Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. για εξοπλισμό του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας


Άνοιξε ο «δρόμος» για τη  δημοπράτηση της προμήθειας ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας,  καθώς η Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη της για τα τεύχη διακήρυξης των σχετικών έργων.
Πρόκειται για δύο υποέργα της πράξης «Προμήθεια εξοπλισμού ΤΕΠ Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα», με τον προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε 1.064.820 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 
Και η αγροτική οδοποιία Αρίλλα-Δημόκαστρο Ηγουμενίτσας
Με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 μπορούν να προχωρήσει πλέον η διαδικασία  προκήρυξης του έργου «Αγροτική οδοποιία από Αρίλλα προς Δημόκαστρο» του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Το έργο, προϋπολογισμού 588.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου προμήθειας γάλακτος και τροφίμων


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
δ ι α κ η ρ ύ σ σ ε ι  τα
η με συνοπτικό διαγωνισμό επιλογή αναδόχου για τη διενέργεια της προμήθειας με τίτλο : Προμήθεια γάλακτος εργατοτεχνικού προσωπικού Δήμου Πωγωνίου & Προμήθεια τροφίμων για τη λειτουργία Κοινωνικού Συσσιτίου – Παντοπωλείου και τροφίμων για το  ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου
Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η εκτέλεση προμήθειας: Προμήθεια γάλακτος εργατοτεχνικού προσωπικού Δήμου Πωγωνίου & Προμήθεια τροφίμων για τη λειτουργία Κοινωνικού Συσσιτίου – Παντοπωλείου και τροφίμων για το  ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου.
Η προμήθεια υλοποιείται από το Δήμο Πωγωνίου για:
ΤΜΗΜΑ Α: Προμήθεια γάλακτος για το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου Πωγωνίου.
Σύνολο δαπάνης με ΦΠΑ για το ΤΜΗΜΑ Α:  10.735,00 €
ΤΜΗΜΑ Β: Προμήθεια τροφίμων για τη λειτουργία Κοινωνικού Σσσσιτίου – Παντοπωλείου του Δήμου Πωγωνίου
Σύνολο δαπάνης με ΦΠΑ για το ΤΜΗΜΑ Β 15.880,99    ΕΥΡΩ
ΤΜΗΜΑ Γ: Προμήθεια τροφίμων για το ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου.

Σύνολο δαπάνης με ΦΠΑ για το ΤΜΗΜΑ Γ 39.627,64  

Φιλιππιάδα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή


Οι δράστες πραγματοποίησαν συναλλαγές σε καταστήματα στην περιοχή της Φιλιππιάδας Πρέβεζας με κάρτα του παθόντα

Συνελήφθησαν, χθες (26-11-2018) το βράδυ στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, τρεις ημεδαποί, ένας 40χρονος άνδρας, μία 56χρονη γυναίκα και ένας ανήλικος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, οι τρεις δράστες ενεργώντας από κοινού, προέβησαν σε ανέπαφες συναλλαγές σε καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Φιλιππιάδας, κάνοντας χρήση απωλεσθείσας κάρτας, ιδιοκτησίας 32χρονου ημεδαπού.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού, διενεργήθηκε άμεσα ενδελεχής έρευνα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των στοιχείων των παραπάνω δραστών.
Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.

Καψάλης Κωνσταντίνος: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον αποχαρακτηρισμό των μειονεκτικών περιοχών του Δήμου Πωγωνίου


Επιστολή διαμαρτυρίας για τον αποχαρακτηρισμό των μειονεκτικών περιοχών στο Δήμο Πωγωνίου απέστειλε στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας επισημαίνουμε μία ακόμη αδικία που συντελείται στον παραμεθόριο Δήμο Πωγωνίου και αφορά στη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών.
Ο νέος σχεδιασμός απεντάσει τις Τοπικές Κοινότητες Δολιανών, Παρακαλάμου, Κουκλιών, Σιταριάς, Καλπακίου, Ρεπετίστης, Αρετής, Βροντισμένης και Ριαχόβου βάζοντας ταφόπλακα στην πρωτογενή ανάπτυξη καθώς αποκλείει δεκάδες αγρότες από τις εξισωτικές αποζημιώσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η εφαρμογή της απόφασης θα είναι καταστροφική για το μέλλον του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του παραμεθόριου Δήμου Πωγωνίου και θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στον οικονομικό όσο και στον πληθυσμιακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Οι συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες συνεχίζουν να πληρούν τα κριτήρια που τις ενέταξαν στον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών και τα  προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν λυθεί, αλλά έχουν διογκωθεί.
Ζητούμε την επανεξέταση των περιοχών και την αναθεώρηση της απένταξής τους από τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών. Παράλληλα παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε για ολόκληρη τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Κωνσταντίνος Καψάλης».
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ενημερωτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Τοπικούς Αστυνόμους σε Ιωάννινα, Άρτα & Θεσπρωτία


Στο πλαίσιο των δράσεων, ενημερώθηκαν οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι, για θέματα πρόληψης απατών και κλοπών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενημερωτικές διαλέξεις από τους Τοπικούς Αστυνόμους της Ηπείρου, στις περιοχές δραστηριοποίησής τους, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων, σε θέματα πρόληψης απατών & κλοπών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των προαναφερόμενων διαλέξεων, οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης που οφείλουν να λαμβάνουν, προκειμένου να προστατεύονται από περιστατικά εξαπάτησης, για μέτρα προστασίας τους από κλοπές καθώς και για την μεθοδολογία δράσης των επιτήδειων.
Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα από τα καθήκοντα που επιτελούν οι Τοπικοί Αστυνόμοι, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές των Δερβιζιάνων, του Καλπακίου & των Μηλιωτάδων Ιωαννίνων καθώς και στις περιοχές της Σαγιάδας Θεσπρωτίας & του Νεοχωρίου Άρτας, είναι:
 Ο Τοπικός Αστυνόμος δέχεται επισκέψεις στο γραφείο του (πολίτες, συλλόγους, φορείς και εκπροσώπους συνεταιρισμών),
 δέχεται παράπονα και καταγγελίες από πολίτες για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και επιλύει τα προβλήματά τους σε συνεργασία με άλλους φορείς,
 διεκπεραιώνει ζητήματα διοικητικής φύσεως (γνήσια υπογραφής κτλ.),
 πραγματοποιεί ο ίδιος επισκέψεις σε τοπικούς φορείς, περνάει από καταστήματα, από κάθε γειτονιά, συνομιλεί με τους πολίτες και μαθαίνει τα προβλήματά τους,
 διεκπεραιώνει υποθέσεις και ασκεί προανακριτικά καθήκοντα,
 επιλύει κάθε πρόβλημα το οποίο δύναται να επιλύσει, διαφορετικά το προωθεί άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα, που υπάγεται διοικητικά, για τον ειδικότερο χειρισμό του.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της «ζωντανής» επικοινωνίας με τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό παρόμοιες ενημερωτικές δράσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΕΜΥ: Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, χιόνια και τσουχτερό κρύο


Σύμφωνα με την ΕΜΥ επιδείνωση θα παρουσιάσει ο  καιρός τις επόμενες ώρες  με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές, τις καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις.
Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που θα εκδηλώνονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο.
Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και την Πέμπτη κυρίως στα ανατολικά και νότια.
Νεφώσεις με τοπικές βροχές, αναμένονται την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το πρωί στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά που από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν ενώ θα χιονίσει και στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα πελάγη έως 7 και γρήγορα από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ ενώ στο βόρειο Αιγαίο σε βορειοανατολικούς από το βράδυ 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια.
Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στην Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου αναμένονται -σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία- λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας, όπου θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο βαθμιαία 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, στα βόρεια η μέγιστη θα φτάσει τους 4-8 βαθμούς Κελσίου και στα κεντρικά τους 5-10.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού για τη συντήρηση δικτύων - ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων


ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ
(άρθρο 117 του Ν.4412/2016)
Ο Δήμος Πωγωνίου Ιωαννίνων, προκηρύσσει Συνοπτικό διαγωνισμό για τη διενέργεια της προμήθειας με τίτλο “Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για συντήρηση δικτύου ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων” με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.
Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη της εν λόγω προμήθειας είναι  8.246,00  € (με Φ.Π.Α.) και προέρχεται από Τακτικά Έσοδα.
Η δαπάνη αυτή, για το έτος 2018, βαρύνει τον εξής κωδικό:
Κ.Α. 20-6662.001
Η Δημοπρασία θα γίνει την 10-12-2018, ημέρα  Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ. (λήξη προσφορών) στο Δημαρχείο Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, στο Καλπάκι– ΤΚ 44004, από αρμόδια Επιτροπή. Ταχυδρομικές προσφορές γίνονται δεκτές αλλά θα πρέπει να έχουν φτάσει στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου στο Καλπάκι- Τ.Κ. 44004, με ευθύνη του προσφέροντος, από την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο της υπόψη προμήθειας και που είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο Επιμελητήριο ή Επαγγελματική οργάνωση.
Δεν απαιτούνται εγγυήσεις συμμετοχής (σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 72 του Ν. 4412/2016). Κατά την υποβολή των προσφορών θα πρέπει να κατατεθεί και το Τυποποιημένο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης (ΤΕΥΔ), σύμφωνα με τις παρ. 2 και 4 του άρθρου 79 Ν. 4412/2016, όπως αυτό τυποποιήθηκε και εγκρίθηκε με την 158/2016 Απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται τις εργάσιμες μέρες και ώρες στο  Γραφείο Προμηθειών και  Υπηρεσιών του Δήμου, Τηλ.: 2653360119.
Επίσης το σύνολο των τευχών του διαγωνισμού θα βρίσκονται αναρτημένα στο www.pogoni.gr  όπου παρέχεται ελεύθερη, άμεση και πλήρης πρόσβαση.
Τα έξοδα δημοσίευσης θα βαρύνουν τον ανάδοχο.

Ο Δήμαρχος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Άνοιξαν οι προσφορές για την κατασκευή της οδού «Σταύρου Νιάρχου»


Ολοκληρώθηκε σήμερα ο ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή της οδού «Σταύρου Νιάρχου», που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Τη μεγαλύτερη έκπτωση έδωσε η «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ» με ποσοστό 42,48%. 
Συνολικά συμμετείχαν επτά εργοληπτικές εταιρίες. Θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Νέες εξελίξεις στη λιποαναρρόφηση


Ποιος δεν επιθυμεί να ξεφορτωθεί το επίμονο τοπικό λίπος; Η αλήθεια είναι πως το λίπος, που αντιστέκεται στην υγιεινή διατροφή και στην γυμναστική, χρειάζεται επιπλέον βοήθεια, ώστε να απομακρυνθεί από το σώμα μας.
«Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική διαδικασία ιδανική να αντιμετωπίσει το τοπικό πάχος. Παρόλο που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν νέες εξελίξεις, που διευκολύνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, με πολύ ευνοϊκές συνθήκες και για τον ίδιο τον ασθενή», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr).
Ο ειδικός μας εξηγεί τι νέο ισχύει γύρω από την λιποαναρρόφηση, πώς η λιποαναρρόφηση διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών και γιατί εξακολουθεί να είναι η top επιλογή για ένα σμιλευμένο και καλλίγραμμο σώμα.
Ταχύτερη ανάκαμψη
Οι περισσότεροι ασθενείς αγαπούν την ιδέα της λιποαναρρόφησης, καθώς με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο γιατρός αφαιρεί το περιττό λίπος από το σώμα, μεταμορφώνοντάς το και δίνοντάς του ιδανικές αναλογίες.
Παλιότερα, με την παραδοσιακή λιποαναρρόφηση, ο ασθενής χρειαζόταν περισσότερο χρόνο μακριά από τις καθημερινές του δραστηριότητες και κυρίως από την εργασία του. Ειδικά για τις μητέρες, η επιλογή της λιποαναρρόφησης ήταν σχεδόν αδύνατη, αν δεν είχαν βοήθεια στο σπίτι.