Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Εκδήλωση με θέμα: “Σύγχρονη ενημέρωση πανδημίας COVID-19”, την Τετάρτη 10 Μαρτίου από 17:00 έως 21:00

 Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση πατήστε στο παρακάτω σύνδεσμο:

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, από 17:00 έως 21:00

https://us02web.zoom.us/j/89843977156?pwd=Tk1FQUVNWlk5ZDh6bkd1djdNVUxXQT09

Στην εποχή της πανδημίας COVID-19 όπου το σύστημα υγείας δοκιμάζει τα όριά του, ενώ και στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης υγείας προκύπτουν σημαντικά προβλήματα, η έγκαιρη ενημέρωση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των πολιτών είναι πρώτη προτεραιότητα.

Στην εκδήλωση “Σύγχρονη ενημέρωση πανδημίας COVID-19” με τη συμμετοχή κορυφαίων ιατρών-εισηγητών από τις πιο κρίσιμες ειδικότητες που σχετίζονται με την πανδημία, ο Έλληνας πολίτης θα μπορέσει να αποκομίσει χρήσιμες πληροφορίες και πολύτιμη γνώση για να προστατευτεί από τον ιό.

Γιατί η γνώση είναι δύναμη. Και γιατί ο υγιής πολίτης είναι εκείνος που ενημερώνεται και προλαμβάνει τις ασθένειες.

Στέφανος Γρ. Φούσας

Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας, Τ. Προέδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Συντονιστής Τομέα Καρδιάς, METROPOLITAN GENERAL

ΕΟΔΥ: Τριάντα εννέα θάνατοι σήμερα, 1.165 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα εννέα, 1.165 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς».

Η ΠΕΔ Ηπείρου για την αντιμισθία των αιρετών

 


Τη θετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και του προϊσταμένου της κ. Κ. Θεοδωρόπουλου, έχει η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου ώστε η αντιμισθία των αιρετών να μη θεωρείται εισόδημα επαγγελματικής δραστηριότητας που θα ακυρώνει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη.

Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών εισηγείται προς τα με αποφασιστική αρμοδιότητα εν προκειμένω, Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, για την ευνοϊκή εξέταση του αιτήματος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και την ανάληψη της κατάλληλης πρωτοβουλίας από τα δύο Υπουργεία, για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Γίνεται γνωστό εδώ, ότι με το αρ. 3 της υπ’ αριθμ. 134430/2011 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος» (Β΄ 392)», όπως αντικαταστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 329 / 78917/2018 (Β΄ 2090) απόφαση, ορίζεται ότι: «Στο συνολικό εισόδημα, το οποίο συγκρίνεται με το αγροτικό εισόδημα του άρθρου 2 της απόφασης αυτής, δεν προσμετρώνται τα ακόλουθα: …στ) Έξοδα παράστασης και αποζημιώσεις αιρετών οργάνων, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, συνδικαλιστικών και αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και αμοιβές και ποσοστά (εκτός μισθού) των μελών του διοικητικού συμβουλίου νομικών προσώπων».

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 09 Μαρτίου, ώρα 09:30


Την Τρίτη 09-03-2021 και ώρα 09:30  συνεδριάζει- μέσω τηλεδιάσκεψης- η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Έγκριση του από 04-03-2021 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επείγουσα αντιστήριξη σε μνημεία Λάκκα Αώου και Ηλιοχώρι» προϋπολογισμού 55.800,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

2. Έγκριση του από 05-03-2021 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο κωδωνοστάσιο του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Ελάτης», προϋπολογισμού € 68.200,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

3. Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Πατρών έως όρια Ηπείρου», προϋπολογισμού € 300.000,00 με ΦΠΑ.

4. Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού προς Φροσύνη Σουλίου», προϋπολογισμού € 535.000,00 με ΦΠΑ.

5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Φιλιππιάδας», αναδόχου «Κ/Ξ ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε.Ε. ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ», μέχρι την 30-06-2021.

6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση και άρση επικινδυνότητας Δημοτικού Σχολείου Καρβουναρίου», αναδόχου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Γ. ΝΑΣΤΟΥ Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 29-06-2021.

