Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΓΑ: Παρακρατεί το 50% της ασφαλιστικής εισφοράς από τα ποσά της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης

Τη μισή ασφαλιστική εισφορά που αναλογεί σε κάθε παραγωγό πρόκειται να παρακρατήσει η ΑΤΕbank για λογαριασμό του ΕΛΓΑ από τα ποσά της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό αφορά όσους παραγωγούς έχουν υπογράψει τη σχετική εξουσιοδότηση προς την τράπεζα, δηλώνοντας ότι δεν θα πληρώσουν τοις μετρητοίς την ετήσια ασφαλιστική εισφορά.
Το υπόλοιπο μισό της εισφοράς θα παρακρατηθεί με την εξόφληση των παραγωγών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda είναι σαφές ότι όσοι δεν πάρουν χρήματα από το «τσεκ», δεν θα πληρώσουν ακόμα στον ΕΛΓΑ, παρά μόνο όταν γίνει η καταβολή της επιδότησής τους στους λογαριασμούς τους και ανάλογα με το ποσό –εάν είναι ολόκληρο ή μισό– θα γίνει και η παρακράτηση.


ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Νόμιμη έκρινε την εφεδρεία το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε)

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τον καθορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ, δηλαδή στις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και ελέγχονται από το Δημόσιο. Πρόκειται για την γνωστή εφεδρεία και σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το προσωπικό που θα περιληφθεί στους πίνακες κατάταξης θα συνεχίσει για ένα χρόνο να λαμβάνει το 60% του βασικού του μισθού.

Εάν όμως το προσωπικό αυτό συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση σταματάει να λαμβάνει το 60% των αποδοχών του.
Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις του ΠΔ – που φέρει την υπογραφή την υπογραφή του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνου  Ρόβλια - αφορούν προσωπικό επιχειρήσεων του Δημοσίου (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου), ανεξάρτητα με τη μορφή λειτουργίας τους (ανώνυμη εταιρεία κ.λπ.) και όχι προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση μίσθωσης έργου, καθώς και προσωπικό που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Σύμφωνα με το ΠΔ, το προσωπικό που προσδιορίζεται ως πλεονάζον εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης ανά κατηγορία και ειδικότητα που καταρτίζονται χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Το ΠΔ προβλέπει ότι στα αντικειμενικά κριτήρια περιλαμβάνονται οι τίτλοι σπουδών, οι ειδικές γνώσεις, μόνο για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως το διδακτορικό, ο μεταπτυχιακός τίτλος, ενώ και για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπολογίζεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, επεξεργασία κειμένων, υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και η γνώση ξένης γλώσσας.
Προβλέπεται ακόμη δικαίωμα ένστασης κατά του προσωρινού πίνακα κατάρτισης στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ εντός δέκα ημερών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΑΣ: Με γραπτές εξετάσεις θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο


Με γραπτές εξετάσεις θα καταλαμβάνουν, όσοι το επιθυμούν, θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας στο Δημόσιο, σύμφωνα με υπουργική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα.
Η διαδικασία των γραπτών εξετάσεων θα διεξάγεται κάθε τρία χρόνια μέσω ΑΣΕΠ, αφού πρώτα υπάρξει σχετικό αίτημα από τον εκάστοτε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ στην απόφαση επισημαίνεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται επαναβαθμολόγηση ή επανεξέταση των γραπτών.
Σημειώνεται δε ότι σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ διαπιστώσει παράβαση νόμου ή διατάξεων της απόφασης, αποφασίζει την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας ολικώς ή εν μέρει μεταξύ των ίδιων υποψηφίων.
Επίσης, στην απόφαση, αναφέρεται ότι στην προκήρυξη, για την γραπτή εξέταση, περιλαμβάνονται τα εξής:
* Τα προσόντα και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διενέργεια της γραπτής εξέτασης.
* Την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, τον τρόπο υποβολής αυτών και την υπηρεσία στην οποία υποβάλλονται.
* Τα τυχόν απαιτούμενα για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων δικαιολογητικά.
* Το αντικείμενο της εξέτασης, για τη διακρίβωση των γνώσεων των υποψηφίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 46 του ν. 3979/2011.
* Τον τρόπο εξέτασης.
* Τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.
*Τη διαδικασία κατάρτισης και δημοσίευσης του πίνακα βαθμολογίας.
* Κάθε άλλο στοιχείο ή πληροφορία που διευκολύνει όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη γραπτή εξέταση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Δεν χρειάζονται νέα μέτρα"

Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διαβεβαιώσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα για την παρουσίαση των κυριοτέρων μεγαθών του προϋπολογισμού 2012.

Όπως σημείωσε, "έχουν ήδη ψηφιστεί και υλοποιούνται" και άρα "δε χρειάζονται νέα μέτρα".
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό, (0,6% για το 2012) επεσήμανε ότι "δεν υπάρχει τίποτα εικονικό στον πληθωρισμό αυτό.
Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έχει γίνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Εχει γίνει υπερεκτίμηση και όχι υποεκτίμηση των στόχων".

Αγαπητέ Συνδημότη, πόσο είσαι πρόθυμος να ξαναπληρώσεις υπεραξία για δημόσια αγαθά και περιουσία; (ενν. το υπόγειο πάρκινγκ της Κεντρική Πλατείας των Ιωαννίνων)

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Αγαπητέ Συνδημότη

Πόσο είσαι πρόθυμος να ξαναπληρώσεις υπεραξία για δημόσια αγαθά και περιουσία; (ενν. το υπόγειο πάρκινγκ της Κεντρική Πλατείας των Ιωαννίνων).


Το ζήτημα των υπόγειων χώρων στάθμευσης που έρχεται στην επικαιρότητα, με την εκδίκασή του στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων και με την κατάθεση «νυν» και «τέως» Δημάρχων Φίλιου και Γκόντα, μας ξαναφέρουν στο φως, ότι ο αποκλειστικός σκοπός αυτού του έργου ήταν το κέρδος και όχι μια συνολική πολιτική, για την βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη μας.
Οι χώροι υπόγειας στάθμευσης, ή αλλιώς όπως είχαν ονομαστεί εν όψει των αγώνων του 2004 σαν έργα «Ολυμπιακής Φιλοξενίας» βρήκαν και εδώ, όπως σ’ όλη την ελληνική επικράτεια ένθερμους «εργολαβικούς» και «Αυτοδιοικητικούς» θιασώτες… Το θεσμικό πλαίσιο της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ, με τα εξαιρετικά προνόμια της επιδότησης της επένδυσης και λειτουργίας, είχε αναδόχους την Θεμελιοδομή(;) σε πρώτη φάση και σύμπραξη με την Πάρκινγκ Ιωαννίνων Α.Ε. σε δεύτερη. Βρήκαν «εργολαβική» στέγη που απετέλεσε και αντικείμενο το 2006 μεγάλου αγώνα κατοίκων και φορέων της πόλης, που εναντιώθηκαν στην καταστροφή των λιγοστών εναπομείναντων χώρων πρασίνου προς όφελος του Ι.Χ. αυτοκινήτου και της τοπικής κερδοσκοπίας. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή πλήρωσε αυτές τις επιλογές της ενάντια στους ελεύθερους χώρους (βλ. Όαση, Ξενία, Κενάν Μεσαρέ κ.ά.) και δεν είναι πια στα πράγματα…

Η εταιρία που διαχειρίζεται σήμερα την επένδυση, έχει ζητήσει από τον δήμο να γίνει εκτίμηση από ορκωτούς λογιστές ώστε να αξιολογηθεί το τίμημα της αγοραστικής αξίας. Η εκδίκαση της υπόθεση και τα στοιχεία της δικογραφίας που βλέπουν το φως, αναφέρουν κακοδιοίκηση και ζημιά του δημοσίου, που ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ένεκα επιδότησης, και ένα συνολικό κόστος έργου στα 7,3 εκατομμύρια ευρώ!
Η πόλη σίγουρα δεν επωφελήθηκε απ’ αυτό το έργο. Κενές περιεχομένου αποδείχθηκαν όλες οι υποσχέσεις της πρώην Δημοτικής Αρχής για επίλυση του οξυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος. Πέρα από την αλλαγή του τοπίου από πνεύματος πρασίνου, στην κεντρική πλατεία με την κοπή των δέντρων δεν τηρήθηκε καμμιά υπόσχεση για εκ νέου φύτευση. Οι ζαρντινιέρες χάσκουν ήδη νεκρές απέναντι από το Περιφερειακό μέγαρο ολοκληρώνοντας την αντιαίσθηση, του κενού κελύφους του αρχιτεκτονήματος του Κωνσταντινίδη…
Η κεντρική επιλογή αγοράς του πάρκινγκ από πλευράς δήμου, δημιουργεί τεράστιες ευθύνες για ένα «αμαρτωλό» κατά τα άλλα έργο. Έναντι ποίου τιμήματος κε Φίλιο;
Και με ποια νομιμοποίηση; Κοστοβόρες υποδομές χαμηλής ανταποδοτικότητας, που δεν συνάδουν με τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και την τάση που παρατηρείται παγκοσμίως για μείωση πωλήσεων αυτοκινήτων, στροφή προς εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, είναι απολύτως καταδικαστέες.
Η στήριξη οργανωμένων χώρων πρέπει να είναι απόρροια συνολικότερου σχεδιασμού, με επικαιροποίηση της παλαιάς κυκλοφοριακής μελέτης, για να αναδεικνύονται τα όποια οφέλη προκύπτουν. Η αναγκαιότητα αυτής της αγοράς, τι παρόδιους κοινόχρηστους χώρους αποδεσμεύει; Μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και να αποδοθούν σε ήπιες μορφές κυκλοφορίας;
Επειδή υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης, αυτός ο αναχρονιστικός επαναπροσδιορισμός, βρίσκεται στον αντίποδα των έργων προτεραιότητας, όπως τα μέσα σταθερής τροχιάς που ποτέ δεν προβλήθηκαν με σαφήνεια, παρά μόνο είχαν αμφισβητηθεί, όπως και οι λύσεις μαζικής μετακίνησης χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας, όπως τα συστήματα ελαφρού σιδηροδρόμου (τραμ) από τον Αντιδήμαρχο κο Μασσαλά!
Γιατί τα χρήματα δεν δίνονται για την επίλυση άλλων πιο μείζονος σημασίας προβλημάτων; παρά για μια «αποθήκη» αυτοκινήτων που η τιμή των καυσίμων έχει ελαχιστοποιήσει την χρήση τους;
Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για την απόσβεση της συγκεκριμένης αγοράς;
Οι πλατείες με υπόγεια Parking μετατρέπονται στην πραγματικότητα σε «κόμβους» κοντά στους οποίους αυξάνεται η κίνηση των οχημάτων, συγκλίνοντας προς αυτά. Αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι η εκτόπιση των τροχοφόρων, ο αερισμός της πόλης από τον ασφυκτικό κλοιό του σημερινού οδικού τοπίου μεγαλούπολης.
Η επαναγορά της «υπόγειας» αυτής επιχείρησης λειτουργεί προς όφελος της ποιότητας ζωής;
Ποια είναι η «περιβαλλοντική» τιμολόγηση της απώλειας του κοινωνικού χώρου από κάθε αυθαίρετη κατάληψη;
Δεν έχουμε δει κανένα σχεδιασμό υποδομών για εναλλακτικά μέσα μετακινήσεων.
Δεν υπήρξε η παραμικρή στροφή προς ποιοτικά συστήματα αστικών συγκοινωνιών με περιβαλλοντικά κριτήρια.
Δεν υπάρχει ενσωμάτωση της δημοτικής και διαδημοτικής συγκοινωνίας (ΚΤΕΛ) για την βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των λεωφορείων του. Το κάθε όχημα με την διάνυση 6-7 επί πλέον χιλιομέτρων δημιουργεί πέρα από περιβαλλοντική επιβάρυνση και μια οικονομική επιβάρυνση για την απόσταση εντός λεκανοπεδίου που διανύουν για να προσεγγίσουν τα υπερτοπικά συγκοινωνιακά προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το ευρύ δίκτυο πεζοδρόμησης που εξαγγέλλετε με τυμπανοκρουσίες δεν αποτελεί παρά μόνο μικρές «νησίδες» αποκομμένες και μη λειτουργικές οι οποίες ενδεχομένως να τονώσουν επιλεκτικά την εμπορικότητα κάποιων καταστημάτων αλλά τίποτε πέραν τούτου!
Το ιστορικό κέντρο, Κάστρο, Περικάστρια περιοχή, Ανεξαρτησίας και Καραμανλή, η «αισθητική» κληρονομιά της πόλης μας, με το ιστορικό και αρχιτεκτονικό βάρος και ιδιαιτερότητα εγκαταλείπεται εκτός «εμπορικής ανταγωνιστικής ζώνης».
Τα αναρτημένα ενοικιαστήρια και πωλητήρια επιχειρήσεων κραυγάζουν!…
Καληνύχτα σας!


Μπούκας Μίλτος

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Παράθυρο» για εξαιρέσεις από την εισφορά αλληλεγγύης

Τι αναφέρει έγγραφο!


Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι εξαιρέσεις για την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 15 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι, μολονότι έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες «σε μεγάλο βαθμό και στο μέτρο του δυνατού καλύπτουν ευαίσθητές κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές των μακροχρόνια ανέργων και των πασχόντων από σοβαρές ασθένειες», «εάν κριθεί κοινωνικά αναγκαίο και οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, θα εξεταστεί η δυνατότητα διεύρυνσης των εξαιρέσεων».

Ποιοι γλιτώνουν από την εφεδρεία

Τις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης με τις οποίες εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας από την 28η Νοεμβρίου οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών, ολοκληρώνουν οι διευθύνσεις προσωπικού στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
Οι διαπιστωτικές πράξεις θα έπρεπε να έχουν προετοιμαστεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και κατόπιν να υπογραφούν από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, αφού αφαιρεθούν από τις λίστες όσοι υπάλληλοι καταθέσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύουν ότι εξαιρούνται της εφεδρείας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ν. Ρόβλιας, από την 28η Νοεμβρίου θα απολυθούν και θα τεθούν σε καθεστώς συνταξιοδότησης οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Ταυτόχρονα θα καταργούνται οι οργανικές θέσεις όσων μόνιμων υπαλλήλων τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή συνταξιοδοτηθούν, οι οποίες αρχικά είχαν υπολογιστεί σε 10.000 και 4.000 θέσεις αντίστοιχα.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιγράφει τις κατηγορίες μόνιμων υπαλλήλων που εξαιρούνται της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για συγκεκριμένες ομάδες υπαλλήλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους".
Συγκεκριμένα για τους μόνιμους υπαλλήλους των παρακάτω κατηγοριών δεν απαιτούνται δικαιολογητικά, αφού προκύπτει από τα στοιχεία του προσωπικού τους μητρώου ότι ανήκουν σε κλάδους που εξαιρούνται της εφεδρείας οι οποίοι είναι:
Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες,
Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων
Οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και όσων κλάδων του υπ. Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωματικούς υπαλλήλους καθώς και όσοι υπηρετούν στην αλλοδαπή
Το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής, και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης
Οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
Οι πυροσβέστες και όσοι κατέχουν θέση ευθύνης.
Αίτηση εξαίρεσης πρέπει να καταθέσουν:
1. Οι υπάλληλοι που ο/η σύζυγός τους έχει ενταχθεί σε εφεδρεία.
Τα δικαιολογητικά που θα επισυναφθούν στην αίτηση εξαίρεσης η οποία κατατίθεται στις διευθύνσεις προσωπικού είναι:
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Αντίγραφο της διαπιστωτικής πράξης με την οποία τίθεται σε εφεδρεία ο/η σύζυγος
2. Οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν είναι:
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής
Ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
Για ενήλικο τέκνο: Εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ απ' όπου προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο και ότι το φορολογητέο και απαλλασσόμενο εισόδημά του, εξαιρουμένων των προνομιακών επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000).
3. Οι υπάλληλοι που έχουν αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% υποβάλλουν γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής
4. Οι πολύτεκνοι με τέκνα που τους βαρύνουν φορολογικά πρέπει να καταθέσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) και ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
5. Οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών πρέπει να καταθέσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι είναι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας και σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, δικαστική απόφαση από την οποία να προκύπτει η αποκλειστική ανάθεση της γονικής μέριμνας. Επίσης ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Μια τραγωδία που δεν ξεχάστηκε


Οι μνήμες από την τραγωδία της Τρυγώνας, όταν δύο αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ρώσου κρατούμενου Μαξίμ Ζιλίν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του από τα Γιάννενα στη Λάρισα, δεν πρόλαβαν να ξεδιπλωθούν στη δικαστική αίθουσα, αλλά ήταν παρούσες.

Οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί της Αστυνομίας που είχαν επιτελικά καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2005, ο τότε αστυνομικός διευθυντής Αναστάσιος Ναστούλης, ο τότε υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γιάννης Δρόσος και ο τότε διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών Σταύρος Πανταζής, δεν πρόλαβαν καν να καθίσουν στο εδώλιο, καθώς η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Οι τρεις αξιωματικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Εναντίον των συγκεκριμένων στράφηκαν οι οικογένειες των δύο θυμάτων αστυνομικών –του Κώστα Βλαχοπάνου και του Δημήτρη Κώτση- με μήνυση που κατέθεσαν το 2007.
Την περίοδο μετά τη δολοφονία των δύο αστυνομικών, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τον τότε διοικητή του Τμήματος Μεταγωγών κ. Πανταζή και τον αξιωματικό υπηρεσίας Λάμπρο Τραγουδάρα. Η Δικαιοσύνη, στη συνέχεια, αθώωσε τους δύο αξιωματικούς από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με απαλλακτικό βούλευμα. Μεταξύ άλλων, κατηγορούνταν ότι δεν είχαν ενημερώσει τους συναδέλφους τους για την επικινδυνότητα των κρατούμενων (εκτός από τον Ρώσο, στην κλούβα ήταν και δύο Αλβανοί).
Το απαλλακτικό αυτό βούλευμα αποτέλεσε στην ουσία και την αιτία διακοπής της δίκης.
Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το βούλευμα απάλλασσε τον έναν από τους τρεις κατηγορούμενους, τον κ. Πανταζή, υπάρχει δεδικασμένο. Θεώρησε δηλαδή ότι κατά κάποιο τρόπο η Δικαιοσύνη έχει κρίνει την υπόθεση. Η πολιτική αγωγή, από την πλευρά της, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το βούλευμα αφορούσε συγκεκριμένη κατηγορία, την παράβαση καθήκοντος, και δεν εξέταζε άλλες πιθανές κατηγορίες.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει και προχώρησε σε διακοπή της δίκης μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα ανακοινωθεί αν θα δικαστεί η υπόθεση ή όχι.
Η υπόθεση
Ήταν παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2006 όταν κατά τη μεταγωγή τριών κρατουμένων από τα Γιάννενα στη Λάρισα, ο ένας από τους δύο, ο 23χρονος Μαξίμ Ζιλίν ζήτησε επίμονα από τους δύο αστυνομικούς να γίνει μια στάση για σωματική ανάγκη, κοντά στην Τρυγώνα.
Οι αστυνομικοί σταμάτησαν. Ο Ζιλίν άρπαξε το περίστροφο του ενός εκ των δύο αστυνομικών και σκότωσε και τους δύο εν ψυχρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος βρέθηκε νεκρός.
Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι είχε αυτοκτονήσει, χρησιμοποιώντας πιθανότατα την τελευταία σφαίρα από το όπλο με το οποίο δολοφόνησε τους δύο αστυνομικούς.


ΠΗΓΗ: http://www.agon.gr

ΣΑΓΙΑΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Συμπλοκή με πυροβολισμούς

Στο σημείο βρέθηκαν εννέα (9) σάκοι που περιείχαν πάνω από (337) κιλά ινδικής κάνναβης.

Χθες (17-11-2011) το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, μετέβησαν σε δασική περιοχή όρμου της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, προκειμένου να ελέγξουν πληροφορίες, σχετικά με κρυμμένους ταξιδιωτικούς σάκους με άγνωστο περιεχόμενο σε σημείο της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της προσέγγισής τους, δέχθηκαν αιφνίδια επίθεση από δύο (2) άτομα, τα οποία πυροβόλησαν εναντίον τους με Καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, αλλά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή διαφεύγοντας προς το αλβανικό έδαφος.
Σε έρευνα που έγινε στο σημείο, βρέθηκαν εννέα (9) ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν τριακόσια δεκαοκτώ (318) δέματα με ινδική κάνναβη, συνολικού βάρους (337) κιλών και (735) γραμμαρίων.
Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων διενεργείται αστυνομική έρευνα για την αποκάλυψη των στοιχείων των δύο (2) τουλάχιστον δραστών, ενώ συλλέγεται προανακριτικό υλικό.

Να δηλώσουν την προϋπηρεσία τους απαιτεί το Δημόσιο από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου

Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, είτε στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα ζητά η διοίκηση από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, προκειμένου να τους εντάξει στο καθεστώς εφεδρείας.

Όσοι δεν το κάνουν, αφήνεται να εννοηθεί ότι θα χάσουν τα συντάξιμα αυτά έτη.
Για εκβιαστικές πιέσεις κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, καθώς -όπως σημειώνει- «κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει ή όχι την προϋπηρεσία του» όπως και όποτε αυτός το εκτιμήσει.
Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", έως τη Δευτέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι με σχέση αορίστου χρόνου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις υπεύθυνες δηλώσεις και να τις έχουν υποβάλει στις αρμόδιες διευθύνσεις.
Σε αυτές οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν επιλέξει εάν επιθυμούν να δηλώσουν όλα τα χρόνια και να τεθούν σε εφεδρεία ή να μην τα δηλώσουν και να πρέπει να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο στην εργασία τους, ώστε να συμπληρώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.
Για «πολιτική τρομοκρατίας και απειλών που εκβιάζει και πανικοβάλλει τους εργαζόμενους» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να αναφέρουν την προϋπηρεσία τους.
«Ο κάθε εργαζόμενος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αναγνωρίσει ή όχι την προϋπηρεσία του, όποτε αυτός εκτιμήσει, και όσο χρόνο θέλει ο ίδιος» τονίζεται.

Δυο μέτρα, δυο σταθμά;

Στο Δήμο Πωγωνίου εφαρμόζεται-και σωστά- με απόφαση της δημοτικής αρχής ο νόμος για το νέο ωράριο των υπαλλήλων. Μόνο που όπως μου είπε υπάλληλος, η εφαρμογή έφερε διακρίσεις.
Και μου εξήγησε ότι ο νόμος προβλέπει επίσης ότι όσα ΚΕΠ έχουν τρία άτομα προσωπικό θα πρέπει να δουλεύουν και απόγευμα, αλλά αυτό στον Δήμο μας δεν συμβαίνει.
Γιατί κύριοι της δημοτικής αρχής δυό μέτρα και δυο σταθμά στην εφαρμογή του ωραρίου;
Και γιατί να υπάρχουν υπάλληλοι δυο κατηγοριών;
Απαντήστε!

Ακάκιος

Άμεσα οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για γεωπεριβαλλοντικές ενισχύσεις

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν σταδιακά οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος των δράσεων του Μέτρου 214, που αφορούν γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, μετά την υπογραφή τους από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδη.

Σε πρώτη φάση, αναμένονται οι προσκλήσεις για δικαιούχους με δικαίωμα παράτασης των Δράσεων «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών», «Βιολογική γεωργία» και «Βιολογική κτηνοτροφία», ενώ αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για την ένταξη νέων δικαιούχων στις παραπάνω τρεις Δράσεις. Στόχοι του γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου είναι η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Διάθεση και αισιοδοξία στον Πωγωνάτο

Με πίστη στις δυνάμεις του συνεχίζει ο Πωγωνάτος Δελβινακίου.
Η ομάδα στις τελευταίες αγωνιστικές είχε κάποια ατυχή αποτελέσματα, ενώ δηλαδή έχει το προβάδισμα στο σκορ, εντούτοις χάνει τη νίκη μέσα από τα χέρια της στις καθυστερήσεις του αγώνα, όπως για παράδειγμα συνέβη στα παιχνίδια με το Νησί και τις Καρυές.
Βέβαια, αυτό οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών –ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών δεν ξεπερνά τα 25- και συνεπώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση στα τελευταία κρίσιμα λεπτά της αναμέτρησης.
Αυτό όμως δε δείχνει να απογοητεύει κανέναν στο ποδοσφαιρικό τμήμα, αντίθετα όλοι συνεχίζουν τη δουλειά στις προπονήσεις ώστε να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες και η συνέχεια να είναι ακόμη καλύτερη για τον Πωγωνάτο.
Παράλληλη τρομερή διάθεση δείχνουν οι παίκτες, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τη προσέλευση στις προπονήσεις. Το συγκρότημα του Παναγιώτη Κάππη προπονείται 3 φορές την εβδομάδα, ενώ η συμμετοχή των παικτών ξεπερνά τα 20 άτομα, αριθμός πολύ καλός για ερασιτεχνικό σωματείο. Μάλιστα, σύσσωμη η Διοίκηση δίνει το παρόν στις προπονήσεις στηρίζοντας τις προσπάθειες των παικτών και λύνοντας τυχόν προβλήματά τους.
Βέβαια, σημαντική είναι και η στήριξη των φιλάθλων του Πωγωνάτου. Συμπαραστέκονται ηθικά και οικονομικά στην ομάδα, βοηθώντας την να υλοποιήσει τους στόχους της, ενώ ό,τι κάνουν απορρέει από την αγάπη τους προς αυτήν.


«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»
Ευχαριστημένος φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του Πωγωνάτου, κ. Κώστας Τσαραώσης, από την προσπάθεια που καταβάλλουν οι παίκτες του, αλλά και από τη γενικότερη εικόνα της ομάδας. Σε δηλώσεις του στο «Σ» ο κ. Τσαραώσης επισήμανε: «Η ομάδα βρίσκεται σε αγωνιστική κάμψη το τελευταίο διάστημα, η όρεξη όμως δε χάθηκε από κανέναν, κάτι το οποίο μας "οπλίζει" με αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πωγωνάτος είναι μία ομάδα με μικρό μέσο όρο ηλικίας. Είναι λογικό λοιπόν να μην έχουμε την απαιτούμενη εμπειρία και κάποια ματς να χάνονται στις λεπτομέρειες. Οι ποδοσφαιριστές αγαπούν την ομάδα και προσπαθούν για το καλύτερο, όλοι τους μάλιστα έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής, ενώ είναι πολύ θετικό πως δεν υπάρχει γκρίνια στην ομάδα, ακόμη και από ποδοσφαιριστές που μένουν στον πάγκο. Η πορεία της ομάδας μας μέχρι στιγμής κρίνεται ικανοποιητική, καθώς είμαστε νεοφώτιστοι στην κατηγορία. Περιμέναμε λίγο μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή, θα προσπαθήσουμε όμως να εξασφαλίσουμε την παραμονή στην κατηγορία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να φύγει το άγχος από τα πόδια των ποδοσφαιριστών. Όταν συμβεί αυτό, θα παλέψουμε για κάτι καλύτερο. Ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια με Αμπελόκηπους, Ραφταναίους και Κόντσικα, θα προσπαθήσουμε όμως να αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Έφη Μπιδέρη (από την εφημερίδα "ΣΟΥΤ")


ΠΗΓΗ: http://sportsioannina.gr/erasitexniko.html