εισπράξεις καθώς φτάνουν τα 57,5 εκατ. ευρώ.
Οι διαγραφές προστίμων κρίνονται από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία εξετάζει περιπτώσεις συμβιβασμών (καταβολή, για παράδειγμα, του ενός τρίτου με διαγραφή του υπολοίπου) ή περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, όπως σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπόψη των οποίων «ΤΑ ΝΕΑ» έθεσαν τα στοιχεία, δήλωσαν άγνοια και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού τα μελετήσουν.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr

Παρουσίαση του CD του Ηπειρώτη Κώστα Μήτση ''Στην Υγειά σας Έλληνες''. Γλέντι στην ''Ομορφη νύχτα'' στο Γαλάτσι.

Σας προσκαλούμε στο Μεγάλο Παραδοσιακό Γλέντι στην «Όμορφη Νύχτα» που θα γίνει με αφορμή την Παρουσίαση του CD "Στην Υγειά σας Έλληνες" του Ηπειρώτη Κώστα Μήτση με το συγκρότημα «Επτάσημο» από τη Universal Music Greece.
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 22.00' μ.μ.
Σας περιμένουμε σε μια αξέχαστη βραδιά!!!


Τιμή Πρόσκλησης 20 ευρώ με πλήρες μενού
Κρατήσεις στα τηλέφωνα:
Βαγγέλης Παπαναστασίου: 6973004548,
Βαγγέλης Σαραντίδης: 6944180258,
Ιάκωβος Ηλιάδης: 6944886279
Λάζαρος Ακριβόπουλος: 6947442257
Κώστας Μήτσης: 6972972957

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ: Βαθιά ανάσα για 180.000 Δημοσίους Υπαλλήλους

5 ρυθμίσεις στα στεγαστικά.


Για κάποιους το μνημόνιο και οι αλλαγές στο μισθολόγιο δεν έφεραν απλά τα πάνω-κάτω, τους έστειλαν απευθείας σε μηδενικούς μισθούς, όπως αποκαλύπτεται από τις μηδενικές μισθοδοσίες που πήραν τον περασμένο μήνα πολλοί υπάλληλοι που χωρίς επιδόματα, με το νέο μισθολόγιο και τις κρατήσεις βρέθηκαν χωρίς εισόδημα.

Τώρα 180.000 υπάλληλοι του Δημοσίου που αλλιώς τα είχαν υπολογίσει και αλλιώς τους τα έφερε το Μνημόνιο έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πολύ βαθιά ανάσα καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει αναρτήσει ρυθμίσεις στη “Διαύγεια” που σίγουρα καλύπτουν πολλούς από εκείνους που έχασαν κυριολεκτικά τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Τι προβλέπεται:
- “Πάγωμα” των δόσεων για 24 μήνες
- Καταβολή του μισού ποσού της δόσης ως και για πέντε χρόνια
- Επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου (περισσότεροι φόροι αλλά μικρότερη δόση) ως και για μια δεκαετία.
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων για όσους είναι υπό σύνταξη
- Επιμήκυνση του ορίου ηλικίας στα 85 των δανειοληπτών έτη
Δηλαδή, ανάλογα με το εισόδημα (θα μπουν κριτήρια) υπάρχει πλέον δυνατότητα σε όποιον αδυνατεί να πληρώσει για πέντε χρόνια να καταβάλει τη μισή δόση. Υπάρχει και πρόβλεψη για το 50% του ποσού να μην αποδεσμεύεται από το εφάπαξ ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης αλλά να καταβάλλεται το ποσό από τον φορές.
Ακόμη και αν δεν είναι αρκετό το εφάπαξ για την αποπληρωμή υπάρχει δυνατότητα στον δανειολήπτη για να εξοφλήσει όλο το ποσό να το κάνει σε 48 άτοκες δόσεις ή έντοκα μέχρι τη λήξη του δανείου.
Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώσει τότε με απόφαση του Δ.Σ. του ταμείου θα αναστέλλεται για 24 μήνες η αποπληρωμή.
Όσοι είναι στο ... κενό για τους μήνες που περιμένουν να βγει η σύνταξη έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν δόσεις.
Όταν όμως βγει η σύνταξη θα πρέπει να καταβάλουν όλες τις δόσεις που δεν πλήρωσαν, άτοκα.
Παράλληλα όποιος το επιθυμεί μπορεί από σήμερα κιόλας να κάνει δήλωση επιμήκυνσης του δανείου για όσα έτη επιθυμεί μέχρι και το 85ο έτος της ηλικίας του.
Είναι ήδη σε ισχύ οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης:
ως 10 χρόνια για στεγαστικά (μέγιστη διάρκεια 40 έτη)
ως 10 χρόνια στα επισκευαστικά ( μέγιστη διάρκεια 26 έτη)
ως 5 χρόνια στα μικρά επισκευαστικά και βλαβών (μέγιστη διάρκεια 15 έτη)


ΠΗΓΗ: www.NewsIt.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη παράνομου αλλοδαπού

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, 22χρονος αλλοδαπός, στερούμενος νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από την χώρα.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.