Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ιωαννίνων: Σιωπηρή διαμαρτυρία- Πενθούμε τους νεκρούς μας, ζητάμε την αλήθεια, την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 18:30

 


Βιώνουμε μια ανείπωτη τραγωδία, πενθούμε τον άδικο χαμό δεκάδων κυρίως νέων ανθρώπων, ζητάμε να μάθουμε την αλήθεια.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, συμμετέχουμε στο κάλεσμα της Αλληλεγγύης για Όλους, για σιωπηρή διαμαρτυρία την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, στις 18:30, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 5 Μαρτίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του ΑΔΜΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 05-03-2023 από ώρα 01:45 π.μ. έως 06:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κόνιτσας και του Δήμου Πωγωνίου.

Αρίστη, Μεγ. Πάπιγκο, Μικρό Πάπιγκο, Βίκος, Αγ. Μηνάς, Μεσοβούνι, Ασπράγγελοι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Ελαφότοπος, Μονοδένδρι, Βίτσα, Ελάτη, Δικόρυφο, Καλουτά, Διπόταμο, Ανθρακίτη, Μανασσή, Δίλοφο, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά, Κουκούλι, Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι, Λαϊστα, Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι.

Όλη η Βιομηχανική Περιοχή, ΣΒΕΚΗ, ΠΙΝΔΟΣ, πτηνοτροφεία Νεοχωρίου και Κ. Λαψίστας, Γαρδίκι, Μεγ. Γαρδίκι, τμήμα Ελεούσας πέριξ του Ι.Ν. Φανερωμένης, οικ. Μελισσίου Ζίτσας.

Τμήμα Ελεούσας πέριξ Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου & Γοριτσάκι Ελεούσας, φυτώρια Άνω Λαψίστας, Λυκόστομο, Κρανούλα, Περίβλεπτος, Ασφάκα, οικ. Καρυών, Μεταμόρφωση, Χρυσόραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι, Άνω & Κάτω Λαψίστα.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα του Market Pass

 


Την Παρασκευή 3 Μαρτίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή του Market Pass στους δικαιούχους που έκαναν αίτηση στο gov.gr έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η πλατφόρμα για το Market Pass θα παραμείνει ανοιχτή για αιτήσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Επισημαίνεται ότι όσοι επέλεξαν την πίστωση των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα πάρουν μειωμένα μετρητά κατά 20%, σε σχέση με εκείνους που επέλεξαν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό.

Όπως έχει διευκρινίσει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, «όποιος επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρει το 100% του ποσού, στον κάθε μήνα που τρέχει. Όποιος επιλέξει κατάθεση στο λογαριασμό του θα λάβει το ποσό μειωμένο κατά 20% σε δύο δόσεις». 

Όσοι έκαναν αίτηση μέχρι 28/2 και επέλεξαν άυλη κάρτα στο κινητό θα πάρουν στις 3 Μαρτίου το πρώτο δίμηνο:

Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις διαρρήξεων κατοικιών στην Κόνιτσα

 


Εξιχνιάστηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας περιπτώσεις διαρρήξεων κατοικιών, που έλαβαν χώρα στην Κόνιτσα από το καλοκαίρι του περασμένου έτους έως τον προηγούμενο μήνα.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές (τελεσμένες και σε απόπειρα) και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός κατηγορείται ότι διαρρήγνυε κατοικίες στην Κόνιτσα, των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αναζητώντας συλλεκτικά αντικείμενα, τα οποία αφαιρούσε με σκοπό να τα μεταπωλήσει.

Από την αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε η εμπλοκή του σε (4) κλοπές και μία απόπειρα, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στο πλαίσιο της προανάκρισης, βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων, που αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.

Η έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας για τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζεται.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία τον Ιανουάριο

 


Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, στο 10,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο εφέτος, έναντι του 13,7% τον Ιανουάριο 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,4% τον Δεκέμβριο 2022.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 501.948 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 134.764 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (21,2%) και κατά 87.686 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (14,9%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,9% από 18,3% τον Ιανουάριο πέρυσι, και στους άνδρες σε 8,3% από 10%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 28,1% από 37% τον Ιανουάριο 2022, και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 9,8% από 12,5%.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.145.529 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 118.588 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (2,9%) και μείωση κατά 26.314 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (0,6%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.165.855 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 16.493 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (0,5%) και αύξηση κατά 110.145 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (3,6%).

Περιφέρεια Ηπείρου: Aποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 


Τον προσωρινό ανάδοχο του έργου κατασκευής κόμβου στην παραλιακή Εθνική Οδό Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα προς Βαλανιδοράχη, προϋπολογισμού 3.480.000 ευρώ ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μειοδότης αναδείχτηκε η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

Η Ο. Ε. ανάδειξε αναδόχους και για τα έργα:

• «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στους Παπαδάτες Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος: ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ- ΠΑΝΩΡΑΙΑ.

