Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΕΛΓΑ: Θα καταβάλλει την Παρασκευή 5 Ιουλίου αποζημιώσεις συνολικού ύψους 3,4 εκατ. ευρώ

 Ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει την Παρασκευή 5 Ιουλίου  στους τραπεζικούς λογαριασμούς 4.985 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε κηπευτικά, ελιές και εσπεριδοειδή και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Στο Νομό Άρτας θα καταβληθούν 130.587,84 ευρώ, στο Νομό Θεσπρωτίας 9.752,85 ευρώ, στο Νομό Πρέβεζας 6.771,63 και στο Νομό Ιωαννίνων 1.358,95 ευρώ.

Εξιχνιάσθηκε η ένοπλη ληστεία που έγινε την 21-05-2013 σε σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού, στην Ανθούσα Πρέβεζας

Συνελήφθησαν δύο μέλη εγκληματικής ομάδας αλλοδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην ληστεία
Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν άλλα δύο μέλη της ίδιας συμμορίας, δράστες της ληστείας, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης
Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πάργας και το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας, η ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε την 21-05-2013, σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στο σπίτι τους στην Ανθούσα Πρέβεζας.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν χθες (03-07-2013) το απόγευμα, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις, στην Πάργα και στην Λευκάδα, με εντάλματα σύλληψης της κας Ανακρίτριας Πρέβεζας, δύο (2) μέλη της εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια στην ληστεία. Πρόκειται για υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 29 και 33 ετών. Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν άλλοι δύο ομοεθνείς τους, ηλικίας 29 και 28 ετών, δράστες της ένοπλης ληστείας, οι οποίοι βάσει σχετικών ενταλμάτων αναζητούνται για να συλληφθούν.
Αναλυτικότερα, αργά το βράδυ της 21-05-2013 στην Ανθούσα Πάργας, δύο από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας (ο 29χρονος μαζί με τον 28χρονο), έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και φορώντας γάντια, με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησαν το ηλικιωμένο ζευγάρι τη στιγμή που εισερχόταν στο σπίτι τους, τους οδήγησαν σε αυτό και αφού τους προκάλεσαν σωματικές βλάβες, τους αφαίρεσαν χρυσαφικά, μεγάλο χρηματικό ποσό και βιβλιάρια καταθέσεων.
Από την αξιοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι, στην συνέχεια οι δύο δράστες επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, όπου τους ανέμενε το τρίτο μέλος της ομάδας και αρχικά τους μετέφερε στο Καναλάκι Πρέβεζας, παρέχοντάς τους κατάλυμα για το βράδυ. Το επόμενο πρωί τους μετέφερε με το ίδιο μέσο στον Άγιο Νικόλαο Αιτωλοακαρνανίας, όπου τους παρέλαβε με άλλο αυτοκίνητο ο τέταρτος συνεργός τους.
Σε βάρος των τεσσάρων δραστών σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ληστείας, οπλοκατοχής και παράνομης εισόδου στη χώρα.
Η συγκεκριμένη δικογραφία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας και σε βάρος τους εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης, βάσει των οποίων συνελήφθησαν ο 29χρονος και ο 33χρονος και αναζητούνται για να συλληφθούν τα άλλα δύο μέλη της ομάδας.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Άρτα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ

Συνελήφθησαν, χθες (03-07-2013) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί (ηλικίας 40 και 34 ετών), για μη καταβολή ασφαλιστικών (εργατικών και εργοδοτικών) εισφορών στο ΙΚΑ.
Το ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των (901.497,72) ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Η παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, επί του Σχεδίου Νόμου «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις»


