Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

15 μύθοι για την εξωσωματική γονιμοποίηση

 


Μετά από 44 χρόνια εφαρμογής της, η εξωσωματική γονιμοποίηση, έχει καθιερωθεί πλέον ως μία ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία (2019), πάνω από 8 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ πλέον περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα πάνω από 500.000 τοκετούς, ετησίως.

«Αν και η πληροφόρηση στις μέρες μας είναι εκτεταμένη, υπάρχουν κάποιοι μύθοι, που συχνά καθυστερούν ή ακόμα και αποτρέπουν τα υπογόνιμα ζευγάρια από το να απευθυνθούν σε ειδικούς ή τα οδηγούν σε επιλογές που δεν βασίζονται στα πραγματικά δεδομένα. Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση είναι κρίσιμης σημασίας, δεδομένου ότι ο παράγοντας «χρόνος» παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας», επισημαίνει ο δρ Χάρης Χηνιάδης, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Αντιπρόεδρος της ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μητέρα και συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live, ο οποίος αναφέρεται στους πιο διαδεδομένους μύθους και παραθέτει τις αλήθειες που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και πολυετή εμπειρία.

Μύθος #1.       Με την εξωσωματική μένω εύκολα έγκυος σε οποιαδήποτε ηλικία

Αλήθεια: Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος υποβοήθησης της αναπαραγωγής και αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας. Παρόλα αυτά, καθώς αυξάνεται η ηλικία μιας γυναίκας, δυστυχώς μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων της. Κατά συνέπεια, το να νομίζει μια γυναίκα ότι θα κάνει μια εξωσωματική στα 40 της και θα μείνει εύκολα έγκυος είναι λάθος. Η σωστή αντιμετώπιση είναι μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδιά να ολοκληρώσει την οικογένειά της μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Τη Δευτέρα τα νέα τιμολόγια ρεύματος

 


Στο ρυθμό των νέων τιμοκαταλόγων που ανακοινώνονται τη Δευτέρα από τους παρόχους ρεύματος κινείται η αγορά. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες παραπέμπουν σε τιμές που ξεκινούν από τα 47-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα και φτάνουν ακόμη και και σε διπλάσιες τιμές, δηλαδή στο 1 ευρώ. Ουσιαστικά στους νέους τιμοκαταλόγους οι πάροχοι έχουν ενσωματώσει προβλέψεις για τα κοστολόγια προμήθειας ρεύματος και βέβαια έχουν ενσωματώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη βασική τιμή.

Είναι προφανές ότι στο αβέβαιο τοπίο με το συνεχές ράλι των τιμών φυσικού αερίου, που σπρώχνει και τις τιμές ρεύματος, έστω κι αν αυτές πλέον έχουν “πλαφόν” (που, όμως, για τις θερμικές μονάδες, ανανεώνεται δυναμικά, ανά μήνα) πολλές εταιρείες παροχής ρεύματος θα επιλέξουν να έχουν “τσιμπημένα” τιμολόγια για να αποφύγουν τα “φέσια” και τον “ενεργειακό τουρισμό”, που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη βιωσιμότητά τους.

Τέλη Ιουλίου οι αιτήσεις για το Fuel Pass 2

 


Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το Fuel Pass 2,  το νέο επίδομα βενζίνης που θα φτάνει μέχρι και τα 100 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή στις 29 Ιουλίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις των ιδιοκτητών οχημάτων.

 Η καταβολή του νέου επιδόματος καυσίμων αναμένεται μέσα στις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Η αίτηση γίνεται μέσα από την ειδική πλατφόρμα του gov.gr - Fuel Pass, και μέσα σε τρεις ημέρες θα φανούν και τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τα ποσά είναι τα εξής:

Σε άυλη κάρτα

100 ευρώ για τα ΙΧ στα νησιά

70 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά

60 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα

80 ευρώ για τα ΙΧ στην υπόλοιπη Ελλάδα

Όμως αν επιλέξετε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα που δίνει το μπόνους 15 ευρώ, τότε θα λάβετε τα εξής ποσά:

85 ευρώ για τα ΙΧ στα νησιά

55 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά

45 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα

65 ευρώ για τα ΙΧ στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ποιοι θα δουν διπλή επιδότηση

Για όσους χρησιμοποιούν ντίζελ κίνησης η επιδότηση είναι διπλή καθώς εισπράττουν και το επίδομα καυσίμων και κερδίζουν την επιδότηση «στην αντλία» που μειώνει την τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 12 λεπτά το λίτρο που μαζί με το ΦΠΑ φθάνει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Πολιτιστικό τριήμερο «Βαδόκεια» από τον Σύλλογο Γυναικών Ζίτσας

 


Ο Σύλλογος Γυναικών Ζίτσας κάθε χρόνο διοργανώνει πολιτιστικό τριήμερο λόγου και τέχνης, τα «Βαδόκεια», στη μνήμη του Ζιτσαίου Ευεργέτη Αθανάσιου Βαδόκα.

Το Σάββατο, 30 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ελληνικών γραμματοσήμων και θεματικών φακέλων πρώτης μέρας κυκλοφορίας, από τους συλλέκτες Γιώργο Βάββα και Γιάννη Δέρβα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ζίτσας.

Την Κυριακή, 31 Ιουλίου στις 9 μ.μ. είναι προγραμματισμένη να γίνει η θεατρική παράσταση, από τη θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής» του Δήμου Ζίτσας, με τίτλο «Κατάστασις Μη Αναστρέψιμος» σε σκηνοθεσία Νίκου Σφαιρόπουλου, στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ζίτσας.

Τέλος, την Κυριακή, 7 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά.

Αιτήσεις για σπουδές Υφαντικής στη Ριζάρειο Σχολή Μονοδενδρίου

 


Η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου για το σπουδαστικό έτος 2022– 2023 προκηρύσσει την εισαγωγή 10 μαθητριών, για την κατάρτισή τους στην παραδοσιακή Ηπειρωτική λαϊκή τέχνη και συγκεκριμένα στην υφαντική τέχνη, ταπητουργία, κέντημα (μηχανής και χειρός), κοπτική ραπτική, και σε άλλες μορφές χειροτεχνίας, όπως διακοσμητικών ειδών, ανθοδετικής, ζωγραφικής και κοσμήματος.

Αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης δύνανται να υποβάλλουν υποψήφιες  Ελληνίδες,  Χριστιανές Ορθόδοξες, συνοδευόμενες από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο απολυτηρίου Γυμνασίου.

2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

3. Πιστοποιητικό γέννησης ή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

4. Ατομικά Δελτία Υγείας εφ’ όσον γίνει δεκτή για φοίτηση έως την έναρξη του σπουδαστικού έτους.

5. Υπεύθυνη δήλωση αποδοχής των κανόνων λειτουργίας της Σχολής και του Οικοτροφείου.

Η φοίτηση για τις καταρτιζόμενες είναι διετής. Υπάρχει δυνατότητα  μετακίνησης των καταρτιζομένων με το  λεωφορείο της Σχολής από και προς Ιωάννινα.

Για όσες κατάγονται από άλλες περιοχές της Ελλάδος υπάρχει δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας (σίτιση – διαμονή) στο οικοτροφείο της Σχολής στο  Μονοδένδρι. Αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα της Ριζαρείου Χειροτεχνικής Σχολής, www.rizarios.eu  στο πεδίο ΝΕΑ/Ανακοίνωση-Προκήρυξη και γίνονται δεκτές έως και 10/09/2022 στη διεύθυνση:

Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου

Μονοδένδρι Ζαγορίου

44007 Ιωάννινα

ή στο e-mail: info@rizarios.eu

• Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2653071382, 2653071311, 2653071573 & 2653071119 καθημερινές και από ώρα 09:00 – 16:00.

Ηλεκτρονικά η διαδικασία πιστοποίηση αναπηρίας

 


Σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» –μεταξύ άλλων- προβλέπει την πλήρη ψηφιοποίηση –με ταυτόχρονη απλοποίηση-  της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, δηλαδή τη δημιουργία «ψηφιακών ΚΕΠΑ» καθώς  και την θέσπιση του πλαισίου για την Κάρτα Αναπηρίας.

H ψηφιακή μεταρρύθμιση στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία και στη μείωση της ταλαιπωρίας  που  υφίστανται.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε από το φθινόπωρο, όλη η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ να  γίνεται ηλεκτρονικά. Οι  ασφαλισμένοι θα χρειάζεται να επισκεφθούν μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας  (π.χ. για να υποβάλλουν αυτοπροσώπως αίτηση για την πιστοποίηση αναπηρίας όπως γινόταν μέχρι τώρα), κάτι που «μεταφράζεται» σε κατάργηση χιλιάδων επισκέψεων στα ΚΕΠΑ. 

Όλες δηλαδή οι διαδικασίες-πλην της ιατρικής εξέτασης του αιτούντος από την υγειονομική επιτροπή- θα γίνονται ψηφιακά, κάτι που συνιστά άλμα στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, την Κυριακή 24 Ιουλίου

 


Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, Σιταριά Πωγωνίου. (7:30-10:00).

