Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου καλεί τους κατοίκους και τους γονείς στο Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου, για την υποβάθμιση των σχολείων

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου  και γονείς από το Καλπάκι καλούν γονείς και κατοίκους του Πωγωνίου να συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, ώρα 17:00, στο Δημαρχείο Καλπακίου, με θέμα "Υποβάθμιση των σχολείων του Πωγωνίου".

Εάν θέλουμε να έχει μέλλον το Πωγώνι πρέπει να είμαστε όλοι στη συζήτηση.

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ»

ΠΑΣ Γιάννινα: Απόκτηση του Πολωνού κεντρικού αμυντικού Γιάν Σομποτσίνσκι

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του Πολωνού κεντρικού αμυντικού Γιάν Σομποτσίνσκι.

Ο Σομποτσίνσκι γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1999 στο Λοτζ και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της τοπικής ομάδας. Το 2018 παραχωρήθηκε δανεικός στην Γκριφ με την οποία κατέγραψε 18 συμμετοχές κι ένα γκολ.

Στην Λοτζ παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και μετά από 80 συμμετοχές και 4 γκολ πήρε μεταγραφή για το MLS και την Σάρλοτ. 

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 παρέμεινε στην Λοτζ και στη συνέχεια πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στο MLS και την Σάρλοτ αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια μέχρι και το τέλος του 2023.

Ο Σομποτσίνσκι έχει υπάρξει διεθνής με τις ομάδες Under20 και Under21 της Πολωνίας.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τον καλωσορίζει στην οικογένεια του και του εύχεται καλή επιτυχία.

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr/

Ιωάννινα: Συμφωνία για πιο στενή και αποδοτική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


 Την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων με επίκεντρο τη συμμετοχή των Ιωαννίνων στην πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Ο κ. Μπέγκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ζωηρό ενδιαφέρον του Συμβουλίου Διοίκησης προκειμένου να συνεισφέρει σε αυτή την πρόκληση που έχει μπροστά του ο δήμος και δεσμεύτηκε ότι στο άμεσο μέλλον θα συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις στις οποίες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να συνδράμει το δήμο.

Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ τα παιδιά από τα πρώτα τους γενέθλια

 


Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να χορηγήσει ΑΦΜ, αυτόματα, σε ανηλίκους 1 – 12 ετών.

Με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών, η ΑΑΔΕ θα εντοπίσει τους... νεότερους φορολογούμενους και θα τους αποστείλει το ΑΦΜ.

Και όλα αυτά, χωρίς καμία ενέργεια των γονέων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας

 ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Παρακάλαμος: Αίτημα για τον φωτισμό της διασταύρωσης της Εθνικής Οδού Καλπάκι-Κακαβιά με την επαρχιακή οδό προς Παρακάλαμο

 


Προς: Περιφέρεια Ηπείρου

Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων

Υπόψη Προϊσταμένης κ. Αλεξάνδρας Τσιώλα

 

Κυρία Προϊσταμένη,

Θέλω να σας μεταφέρω ένα αίτημα των κατοίκων της Κοινότητας Παρακαλάμου, αλλά και των γύρω περιοχών για τον φωτισμό της διασταύρωσης της Εθνικής Οδού Καλπάκι- Κακαβιά με την επαρχιακή οδό προς Παρακάλαμο και τα άλλα χωριά. Είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος και στη διασταύρωση αυτή έχουν γίνει ατυχήματα στο παρελθόν.

Το κυριότερο όμως είναι ότι στη διασταύρωση αναγκάζονται να περιμένουν νύχτα λεωφορεία ή και Ι.Χ. αυτοκίνητα να τους παραλάβουν μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να πάνε ή να επιστρέψουν από φροντιστήρια στα Γιάννενα και δικαιολογημένα να κυριαρχεί ο φόβος.

Σας γνωρίζω ότι στη διασταύρωση διέρχεται δίκτυο ηλεκτροδότησης  παρακείμενης κατοικίας και εναλλακτικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν οι πέντε κολώνες για την τοποθέτηση «μπράτσων» φωτισμού.

