Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Παρατείνεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2014 το μέτρο της απόσυρσης

Στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων, παρατείνεται μέχρι τις 20/12/2014 με στόχο την ενίσχυση της αγοράς αυτοκινήτου.
Η διαδικασία της απόσυρσης αφορά αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας που θα αποσυρθούν μέχρι 20.12.2014, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31.12.2000 και για τα οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγουμένων ετών.
H απόσυρση ισχύει και για τελωνισμένα οχήματα από επίσημους διανομείς ή εμπόρους αυτοκινήτων για τα οποία είναι δυνατή η επιστροφή του τέλους ταξινόμησης, εφόσον ταξινομηθούν σε δικαιούχο αποσυρόμενου οχήματος.
Ορίζεται τέλος, ως καταληκτική ημερομηνία η 31/12/2015 για την υποβολή αίτηση επιστροφής του τέλους ταξινόμησης. Η αίτηση κατατίθεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ταξινόμηση του οχήματος.

Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου: Απόφαση για τα ΕΑΣ παίρνουν Τρόικα και κυβέρνηση!

Γράφει ο Δημήτρης Ντότης

Απόφαση για τα ΕΑΣ παίρνουν Τρόικα και κυβέρνηση.
Ένα από αυτά τα εργοστάσια είναι και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, ασχέτως αν κάποιοι με ψευδή στοιχεία την παρουσιάζουν σαν εμπορικό κομμάτι.
Άραγε ξέρουν τι παράγει αυτό το εργοστάσιο;
Ξέρουν πόσοι απασχολούνται και με τι μόχθο βγάζουν το ψωμί τους;
Ποσά χρήματα παίρνουν;
Ξέρουν ότι αυτό το εργοστάσιο καλύπτει τα έξοδα του;
Ξέρουν σε ποια περιοχή βρίσκεται; «Ακριτικό Πωγώνι- Ελληνοαλβανικά σύνορα».
ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ!
Εμείς σαν σύλλογος των εργαζομένων τους τα είπαμε, σε υπουργούς, σε γραμματείς και φαρισαίους.
Θα συνεχίσουμε να τα λέμε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Είμαστε εργάτες των επτακοσίων ευρώ, παράγουμε νομίσματα, αλλά και το κυριότερο κάλυκες, όλων των διαμετρημάτων για όλα τα φυσίγγια.
Χωρίς εμάς δεν μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα εργοστάσια των ΕΑΣ, γιατί εμείς μόνο παράγουμε το πρώτο στάδιο των καλύκων.
Άρα ανήκουμε με την δουλειά μας στο Υπουργείο Εθνική Άμυνας.

Ντότης Δημήτρης

Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΜΒΗ

Συνεχίζονται οι ρίψεις εμβολίων κατά της λύσσας σε περιοχές της Ηπείρου

Συνεχίζεται το πρόγραμμα ρίψης, από αέρος, δολωμάτων εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας. Χθες έγινε ρίψη στη ζώνη από Αμβρακικό, περιοχές Π.Ε. Πρέβεζας (Φιλιππιάδα κ.α) - υπόλοιπες περιοχές Π.Ε. Θεσπρωτίας-Δυτική Π.Ε. Ιωαννίνων μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ρίψη δολωμάτων, σε ευθεία ζώνη: σύνορα Αιτωλοακαρνανίας - Άρτας, Παναγιά, Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και Κόνιτσα.

Οι ρίψεις θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες στα υπόλοιπα τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου.

Ομόφωνα αθώος ο Θανάσης Μποζιάρης στην δικαστική διαμάχη με την Αδελφότητα Κερασοβιτών για το σφράγισμα του Καφενείου Κερασόβου

Νιώθω την ανάγκη να ενημερώσω τους δημότες του πρώην Δήμου Δελβινακίου - και όχι μόνον - ότι την Πέμπτη, 12-12-2013, εκδικάστηκε στο 3/μελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η μήνυση που είχαν καταθέσει εναντίον μου αλλά και εναντίον των 2 μελών της Επιτροπής σφραγίσματος του Καφενείου Κερασόβου οι κ.κ. Αριστ. Τζαβέλλας και Σταύρος Παππάς (Πρόεδρος και μέλος αντίστοιχα της Αδελφότητας Κερασοβιτών) για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμησή τους.
Το δικαστήριο ΟΜΟΦΩΝΑ με τη σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως της έδρας ΜΑΣ ΑΘΩΩΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Επισημαίνω το γεγονός αυτό διότι, σε ό,τι με αφορά, αυτή ήταν η τελευταία δικαστική μου εκκρεμότητα ως Δημάρχου του πρώην Δήμου Δελβινακίου.
Τώρα δεν έχω πλέον καμία άλλη.
Και οι  δικαστικές αποφάσεις, λοιπόν, για όλες τις εναντίον μου μηνύσεις σε όλη τη 12/ετή θητεία μου ως Δημάρχου του πρώην Δήμου Δελβινακίου ήταν όλες ΑΘΩΩΤΙΚΕΣ.
Δεν με άγγιξε καμία από τις τόσες και τόσες που κατά καιρούς κάποιοι άσκησαν εναντίον μου και ασφαλώς γι’ αυτό νιώθω βαθιά ικανοποίηση  για τη νομιμοποίηση ακόμη και  όλων εκείνων των επιλογών μου που αμφισβητήθηκαν.  
    Όσον αφορά στην τύχη του καφενείου Κερασόβου ενημερώνω τους δημότες ότι τουλάχιστον η τακτική που ακολουθήθηκε από τον Καλλικρατικό Δήμο Πωγωνίου κατά την ταπεινή μου εκτίμηση είναι ελέγξιμη (=πρέπει να ελεγχθεί) γιατί χρήζουν  διοικητικού και δικαστικού ελέγχου οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις και μόνο για το γεγονός ότι ο Δήμος μας αρκέστηκε σε πρωτόδικη μόνον απόφαση του μονομελούς δικαστηρίου και δεν άσκησε έφεση κατά αυτής, ως όφειλε έστω για την τιμή των όπλων αλλά οπωσδήποτε για να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Έτσι, μόνο με  πρωτόδικη απόφαση το καφενείο Κερασόβου απέκτησε ιδιοκτήτη, την Αδελφότητα Κερασοβιτών.
Σημειώνω, τέλος, δίχως κανένα σχόλιο, ότι στην προχτεσινή εκδίκαση  «σύσσωμη» η δημοτική αρχή προσέτρεξε στην αίθουσα του δικαστηρίου παρά το πλευρό των μηνυτών μας, δηλ. δίπλα σ’ αυτούς που έχασαν αυτή τη δίκη αλλά  είχαν κερδίσει από το Δήμο μας με μόνη την πρωτόδικη απόφαση το καφενείο Κερασόβου, δηλ. και ο κ. Δήμαρχος Καψάλης Κ. και οι κ.κ. αντιδήμαρχοι Κουκουλάρης Στ. και Μάτσιας Βασ..

Θανάσης  Μποζιάρης

Πρώην  Δήμαρχος πρώην Δήμου Δελβινακίου

17η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής εντός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Δαβάκης 15-12-13/15:00 μ.μ.), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Ζωοδόχος-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 15-12-13/15:00 μ.μ.), εντός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Πεντέλη 15-12-13/15:00 μ.μ.), εκτός έδρας ο Α.Σ. Καλπακίου με την Πίνδο Κόνιτσας (14-12-13/15:00 μ.μ.), για την 17η αγωνιστική της Α΄ ερασιτεχνικής

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΓΗΠΕΔΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 π.μ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΠΑΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 π.μ.

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα 17ης αγωνιστικής (Α΄ όμιλος Β΄ Ερασιτεχνική)
ΑΠΟΕΛ-Αγία Μαρίνα
Κεφαλόβρυσο-Πεντέλη
Σταυράκι-ΠΑΟ Κόνιτσας
Ζωοδόχος-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος
Αμπελόκηποι-Δόξα Αναργύρων
Περίβλεπτος-Ραφταναίοι
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Δαβάκης
Αλμυρός Βουνοπλαγίας-ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου
Αετός Πρωτόπαππας-Αστήρ Αμφιθέας

Metron Analysis: Προβάδισμα 1,2% του ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή» δείχνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 1,2% έναντι της ΝΔ. 
Αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ: 21,2%
ΝΔ: 20%
Χρυσή Αυγή: 7,2%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 4,8%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
ΚΚΕ: 3,8%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 2,7%
Οικολόγοι Πράσινοι: 1,7%
Άλλο: 4,3%
Λευκό: 2,5%
Άκυρο: 11,7%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν απαντούν: 4,6%. 
Στην εκτίμηση ψήφου λαμβάνουν:
ΣΥΡΙΖΑ: 30,2%
ΝΔ: 28,5%
Χρυσή Αυγή: 10,3%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 6,9%
ΠΑΣΟΚ: 6,5%
ΚΚΕ: 5,5%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 3,9%
Οικολόγοι Πράσινοι: 2,4%
Άλλο 5,8%. 
 Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 23% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 19%, ο Πάνος Καμμένος 4%, οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης και Νίκος Μιχαλολιάκος με 2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 1%. Άλλος 4% και Κανένας 41%. 
 Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 37 θετικές και 59 αρνητικές, ο Αντώνης Σαμαράς 29 θετικές και 68 αρνητικές, ο Φώτης Κουβέλης 28 θετικές και 64 αρνητικές, ο Πάνος Καμμένος 27 θετικές και 65 αρνητικές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 19 θετικές και 43 αρνητικές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος 14 θετικές και 83 αρνητικές και ο Νίκος Μιχαλολιάκος 9 θετικές και 85 αρνητικές. 

Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια…

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης*

Οι παρακάτω σκέψεις καταγράφηκαν με αφορμή ένα τηλεφώνημα, με το οποίο μου ζητήθηκε να συμμετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο που θα διεκδικήσει την διοίκηση ενός αυτοδιοικητικού θεσμού στο νομό Θεσσαλονίκης (*).
Τον ερχόμενο Μάιο θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα συνοδευτούν από την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου των Μνημονίων στη χώρα μας και τις παράπλευρες συνέπειες για την αυτοδιοίκηση. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, φαίνεται ότι για αρκετά χρόνια ακόμη οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης και των ιδίων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι κλειστές.
Οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν δημοτικούς άρχοντες, γνωρίζοντας (;) ότι οι τελευταίοι θα έχουν δεμένα τα χέρια τους, αναφορικά με τις οικονομικές δυνατότητες των ΟΤΑ. Ασφαλώς θα περιμέναμε ότι όλα αυτά θα αποτελούσαν αντικείμενο της προεκλογικής συζήτησης.

Του κάκου: είναι πολύ πιθανό ότι οι υποψήφιοι κοινής κοπής θα συνοδεύσουν την καμπάνια τους με υποσχέσεις περί παντός του επιστητού (μικρορουσφέτια, διορισμοί με ποικιλόμορφες συμβάσεις κ.λπ.), χωρίς ασφαλώς να πιστεύουν ούτε λέξη από αυτά που λένε. Αντιθέτως θα αρχίσουν να περιφέρονται στους ανά γειτονιά καφενέδες επιδιώκοντας με κούφια λόγια να αποσπάσουν την ψήφο των συμπολιτών μας. Στις ερωτήσεις των πολιτών, σχετικά με τους λόγους που παρακίνησαν έναν υποψήφιο να διεκδικήσει τη λαϊκή ψήφο θα επινοηθούν ή θα υπονοηθούν απίστευτες απαντήσεις όπως ότι είμαι «κολλητός», είμαι «ωραίος τύπος», είμαι «μάγκας».   
Υπάρχει ελπίδα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα είναι θετική αν εμφανιστούν ομάδες πολιτών που -ενόψει της ερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης- ανοίξουν την σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα και τις λύσεις τους.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, παρουσιάζει το βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Αυδίκου ''Η σκιά της Μίκας'', την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:00, στην αίθουσα Auditorium, Σίνα 2-4 (Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών)

Η Μίκα και ο Κοσμάς.

Δύο άνθρωποι διαφορετικών εποχών, που προσπαθούν να ριζώσουν στην Αμερική.
Ο Κοσμάς διάλεξε να σπουδάσει στην Αμερική στα τέλη του 20ού αιώνα και στη συνέχεια παντρεύτηκε με Αμερικανίδα, εργάζεται ως ερευνητής σε μια επενδυτική εταιρεία.
Αναζητεί τα ίχνη της Μίκας, Ελληνίδας από τη Σμύρνη που βρέθηκε στην Αμερική μετά την καταστροφή, πέθανε φτωχή, αλλά οι οικονομικές συγκυρίες την έκαναν πλούσια μετά το θάνατό της. Τους χωρίζει μισός αιώνας, μα, τα όνειρα και οι ελπίδες είναι ίδια. Τους ενώνουν οι μετοχές.

Η Μίκα αγόρασε μετοχές με την παρακίνηση του Ιρλανδού συντρόφου της κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο. Το οικονομικό κραχ του 1929 και οι δυσκολίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την οδήγησαν σε περιπέτειες και ταλαιπωρίες.
Πίστεψε πως οι μετοχές θα της άλλαζαν τη ζωή. Το ίδιο πιστεύει και ο Κοσμάς, ο οποίος αναζητούσε μια ευκαιρία να πετύχει.

Ένα μυθιστόρημα που επιχειρεί να μιλήσει για τη μοναξιά και τα διλήμματα των μεταναστών. Ένα μυθιστόρημα για τις ελπίδες αλλά και τις απογοητεύσεις. Ένα μυθιστόρημα που ψάχνει τις πληγές που συχνά κρύβονται πίσω από επιτυχημένα όνειρα. Ένα βιβλίο για την ελληνική διασπορά αλλά και για τα όνειρα κάθε μετανάστη. Με έρωτες που πονάνε αλλά και δίνουν ελπίδα.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Πως υπολογίζεται ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα:
Ο κύριος φόρος για τα κτίσματα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας του κτίσματος επί το βασικό φόρο, που προκύπτει από την κατάταξη του ακινήτου σε φορολογική ζώνη με βάση την τιμή ζώνης , επί το συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, επί το συντελεστή ορόφου ή μονοκατοικίας και επί το συντελεστή πρόσοψης, καθώς και επί το συντελεστή βοηθητικών χώρων και το συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση.
Ο κύριος φόρος για τα ειδικά κτίρια προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας του κτίσματος, επί το βασικό φόρο, επί το συντελεστή των ειδικών κτιρίων, επί το συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, επί το συντελεστή απομείωσης επιφάνειας, καθώς και επί το συντελεστή βοηθητικών χώρων και το συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων είναι μηδέν (0).
 Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτίρια, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της Δημοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στη Δημοτική Ενότητα εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου Δήμου και αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στο Δήμο, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.