Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Συνελήφθη 31χρονος υπήκοος Αλβανίας στην Ιόνια Οδό, ο οποίος μετάφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο πάνω από -41- κιλά κάνναβης

Επίσης, σε βάρος του δράστη διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης και καταδικαστική απόφαση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Συνελήφθη, σήμερα (07-11-2017) τα ξημερώματα στο 177ο χιλιόμετρο της Ιόνιας Οδού (στο ύψος του Γοργόμυλου Πρέβεζας), από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.
Επίσης, σε βάρος του συλληφθέντα εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης και καταδικαστική απόφαση για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, εντοπίστηκε σήμερα τα ξημερώματα στην παραπάνω περιοχή και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 31χρονος, όπου μετά από έρευνα στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν (39) δέματα που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους (41.252) γραμμαρίων.
Από τον περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων του 31χρονου δράστη διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τα παρακάτω διωκτικά έγγραφα:
ένταλμα σύλληψης του 9ου Τακτικού Ανακριτή Πρωτοδικείου Αθηνών, για απόπειρα ανθρωποκτονίας,
ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κέρκυρας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και
καταδικαστική απόφαση του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης (27) μηνών, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
τριάντα εννέα δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (41.252) γραμμαρίων,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας έτερου αλλοδαπού που αναζητείται,
το χρηματικό ποσό των (1.300) ευρώ και (1.000) λεκ Αλβανίας,
δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ καθάρισαν τον αιγιαλό της λίμνης Παμβώτιδας

Το μήνυμα για ένα καθαρό περιβάλλον έστειλε από την Παμβώτιδα ομάδα μαθητών της Γ’ τάξης Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, που συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό της λίμνης και είχαν τη δυνατότητα να δείξουν για ακόμη μία φορά έμπρακτα την αγάπη και τη φροντίδα τους προς ευαίσθητο λιμναίο οικοσύστημα.
Η εθελοντική Δράση των μαθητών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου στον αιγιαλό της Λίμνης, που σχηματίστηκε (παράλληλα με τη Λεωφόρο Κ. Παπούλια-στο ύψος του ΚΕΠΑΒΙ) εξαιτίας της συνεχιζόμενης παρατεταμένης ανομβρίας, και ήταν ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φύση και Τέχνη» που υλοποιούν οι μαθητές την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Οι μαθητές εφοδιασμένοι με γάντια, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, συγκέντρωσαν οκτώ μεγάλες σακούλες με ανακυκλώσιμα σκουπίδια (χαρτιά, πλαστικά, αλουμίνιο, κονσέρβες, φελιζόλ, λάστιχα κ.α.) αλλά και ποσότητα με μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια (κυρίως οργανικά υλικά όπως καλάμια, κλαδιά και ξύλα). 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια κατέληξαν στο Σχολείο και συγκεκριμένα στον ειδικό κάδο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων προς ενίσχυση των κοινωνικών δομών της.
  Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν εθελοντικές πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής δράσης, με στόχο της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, ώστε η περιβαλλοντική συμπεριφορά να γίνει συνείδηση και τρόπος ζωής όλων μας για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Καλπάκι Πωγωνίου: 3ο Πανελλήνιο Τουρνουά Τζούντο το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο

Το 3ο Πανελλήνιο Τουρνουά Τζούντο «Καλπάκι 2017» το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, ώρα 10:00 π.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου Πωγωνίου.
Είσοδος ελεύθερη.

Συλλήψεις πέντε ατόμων για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, πέντε άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.
Αναλυτικότερα , συνελήφθησαν:
Χθες (06-11-2017) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Φλώρινας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Χθες (06-11-2017) το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 37χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας, ποινής φυλάκισης οχτώ μηνών, για σωματική βλάβη από αμέλεια.
Χθες (06-11-2017) το μεσημέρι στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ένας 38χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης ενός έτους και χρηματικής ποινής (1.800) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί επιταγών.

Γιάννης Καραγιάννης: 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις μικρές και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις

Τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία καινούργιων πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων προβλέπει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ, που θα τρέξει τους πρώτους μήνες του 2018 με τίτλο: «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 
Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση, έχει καταρτίσει τον αναλυτικό οδηγό εφαρμογής της νέας δράσης και εντός της εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει η προκήρυξη του προγράμματος.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέας τουριστικής επιχείρησης αλλά και η ολοκλήρωση μονάδων που παρέμεναν ημιτελείς λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης, σε συγκεκριμένους τομείς τουριστικής δραστηριότητας του Ν.4276/2014 και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου). Μέσω της δράσης επιδιώκεται η δημιουργία τουριστικών μονάδων και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, μεγιστοποιώντας τη συμβολή του τουρισμού στα οικονομικά μεγέθη και στους δείκτες απασχόλησης της χώρας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Την Παρασκευή η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου,  πραγματοποιείται στα Ιωάννινα (ξενοδοχείο Grand Serai- με ώρα έναρξης 10 π.μ.) η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».  
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει:
1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
2. Έγκριση Ημερήσιας Διάταξης
3.Έγκριση Πρακτικών 2ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης
4. Εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης
5.ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠ Ήπειρος 2014-2020
6. Παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του ΕΠ Ήπειρος 2014-2020 και ενημέρωση σχετικά με την Ετήσια Έκθεση Υλοποίησης του 2016
7. Εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και ενημέρωση σχετικά με την επίτευξη των ετήσιων στόχων του Προγράμματος
8.1η Αναθεώρηση του ΕΠ
9. Ενεργοποίηση και πρόοδος υλοποίησης του Πλάνου Αξιολόγησης του ΕΠ
10. Ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής της Στρατηγικής για την Πληροφόρηση και Επικοινωνία του Προγράμματος

Ιωάννινα: Συνελήφθη στα Ιωάννινα 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Συνελήφθη, σήμερα (07-11-2017) μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος αναζητούνταν και σε βάρος του εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Ειδικότερα, ο 27χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου διότι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα ενώ όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας που πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (10) ετών, για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη, πράξεις που έγιναν την 09-01-2015 στην Μεταμόρφωση Αττικής,
την 23-12-2015 είχε αποδράσει κατά τη διάρκεια εκδίκασης της παραπάνω υπόθεσης και  σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Ο 27χρονος θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. 

Συνάντηση του Γιάννη Καραγιάνη με τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάνης επισκέφτηκε την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου στο γραφείο του τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη.
Στη συνάντηση η οποία έγινε σε ένα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Ηπείρου και του Νομού Ιωαννίνων καθώς και στη λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο κ. Καραγιάννης ενημερώθηκε αναλυτικά από τον κ. Μιχελάκη για το ρόλο, την οργάνωση και το έργο που επιτελεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως ενιαία μονάδα διοίκησης του κράτους στους τομείς αρμοδιότητάς της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που προέκυψαν από τη δάσωση αγρών σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας, τη χρήση και την κυριότητα αυτών, με ιδιαίτερη αναφορά στην αμπελοκαλλιεργητική ζώνη στη Ζίτσα.
Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στην οποία είναι μέλος και τις αρμοδιότητες που αυτή έχει επί θεμάτων των Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Τουρισμού.

Τέλος συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να υπάρχει άμεση συνεργασία για την αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν την Π.Ε. Ιωαννίνων και γενικότερα την Ήπειρο, με έμφαση σε θέματα που άπτονται της αγροτικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Οριστική λύση στην αρθροπλαστική γόνατος προσφέρει η ρομποτική

Οριστική λύση εφ  όρου ζωής, εκεί που η κλασική χειρουργική εμφανίζει αδυναμίες, δίνει πλέον  η Ρομποτική Χειρουργική  με το αναβαθμισμένο τεχνολογικά σύστημα ΜΑΚΟ  στην ολική αρθροπλαστική  γόνατος!
Αυτό τόνισε, μιλώντας πριν από μερικές ημέρες  στο  73ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας, ο διαπρεπής  χειρουργός Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπεδικής του Νοσοκομείου Μετροπολιταν Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας.
Την επιτυχίαμαρτυρούν επίσης τα αποτελέσματα των 95.000 επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, με το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ.
Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς επιστημονικές μελέτες, τις οποίες  επικαλέστηκε ο Δρ Χίσσας,το 25% των ασθενών  που έχουν κάνει ολική αρθροπλαστική γόνατος με την κλασσική τεχνική, είναι δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα.
Κι αυτό παρά το γεγονός πως η ολική αρθροπλαστική με την κλασική τεχνικήθεωρείταιμια από τις πιο επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσειςτου 20ου αιώνα.
Αντίθετα ,σύμφωνα με τους ειδικούς η τελευταία τεχνολογική αναβάθμιση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ με τη χρήση εμφυτευμάτων Triathlon, εκτοξεύει το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης στο 99%!
Τα εμφυτεύματα αυτά είναι ανατομικά σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν φυσική αίσθηση στην κίνηση του γόνατος (κινηματική  εφάμιλλη της  φυσιολογικής κίνησης).
Στην Ελλάδα η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική γόνατος και ισχίου εφαρμόζεται από τον Δρ Χίσσα,  με απόλυτη επιτυχία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο νοσοκομείο  Μετροπόλιταν, ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη - και τομοναδικό στην Ελλάδα - στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες Ρομποτικά Υποβοηθούμενες επεμβάσεις με το σύστημα MAKO.

Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς: Βράβευση τριών διακεκριμένων αποφοίτων Βελλαϊτών, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 18.00 στην αίθουσα τελετών της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18.00 στην αίθουσα τελετών της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, απονομής τιμής και βράβευσης τριών διακεκριμένων αποφοίτων της Βελλάς:
• Ελευθερίου Γείτονα, Σχολάρχη.
• Γιωτίτσα Δημητρίου, πρώην προέδρου Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών.
• Φούσα Στεφάνου Md. Fesc. Facc. – Σ. Διευθυντή –Ε. Καθηγητή Καρδιολογίας.
Παράλληλα θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον Αναγνωστόπουλο Βασίλειο, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Καθηγητή του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.
Τη ζωή και το έργο των τιμηθησομένων θα παρουσιάσουν αντίστοιχα οι:
Βάσσης Λαοκράτης, Δάσκαλος-Νεοελληνιστής Φιλόλογος.
Κάτσινος Γεώργιος, οδοντίατρος, πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Κωλέττας Στέφανος, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας.
Συντονιστής ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης Σωκράτης Μπαλάφας.
Το Κιθαριστικό Σύνολο «Πασσαρών» Ροδοτοπίου, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Νάκη θα κοσμήσει με την εμφάνισή του την όλη εκδήλωση.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Πρόεδρος      Ο Γενικός Γραμματέας


Δημήτριος Φλώρος    Στέφανος Κωλέττας

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Οκτώβριο 2017 στην Ήπειρο

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Οκτώβριο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 11 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 14 το 2016).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
4 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 3 το 2016)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 3 το 2016)
6 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 8 το 2016)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 14 παθόντες (έναντι 22 το 2016).
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
4 νεκροί (έναντι 5 το 2016)
1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 4 το 2016)
9 ελαφρά τραυματίες (έναντι 13 το 2016)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
αντικανονικό προσπέρασμα
οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση προτεραιότητας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών: Παρουσίαση του βιβλίου της Ελευθερίας Γκαρτζονίκα-Κώτσικα «Ο παραδοσιακός χορός στην εκπαίδευση» τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ώρα 19.30 στο «Σπίτι του Ηπειρώτη», Πάτρα

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πατρών και τον Πολιτιστικό Όμιλο ΤΕΙ Δ. Ελλάδας, σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της συγγραφέως Ελευθερίας Γκαρτζονίκα-Κώτσικα, «Ο παραδοσιακός χορός στην εκπαίδευση», εκδ. πεδίο, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.30 στο “Σπίτι του Ηπειρώτη’’ Μουρούζη 14-16, Πάτρα.
Με αφορμή το βιβλίο, θα μιλήσουν αξιόλογοι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί με επιστημονική ερευνητική εξειδίκευση και καθημερινή ενασχόληση στον ευαίσθητο τομέα του χορού και ιδιαιτέρως του παραδοσιακού χορού.
· ΔΡ Σαβράμη Κάτια,Χορολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Χορός: Μορφή και έκφραση, πολιτισμική ταυτότητα και ποιότητα ζωής».
· Γεώργιος Σιακκής, Σχ. Σύμβουλος Φυσ. Αγωγής, με θέμα, «χορο…διδάσκοντας διαθεματικά».
· Κωνσταντίνος Σουλτανάς, Καθηγητής Φυσ. Αγωγής, με ειδικότητα στον παραδοσιακό χορό, με θέμα:  «Η λειτουργικότητα του ελληνικού παραδοσιακού χορού στη σύγχρονη κοινωνία».
· Η συγγραφέας Ελευθερία Γκαρτζονίκα-Κώτσικα, θα αναφερθεί στο επιστημονικό της πόνημα, «Ο παραδοσιακός χορός στην εκπαίδευση».
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Τσίρης.
Την όλη εκδήλωση συντονίζουν:
· Μανόλης Μαγκλάρας, Επίτ. Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου.
· Κωνσταντίνα Ζάγκλα, χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου.
Θα εμφανιστούν χορευτικές ομάδες του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών και του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πατρών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, ώρα 14:15

Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακού Συμβουλίου
Tην Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017  και ώρα 14.15,  θα πραγματοποιηθεί η  ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση πρακτικού –αποφάσεων 8ης/22-9-2017 τακτικής συνεδρίασης Π.Σ.
2. Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το  Γ΄ τρίμηνο έτους 2017.
(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
3. Συζήτηση σχετικά με τα διόδια στους οδικούς άξονες.
(εισήγηση: η παράταξη ΑΡ.Π.Η.)
Ειδική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου
για τον Προϋπολογισμό Οικονομικού 2018
Την Τετάρτη οκτώ (8)   Νοεμβρίου  2017  και ώρα 15:30,  θα πραγματοποιηθεί  η   ΕΙΔΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ( σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 78 παρ. 5 του Ν. 4172/2013 και τις διατάξεις των άρθρων 163, 176 και 268 του Ν. 3852/2010), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης:
«Ψήφιση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ- Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) οικονομικού έτους 2018  της Περιφέρειας Ηπείρου». (Εισήγηση: Δ/νση Οικονομικού).
Ημερήσια Διάταξη Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων
Την Τετάρτη 8-11-2017 και ώρα 12.30  συνεδριάζει η  Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Έγκριση πρακτικών προηγουμένης συνεδρίασης.
2. Έγκριση ένταξης των παρακάτω εκδηλώσεων στο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων της Π.Ε. Ιωαννίνων 2017:

Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη γνάθο

Περισσότεροι από ένας στους 12 ανθρώπους βασανίζονται από πόνο και ενοχλήματα στο σαγόνι, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητά τους να τρώνε και να μιλούν.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος οφείλεται σε διαταραχή ή τραυματισμό της άρθρωσης που ενώνει την κάτω γνάθο με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η άρθρωση αυτή λέγεται κροταφογναθική, βρίσκεται μπροστά από τα αυτιά και είναι μία από τις πολυπλοκότερες του ανθρώπινου σώματος, καθώς είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούμε να μασάμε, να καταπίνουμε και να μιλάμε με άνεση.
Όταν η άρθρωση αυτή υποστεί βλάβη, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει το επονομαζόμενο σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης. «Με τον όρο αυτό περιγράφεται ένα σύνολο δυσλειτουργιών που αφορούν την άρθρωση, τις υποστηρικτικές δομές της (μυς, συνδέσμους, τένοντες) και τα νεύρα, στη μία ή και στις δύο πλευρές της κεφαλής, και προκαλούν πόνο στη γνάθο, στο πρόσωπο, στο κεφάλι ή/και στον αυχένα», εξηγεί η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων. «Ο πόνος και τα άλλα ενοχλήματα μπορεί να είναι σοβαρά, διακοπτόμενα ή συνεχή και μπορεί να είναι παροδικά ή να διαρκέσουν επί πολλά χρόνια. Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να υποτροπιάζουν τις περιόδους της ζωής με έντονο στρες (θετικό ή αρνητικό)».
Οι βλάβες της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να έχουν πολλές πιθανές αιτίες, όπως  ένας τραυματισμός ο οποίος, όμως, δεν εκδηλώνεται κατ’ ανάγκη στη γνάθο ή στην κροταφογναθική άρθρωση. Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι τραυματισμοί στα δόντια, στον αυχένα ή/και στους μυς της κεφαλής, του αυχένα ή του προσώπου (όπως, π.χ., συμβαίνει σε περίπτωση κτυπήματος στο κεφάλι ή στο πρόσωπο) μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο.
Άλλες πιθανές αιτίες είναι:
* Το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) τη νύχτα, στη διάρκεια του ύπνου, που ασκεί μεγάλες πιέσεις στη γνάθο.
* Η κακή σύγκλειση των δοντιών, που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια, ασύμμετρη πίεση των μυών της γνάθου.
* Η φθορά του αρθρικού χόνδρου (είναι ο μαλακός ιστός που επιστρώνει τις οστικές επιφάνειες που σχηματίζουν την κροταφογναθική άρθρωση, για να αποφεύγεται η τριβή μεταξύ τους).