Συνεδρίασε την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς δημοσίου συμφέροντος επί του σχεδίου Νόμου "Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις".
Μεταξύ των φορέων που είχαν προσκληθεί, ως εκφραστής των Ηπειρωτών, είναι η κορυφαία αποδημική Ηπειρωτική οργάνωση, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κώστας Κωνής.
Μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ  Κώστας Κωνής είπε:
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αγωνίζεται επί 10ετίες ολόκληρες για το θέμα των κληροδοτημάτων.  Προς το σκοπό αυτό έχει πραγματοποιήσει ημερίδες , έχει τεθεί ως θέμα σε επτά παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια , έχει τοποθετηθεί στην ειδική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής το 1999 , έχει γνωστοποιήσει τις  θέσεις της ως προς το συγκεκριμένο θέμα με δεκάδες υπομνήματα στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας τα αυτονόητα δηλ. το σεβασμό της βούλησης του διαθέτη και την πιστή εφαρμογή του άρθρου 109 του Συν/τος.
Σήμερα που η Κυβέρνηση έχει καταθέσει προς ψήφιση τον νέο κώδικα κοινωφελών περιουσιών και άλλες διατάξεις , τοποθετείτε στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου.
Είναι γεγονός ότι, ο ιδιαίτερος ρόλος των ευεργεσιών και των ευεργετών στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους πράγματι δεν άφησε (και δεν θα μπορούσε να αφήσει) αδιάφορο τον έλληνα νομοθέτη και μάλιστα στην υψηλότερη βαθμίδα της κανονιστικής δράσης του τελευταίου, αυτής δηλαδή του συντακτικού νομοθέτη.
Έτσι, το άρθρ.  109 του συντάγματος, θέλοντας να τονώσει δικαιοπολιτικά τις πρωτοβουλίες ιδιωτών προς κατάλειψη των περιουσιών τους για την εξυπηρέτηση σκοπών που ενδιαφέρουν την κοινωνική πολιτική του  κράτους, ανάγει σε κορυφαία επιταγή της ελληνικής έννομης τάξης την «αρχή του ανεπίτρεπτου της μεταβολής της συστατικής πράξης κάθε θεσμού του ιδιωτικού δικαίου που ικανοποιεί κοινωφελείς σκοπούς.

Το 3ο αντάμωμα Πολυφωνικών Ηπειρώτικων Σχημάτων και Φωνών, την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013, στο θέατρο ''Δόρα Στράτου''

Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος

Πολυφωνικά σχήματα-πολυφωνικά τραγούδια
Αυτά τα τραγούδια δεν βασίζονται σ' έναν καλλίφωνο τραγουδιστή αλλά στην πολυφωνία της ομάδας.
Οι φωνές ξεσκίζονται, χωρίς καμία έγνοια να είναι "ωραίες", εκφράζοντας ένα κοινό πάθος που έρχεται από πολύ μακριά"
Μιχάλης Γκανάς
 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο αντάμωμα Πολυφωνικών Ηπειρώτικων Σχημάτων και Φωνών, που έγινε πλέον θεσμός, στο Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου», Λόφος Φιλοπάππου, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Σωκράτη Τσιάβο, τον μεγάλο αυτό πολυφωνιστή.
Το βραβείο παρέλαβε η εγγονή του, η οποία κατασυγκινημένη  αναφέρθηκε  στο έργο του παππού της και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της, γιατί τη μύησε στο πολυφωνικό τραγούδι και  τόσα  της έμαθε γι' αυτό.
 

 Αρχικά, μίλησε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Άλκης Ράπτης, πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, ο οποίος τόνισε ότι «φέτος γιορτάζουμε τα 60 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου μας - προσφοράς στην χορευτική παράδοση και θεωρούμε τιμή την αποψινή βραδιά που υπηρετεί τη
φωνητική ηπειρώτικη παράδοση.» Συμμετείχαν και τραγούδησαν τα πολυφωνικά σχήματα: Πολυφωνικό σχήμα «Πεντάτονο», οι οποίοι στην ουσία υποδέχτηκαν τους θεατές με το «φίλοι μ' καλώς ορίσατε». Μάγεψε κυριολεκτικά η Ανθούλα Κώτσιου με την εξαίρετη και γνήσια Ηπειρώτικη φωνή της. Τραγούδησαν τα ηπειρώτικα: Στης Δερόπολης τον κάμπο, Γιάννη μου το μαντίλι σου και Γιώργο μας πήρ' η Άνοιξη.
Ακολούθησε το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Πατρών, που τραγούδησε τα: Αλησμονώ και χαίρομαι και Νταλιάνω, οι οποίοι μας έκρυβαν μιαν εξαίρετη έκπληξη. Τους συνόδευσε με το κλαρίνο του ο δεκάχρονος Βορειοηπειρώτης Βασιλάκης Νίκου, ένα εξαίρετο-κατά τους ειδικούς-μουσικό ταλέντο.
Στη συνέχεια ηπειρώτικα τραγούδια απέδωσαν εξαίρετα το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  και η  Χορωδία Πολιτιστικού Ομίλου «Ελλήνων Ρίζες», για να ακολουθήσει το γνωστό Πολυφωνικό Αδελφότητας «Αετόπετρας Ζίτσας», υπό τη διεύθυνση  της Δώρας Τριανταφύλλου με τα εξαίρετα ηπειρώτικα τραγούδια: Ντελή παπάς και Το 'μαθες μωρ' δόλια μάνα. Το εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού (Ε.ΤΕ.ΠΟ) τραγούδησαν υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσιου το πίνετε να πίνομε και το βλάχα πλένει στο ποτάμι.
Εντύπωση μεγάλη προξένησε το πολυφωνικό σχήμα «Τ' ΑΪΤΑΙΡΓΙΑ», που σημαίνει: τα ταιριασμένα. Το σχήμα αυτό αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από γηγενείς Πωγωνίσιους με την εξαίρετη και ακούραστη  δασκάλα την κ. Νότα Καλτσούνη, βαθύ γνώστη της ελληνικής-βυζαντινής μουσικής, την οποία έμαθε κοντά στο Σίμωνα Καρρά, με πολύχρονη εμπειρία και διδασκαλία του πολυφωνικού τραγουδιού στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Τραγούδησαν τα: Τούτο το καλοκαίρι και το Καλότυχα είναι τα βουνά.
 

Τέλος, εξαιρετικά απέδωσε τα τραγούδια: Πέρα σ' εκείνο το βουνό, μια λυγερή τραγούδαγε και Ένα πουλί θαλασσινό, το Πολυφωνικό «Χαονία» υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Λαμπρίδη.
Τα εύσημα πρέπει να αποδώσουμε και στους Λαλητάδες, το μουσικό σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση 'φυσικών' οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαγούτων και κρουστών (ντέφι, νταραμπούκα, νταούλι), με φωνητική "συλλογικότητά" εκεί όπου απαιτείται και σολιστική "εναλλαγή" των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά (και όχι μόνον) μέρη.
 

Η κομπανία είναι εξαμελής και αποτελείται από τον Δημήτρη Ρίζο στο κλαρίνο, τον Κώστα Κίκιλη στο βιολί, τον Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα στο  λαούτο, τη Μαριφένια Ρίζου επίσης στο λαούτο, τη Ματίνα Τζήκα στα  κρουστά και τον Δημήτρη Τσίπρα στο τραγούδι.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Ζήσης κ. Περικλής Γκότσης, η πρωτοχορεύτρια Κασσιανή Δικαιουλάκου, ο Τζουμερκιώτης και λάτρης της παράδοσης κ. Αντώνης Κοντός, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών κ. Χρήστος Χριστοδούλου και η Γεν. Γραμματέας κ. Ρ. Σαλούρου, ο γνωστός λαογράφος Μήτσ' Μήτσ' , οι αληθινοί υπηρέτες της ηπειρώτικης πολυφωνίας κκ. Τσίρης Κωνσταντίνος,  και  Αντώνης Κρητικός. κ.α.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσιου. Το πρόγραμμα παρουσίασε επιτυχώς η Αθηνά Σιδέρη, στους οποίος διατυπώνουμε τα θερμά συγχαρητήρια και ευχόμαστε να έχουν κάθε συνέχεια στην υπηρεσία της ηπειρώτικης πολυφωνικής μουσικής. 