• «Αποκατάσταση βατότητας οδού περιοχής Αγίου Γεωργίου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 99.200 €. Ανάδοχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.

Από την Ο.Ε. κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί των έργων:

• «Επισκευή και αποκατάσταση Σχολαρχείου ΤΚ Βούρμπιανης Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 143.408,29 €.

Οριστικός ανάδοχος: ΛΙΑΝΟΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

«Άμεση αποκατάσταση επαρχιακών οδών στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού € 64.000. Οριστικός ανάδοχος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

«Ασφαλτόστρωση – διαγράμμιση τμήματος της 2ης και 4ης επαρχιακής οδού καθώς και της εθνικής οδού 19 Αρχαγγέλου – Νεράιδας», προϋπολογισμού € 350.000. Ανάδοχος: Κ/Ξ ΚΩΝ. ΚΩΣΤΑΣ- ΔΗΜ. ΦΟΥΚΑΣ.

Η Ο.Ε. ενέκρινε τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση των έργων:

• Ασφαλτικές εργασίες και εργασίες διαγράμμισης στην παραλιακή οδό Συβότων- Πέρδικας, με προϋπολογισμό 124.000 ευρώ.

• ‘Αμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Συβότων, με προϋπολογισμό 165.οοο ευρώ.

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού

 


Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) άνοιξε και λειτουργεί από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 13 Μαρτίου και ώρα 18.00.

Η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά, μέχρι και τις 30/3/2023, για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2023.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου (www.opeka.gr), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Γιάννενα: Ματαιώνεται το έκτακτο διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας

 


Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης στα καλέσματα των Τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων για κάλυψη των αναγκών σε αίμα μετά την τραγωδία των Τεμπών, υπήρξε άμεση αναπλήρωση των αποθεμάτων και παρουσιάζεται επάρκεια για το επόμενο διάστημα.

Για τον λόγο αυτό και μετά από συνεννόηση με τα Τμήματα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων και η Ανοιχτή Εθελοντική Ομάδα των Paguristas ακυρώνουν το έκτακτο διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Επειδή, ωστόσο, οι ανάγκες για αίμα είναι διαρκείς, σύντομα θα προγραμματιστεί νέα δράση αιμοδοσίας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Αναβολή εκδήλωσης

 


Μόνο η σιωπή αρμόζει αυτή τη στιγμή.

Ως εκ τούτου σε ένδειξη πένθους και συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 6 Μαρτίου εκδήλωση της παράταξης μας, με θέμα «Η αυτοδιοίκηση αιχμή του δόρατος των εθνικών εκλογών», αναβάλλεται. 

Η ημερομηνία θα προσδιοριστεί εκ νέου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 2 Μαρτίου

 


Την Πέμπτη 2 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Σταύρου Νιάρχου 65, 09:00-15:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Γρίπη και COVID-19: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία και για τις δύο λοιμώξεις

 


Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της εποχής της συνύπαρξης της γρίπης και της λοίμωξης COVID-19. Ο κίνδυνος και για τις δύο νόσους είναι ή/και παραμένει αρκετά υψηλός.

«Επιπλέον, επικρατεί μια σύγχυση όσον τις αφορά, καθώς οι δύο νόσοι έχουν ομοιότητες στον τρόπο μετάδοσης: μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος και της ομιλίας και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, αλλά και στα συμπτώματα: πυρετός, -συνήθως με ρίγη-, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρινική συμφόρηση και καταρροή, φαρυγγαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες», επισημαίνει ο κ. Σπυρίδων Γκάτζιας Aναπληρωτής Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «ΠΝΟΗ» του Metropolitan Hospital. «Όμως, διαφοροποιούνται σε κάποια χαρακτηριστικά όπως η απώλεια γεύσης και όσφρησης που πιθανότατα υποδηλώνει COVID-19 και ο τρόπος έναρξης των συμπτωμάτων, καθώς μια αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων συνοδευόμενη από υψηλό πυρετό πιθανότατα υποδηλώνει γρίπη. Μια άλλη διαφορά, όχι μεταξύ των δύο νόσων αλλά μεταξύ των προηγούμενων και των τωρινών μορφών τους, είναι ότι η λοίμωξη COVID-19 είναι πιο ήπια, ενώ η γρίπη εμφανίζεται στην τωρινή της μορφή πιο επιθετική και λίαν μεταδοτική» προσθέτει.

Ποια είναι το συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Γενικά, καλό θα είναι, σε κάθε περίπτωση, να αποταθούμε σε ειδικό ιατρό ο οποίος θα θέσει και τη σωστή διάγνωση και να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε διάγνωση μόνοι μας. Αυτή η ανάγκη είναι πιο επιτακτική όταν υπάρχει υψηλός πυρετός που επιμένει για πάνω από 2-3 ημέρες, δύσπνοια, συρίττουσα αναπνοή (ήχος σαν «σφύριγμα» που μπορεί και να σημαίνει λοίμωξη από τον ιό RSV, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που προσβάλλει κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά).