Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: Διαβεβαιώσεις για οκτάωρο, μισθούς στο Δημόσιο


Διαβεβαιώσεις για τη μή περικοπή μισθών μέσω του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και για τη διεύρυνση του ωραρίου σε υπηρεσίες αιχμής, όχι όμως πέραν του οκτάωρου, έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος.
Όπως δήλωσε ο κ. Ντόλιος στο ραδιοσταθμό Flash, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο δεν έχει τεθεί από την τρόικα και δεν έχει στόχο τη συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
«Εάν προκύπτει μείωση μισθολογικού κόστους προκύπτει από άλλες πρωτοβουλίες, από άλλους λόγους» σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Επίσης ο κ. Ντόλιος τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει δεσμευτεί ότι το νέο μισθολόγιο θα αφορά και τους παλιούς εργαζόμενους και τους νεοεισερχόμενους στην υπηρεσία.

Σε ότι αφορά στο ωράριο για τις απογευματινές υπηρεσίες στο Δημόσιο είπε ότι δεν θα είναι «σπαστό» αλλά συνεχές.
«Όταν συζητήσαμε την ανάγκη λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών αιχμής απογευματινές ώρες με διαφορετικό ωράριο, εκείνο το οποίο διευκρινίσαμε είναι ότι πρώτον δεν μιλάμε για σπαστό ωράριο και δεύτερον, δεν μιλάμε για εργασία πέραν του οκταώρου» διευκρίνισε.
Σημείωσε ακόμη ότι την πρωτοβουλία για την διεύρυνση του ωραρίου εργασίας πρέπει να την αναλάβει και η ΑΔΕΔΥ, επειδή «δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, στο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι να απασχολούνται λιγότερες ώρες από την απασχόληση που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».

Α.ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δηλώσεις μετά την συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών


Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν σήμερα οι Περιφερειάρχες, κατά την οποία έγινε αλληλοενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν τις αιρετές Περιφέρειες. Στο τελευταίο στάδιο της συζήτησης παρέστη και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση, τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Ντόλιο και τον γεν. γραμματέα κ. Δημ. Στεφάνου, είχαμε μια ειλικρινή, αναλυτική, συζήτηση, για όλα τα ζητήματα που αφορούν το νέο θεσμό. Εκ μέρους μας, τέθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν, τα προβλήματα που διαπιστώνονται, τα κενά νόμου που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν οφειλές της Πολιτείας προς τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, από τον Ο.Σ.Κ., τις μεταφορές μαθητών, τις δημόσιες επενδύσεις κ.α.
Διαπιστώσαμε καλές προθέσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξήρε την προσπάθεια που γίνεται από τους περιφερειάρχες για την επιτυχία του θεσμού, ζήτησε κατανόηση και πίστωση χρόνου, για να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες, διαβεβαιώνοντας μας, ότι θα προωθηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να πετύχει ο θεσμός, που, όπως μας είπε, αποτελεί και επιθυμία του ίδιου του Πρωθυπουργού. Για τον καλύτερο συντονισμό και την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί κοινή μόνιμη επιτροπή, ενώ ο Υπουργός μας μετέφερε και την επιθυμία του Πρωθυπουργού, να κληθούμε όλοι οι περιφερειάρχες σε προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήταν ένα πρώτο βήμα, το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλα. Η προσπάθεια είναι μεγάλη, χρειάζεται αγώνας, τον οποίο ως Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε».

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Τα θύματα έχουν φτάσει τα 27

Τα θύματα έχουν φτάσει τα 27 ενώ από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα τουλάχιστον 131 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό Α (Η1Ν1) εμφάνισαν βαριά συμπτώματα και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τουλάχιστον 70 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες της χώρας σε βαριά κατάσταση.
Οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού με το εποχικό εμβόλιο – ιδίως για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – ενώ επαναλαμβάνουν πως οι κανόνες υγιεινής αποτελούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ποια δάνεια χάνουν σε περίπτωση πτώχευσης

Τρόμος στις τράπεζες για τα δάνεια των οποίων οι δόσεις ξεπερνούν το 40% του εισοδήματος του δανειολήπτη.
«Ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί τις συνέπειες που απορρέουν από το πτωχευτικό δίκαιο για τα νοικοκυριά και τις παρενέργειες που θα έχει η εφαρμογή του για τις τράπεζες» αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας.
Όπως λέει οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τηρούν την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού, που σημαίνει ότι δεν πρέπει το σύνολο των μηνιαίων δόσεων για κάθε είδους δάνεια (στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά, ανοικτά, σπουδών κλπ) και για πιστωτικές κάρτες να υπερβαίνει το 40% του εισοδήματος του δανειολήπτη ή του νοικοκυριού.
Αυτή η σχέση όμως δόσεων /εισοδήματος δεν τηρήθηκε στο παρελθόν, και υπήρξαν περιπτώσεις δανειοληπτών που οι μηνιαίες δόσεις ξεπέρναγαν και το 60% του εισοδήματος τους, λέει και συμπληρώνει:
Αν λοιπόν ο Χ δανειολήπτης έχει δανειστεί πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματος και πτωχεύσει, το δικαστήριο θα έρθει και θα πει στην όποια τράπεζα: ευθύνεσαι διότι δεν τήρησες την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού και συνεπώς δεν δικαιούσαι να διεκδικείς το υπερβάλλον ποσό.
Και όπως είναι φυσικό τέτοιες δικαστικές αποφάσεις θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα στις τράπεζες.
Την περίοδο 2000 με 2008 (που ξέσπασε η κρίση) οι τράπεζες ήταν ελαστικές στα κριτήρια δανειοδότησης και τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα ενέκριναν δάνεια καθ΄ υπέρβαση του ορίου 40%.
Από το 2009 τα κριτήρια χορήγησης δανείων έγιναν αυστηρότερα και πλέον μπορούν να δανειστούν μόνο όσοι είναι «καθαροί» από υποχρεώσεις και έχουν -το δυνατόν- σταθερό εισόδημα.
«Τα πράγματα σε ότι αφορά τις χορηγήσεις δανείων έχουν αλλάξει για πάντα στην Ελλάδα» αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη. Ακόμα και αν αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας τα πιστοδοτικά κριτήρια θα παραμείνουν το ίδιο αυστηρά.
Οι εύκολες χρηματοδοτήσεις του παρελθόντος αποδείχτηκαν καταστροφικές, και οδήγησαν σε ιδιαίτερα υψηλές επισφάλειες.

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 58,6% στις πωλήσεις των αυτοκινήτων


Μεγάλη πτώση έως και 58,6% εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι πωλήσεις των αυτοκινήτων, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Τον πρώτο μήνα του 2011 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα 13.562 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), 58,6% λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, που είχαν αυξηθεί κατά 24,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), μειωμένες κατά 13,3% το φετινό Ιανουάριο ήταν και οι πωλήσεις στις μοτοσικλέτες, αφού κυκλοφόρησαν μόλις 3.429 νέες μοτοσικλέτες (άνω των 50 cc).
Αντίστοιχη μείωση 10,2% είχαν παρουσιάσει οι πωλήσις των μοτοσικλετων και τον Ιανουάριο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΗΣΣΑΝΗΣ: Ετήσιος χορός «ΦΙΛΙΑ» το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:00 στη Βήσσανη


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΔΡΥΜΑΔΙΩΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ":Κοπή πίτας την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 11:00 η ώρα στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Ενιαίος ΦΠΑ



Εναρμόνιση των συντελεστών ΦΠΑ στην Ε.Ε. ζήτησε, χθες, η καγκελάριος Μέρκελ, μέσω της υιοθέτησης μόνο δύο συντελεστών σε όλες τις οικονομίες και ενός κοινού εύρους διακύμανσης για τους συντελεστές (π.χ. από 19% έως 23% για τον υψηλό συντελεστή). Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη πρόταση που κατατίθεται δημόσια για την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής, που με τη σειρά της είναι ένα από τα ανταλλάγματα που απαιτεί η Γερμανία για να εγκρίνει τη «λύση - πακέτο» της κρίσης στην Ευρω-περιφέρεια.

ΚΟΝΙΤΣΑ: Λειτουργία Πάρκου Ανακύκλωσης


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας λειτουργεί Πάρκο Ανακύκλωσης, στην Πλατεία Φριζή Κόνιτσας.
Τα υλικά τα οποία θα συγκεντρώνονται στα ξύλινα σπιτάκια είναι
- Χαρτί
- Αλουμίνιο
- Γυαλί
- Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Το Πάρκο είναι ανοιχτό κάθε εβδομάδα τη Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή
από τις 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.
Καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, συμβάλλοντας έτσι σε ένα καθαρό, υγιεινό και πολιτισμένο περιβάλλον.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.



ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΡΥΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.




ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ - ΚΑΛΠΑΚΙ

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: Δέσμευση κυβέρνησης για νέο νόμο που θα ρυθμίζει το θέμα


Κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου θα υπάρχει ρύθμιση, η οποία θα απαντά στο θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Τα Nέα κριτήρια για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης


Νέα κριτήρια για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που θα ισχύουν στο εξής, όπως η γνώση νέων τεχνολογιών αλλά και η ανάγκη για εξωσωµατική γονιµοποίηση, διαµόρφωσε επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Η επιτροπή θα επεξεργαστεί την ερχόµενη εβδοµάδα ανάλογη πρόταση και για τις µεταθέσεις.

Τα βασικά σηµεία της πρότασης είναι τα εξής:

1.Για τις αποσπάσεις στην Κεντρική Υπηρεσία και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωµένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, σε Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και στις περιφερειακές Διευθύνσεις, στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Εκπαίδευσης, τα αρµόδια υπηρεσιακά συµβούλια λαµβάνουν υπόψη τα εξής κριτήρια:

α. Τις µεταπτυχιακές σπουδές στη Δηµόσια Διοίκηση ή στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης.

β. Το δεύτερο πτυχίο που είναι σχετικό µε τη διοίκηση, τη νοµική ή άλλη επιστήµη.

γ. Την τεκµηριωµένη γνώση του αντικειµένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί.

δ. Τη γνώση των νέων τεχνολογιών, η οποία αποδεικνύεται µε πτυχίο, µεταπτυχιακό τίτλο ή πιστοποίηση επιπέδου Α’ ή Β’.

ε. Την αξιόλογη διοικητική εµπειρία, κατά προτίµηση στις υπηρεσίες ή σε Νοµικά Πρόσωπα του ΥΠΔΒΜΘ. στ. Την πιστοποιηµένη γνώση ξένων γλωσσών, η οποία αποδεικνύεται µε πτυχίο, µεταπτυχιακό τίτλο ή πιστοποιητικό επιπέδου Β2 και άνω. Για τον σκοπό αυτό στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται συνοπτική περιγραφή του αντικειµένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί µε απόσπαση και αναφέρονται τα συγκεκριµένα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόµενοι, καθώς και η αριθµητική αποτύπωσή τους.

ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ
2.Για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και από σχολείο σε σχολείο του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ λαµβάνονται υπόψη τα κριτήρια για τις µεταθέσεις, εκτός από τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν οι εκπαιδευτικοί. Επίσης συνεκτιµώνται από το οικείο υπηρεσιακό συµβούλιο τα εξής:

α. Βαριές και δυσίατες ασθένειες:

i. Των ίδιων των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των συζύγων τους (µονάδες 5 για ποσοστό 50%-67% και µονάδες 10 για ποσοστό 67% και άνω). ii. Των γονέων τους που είναι δηµότες από διετίας δήµου της περιοχής όπου ζητείται η απόσπαση, εφόσον αποδεδειγµένα έχουν την επιµέλειά τους (µονάδες 2 για ποσοστό αναπη ρίας 50%-67% και µονάδες 5 για ποσοστό 67% και άνω).

iii. Αδελφών τους µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν µε δικαστική απόφαση την επιµέλειά τους (µονάδες 5).

Το ποσοστό αναπηρίας αποδεικνύεται µε γνωµάτευση πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας υγειονοµικής επιτροπής, που εκδίδεται βάσει του Ενιαίου Κανονισµού Προσδιορισµού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως ισχύει κάθε φορά.

β. Η συνυπηρέτηση µε σύζυγο εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθµιας ή της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ή µελών ΔΕΠ Πανεπιστηµίων ή Ε.Π. ΤΕΙ Τµηµάτων ή Παραρτηµάτων (µονάδες 6 επιπλέον).

γ. Η χηρεία, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά (µονάδες 5).

δ. Οι εξαιρετικά σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, όπως η διάζευξη ή διάσταση, η χηρεία ή η ανάγκη για εξωσωµατική γονιµοποίηση (µονάδες 3).

ε. Οι σπουδές του εκπαιδευτικού (µεταπτυχιακές ή για απόκτηση άλλου τίτλου) σε σχολή που εδρεύει σε διαφορετική περιοχή από αυτήν όπου ανήκει οργανικά ο εκπαιδευτικός (µονάδες 2).

κατά Προτεραιοτήτα
3.Κατά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ αποσπώνται, συγκρινόµενοι µόνο µεταξύ τους, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες, κατά σειρά προτεραιότητας:

α. Ανήκουν σε ειδική κατηγορία µετάθεσης.

β. Είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάµεων.

γ. Είναι εκλεγµένοι περιφερειακοί σύµβουλοι, δήµαρχοι, δηµοτικοί σύµβουλοι, πρόεδροι δηµοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων.

δ. Είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών.

ε. Είναι µέλη των διοικητικών συµβουλίων των ενώσεων λειτουργών µέσης εκπαίδευσης ή των συλλόγων των δασκάλων και ζητούν απόσπαση σε σχολεία της έδρας αυτών.

Αν δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά στην περιοχή όπου θεµελιώνουν δικαίωµα απόσπασης, σύµφωνα µε την κατηγορία στην οποία ανήκουν, η απόσπαση πραγµατοποιείται σε όµορη αυτής περιοχή.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ και ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
4. Κατά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ αποσπώνται κατά προτεραιότητα, εφόσον υπάρχουν λειτουργικά κενά, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες, κατά σειρά προτεραιότητας:

α. Πάσχουν από αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

β. Είναι τρίτεκνοι.

Για τις αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ, σε τάξεις υποδοχής των λοιπών σχολείων, σε ΚΕΔΔΥ, σε πειραµατικά, καλλιτεχνικά, µουσικά, µειονοτικά σχολεία και σε σχολεία διαπολιτισµικής εκπαίδευσης τα υπηρεσιακά συµβούλια λαµβάνουν υπόψη τα αντίστοιχα κριτήρια για τις µεταθέσεις.

ΙΚΑ: Επ' αόριστον απεργία εξήγγειλαν οι γιατροί


Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα, με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους υγειονομικούς του ΙΚΑ να δηλώνουν ανένδοτοι να υποχωρήσουν, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, έως και την επόμενη Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου- Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για σήμερα και για αύριο. Σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο και το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με «προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ».

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Συνάντηση με τους περιφερειάρχες


Οι 13 αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας θα συναντηθούν σήμερα Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση.
Η επαφή γίνεται, μετά την πρόσφατη απόφασή των περιφερειαρχών να συναντηθούν με Υπουργούς της Κυβέρνησης προκειμένου να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που προκύπτουν από την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στα 5,5 δισ. τα έσοδα του Ιανουαρίου


Κοντά στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού (5,6 δισ.) κινήθηκαν τα έσοδα του Δημοσίου για τον Ιανουάριο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010 (6 δισ.) τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 8,3%, μείωση που το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει στα τέλη κυκλοφορίας του 2010 που είχαν πάρει παράταση περισσότερων ημερών και έφερεαν έσοδα 400 εκατομμυρίων.
Οι εισπράξεις από ΦΠΑ σε δωδεκάμηνη βάση, εμφανίζονται αυξημένες κατά 12% αν και σε κάθε περίπτωση ο Ιανουάριος του 2010 δεν προσφέρεται για συγκρίσεις καθώς ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους σε απόδοση.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η Παιδεία θα οδηγήσει την αλλαγή


Τις βασικότερες τομές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ανέπτυξε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, σε ομιλία της στο Ελληνικό Παρατηρητήριο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), με θέμα «ο ρόλος της Εκπαίδευσης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

H υπουργός κάνοντας μία εισαγωγή στο ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση τόνισε ότι οι αλλαγές που ετοιμάζονται στην Παιδεία εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των πολυδιάστατων προγραμμάτων μεταρρύθμισης των περισσότερων τομέων της δημόσιας διοίκησης.

«Η Παιδεία είναι η υπόσχεση της Ελλάδας για την αλλαγή» δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου, και τόνισε ότι «οι αλλαγές στην Εκπαίδευση δεν επιβάλλονται από το μνημόνιο. Αφορούν αλλαγές στη διοικητική δομή και στον τρόπο λειτουργίας της Εκπαίδευσης.

Οι βασικοί πυλώνες των αλλαγών είναι:
• εκπαίδευση προσανατολισμένη στις ανάγκες των μαθητών
• αλλαγές στην τακτική και στις μεθόδους διδασκαλίας
• ψηφιακή εκπαίδευση
• επαναπροσδιορισμός και διαφύλαξη αξιών όπως η αξιοκρατία και η υπευθυνότητα
• συνεχής εκπαίδευση των διδασκάλων
• διά Βίου μάθηση
• ενίσχυση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης
Η βασική αλλαγή στον τομέα της Παιδείας, ωστόσο, εντάσσεται στο πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά στην αναμόρφωση των ελληνικών Πανεπιστημίων. Με στόχο την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων - διαβεβαιώνοντας ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι αναμφισβήτητα κατοχυρωμένος και αποκλείοντας τους όποιους ισχυρισμούς για την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές - η υπουργός αναφέρθηκε επιγραμματικά στις βασικότερες αλλαγές που προωθούνται στα Πανεπιστήμια:
• άνοιγμα των Πανεπιστημίων στο διεθνές κοινό με προγράμματα ανταλλαγών και επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό
• σύνδεση των Πανεπιστήμιων με τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας
• αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των τμημάτων τους
• αλλαγή στην διοίκηση των Ιδρυμάτων».