Αντιπολίτευση Δήμου Πωγωνίου: Γιατί αποχωρήσαμε από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

 


ΠΡΟΣ

ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΑΙΤΗΣΗ –ΑΝΑΦΟΡΑ –ΔΗΛΩΣΗ

1. Νκόπουλου Ιωάννη, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης, Δήμου Πωγωνίου

2. Μάνη Γιώργου, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πωγωνίου

3. Τόπουλου Βασιλείου, δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πωγωνίου

4. Σταύρου Ζηκόπουλου, επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Πωγωνίου

5. Χάιδου Μαγδαληνής, γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου

6. Σκόρδου Γεωργίου. Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πωγωνίου.

Κοινοποίηση: 1.Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης

2. Πρόεδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου

3. Διεύθυνση Πολεοδομίας

4. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Πωγωνίου

Κύριε Δήμαρχε,

Με την παρούσα σας γνωστοποιούμε για μία ακόμη φορά όσα προφορικά σας εκθέσαμε και πριν ένα μήνα και για τα οποία ΟΥΔΕΝ πράξατε και αφορούν τον τόπο και τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας ,με τον οποίο διαφωνούμε και έγινε αιτία αποχώρησής μας από την συνεδρίαση της 28η Ιουνίου 2022, όπως καλά γνωρίζετε.

Πρώτα από όλα όπως σας εκθέσαμε πολλές φορές προφορικά ο χώρος των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ακατάλληλος και δεν έχει νομιμοποίηση χρήσης για την συγκέντρωση τόσων πολλών ανθρώπων (δημοτικοί σύμβουλοι , εισηγητές , πρόεδροι τοπικών και πολίτες). Σας γνωρίσαμε προφορικά ότι δεν θα αποδεχθούμε να γίνονται οι συνεδριάσεις σε σοφίτα του βρεφονηπιακού Σταθμού Καλπακίου, ειδάλλως σας ζητήσαμε να μας χορηγήσετε την άδεια για την νομιμοποίηση του χώρου, από την αρμόδια Υπηρεσία. Αντί αυτού μας επιδείξατε την άδεια οικοδομής για την συντήρηση του Βρεφονηπιακού σταθμού Καλπακίου, και την τεχνική έκθεση για τη κατασκευή στέγης!!

Αντιλαμβάνεστε ότι η μετατροπή μιας στέγης σε σοφίτα και περαιτέρω η διενέργεια σε αυτή τη σοφίτα των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Πωγωνίου, ούτε με την νομιμότητα συνάδει ούτε με την υγεία. Ειδικώς ο πρώτος από εμάς, ως γιατρός και ειδικός επί των ζητημάτων υγείας, έθεσα το θέμα πολλές φορές και ανέδειξα την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε άλλη κατάλληλη αίθουσα είτε στο Δελβινάκι είτε στο Κεφαλόβρυσο.

Ο χώρος λόγω της φύσης του( κλειστή σοφίτα στέγης) δεν έχει επαρκή εξαερισμό και ειδικώς με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια δεν παρέχει εχέγγυα υγιεινής παραμονής πολλών ανθρώπων για την διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Επιπλέον είναι για εμάς θέμα ηθικής τάξης το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει σε χώρο που δεν έχει αποδεδειγμένη νόμιμη υφιστάμενη χρήση.

Ενόψει της άρνησής σας να διενεργούνται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε άλλη αίθουσα του Δήμου, έως ότου επιβεβαιώσετε την νομιμότητα του μέχρι σήμερα χώρου συνεδριάσεων, αποχωρήσαμε από την συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου με αποτέλεσμα να αποφασίσετε ερήμην της αντιπολίτευσης, για σημαντικά θέματα του Δήμου, για τα οποία δεν είχαμε καν τις εισηγήσεις.

Σας ζητήσαμε επίμονα να αποστέλλετε εμπρόθεσμα και την πρόσκληση συνεδρίασης και τις εισηγήσεις επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων και των συλλογικών οργάνων γενικότερα. Εντούτοις συνεχώς παραβιάζετε τον κανονισμό με αποτέλεσμα να ερχόμαστε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να έχουμε επαρκή χρόνο να προετοιμαστούμε για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος για την περιοχή και για τους πολίτες της, με εισηγήσεις της τελευταίας στιγμής ή αυθημερόν.

Το χειρότερο όλων βέβαια είναι η συνεχής απαξίωση των Συμβούλων της μειοψηφίας με συμπεριφορές μειωτικές( κλείσιμο μικροφώνων, υποτιμητικές εκφράσεις) και γενικότερη αγνόηση των ενστάσεων και θέσεων που νομίμως θέτουμε για την δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν μάλιστα όλοι εμείς στα θέματα που είναι προς όφελος του Δήμου και των συμπολιτών μας στηρίζουμε την Δημοτική Αρχή ανενδοίαστα.

Κύριε Δήμαρχε,

Είμαστε όλοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, που ασχολούμαστε με τον Δήμο μας από αγάπη για τον τόπο μας και μεράκι και δεν αποτελεί η αιρετή μας θέση το μοναδικό μας επάγγελμα. Ο σεβασμός στην πλειοψηφία, στην Δημοκρατία, πάει χέρι χέρι με τον σεβασμό στην μειοψηφία.

Ένα συλλογικό όργανο οφείλει να συνεδριάζει και να αποφασίζει με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών και το γεγονός ότι έχετε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν σας δίνει νομιμότητα να απαξιώνετε την μειοψηφία και να αυθαιρετείτε. Με την παρούσα σας ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ λοιπόν τα εξής:

1.  Οι συνεδριάσεις στην σοφίτα του Βρεφονηπιακού Σταθμού Καλπακίου δεν μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να μας γνωστοποιήσετε την νομιμότητα του χώρου, Εκτός αυτού επειδή στερείται βασικών υποδομών για τις παρούσες υγειονομικές

συνθήκες – επαρκής αερισμός- σας αναφέρουμε ότι θεωρούμε τον χώρο ακατάλληλο ΚΑΙ δεν αποδεχόμαστε τη συνέχιση των συνεδριάσεων στο χώρο αυτό.

Οι προσκλήσεις και οι εισηγήσεις των συνεδριάσεων δεν έρχονται εμπρόθεσμα με αποτέλεσμα να μην έχουμε επαρκή χρόνο μελέτης των θεμάτων, γεγονός που αντιβαίνει στο θεσμικό μας καθήκον απέναντι στον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Επειδή οι τακτικές σας δυστυχώς συνεχίζονται ( σχετ. η από 20/07/2022 πρόσκληση για συνεδρίαση την 22/07/2022 στον ίδιο χώρο, χωρίς αποστολή όλων των εισηγήσεων εμπρόθεσμα), σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

Ότι δεν θα λάβουμε μέρος στην συνεδρίαση της 22 /07/2022 και σας αντιπροτείνουμε για δεύτερη φορά να λάβει η χώρα η συνεδρίαση άλλη μέρα και σε άλλο χώρο, είτε σε αίθουσα του Δελβινακίου είτε του Κεφαλόβρυσου, που να πληροί τις υγειονομικές προϋποθέσεις για συνεδρίαση.

Ετούτο οφείλετε να πράξετε, εφόσον μέχρι σήμερα δεν μας επιδείξατε κάποια βεβαίωση νόμιμης χρήσης της σοφίτας του βρεφονηπιακού σταθμού, για την νομότυπη χρήση του από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε συμμορφωθήκατε με τις ενστάσεις μας για την έγκαιρη αποστολή των εισηγήσεων, καθιστώντας ακυρωτέες τις διαδικασίες.

Τέλος με την παρούσα εξουσιοδοτούμε την Χάϊδου Μαγδαληνή, ως γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου, να την αποστείλει σε εσάς με απόδειξη παραλαβής , ως κατεπείγουσα, και να την κοινοποιήσει, ως ανωτέρω αρμοδίως αναφέρεται και αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας,

ΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕΣ-ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Νικόπουλος Ιωάννης

Μάνης Γεώργιος

Τόπουλος Βασίλειος

Σταύρος Ζηκόπουλος,

Σκόρδος Γεώργιος

Χάιδου Μαγδαληνή

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομική Επιτροπή, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, ώρα 09:30

 


Την 25-07-2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατάρτιση της έκθεσης απολογισμού οικονομικού έτους 2021, της Περιφέρειας Ηπείρου και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2.      Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Β’ τρίμηνο έτους 2022 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

3.      Έγκριση του από 13-07-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας προς κτηνοτροφικές μονάδες περιοχής Καρβουναρίου», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4.      Έγκριση του από 08-07-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αντιστήριξη πρανών στην επαρχιακή οδό Άρτας – Καρδίτσας μετά από πλημμύρες» προϋπολογισμού € 124.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

5.      Έγκριση του 3ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση – συντήρηση επαρχιακού δικτύου από Κατσικά προς Καστρίτσα», αναδόχου «ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ».