Παρακαλώ όπως εξετάστε κατά προτεραιότητα το αίτημα- παράκλησή μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΙΒΑΣ

Αδελφότητα Σιταριάς Πωγωνίου: Ετήσιος χορός, την Κυριακή 10 Μαρτίου, ώρα 1.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Αρχοντικό Gallery, Λεωφόρος Πάρνηθος

 


Καλημέρα σε όλες και όλους,

Ευχόμαστε από καρδιάς ο νέος χρόνος να σας βρίσκει όλους υγιείς, με καλή διάθεση και προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει ο κάθε ένας για το 2024.

Μετά τη δύσκολη περίοδο που διανύσαμε λόγω των υγειονομικών περιορισμών, σας ενημερώνουμε με χαρά ότι την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 και ώρα 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Αρχοντικό Gallery  στην Πάρνηθα, Λεωφόρος Πάρνηθος 499 (21 55 018989 – 690 9914237).

Όπως παλιά, θα ανηφορίσουμε σε γνωστά μέρη και θα φιλοξενηθούμε σε ένα όμορφο χώρο όπου μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν την Κυριακή τους.

Η τιμή πρόσκλησης για τους μεγάλους θα είναι στα 25 ευρώ με όλα τα έξοδα πληρωμένα (ζωντανή μουσική - θα μας συντροφεύσει ο συγχωριανός μας Γιώργος Λώλης,- πλήρες μενού, κρασί, αναψυκτικά, φρούτο), ενώ για τα παιδιά το μενού θα είναι στα 15 ευρώ.

Το μενού για τους μεγάλους: Ατομικό πιάτο (ογκρατέν φούρνου), ανά 4 άτομα (φέτα, σαλάτα εποχής, τυροκαυτερή), κυρίως πιάτο (χοιρινό φούρνου/κλέφτικο), επιδόρπιο.

Το μενού για τα παιδιά είναι: Ογκρατέν φούρνου, κοτομπουκιές, μπιφτεκάκι μοσχ., πατάτες τηγανητές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ο αριθμός της πρόσκλησης που θα έχετε στα χέρια σας θα είναι και ο λαχνός για την κλήρωση που θα διενεργηθεί. (Παρακαλείσθε να κρατήσετε όλοι την πρόσκληση μέχρι το τέλος της εκδήλωσης).

Σας περιμένουμε όλους για να περάσουμε όμορφα, και να υποδεχτούμε το νέο έτος με αγάπη και καλή διάθεση.

Παρακαλούμε: α) για την έγκαιρη προσέλευση σας, β) να ενημερώσετε φίλους και συγγενείς για την εκδήλωση για να ανταμώσουμε και να δυναμώσουμε την εκδήλωση.

Το Δ.Σ.

Παρακάλαμος: Εκκλησιασμός τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, γιορτή των Τριών Ιεραρχών, τελέστει Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, παρουσία των μαθητών των  σχολείων της Τοπικής Κοινότητας.

Μετά την Θεία λειτουργία διαβάστηκε  ο καθιερωμένος αγιασμός στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στα Μπολαίικα.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: Συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και ώρα 13.00

 


Σας καλούμε αύριο Τετάρτη  31 Ιανουαρίου και ώρα 13.00 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων (Ν.Ζέρβα και Πυρσινέλλα-3ος όροφος), σε συνέντευξη τύπου για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τη συνέντευξη θα παραθέσει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Συνελήφθησαν σε περιοχή των Ιωαννίνων, 3 ημεδαποί, ηλικίας 24, 21 και 20 ετών, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου που τα μετέφερε, καθώς και δύο συνεργοί του με ρόλο προπομπών

Στην κατάσχεση περισσότερων από 54 κιλών ακατέργαστης κάνναβης προχώρησαν χθες (29-01-2024) το μεσημέρι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 3 ημεδαποί, ηλικίας 24, 21 και 20 ετών, που κατηγορούνται για – κατά περίπτωση – κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, εντόπισαν ως ύποπτο σε περιοχή των Ιωαννίνων Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 20χρονου, που οδηγούσε ο 24χρονος.

Κατά τον έλεγχο που επακολούθησε βρέθηκαν εντός του αυτοκινήτου και κατασχέθηκαν 50 αυτοσχέδιες συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 54 κιλών και 305 γραμμαρίων.

Κατά την εξέλιξη της έρευνας, εντοπίστηκαν λίγο αργότερα και συνελήφθησαν οι δύο συγκατηγορούμενοί του, οι οποίοι διακριβώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των ναρκωτικών, προπορεύονταν με άλλο όχημα, προκειμένου να ενημερώνουν μέσω επικοινωνίας με κινητό τηλέφωνο τον 24χρονο για ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν επιπλέον:

• τα δύο παραπάνω αυτοκίνητα,

• χρηματικό ποσό 415 ευρώ,

• 5 κινητά τηλέφωνα και

• συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΠΑΣ Γιάννινα: Απόκτηση του Αργεντινού μέσου Σαντιάγκο Ροζάλες

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Σαντιάγκο Ροζάλες.

Ο Αργεντινός μέσος γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1995 στην Μαρ Ντελ Πλάτα και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Αλντοσίβι με την οποία έκανε και ντεμπούτο στην Α’ κατηγορία του πρωταθλήματος Αργεντινής σε ηλικία 17 ετών.

Στην Αλντοσίβι παρέμεινε για δύο χρόνια και μετά από 34 εμφανίσεις και 4 γκολ έκανε το μεγάλο βήμα για μία από τις σημαντικότερες ομάδες της χώρας, την Ράσινγκ Κλουμπ.

Στην «Ακαδημία» αγωνίστηκε για 1,5 χρόνο πριν μετακομίσει δανεικός στην Ολίμπια τον Ιανουάριο του 2018. Εκεί αγωνίστηκε σε έξι αγώνες σημειώνοντας κι ένα γκολ πριν παραχωρηθεί στην Χιμνάσια Λα Πλάτα.

Στην Χιμνάσια έλαβε μέρος σε έξι παιχνίδια.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Πατρονάτο για την σεζόν 2019-2020 όπου μέτρησε εννιά συμμετοχές και μία ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2020 αποχώρησε με ελεύθερη μεταγραφή από την Ράσινγκ για την Σέντραλ Κόρδοβα στην οποία μέτρησε 15 συμμετοχές, δύο γκολ και μία ασίστ.

Τελευταία του ομάδα ήταν η Μίτρε από τον Αύγουστο του 2021 όπου διένυσε την καλύτερη περίοδο της καριέρας του με 69 συμμετοχές, 19 γκολ και 10 ασίστ.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τον καλωσορίζει στην οικογένεια του και του εύχεται καλή επιτυχία.

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr/

Ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος, με επεξεργασίες για το συνέδριό του, που θα είναι και η βάση για την ανασυγκρότηση του κόμματός μας και για την πολιτική ανατροπή και αλλαγή στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση, που αφορά όλη την κοινωνία και για το λόγο αυτό η συζήτηση για τις θέσεις του συνεδρίου πρέπει να γίνει σε όλη την Ελλάδα με το σύνολο της κοινωνίας. Η πρώτη μας μεγάλη μάχη θα είναι αυτή των ευρωεκλογών, που θα διεκδικήσουμε μία Ευρώπη δημοκρατική, με ισχυρή ταυτότητα, με κοινωνικές πολιτικές και οικολογική ατζέντα, για τις κοινωνίες και όχι για τα ολιγοπώλια. Μαχόμαστε για το σύνολο της προοδευτικής παράταξης, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να εκφράσει αυτό το στόχο. 

Και η ανταπόκρισή μας σε αυτές τις προκλήσεις και στις ευρωεκλογές, θα μας δώσει δύναμη και ορμή για την πολιτική ανατροπή στη χώρα απέναντι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ και τον Κυρ. Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος που βρέθηκε την Κυριακή στα Ιωάννινα και ήταν ο ομιλητής στην εκδήλωση της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου αλλά και με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στην οποία συμμετείχε και η Όλγα Γεροβασίλη αντιπρόεδρος της Βουλής, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74Α του Ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθ. 9 του Ν.5056/2023) και το υπ. αρ. 1/03-01-23 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου περί εκλογές των μελών της, όπως αρμοδίως επικυρώθηκε, σας καλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις  02Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, για την ενημέρωση, συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που ακολουθεί:Α/ΑΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ1Καθορισμός αδειών μηχανοδηγού-χειριστή από την έγκριση του Ετήσιου Προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2023.

2.Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης για τον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό άνω των ορίων της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου –τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου» προϋπολογισμού 2.214.354,80€ με Φ.Π.Α. 24%

3.Συγκρότηση  επιτροπών  διενέργειας  /αξιολόγησης  διαγωνισμών  προμηθειών  και  υπηρεσιών έτους 2024  Δήμου Πωγωνίου βάσει του Ν.4412/2016.

4.Έγκριση της  αρ.2/24  μελέτης -τεχνικών  προδιαγραφών  και  όρων  διακήρυξης  για  τη διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία  συστήματος  τηλεελέγχου –τηλεχειρισμού  και  μείωσης  διαρροών  του  δικτύου ύδρευσης  του  Δήμου  Πωγωνίου»  προϋπολογισμού  2.214.354,80€  με  Φ.Π.Α. 24%(χρηματοδότηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»).

5.Σχετικά με έγκριση αλλαγής επωνυμίας μισθωτή (λόγω συγχώνευσης) σε 4 μισθώσεις δημοτικών εκτάσεων (για χρήση κινητής τηλεφωνίας) με τον Δήμο Πωγωνίου.

6.Ορισμός δικηγόρου για κατάθεση προτάσεων και παράσταση κατά της Β...Φ... σε υπόθεση που συζητείται στο Πολυμελούς Πρωτοδικείο Ιωαννίνων κατά την νέα τακτική διαδικασία (αρ.157/23 αγωγή).

7.Ορισμός δικηγόρου κατά την δικάσιμο 06-03-24 ενώπιον του Εφετείου Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί  η  αίτηση  του  Δήμου  Πωγωνίου σχετικά  με  την    ερμηνεία  της  διαθήκης  του αποβιώσαντα Κατσέλη Γεώργιου.

8.Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων  στην  Αθήνα (2η).

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου

 


Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ανάπτυξη ομιλίας στα παιδιά: Πότε χρειάζεται παρέμβαση ειδικού;


 Κάθε γονιός περιμένει να ακούσει τις πρώτες λέξεις του παιδιού του, καθώς σηματοδοτούν μεταξύ άλλων και την έναρξη της λεκτικής επικοινωνίας. Όταν ένα παιδί αργεί να μιλήσει οι γονείς αγχώνονται, ενώ αναρωτιούνται πότε η καθυστέρηση εντάσσεται σε φυσιολογικά πλαίσια.

«Η ικανότητα επικοινωνίας συναντάτε σε όλες τις μορφές των θηλαστικών και μη ζώων. Κατά αντιστοιχία στους ανθρώπους η επικοινωνία ξεκινάει ήδη από το πρώτο διάστημα της γέννησης, μεταξύ του μωρού και της μητέρας, μέσω του απτικού και του ακουστικού ερεθίσματος. Ωστόσο η διαδικασία αυτή στους ανθρώπους εξελίσσεται με την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής του ο άνθρωπος παράγει άναρχους ήχους, όπου περίπου στου έξι μήνες ζωής συναντάτε η οργανωμένη παραγωγή συλλαβών «μπα- μπα» ή «τα-τα». Για τη περιγραφή αυτού του αναπτυξιακού σταδίου του λόγου χρησιμοποιείται ο όρος «βάβισμα».

 Στην πορεία της ανάπτυξης του ανθρώπου, περίπου στους δώδεκα μήνες ζωής, παρατηρούνται οι πρώτες συνειδητές παραγωγές λέξεων «μαμά», «μπαμπά». Ενώ στους 24 μήνες ζωής πραγματοποιείται η ονομαζόμενη «έκρηξη του λεξιλογίου». Δηλαδή η ραγδαία αύξηση του εκφραστικού λεξιλογίου, αλλά και ο εμπλουτισμός της μορφολογίας του λόγου (δημιουργία φράσεων και απλών προτάσεων). Η ωρίμανση του λόγου του ανθρώπου πραγματώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων έξι ετών της ζωής του» επισημαίνει ο κ. Σταμάτης Σουρβίνος, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών Ελλάδος, εμπνευστής και ιδρυτής του A.S.L.T. program και προσθέτει: