Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: «Οι Ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς το Πάσχα»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό τόνισε ότι η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί χωρίς εξαιρέσεις ο συγχρωτισμός των πολιτών και μετάδοσης του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.
Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερούς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών.
Απηύθυνε έκκληση να ακολουθήσουμε την προτροπή της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουμε στο σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Παμβώτιδα από 15 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2020


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας (επαγγελματικής και ερασιτεχνικής) με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στηλίμνη Παμβώτιδα, στις γύρω από αυτήν τάφρους και σε όλες τις τοποθεσίες των παραλίμνιων περιοχών και της Νήσου, από 15 Απριλίου 2020 (ημέρα Δευτέρα-ώρα 12 μεσημέρι) έως 31 Μαΐου (ημέρα Κυριακή – ώρα 8.00 π.μ.).
Η απαγόρευση επιβάλλεται προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή των ιχθύων.
Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση της διάταξης είναι οι Αστυνομικές και όλες οι Ανακριτικές Αρχες.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σωτήρης Τσιόδρας: 86 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 71 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα, και 86 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1.955 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 79 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Υπουργείο Παιδείας: Νέα μειωμένη εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων 2020


Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή της εξεταστέας ύλης των πανελληνίων εξετάσεων 2020.
Όπως τονίζει για την μείωση της ύλης των Πανελληνίων 2020 το υπουργείο Παιδείας λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με δεδομένη την γενική αναστολή λειτουργίας των σχολείων από την 11η Μαρτίου 2020, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διαψεύδει πληροφορίες και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με αυτό το ζήτημα, εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων των ειδικών.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 9 Απριλίου)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Πέμπτη 9 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό. Πρόκειται για τον ασθενή από τα Ιωάννινα, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και παρουσιάζει σταθερή βελτίωση.
2. Στη ΜΕΘ μεταφέρθηκε σήμερα ο ηλικιωμένος από την Άρτα, αφού η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερά βελτιωμένη.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, με την κατάσταση της υγείας του ασθενή να παρουσιάζει βελτίωση.
• Το δεύτερο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, με την υγεία του ασθενή να παραμένει σταθερή.
• Το τρίτο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η κατάσταση της υγείας της είναι βελτιωμένη.
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα έξι (46) νέα δείγματα. Τα τριάντα τρία που αφορούν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα δέκα τρία αφορούν δείγματα που στάλθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και είναι όλα αρνητικά .
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»:
• Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν χθες είναι αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των εκατόν δέκα πέντε δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ:
• Τα δέκα επτά δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση είναι αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν είκοσι νέα δείγματα για εξέταση.
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2, του οποίου το αποτέλεσμα δείγματος αναμένεται.
• Δεν λήφθηκε άλλο δείγμα πιθανού περιστατικού.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο του ενός που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ:
• Τα πέντε δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά είκοσι εννέα δείγματα και ήταν όλα αρνητικά.
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται είκοσι (20) άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης.

Εξήντα ένα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Τετάρτη 8 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 8 Απριλίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (2.104) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(793) στην Αττική,
(274) στη Θεσσαλονίκη,
(170) στην Κεντρική Μακεδονία,
(157) στη Δυτική Ελλάδα,
(120) στα Ιόνια Νησιά,
(113) στην Πελοπόννησο,
(110) στη Θεσσαλία,
 (84) στη Στερεά Ελλάδα
 (71) στην Κρήτη,
 (61) στην Ήπειρο,
 (59) στο Νότιο Αιγαίο,
 (47) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (28) στο Βόρειο Αιγαίο και
 (17) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (26.855) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς παραβάσεις, βεβαιώθηκαν (7) περιπτώσεις και συνελήφθησαν (5) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (390) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (374) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 12 Απριλίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
1) Το Σάββατο 11-04-2020:
Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:
Χουλιαράδες στην θέση «Αλώνια» στην είσοδο του οικισμού προς τις οικίες των κ. Γεωργόπουλου Παναγιώτη και κ. Ράπτη Ιωάννη.
Β) Από ώρα 13:00 μμ έως 15:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Χουλιαράδες πέριξ του
κτιρίου του πρώην Δημαρχείου και στην περιοχή προς το κτίριο ΟΤΕ και προς Νεκροταφείο.
2) Την Κυριακή 12-04-2020:
Α) Από ώρα 08:30 πμ έως 13:30 μμ στις παρακάτω περιοχές: Τμήμα Δολιανών, Ελαφότοπος, Μονή Βελλάς, τμήμα Καλπακίου, Νεγράδες, Εργοστάσιο Η.Β.Ε. Α.Ε., Ασπράγγελοι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Μονοδένδρι, Βίτσα, Ελάτη, Δικόρυφο, Καλουτά, Διπόταμο, Ανθρακίτη, Μανασσή, Δίλοφο, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά έως Κουκούλι, Καπέσοβο, Βραδέτο,Τσεπέλοβο και Σκαμνέλι.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 13 Απριλίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.
 Την εγκύκλιο 18318/13-3-2020 του Υπ. Εσωτερικών.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην κεκλεισμένων των θυρών τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 13 η Απριλίου 2020, ημέρα Δευτέρα & ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Έγκριση απολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Μέριμνας και Παιδείας Δήμου Πωγωνίου οικονομικού έτους 2019.
2. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου».
3. Ορισμός δικηγόρου κατά την δικάσιμο 7-5-2020 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων για συζήτηση της από 5-6-2011 (αρ. εκθ. κατ. 243/2011) έφεσης.
4. Κατάρτιση όρων δημοπρασίας με ανοιχτό διαγωνισμό του έργου «Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Παρακαλάμου, περιοχή Τζουμπάκες» προϋπολογισμού 120.000,00 € με Φ.Π.Α.
5. Εξέταση αιτήσεως του κ. Π. Ντάλλα για διαγραφή τελών ύδρευσης στην Κοινότητα Χρυσόρραχης -Δ.Ε. Καλπακίου.
6. Εξέταση (9) αιτήσεων για διαγραφή τελών ύδρευσης Δ.Ε. Άνω Καλαμά.
7. Εξέταση αιτήσεως του κ. Β.Πορίκη για διαγραφή τελών δικαιώματος βοσκής στην Κάτω Μερόπη-Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Καταβάλλεται το έκτακτο δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και Πολιτική Προστασία


Την Πέμπτη 9 Απριλίου, αναμένεται να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης των εργαζομένων σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση με οδηγίες για τη χορήγηση το επιδόματος του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Το έκτακτο επίδομα χορηγείται:
*Στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ ΑΕ), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠΕ, καθώς επίσης και στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καταβάλλεται άπαξ για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η παροχή αυτή υπολογίζεται στον βασικό μισθό που έχει ο δικαιούχος.
*Στο πάσης φύσεως προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμβάσεις έργου κλπ), που προσέφεραν υπηρεσίες στους αναφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με προγράμματα απασχόλησης ή μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετακινήθηκαν, αποσπάσθηκαν ή διατέθηκαν και υπηρετούν στους προαναφερόμενους φορείς, των ιατρών που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία και υπηρετούν σε δομές υγείας ως αγροτικοί ιατροί, καθώς επίσης και το οιοδήποτε διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης προσελήφθη, αποσπάσθηκε, μετακινήθηκε και κατά συνέπεια διατέθηκε στους εν λόγω φορείς, για την υποβοήθηση της συνολικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι στις αναφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται όλα τα δημόσια νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα υπουργεία α) Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), β) Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, και γ) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κορωνοϊός: Πώς επιδρούν τα μέτρα στη σεξουαλική μας ζωή;


Τα αστεία γύρω από το σεξ την εποχή του κορωνοϊού δίνουν και παίρνουν – είναι, άλλωστε, γνωστό ότι κάποιες φορές στα αστεία λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. 
Την ώρα που πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Πολιτεία δεν έβαλε κάποιον κωδικό για ερωτικές συνευρέσεις εκτός σπιτιού, οι περιορισμοί έχουν εισβάλει κανονικότατα και στην κρεβατοκάμαρα, αλλάζοντας όσα κάναμε ή δεν κάναμε μέχρι τώρα.
Η νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών για την επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και αποκαλύπτει τον ρόλο του σεξ σε αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα, που βιαίως αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης, λόγω της πανδημίας από τον Covid-19 (SARS-CoV-2).
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 600 άνδρες και γυναίκες από όλη την επικράτεια. Όπως φαίνεται, ο εγκλεισμός μάλλον έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια να έρθουν πιο κοντά, βάζοντας ξανά στο παιχνίδι την εγγύτητα και τη σεξουαλική πράξη.
Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η καραντίνα αυξάνει τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών;», το 62,83% απάντησε ευθαρσώς ναι και μόλις το 37,17% όχι.
Έτσι, το 46,33% είπε ότι κάνει σεξ μία φορά την εβδομάδα. Το 27,33% κάνει σεξ έως τρεις φορές την εβδομάδα, 3-5 φορές την εβδομάδα κάνει το 14,83% και πάνω από 5 φορές την εβδομάδα το 11,50%.
«Φαίνεται ότι οι πολλές απαγορεύσεις, στις οποίες καλούμαστε να υπακούσουμε τελευταία, προκειμένου να συμβάλλουμε στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν «φουντώσει» το ερωτικό πάθος. Αυτό, σε συνδυασμό με τον πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που έχουν, πια, οι περισσότεροι, δίνει χώρο στη φαντασία και στην ευρηματικότητα να ανθίσουν. Εξάλλου είναι γνωστά τα οφέλη του σεξ στην υγεία. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό, γυμνάζει, προσφέρει ηρεμία», εξήγησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης  χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και επικεφαλής της έρευνας.
Το 36,17% είπε ότι οι συνθήκες καραντίνας δεν έχουν επηρεάσει την ερωτική του ζωή, κάτι που δεν ισχύει για το 35,67%, που είπε ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά η ερωτική του ζωή λόγω της κατάστασης. Για το 28,17%, πάντως, η καραντίνα έχει θετική επίπτωση στα ερωτικά του.
Έκπληξη προκαλεί η απάντηση στην ερώτηση πώς έχουν επηρεάσει οι συνθήκες καραντίνας την διαπροσωπική σχέση σας με τον/την σύντροφο. 
Το 40,17% είπε πως δεν την έχουν επηρεάσει και το 37,67% είπε θετικά.
«Αυτό μας έκανε εντύπωση, καθώς ο εγκλεισμός συνήθως γίνεται αιτία προστριβών για «ψύλλου πήδημα». Ξαφνικά το ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια ή το ποιος θα μαζέψει τα πιάτα μπορεί να πυροδοτήσει έντονους καβγάδες, που έστω και για λίγο απομακρύνουν το ζευγάρι. Μπορεί αυτά τα ευρήματα να τα βλέπουμε, επειδή είμαστε ακόμη στην αρχή της καραντίνας και οι σύντροφοι αντέχουν. Σε κάθε περίπτωση θα δείξει», επεσήμανε ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας.
Για κάποιους από τους συμμετέχοντες, πάντως, κάπου στο βάθος ηχούν καμπάνες… χωρισμού. Το 67,83% πιστεύει ότι η καραντίνα και οι συνθήκες εγκλεισμού μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των διαζυγίων.
Σε άλλο σημείο της έρευνας το 63,83% υποστήριξε ότι σε συνθήκες μεγάλων καταστροφών (πόλεμοι, επιδημίες, κτλ.) γνωρίζει ότι παρατηρείται αύξηση των γεννήσεων, κάτι που συνδέεται άμεσα με την αύξηση των σεξουαλικών επαφών.
Η ταυτότητα της έρευνας
Στη νέα αυτή μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών το 40,67% των συμμετεχόντων ανέφερε ετήσιο εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ και το 31,33% έως 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Εκπνέει την Παρασκευή 10 Απριλίου η προθεσμία για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους


Έκπτωση 25% στους φόρους

Λήγει την Παρασκευή 10 Απριλίου η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και  εργαζόμενους που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προκειμένου να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων προς την Εφορία κερδίζοντας έκπτωση 25%.
Η προθεσμία πληρωμής των φόρων έληγε κανονικά στις 31 Μαρτίου αλλά το υπουργείο αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία για να  διευκολύνει τους φορολογούμενους  οι οποίοι ενώ πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και δικαιούνται αναστολή πληρωμής των οφειλών τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 θα πληρώσουν στην ώρα τους για να έχουν έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) και τις δόσεις ρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι με  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέχεται έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα.
Η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Σύλληψη ημεδαπών στην Ηγουμενίτσα και στους Παξούς


Στη σύλληψη ενός 48χρονου ημεδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι εσωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος ως οδηγός Φ/Γ οχήματος, δεν έφερε την προβλεπόμενη άδεια υλοτομίας για την ξυλεία ελαιόδεντρων που μετέφερε, συνολικού βάρους δεκαεννέα χιλιάδες διακόσια πενήντα κιλά (19,250kg).
Το εν λόγω Φ/Γ όχημα είχε φορτωθεί από έναν 63χρονο ημεδαπό ως ασυνόδευτο σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο από το νέο λιμένα Γάιου ν. Παξών με προορισμό το λιμένα  Ηγουμενίτσας.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα ξυλείας, ενώ ο 63χρονος συνελήφθη από στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Παξών.

Κυστική Ίνωση: Ελπιδοφόρες έρευνες για «σπάνιους» ασθενείς


Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα αναμένονται από πρωτοποριακές έρευνες που πραγματοποιούνται από τους επιστήμονες για την εύρεση νέων θεραπειών σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση που έχουν σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις, ή μεταλλάξεις που οδηγούν σε βαριά συμπτωματολογία λόγω μηδαμινής ή εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής πρωτεΐνης CFTR, η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διαµεµβρανικής ροής ύδατος και ηλεκτρολυτών που στους ασθενείς με τη νόσο είναι προβληματική.
Όπως μας εξηγεί η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική  Ίνωση (https://www.cfathess.gr/):  
«Για πάρα πολλά χρόνια η Κυστική Ίνωση αποτελούσε αντικείμενο των παιδιάτρων και η θεραπεία που ελάμβαναν οι ασθενείς ήταν ανάλογη με τα συμπτώματα που αυτοί εμφάνιζαν. 
Τα τελευταία χρόνια όμως, βρέθηκαν νέες θεραπείες, νέα φάρμακα που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου, συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση και λειτουργία της πρωτεΐνης CFTR που είναι υπεύθυνη για τη νόσο. 
Τα φάρμακα αυτά όμως απευθύνονται σε ασθενείς με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί φάρμακα αντίστοιχου θεραπευτικού οφέλους για ασθενείς που έχουν πολύ σπάνιες μεταλλάξεις, ή για ασθενείς που δεν παράγουν ή παράγουν εξαιρετικά μειωμένη λειτουργική πρωτεΐνη CFTR. 
Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, θα καταφέρουν να καλύψουν το θεραπευτικό «κενό» που υπάρχει και για τους ασθενείς αυτούς», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση κ. Αγγελική Πρεφτίτση.
Το ερευνητικό πρόγραμμα HIT-CF Europe (www.hitcf.org/) το οποίο  χρηματοδοτείται από τη δράση για την έρευνα και την καινοτομία HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Συλλόγων ασθενών για την Κυστική Ίνωση στοχεύει στην καλύτερη θεραπεία και ποιότητα ζωής των ασθενών με Κυστική Ίνωση με σπάνιες μεταλλάξεις. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν πιστοποιημένα εργαστήρια από την Ευρώπη. Οι δότες ιστών είναι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, που δεν έχουν λόγω του γονότυπου τους, ένδειξη για κάποια από τις νέες τρέχουσες θεραπείες ρυθμιστών της πρωτεΐνης CFTR, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 2.300 άτομα σε όλη την Ευρώπη.