Ιόνια οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στο τμήμα μεταξύ του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Αβγού και του Α/Κ Εγνατίας, τη Τρίτη 9 Μαρτίου

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Αβγού και του Α/Κ Εγνατίας, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης ιστών οδοφωτισμου.

Ειδικότερα, τη Τρίτη 9 Μαρτίου, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, θα ισχύσει ολική διακοπή κυκλοφορίας, στο εν λόγω τμήμα, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

Στο διάστημα όσοι οδηγοί κινούνται επί της Ιόνιας Οδού με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Αβγού και, μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο), και τη χρήση κατάλληλων πληροφοριακών πινακίδων θα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τον προορισμό της επιλογής τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα ισχύσει και αναπροσαρμογή της τιμής των διοδίων τελών του Μετωπικού Σταθμού Τερόβου, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, με τους οδηγούς να χρεώνονται μόνο για τη χρήση του τμήματος που πρόκειται να διανύσουν.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκου προς τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Σ.Α.

 


Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου Νίκο Καλαντζή, απέστειλε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος μετά τις τελευταίες εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απορρίπτει την απόφαση του ΑΣΔΣΑ για  το διαγωνισμό (37εκατ. ευρώ) της λειτουργίας και διαχείρισης των ΣΜΑ και τη μεταφορά υπολείμματος. Στην επιστολή του  ο Δήμαρχος Ζίτσας την οποία κοινοποιεί και προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την ξαφνική και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι (13:00 μ.μ.) της Παρασκευής (05/03/2021) πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, πως το πρωί της Δευτέρας (08/03/2021)  συγκαλείτε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα την «Επικύρωση της αριθμ. 243/05-03-2021) Απόφασης του Προέδρου του ΑΣΔΣΑ ΔΕ Π. Ηπείρου σχετικής με τη χορήγηση ειδικής εντολής και πληρεξουσιότητας σε δικηγόρο για την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων κατά της με αρ. πρωτ. 19162/19-02-2021 Απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, (αφορά την ακύρωση της απόφασης του ΑΣΔΣΑ για το διαγωνισμό των 37 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και διαχείριση  των ΣΜΑ)».

Δήμος Κόνιτσας: Περί τοποθέτησης του αγάλματος της Βασίλισσας Φρειδερίκης στην Κόνιτσα

 


Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1 στις 2/03/2021 ο Δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην τοποθέτηση του αγάλματος (γλυπτού συμπλέγματος) της Βασίλισσας Φρειδερίκης, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και Ακαδημαϊκός.

Το γλυπτό τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας το 1953 και αποσύρθηκε από τη Χούντα. Έκτοτε βρίσκεται σε αποθηκευτικό χώρο δημόσιου φορέα και έχει ζητηθεί εγγράφως να μεταφερθεί σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου.

Προς ενημέρωσή σας, το θέμα της επανατοποθέτησης ετέθη στην 18η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις 7/12/2012 από τον τότε Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Γαργάλα. Εισηγήτρια, με εμπεριστατωμένη εισήγηση, ήταν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Κατερίνα Τσούβαλη, η οποία έθεσε το θέμα στη σωστή βάση. Η εισήγησή της ήταν να τοποθετηθεί το γλυπτό στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας, ενώ ο τότε Δήμαρχος πρότεινε ως πιο κατάλληλο τον χώρο έξω από το Γυμνάσιο Κόνιτσας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης. Δυστυχώς, λόγω φραστικών επεισοδίων ελάχιστων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα ανεβλήθη.

Εβδομήντα τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 7 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (68.187) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.270) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.839) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (6) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.492) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(544) στην Αττική,

(136) στη Θεσσαλονίκη,

(116) στη Δυτική Ελλάδα,

(108) στην Κρήτη,

  (99) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (94) στην Πελοπόννησο,

  (75) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (74) στην Ήπειρο,

  (55) στα Ιόνια Νησιά,

  (51) στη Θεσσαλία,

  (46) στη Στερεά Ελλάδα,

  (40) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (31) στη Δυτική Μακεδονία και

  (23) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (139.606) ομοειδείς παραβάσεις.