Διαθεσιμότητα για έξι μήνες και μετά απολύσεις στο Δημόσιο

Σχέδιο νόμου με κριτήρια διαθεσιμότητας - κινητικότητας ζητά να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου η τρόικα, για να ανάψει πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα για παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητική Μεταρρύθμισης έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ενδεχόμενο οι μετατάξεις να προσμετρώνται στο μέτρο της διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι τροϊκανοί φαίνεται να είναι ανοιχτοί σε μία τέτοια προοπτική, υπό τον όρο ο χρόνος παραμονής στη διαθεσιμότητα να πέσει από τους δώδεκα στους έξι μήνες.
Πιο κάθετος εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος απαιτεί όλοι οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν να περάσουν οπωσδήποτε από καθεστώς διαθεσιμότητας, ώστε να προκύψει δημοσιονομικό όφελος από την περικοπή κατά 25% του μισθού τους.

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9

Όπως προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 φυσικών προσώπων παρατείνεται μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου 2013, ενώ για τα νομικά πρόσωπα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2013.

Στο 13% η φορολόγηση των αγροτών από το 2014

Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή 13%, όπως αναφέρει το άρθρο 29 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών έως τις 8 Ιουλίου. Επίσης, σχετικά με τις αγροτικές δραστηριότητες, στο άρθρο 39 αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: εισόδημα από ακίνητη περιουσία προκύπτει από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, καθώς και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που είναι στην επιφάνεια του εδάφους ή κάτω από αυτή, όπως τα ιχθυοτροφεία, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι πηγές και τα φρέατα.
Κατά τα λοιπά ο νέος Κώδικας για τη Φορολογία Εισοδήματος προβλέπει μεταξύ άλλων: μείωση στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα, αύξηση στο φορολογικό συντελεστή αποζημιώσεων από απόλυση για ποσά από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και ρυθμίσεις για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω Off Shore.

Αναμονή στο ακουστικό τους όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου!

Εφορία δε δίνει τα λεφτά...

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία επιστροφής φόρου στους φορολογούμενους, καθώς όπως προκύπτει από Απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη, από την υποβολή της δήλωσης έως την επιστροφή μεσολαβούν πολλά στάδια «ξεσκονίσματος» από το ΚΕΠΥΟ.
Στη περίπτωση, δε, που κριθεί αναγκαίος ο έλεγχος των δικαιολογητικών, η διαδικασία θα επιμηκύνεται χρονικά, ενώ εάν ο φορολογούμενους δεν είναι ενήμερος τότε οι επιστροφές θα περνάνε πρώτα από τη Προκρούστεια κλίνη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συμψηφιστούν με ενδεχόμενες οφειλές του υπόχρεου, χωρίς να διευκρινίζεται μάλιστα εάν ο συμψηφισμός θα προχωρά ακόμα κι αν ο φορολογούμενος έχει κάνει ρύθμιση της οφειλής του!

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, στο Αλιευτικό καταφύγιο Κορωνησίας

Επίσκεψη στην Κορωνησία, με τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Κώστα Μουτζούρη πραγματοποίησε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, συνοδευόμενος από στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Η επίσκεψη του κ. Μουτζούρη, μελετητή του έργου κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Κορωνησίας, είχε προγραμματιστεί κατά την προηγούμενη συνάντηση με τον κ. Ψαθά στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο του έργου.
Ταυτόχρονα, παρουσία του αναδόχου του έργου και αλιέων της Κορωνησίας, έγινε εκτενή συζήτηση για αλλαγή ή μικρή τροποποίηση της αρχικής μελέτης αλλά και διαφόρων άλλων θεμάτων που αφορούν την κατασκευή του έργου και την παράδοσή του στους αλιείς της περιοχής το συντομότερο δυνατόν.