Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Δήλωση ονοματοδοσίας και δήλωση βάπτισης στο gov.gr

 


Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, παρέχεται η δυνατότητα από σήμερα να δηλώνουν το όνομα του παιδιού τους, την βάπτιση του, καθώς και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά την επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη.

Οι πολίτες με πολύ απλό τρόπο στο gov.gr, μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση».

Ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και υποβάλλει τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Η δήλωση ονοματοδοσίας πραγματοποιείται συνδυαστικά και από τους δύο γονείς.

Με την έγκριση και του δεύτερου γονέα, την δήλωση την παραλαμβάνει ηλεκτρονικά ο Ληξίαρχος του Δήμου όπου δηλώθηκε η γέννηση του παιδιού και προχωρά στην ονοματοδοσία.

ΕΟΔΥ: Σαράντα εννέα θάνατοι σήμερα, 28.933 νέα κρούσματα

 


32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα εννέα  θάνατοι σήμερα, 28.933 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 28.933, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.986.882

(ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 166 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.226 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.392 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 91.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 205 (58.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.439 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή +2.72%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 419 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας , σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις

 


Συνελήφθη χθες το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις από:

Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, με ποινή φυλάκισης (8) μηνών και χρηματική ποινή (800) ευρώ για παράβαση του νόμου περί επιταγών και Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, με ποινή φυλάκισης (6) μηνών και χρηματική ποινή (600) ευρώ για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Δήμος Πωγωνίου: Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης της Τ.Κ. Δολιανών

 


Οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Κοινότητας Δολιανών έδωσε η ολοκλήρωση του έργου «Αντικατάσταση δικτύου Ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών». Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που επίλυσε πάγια προβλήματα προσφέροντας ποιοτικότερο νερό και επαρκή ποσότητα στους κατοίκους.

Η Κοινότητα Δολιανών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Πωγωνίου ενώ οι ανάγκες ύδρευσης είχαν αυξηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με τη λειτουργία του Κέντρου Μέριμνας Προσφύγων.

«Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης σε όλο τον Δήμο αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Μεγάλα έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες αλλάζουν την εικόνα των χωριών μας προς όφελος των δημοτών μας» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Το σημαντικό αυτό έργο υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Leader με συνολικό προϋπολογισμό 76.200,00€ (Leader και ιδία συμμετοχή Δήμου Πωγωνίου).

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ ACTINA: Poe~try, πρεμιέρα 2 Απριλίου

 


Μια παράσταση χοροθεατρική, διασκευασμένη θεατρικά, βασισμένη σε ένα διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, ικανή να καθηλώσει και τον πιο ατρόμητο θεατή, για πρώτη φορά στη σκηνή.

Πρεμιέρα 2 Απριλίου



2-17 Απριλίου κάθε Σάββατο & Κυριακή για 6 παραστάσεις στις 21:15΄ Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 12€ ταμείο, 10€ προπώληση, 8€ μειωμένο (ανέργων-εφήβων-παιδιών-65+

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Μωβ κουκουβάγια, viva https://www.viva.gr/tickets/theater/poetry/

Τοποθεσία: Θέατρο Actina
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8
Πληροφορίες-κρατήσεις: 6974865401
Παραγωγή: Θέατρο Actina

video Link: https://youtu.be/Ik4W4f4YFV4

Πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 79.815 έλεγχοι, από τους οποίους οι 46.271 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 102 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 8 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         38 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 36 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    10 στη Θεσσαλονίκη,

o      6 στη Δυτική Ελλάδα,

o      5 στην Ήπειρο,

o      4 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      4 στη Δυτική Μακεδονία,

o      2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      2 στην Κρήτη,

o      2 στο Νότιο Αιγαίο,

o      1 στην Κεντρική Μακεδονία,

o      1 στη Θεσσαλία και

o      1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 105.482 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.838 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.644 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων οι 4 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.866 ομοειδείς παραβάσεις.

·         59 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από επιβάτη οχήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες, καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων και 1 παράβαση σε κατάστημα,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στη Θεσσαλία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 34.249 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.035 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την Τετάρτη 30 Μαρτίου η διάθεση τριών self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία

 


Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε ΕΝΑΝ αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, ο οποίος θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη (Δευτέρα απόγευμα)

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη  30 Μαρτίου έως και την Τρίτη 5 Απριλίου, τρία (3) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 4 Απριλίου έως και 15 Απριλίου 2022 και για την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα.

H μείωση από ένα σε δύο self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, ο οποίος θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 29 Μαρτίου

 


Την Τρίτη 29 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:0

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Κεφαλοχώρι Κόνιτσας, Πνευματικό Κέντρο, 10:30-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-14:00.

4.000 στρέμματα δασωμένοι αγροί στο Δήμο Ζίτσας, ξανά στα χέρια των ιδιοκτητών τους

 


Η ρύθμιση που τροποποιεί το Νόμο 998/1979 και αφορά τους δασωμένους αγρούς, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά με το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης νόμου και αισθανόμαστε δικαιωμένοι καθώς ένα όνειρο που είχαμε από την αρχή της θητείας μας γίνεται πραγματικότητα. Επιτέλους εισακουστήκαμε και ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών της περιοχής μας το οποίο υποστηρίξαμε σθεναρά γίνεται αποδεκτό και ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό τον συντοπίτη μας υφυπουργό Γιώργο Αμυρά», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Να σημειωθεί  πως από το 2017 οπότε και αναδείχθηκε το πρόβλημα, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο Δήμαρχος Ζίτσας είχε αναλάβει πρωτοβουλίες με αλλεπάλληλα έγγραφα και συναντήσεις στα αρμόδια Υπουργεία για να αποδοθούν οι εκτάσεις αυτές στους ιδιοκτήτες τους.

Τα 5 πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα των ανδρών

 

Κάθε άνδρας είναι αναπόφευκτο κατά τη διάρκεια της ζωής του να αντιμετωπίσει κάποιου είδους ουρολογικό πρόβλημα και οι πιθανότητες αυξάνονται όσο μεγαλώνει, υποβαθμίζοντας συχνά την ποιότητα ζωής του.

Σημειώνεται ότι η υγεία του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των αποβλήτων (ούρων) από το σώμα.

«Τα προβλήματα από το ουροποιητικό σύστημα, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνδρας σε κάποια περίοδο της ζωής του, επηρεάζουν την καθημερινότητά του και μπορεί να του προκαλέσουν άγχος, φόβο και ανασφάλεια. Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό να έχει υπόψη του, είναι ότι ως επί το πλείστον είναι προβλήματα, που οι ειδικοί ιατροί αντιμετωπίζουν συχνά και τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς» επισημαίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, MD Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.

Ας δούμε ποια είναι τα 5 πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα των ανδρών:

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η λεγόμενη καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα για τους άνδρες, ειδικά τους ηλικιωμένους. Εμφανίζεται όταν ο προστάτης -ένας αδένας σε σχήμα καρυδιού, που βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας- μεγαλώνει σε μέγεθος, καθιστώντας δύσκολη την ούρηση. Μερικοί άνδρες έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσουν, αλλά τελικά δεν ουρούν, λόγω του πρηξίματος της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Η ΚΥΠ μπορεί να είναι επικίνδυνη, αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά – συνδέεται με προβλήματα στους νεφρούς, καθώς και με λοιμώξεις.