(271) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (246) πρόστιμα των 300 ευρώ και (25) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(55) στην Αττική,

(28) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(27) στην Ήπειρο,

(23) στα Ιόνια Νησιά,

(23) στη Δυτική Ελλάδα,

(22) στην Κρήτη,

(19) στην Κεντρική Μακεδονία,

(18) στην Πελοπόννησο,

(17) στη Θεσσαλονίκη,

(13) στη Θεσσαλία,

(13) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (9) στη Στερεά Ελλάδα,

  (3) στο Νότιο Αιγαίο και

  (1) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (42.603) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (40.784) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.819) των (150) ευρώ.

(70) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

· σύλληψη ιδιοκτήτη καφετέριας και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.

· σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καφετέριας και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 στον ιδιοκτήτη.

· από 300 ευρώ σε (3) παντοπωλεία για μη ανάρτηση εγγράφου μέγιστου αριθμού καταναλωτών εντός του καταστήματος.

· 5.000 ευρώ σε παντοπωλείο για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

· σύλληψη ιδιοκτήτη επιχείρησης αναψυχής, επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και από 600 ευρώ σε (9) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη τήρηση απόστασης.

· 300 ευρώ σε πιτσαρία για μη ανάρτηση εγγράφου μέγιστου αριθμού καταναλωτών εντός του καταστήματος

Στα Ιόνια Νησιά, από 150 σε (10) άτομα για μη χρήση μάσκας σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15ημερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο για εξυπηρέτηση πελατών εκτός του καταστήματος και από 300 ευρώ σε (5) πελάτες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη ιδιοκτήτη σνακ μπαρ, επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ και 15ημερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών. Επιπρόσθετα, επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ σε (4) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε (3) συμμετέχοντες.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη και 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης. Επιπρόσθετα, επιβλήθηκαν από 300 ευρώ πρόστιμο σε (6) περιπτώσεις για παραβίαση περιορισμού κίνησης και (3) περιπτώσεις για μη χρήση μάσκας.

Στα Ιόνια Νησιά, σύλληψη και 3.000 ευρώ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε (14) παρευρισκόμενους.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.433) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.458) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν (6) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (85) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μήνυμα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

 


«Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα ευγνωμοσύνης σε όλες τις γυναίκες.  Είναι ημέρα τιμής και σεβασμού για όλα όσα προσφέρουν στη δύσκολη καθημερινότητα και συγχρόνως είναι η ημέρα που μας θυμίζει τις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις της γυναίκας στο πέρασμα των χρόνων.

Στις 8 Μαρτίου 1857 οι γυναίκες διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερους  μισθούς, σηκώνοντας την αυλαία για ένα διαρκή αγώνα για χειραφέτηση, ισότητα, οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Ένας αγώνας που δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει επίκαιρος ακόμη και σήμερα.

Είναι χρέος μας να κατανοήσουμε απόλυτα τον σπουδαίο και πολλαπλό ρόλο της γυναίκας και να εξαλείψουμε κάθε διάκριση και ανισότητα. Στις γυναίκες οφείλουμε σεβασμό και αγάπη, όχι μόνο μία ημέρα αλλά καθημερινά και για πάντα.

Άλλωστε και η αγάπη είναι γένους… θηλυκού!

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κων/νος Καψάλης»

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Τα 8 βασικά επιτεύγματα στην υγεία των γυναικών τα τελευταία 50 χρόνια

 


Οι μεγάλες επιστημονικές ιατρικές ανακαλύψεις των τελευταίων 50 ετών είχαν ως επίκεντρο τη γυναίκα και κατάφεραν να βελτιώσουν τους δείκτες ποιότητας ζωής και υγείας των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε τι που κέρδιζε η γυναίκα από μία νέα ανακάλυψη ή από μία νέα θεραπεία είχε άμεση επιρροή στην κοινωνία.

Ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, περιγράφει τα σημαντικότερα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών που άλλαξαν άρδην τη ζωή των γυναικών:

1.      Αύξηση του μέσου όρου ζωής των γυναικών

Τα τελευταία 50 χρόνια το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξήθηκε περίπου 10 χρόνια, κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα τα τελευταία 15 χρόνια οι γυναίκες στη χώρα μας ζουν σχεδόν 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες και φτάνουν κατά μέσο όρο τα 81 έτη.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των γυναικών οφείλεται στην ενίσχυση της φυσικής προστασίας του γυναικείου οργανισμού από τη βελτίωση της διατροφής, της σωματικής άσκησης, των προγραμμάτων πρόληψης και των αποτελεσματικών θεραπειών για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις.

2.      Αύξηση του μητρικού θηλασμού για λόγους υγείας και όχι για λόγους ανάγκης

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το μητρικό γάλα δεν είχε μελετηθεί επαρκώς. Αν και η πολύτιμη σύνθεσή του είναι γνωστή για περισσότερο από 50 χρόνια, μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες.

Πρόγραμμα δειγματοληψιών (rapid test) από τις Κινητές Μονάδες Ιωαννίνων του ΕΟΔΥ, την τρέχουσα εβδομάδα (8-14Μαρτίου)

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ, την τρέχουσα εβδομάδα (8-14Μαρτίου) έχει διοργανώσει τις παρακάτω δειγματοληψίες ταχείας ανίχνευσης (rapid test):

Δευτέρα 08/03

• Ανοιχτή δράση για τους πολίτες στους Λογγάδες Ιωαννίνων

• Εμβολιασμός β’ δόση στο Νεομάρτυρα Ιωαννίνων, στο οικοτροφείο «Αστερισμός» και στη Νέα Αρχή (TACT HELLAS)

• Π.Γ.Ν.Ι. Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

• Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο

νοσοκομείο

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για

συνοδούς/ασθενείς)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για εργαζομένους σε δομές)       

 Τρίτη 09/03

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για

• συνοδούς/ασθενείς)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για εργαζομένους σε δομές)

• Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

• Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο Νοσοκομείο

• ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

• Εμβολιασμός στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων και στη δομή ψυχικής υγείας Νόστος στην Κόνιτσα

• Rapid δειγματοληψία στην εταιρεία Τέρτσης Τεχνική Α.Ε

Τετάρτη 10/03

• Ανοικτή δράση για τους πολίτες στο Μέτσβο

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για

συνοδούς/ασθενείς)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για εργαζομένους σε δομές)

• Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

• Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο      

• Δειγματοληψία στις Φυλακές Σταυρακίου σε προσωπικό και κρατούμενους

 Πέμπτη  11/03

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για

συνοδούς/ασθενείς)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες  για

• εργαζόμενους σε δομές)

• Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

• Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο  Νοσοκομείο

• ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

Παρασκευή 12/03

• Ειδικά Σχολεία (1ο, 2ο,4ο)

  Δράση σε οικισμούς Ρομά

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για

 συνοδούς/ασθενείς)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για εργαζόμενους σε δομές)

• Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

• Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο Νοσοκομείο

Σάββατο 13/03

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για

 συνοδούς/ασθενείς)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για εργαζόμενους σε δομές)

• Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο Νοσοκομείο

• ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

Κυριακή 14/03

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για

 συνοδούς/ασθενείς)

• Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για εργαζόμενους σε δομές)

• Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

Ανοιχτές δειγματοληψίες για το κοινό

• Καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα: Σταθερό σημείο στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (παραπλεύρως της εξωτερικής πύλης εισόδου) για δειγματοληψίες για το κοινό

• Από Δευτέρα έως Παρασκευή: Σταθερό σημείο στο Καλπάκι, για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής. 

Φέτος αναμένεται αύξηση στα μηδενικά εκκαθαριστικά, καθώς και στις επιστροφές φόρου

 


Λόγω της μείωσης του εισοδήματος  πολλών φορολογούμενων, εξαιτίας της πανδημίας, εκτιμάται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020, ότι θα υπάρξει αύξηση στα μηδενικά εκκαθαριστικά, καθώς και σε αυτούς που θα πάρουν  επιστροφή φόρου.

Από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, επιστροφή φόρου αναμένεται να πάρουν επιστροφή φόρου τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων.

Αυτές είναι οι εξής:

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα: Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί θα πάρουν επιστροφή φόρου καθώς κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, σαν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Πράγμα που σημαίνει πως τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Το Metropolitan General τιμά την Ημέρα της Γυναίκας με προσφορά προληπτικών ελέγχων μαστού

 


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (8 Μαρτίου 2021) είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Το Metropolitan General, μέλος του Ηellenic HealthCare Group, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου υγείας στη χώρα, θέλοντας να τιμήσει όλες τις γυναίκες που είναι δυνατές και -παρά τους πολλαπλούς τους ρόλους- στέκονται στο πλευρό μας, προσφέρει πακέτα εξετάσεων προληπτικού ελέγχου μαστού σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές.

Συγκεκριμένα, προσφέρει:

       Ψηφιακή μαστογραφία, υπέρηχος μαστών και κλινική εξέταση για γυναίκες άνω των 40 ετών, στην προνομιακή τιμή των 50€

       Τομοσύνθεση και κλινική εξέταση για γυναίκες άνω των 40 ετών, στην προνομιακή τιμή των 50€ 

       Υπέρηχος μαστών και κλινική εξέταση για γυναίκες κάτω των 40 ετών στην προνομιακή τιμή των  30€

       Τομοσύνθεση, υπέρηχος μαστών και κλινική εξέταση στην προνομιακή τιμή των 70€

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλέσουν από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου έως την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 στα τηλέφωνα 210 650 2875 – 76 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Σημειώνεται ότι η προσφορά ισχύει για τις 100 πρώτες γυναίκες που θα καλέσουν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κέντρο Μαστού με τεχνολογία αιχμής

To υπερσύγχρονο Κέντρο Μαστού του Μetropolitan General  διαθέτει το κορυφαίο παγκοσμίως μαστογραφικό σύστημα Mammomat Revelation, με πρωτοποριακά τεχνικά χαρακτηριστικά που βελτιώνουν το διαγνωστικό αποτέλεσμα και παρέχουν μειωμένη δόση ακτινοβολίας έως 30%. Όλες οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας και με εμβολιασμένο το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού.

Νεανική όψη χωρίς χειρουργείο: Μπορεί να επιτευχθεί;

 


Σε μια εποχή που η επιστήμη κάνει άλματα, η επιθυμία για αντιγήρανση, σωστό skincare και νεανική όψη μπορεί να επιτευχθεί και, μάλιστα, μπορεί να έχει και αποτελέσματα διαρκείας.

Η πολυπόθητη ανανέωση της επιδερμίδας, με αναζωογονητική λάμψη και σφριγηλότητα μπορεί να γίνει μη επεμβατικά, στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Το μυστικό είναι να επιλέξουμε θεραπείες ομορφιάς, που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την παραγωγή του δικού μας κολλαγόνου, έτσι ώστε να επιβραδυνθούν ή ακόμη και να αντιστραφούν τα σημάδια της γήρανσης.

Η απώλεια κολλαγόνου είναι ένας από τους πιο βασικούς λόγους, που εμφανίζονται οι πρώτες γραμμές και οι πρώτες ρυτίδες στο πρόσωπό μας.

Κάθε χρόνο, μετά την ηλικία των 30 ετών, χάνουμε το 1-2% του φυσικού κολλαγόνου από το δέρμα μας, δηλαδή του συνδετικού ιστού του σώματός μας. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, δε, έχουμε χάσει το 10-20% του κολλαγόνου και από την ηλικία των 50 το 20-40%. Με λιγότερο κολλαγόνο, το δέρμα μας εμφανίζει σημάδια χαλάρωσης, ρυτίδες και μάγουλα που «πέφτουν» και «κρεμάνε», καθώς έχουν χάσει μέρος του όγκου τους.

Με όλα αυτά γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι να αναπληρώσουμε το χαμένο μας κολλαγόνο. Και όχι μόνο με τη βοήθεια μιας ενυδατικής κρέμας, όσο πλούσια σε πολύτιμα συστατικά κι αν είναι. Χρειάζεται παράλληλα και η παρέμβαση του ειδικού γιατρού, που, αφού μας ακούσει και διαπιστώσει τις ανάγκες μας, θα μας κάνει τις κατάλληλες θεραπείες, οι οποίες θα βοηθήσουν ουσιαστικά στη βελτίωση της εικόνας αλλά και της ποιότητας της επιδερμίδας μας.

Ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, προτείνει δύο θεραπείες, για να περιορίσουμε αισθητά την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και το χαλαρωμένο δέρμα.