6.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση καθίζησης – κατολίσθησης στην περιοχή Χριστών Πραμάντων», αναδόχου «ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΛΙΟΝΤΟΣ Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 14-12-2022.

7.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ανακατασκευή στην περιφερειακή οδό στην περιοχή μεταξύ κόμβου Καρδαμιτσίων και Σταυρακίου (σύνδεση οδού Πετροπουλάκη)» αναδόχου ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ Α.Τ.Ε.Β.Ε., μέχρι την 30-09-2022.

8.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες αντιστήριξης των πρανών στον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», αναδόχου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 30-09-2022.

9.   Έγκριση χορήγησης παράτασης επιμήκυνσης χρονοδιαγράμματος εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στις Χ.Θ. 5+900 (συμβολή με την οδό Λασκαράτου) και στη θέση Φραξήλα», αναδόχου «ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΤΙΑΝΗΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΚΥΡΙΤΣΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.», μέχρι την 30-11-2022 σύμφωνα με την παρ. 1.α. του άρθρου 153 του Ν. 4938/2022.

10.   Έγκριση της αριθμ. πρωτ. 115198/11186/21-07-2022 απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου με θέμα: «Νέα μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών και της ημερομηνίας αποσφράγισης αυτών για τον ανοικτό ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου ανάθεσης της Υπηρεσίας  με τίτλο: «Μεταφορά υπολείμματος από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 347.398,40 € με ΦΠΑ».

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (25-31/07/2022)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (25 έως 31 Ιουλίου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/07/2022

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 - 01:00

ΤΡΙΤΗ 26/07/2022

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/07/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 28/07/2022

Πηγή - Ελεύθερο - Παλιοσέλλι - Πάδες - Άρματα- Δίστρατο. 08:00 - 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/07/2022

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/07/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 18:00 - 23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/07/2022

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 26/07/2022

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/07/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 28/07/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/07/2022

Συρράκο - Καλαρρύτες – Ματσούκι. 18:00 – 01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/07/2022

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι - Διχούνι. 18:00 – 23:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/07/2022

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 26/07/2022

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/07/2022

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 28/07/2022

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/07/2022

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/07/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/07/2022

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 26/07/2022

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/07/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 28/07/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 29/07/2022

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/07/2022

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/07/2022

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου, 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 26/07/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/07/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 28/07/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 29/07/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/07/2022

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 23 Ιουλίου

 


Το Σάββατο 23 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, 10:30-16:00.

Μία ακόμα διεθνής πιστοποίηση για ιατρό του Metropolitan Hospital

 


Διεθνή (ΕΜΕΑ, Europe, Middle East, Africa) αναγνώριση και πιστοποίηση για το έργο του ως Χειρουργός Ρομποτικής Ορθοπαιδικής και εκπαιδευτής στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου από τη Stryker Shoulder Arthroscopy & Robotics, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιατρικών συσκευών παγκοσμίως, έλαβε ο ιατρός Ιωάννης Τσώλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικός του Metropolitan Hospital.

Επίσης, ο ίδιος φέρει πιστοποίηση για την εκπαίδευσή του στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου από το νοσοκομείο Humanitas στο Μιλάνο, Ιταλία.

Στο Metropolitan Hospital, ο κ. Τσώλος εφαρμόζει την πρωτοποριακή, αναίμακτη, ελάχιστης επεμβατικότητας και ημερήσιας νοσηλείας μέθοδο «Percannula System» και τα αρθροσκόπια 4ης γενιάς ICG, τα οποία αποτελούν την πιο σύγχρονη διαδερμική μέθοδο αποκατάστασης της ρήξης τενόντων του ώμου. 

Η μέθοδος αυτή είναι ένας ασφαλής και μόνιμος τρόπος να παραμείνει ο ασθενής δραστήριος για πολλά χρόνια, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Η πρωτοποριακή μέθοδος «Percannula System» σε συνδυασμό με το επαναστατικό αρθροσκόπιο 4ης γενιάς προσφέρουν:

·         Ακριβή και ανατομική αποκατάσταση του τένοντα, μέσω της νέας γενιάς αρθροσκοπίων

·         Ελάχιστη επεμβατικότητα με λιγότερες τομές 

·         Ημερήσια νοσηλεία

·         Μικρότερο κόστος

·         Μειωμένο χρόνο αποκατάστασης. 

«Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από τη νέα μέθοδο χωρίς αντενδείξεις ηλικίας και φύλου», εξηγεί ο κ. Τσώλος.