Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Αλλάζει το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών η έξοδος από την πολλαπλή κρίση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, δε θα είναι μόνιμη αν δε συνοδεύεται από την αναμόρφωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος καθώς και την αντιμετώπιση της τάσης απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής ταυτόχρονα με το χτύπημα του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητοι ανεξάρτητοι και αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά και μια συνολική μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου. Στόχος η ηθική επαναθεμελίωση της πολιτικής.

Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει τη νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του πλαισίου ως προς τα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχό τους καθώς και ως προς το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Στο πλαίσιο της παραπάνω νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων:

- η ριζική βελτίωση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, προκειμένου αυτός να καταστεί απόλυτα ανεξάρτητος, με την αναβάθμιση και αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου, ώστε να αποτελείται κατά βάση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς

- η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος κομμάτων, υποψηφίων και τρίτων καθώς και η αλλαγή των προϋποθέσεων και της διαδικασίας της συνακόλουθης έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα

- η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από την Επιτροπή Ελέγχου (με την νέα της σύνθεση), στην προοπτική ο έλεγχος αυτός από τη νέα Επιτροπή να είναι καθολικός, με προσδιορισμό της πηγής προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει αποκτηθεί και με έλεγχο κάθε μεταβολής. Για τις αλλαγές αυτές θα αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

- η μείωση του ύψους της τακτικής και εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της καθώς και η αλλαγή άλλων ειδικότερων θεμάτων της σχετικής ρύθμισης

- η ρύθμιση για τα έσοδα και τις πηγές τους, καθώς και τις δαπάνες πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, στην κατεύθυνση του περιορισμού τους, και της εξασφάλισης απόλυτης διαφάνειας, χωρίς εξαιρέσεις περιλαμβανομένης και της ρύθμισης θεμάτων σχετικών με το δανεισμό κομμάτων

- η ρύθμιση κανόνων διαχείρισης και δημοσιότητας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, ώστε να εξασφαλίζεται χρηστή και διαφανής οικονομική διαχείριση για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών, μεταξύ άλλων με την υποχρεωτική ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο

Για το σκοπό αυτό συγκροτείται Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει εντός ενός μήνα το έργο της.

Στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή διακομματική συμφωνία θα εισαγάγει το σχέδιο προς διαβούλευση με τα κόμματα και τους βουλευτές στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια η προβλεπόμενη διαδικασία νομοθέτησης.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Δεν αντέχονται πειραματισμοί»


«Με σοβαρότητα και αγωνιστικότητα πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες, ότι θα βγούμε από την κρίση», δήλωσε από τα Χανιά, όπου βρέθηκε για την τελετή αγιασμού των υδάτων, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε την κρίση μεγάλη και τόνισε πως δεν αντέχονται πειραματισμοί και επιπόλαιες πράξεις.
Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε:
«Να ευχηθώ χρονιά πολλά σε όλους, στις οικογένειές μας, να είμαστε όλοι καλά, να έχουμε δύναμη και να μας φωτίσει ο θεός, να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη της εξόδου από την κρίση. Η κρίση είναι μεγάλη. Δεν αντέχονται πειραματισμοί, δεν αντέχονται επιπόλαιες πράξεις.
Αυτό το οποίο χρειάζεται, είναι σοβαρότητα, αγωνιστικότητα και να πείσουμε τους Έλληνες, ότι θα βγούμε από την κρίση. Και το 2010 και το 2011 είναι δύσκολα χρόνια. Σημασία έχει ότι πρέπει να διαβούμε τον Ρουβίκωνα και θέλω να ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Γ. ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: «Από τα 131 νυχτερινά κέντρα που ελέγχθηκαν τα 69 φοροδιέφευγαν»


Στο δόκανο του ΣΔΟΕ έχουν μπει επώνυμοι και μη φοροφυγάδες. Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Γιάννης Καπελέρης, ξεκαθαρίζει ότι ο έλεγχος των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό όσων δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο. Και συγκεκριμένα οι έλεγχοι εντοπίζονται κυρίως στις επιχειρήσεις.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Καπελέρης, ξεκαθαρίζει ότι ο έλεγχος των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό όσων δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο. Και συγκεκριμένα οι έλεγχοι εντοπίζονται κυρίως στις επιχειρήσεις.

Όπως λέει ο κ. Καπελέρης, την περίοδο των εορτών ελέγχθηκαν συνολικά 131 νυχτερινά κέντρα (πίστες, μπαρ, κ.ά) από τα οποία τα 69 εντοπίστηκε ότι φοροδιέφευγαν.
«Συνεχίζεται ο έλεγχος στα νυχτερινά κέντρα και από την 1η Ιανουαρίου μπήκε στη διαδικασία η ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου που ορίζει ότι εάν κάποιες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι από έναν έλεγχο δεν έχουν εκδώσει πάνω από δέκα αποδείξεις ή μία απόδειξη άνω των 500 ευρώ προβλέπεται η διαδικασία του κλεισίματός τους για 48 ώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός γραμματέας.

Και προσθέτει: «Θα προχωρήσουμε και προς αυτή τη κατεύθυνση τέτοιων μέτρων».

Πάντως, αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ ελέγχει και τις καταγγελίες πολιτών για μη έκδοση αποδείξεων από επιχειρήσεων όταν εκείνοι τις ζητούν. «Ελέγχονται και οι καταγγελίες πελατών που ζήτησαν απόδειξη από νυχτερινά κέντρα και επιχειρήσεις και απειλήθηκαν. Το σύνολο των καταγγελιών εδώ στην Υπηρεσία για το 2010 υπερέβη τις 18 χιλιάδες. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών αφορά τη μη έκδοση αποδείξεων γενικά από επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Καπελέρης.

K. MΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα δικαιώνεται η πολιτική μου


«Στο χέρι μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να βγει η Ελλάδα πιο δυνατή», δήλωσε σήμερα από τα Χανιά, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Κ. Μητσοτάκης, που έδωσε το «παρών» στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο παλιό λιμάνι των Χανίων, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του υποστηρίζοντας ότι σήμερα, όλοι παραδέχονται πως ήταν σωστή και επιχειρούν να την εφαρμόσουν.
Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής:
«Στον ελληνικό λαό έλεγα πάντοτε την αλήθεια, οσοδήποτε και αν ήταν συχνά δυσάρεστη. Και όταν ο λαός μού έκανε την τιμή να με εκλέξει πρωθυπουργό, εφάρμοσα μια πολιτική, η οποία τότε προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, σήμερα όμως όλοι δέχονται ότι είναι σωστή και επιχειρούν να την εφαρμόσουν. Αυτή τη μεγάλη ημέρα της χριστιανοσύνης, θα ήθελα να πω στον ελληνικό λαό μερικές απλές αλήθειες. Το μήνυμα που θέλω να εκπέμψω είναι μήνυμα αισιοδοξίας.
Αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, που δεν είναι όμως ανυπέρβλητες. Στο χέρι μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να βγει η Ελλάδα πιο δυνατή από ό,τι ήταν πρωτύτερα. Αυτό αποτελεί το κοινό μας χρέος και αυτό πρέπει να υπάρχει στη συνείδηση του καθενός. Και δεν είναι πρόβλημα μόνο των κυβερνώντων, είναι πρόβλημα και των κυβερνωμένων. Είναι πρόβλημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διάψευση σεναρίων περί αναδιάρθρωσης χρέους


Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους προέβη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Παρίσι, στο περιθώριο του Συμποσίου με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής για τους όρους της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθούν στις επόμενες εβδομάδες.
Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμπόσιο, o κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις πρωτοβουλίες τις οποίες πρέπει να λάβει η Ευρώπη, ιδίως για το κεφάλαιο της ανάπτυξης.
«Δεν είναι φιλανθρωπία η βοήθεια, που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης αφορά όλους και με τη ρύθμιση εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισοτιμία.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «δεν θα πρέπει να αναβάλει τη μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη».
«Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.
Ανάμεσα στα «εργαλεία» της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα, που θα δώσουν αυτονομία στις αγορές. «Μία δυναμική ΕΕ θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να παίξει ρόλο στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προεδρία της Γαλλίας στο G20, δηλώνοντας υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει η χώρα.
Κάλεσε την Ευρώπη να παίξει τον ρόλο, που της αξίζει διεθνώς. «Εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο κόσμο, δικαιότερο, δημοκρατικότερο και πράσινο για τους πολίτες μας στον πλανήτη ολόκληρο», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Η Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κρίση γίνεται μία ευκαιρία αλλαγής για εμάς, για την ευμάρεια του λαού μας. Εύχομαι η ελληνική κρίση να γίνει μια ευκαιρία και για την Ευρώπη».

ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑΣ: Κοπή βασιλόπιτας










Μετά τον Αγιασμό των υδάτων, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βιρβίλης Σταύρος, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Παρακαλάμου κ. Κόντος Κωνσταντίνος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιούνης Αναστάσιος και Ντόντης Ευάγγελος και οι χωριανοί πήγαν στην αίθουσα του ΚΔΑΠ για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στον Παρακάλαμο.
Ο πατήρ Διονύσιος ευλόγησε την βασιλόπιτα και ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης μετά από σύντομο χαιρετισμό έκοψε την πίτα.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Με λαμπρότητα και φέτος ο Αγιασμός των υδάτων

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος, τα Θεοφάνεια και ο Αγιασμός των υδάτων στον Παρακάλαμο.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η γέφυρα στον ποταμό Λεμπούσδα, στην Κεντρική Αγορά.
Σύσσωμη νέα Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βιρβίλης Σταύρος, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Παρακαλάμου κ. Κόντος Κωνσταντίνος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιούνης Αναστάσιος και Ντόντης Ευάγγελος και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την ρίψη του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιασμό των υδάτων.
Αρκετοί είναι οι νέοι του χωριού αψηφώντας το τσουχτερό κρύο πήδηξαν στα παγωμένα νερά και προσπάθησαν να πιάσουν το Σταυρό.






ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ:Παρουσιάζει τη νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του Κύκνου»


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, παρουσιάζει στους απόδημους Ηπειρώτες τη νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του Κύκνου», μια ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στην Ήπειρο.
Ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης Νίκος Τζίμας μετά τις ταινίες «Ο άνθρωπος με τα Γαρύφαλλο» « Ο Αστραπόγιαννος» « Τα χρόνια της θύελλας» « Ο Τάφος των εραστών», κ.α., επιστέφει με μια διεθνή συμπαραγωγή γεμάτη δράση και με ένα εντυπωσιακό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών.
Το «Πέταγμα του Κύκνου» είναι το πέταγμα της ψυχής στην ελευθερία, στην ομορφιά, στη μαγεία της φύσης και του έρωτα.Είναι μια αναφορά σε ότι χάνουμε, στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, κάπου ανάμεσα στις συμπληγάδες της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας.
Η ταινία που θα ανέβει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου σε 70 αθηναϊκούς κινηματογράφους και θα έχει «Επίσημη Πρώτη» την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους Ηπειρώτες της Αθήνας από την Πανηπειρωτική, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στο κινηματογράφο «ΟΠΕΡΑ» Ακαδημίας και Ιπποκράτους γωνία. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και χωρίς προσκλήσεις.

Η ταινία
Το «Πέταγμα του Κύκνου» είναι, όπως σημειώνεται το πέταγμα της ψυχής στην ελευθερία, στην ομορφιά, στη μαγεία της φύσης και του έρωτα. Πρόκειται για την ιστορία του Αλέξη, ενός «golden boy», που υπηρέτησε το κέρδος αψηφώντας τις συνέπειες.
Μια φοβερή οικολογική καταστροφή με πολλά ανθρώπινα θύματα, εξαιτίας της απληστίας μιας κοινοπραξίας πολυεθνικών, ανάμεσά τους και η εταιρία που διευθύνει ο Αλέξης, τον ξυπνάνε από την μεγάλη αυταπάτη.
Ο ίδιος ο Νίκος Τζίμας λέει για την ταινία του: Η ταινία ακολουθεί τους νόμους του Αριστοτέλη περί τραγωδίας. Αρχή, μέση, τέλος. Αντίθεση, σύγκρουση, ποιοτική μεταβολή, λύτρωση. Οι καταστάσεις φτάνουν στα άκρα και οι ήρωες γίνονται τραγικά σύμβολα της εποχής τους. Η σύγκρουση δεν γίνεται μεταξύ καλών και κακών αλλά μεταξύ του ήρωά μας και του συστήματος.
Ο ήρωάς μας προκάλεσε τη μοίρα του με τα λάθη του, την αλαζονεία του και την ασέβειά του σε μεγάλες αξίες.
Ήθελα να κάνω μια ταινία πάνω στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα του σήμερα που καίνε. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια να βγαίνουν μεγάλα συναισθήματα, ο έρωτας, η αγάπη, οι αξίες, η φιλία, η ομορφιά της φύσης. Που όλα έχουν απαξιωθεί και χάνονται και μαζί τους χανόμαστε και εμείς. Με βασανίζει χρόνια τώρα ένα ερώτημα… Πού πάμε;… Και ποιος μας πάει; Οι κυβερνήσεις που εκλέγουμε, ή το αόρατο χέρι του πολυεθνικού κεφαλαίου, που εν ονόματι του κέρδους καταλύει κάθε νόμο και αξία, ισοπεδώνει τον άνθρωπο και καταστρέφει τη φύση;
Στην ταινία πρωταγωνιστούν μερικοί γνωστοί ηθοποιοί του κινηματογράφου, κάποιοι και από διάσημες τηλεοπτικές σειρές: James D' Arcy, Alicia Witt (είχε παίξει με τον Αλ Πατσίνο στο «88 λεπτά»), Colm Meaney (από τους πιο γνωστούς καρατερίστες σε δεκάδες ταινίες, με μια ταινία του The Van, να την ξεχωρίζουμε), Linda Gray, Larry Hagman (δεν χρειάζονται συστάσεις), Tom Frederic, Georgina Rylance, Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μπέττυ Μαγγίρα, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ψαρράς, Μενέλαος Ντάφλος, Δέσποινα Μοίρου, Δημήτρης Βερύκιος, Άλκης Παναγιωτίδης, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Βίκυ Κουμούτσου, Δημήτρης Μακαλιάς.
Συντελεστές: Σενάριο: Νίκος Τζίμας,
Σύμβουλοι Σεναρίου: Ανδρέας Φραγκιάς, Θανάσης Βαλτινός,
Συνεργάτες Σεναρίου: Μπάμπης Τσικλιρόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Θάνος Ξηρός και ο Αμερικανός Chris Fallon,
Φωτογραφία: Άρης Σταύρου, Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος,
Τελικό μοντάζ για Αμερική: Conrad Gonzalez,
Μουσική: Λουκάς Θάνος,
Τραγούδια: Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Υπέρ του ευρωομολόγου


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σε επιστολή που έστειλε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει την ανάγκη να υιοθετηθεί, το ταχύτερο δυνατό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωομόλογο, ως μέσο στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της Ευρωζώνης.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Νέοι όροι δανεισμού για τους υπερχρεωμένους δήμους


Νέοι όροι δανεισμού και ειδικό καθεστώς για τους υπερχρεωμένους δήμους προβλέπονται από την λειτουργία του Καλλικράτη.
Νέοι όροι δανεισμού

Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα μπορούν να συνομολογούν δάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση χρεών τους, εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

α.Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε δήμου ή περιφέρειας δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της Ένωσης Περιφερειών.

β.Το συνολικό χρέος του δήμου και της περιφέρειας που δανείζεται δεν υπερβαίνει ένα ποσοστό των συνολικών εσόδων του, που καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έπειτα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της Ένωσης Περιφερειών.

Για τη σύναψη δανείων για την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ισχύουν τα εξής:



1.Πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη ή προμελέτη ή οριστική μελέτη των έργων ή προμηθειών για τα οποία θα συνομολογηθεί το δάνειο.

2.Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί το δάνειο για σκοπό άλλον από εκείνον για τον οποίο συνομολογήθηκε.

3.Οι διατάξεις που επιβάλλουν την παράσταση δικηγόρων κατά τη σύνταξη δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων δεν εφαρμόζονται για τις περιφέρειες. Οι συμβάσεις για τη συνομολόγηση των δανείων δεν επιβαρύνονται με τέλη και δικαιώματα υπέρ τρίτων.

4.Τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα στις συμβάσεις συνομολόγησης δανείων εκ μέρους περιφερειών μειώνονται στο 50%. Τα κάθε είδους δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων, για την εγγραφή υποθήκης, προσημειώσεως ή κατασχέσεως σε βάρος περιφέρειας, μειώνονται επίσης στο 50%.

5.Εγγυήσεις του Δημοσίου για τη σύναψη δανείων παρέχονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Η εγγύηση μπορεί να παρέχεται με όρους που αφορούν τη χρονική διάρκεια, τις προϋποθέσεις για την παροχή και εξόφληση του δανείου και τις ασφάλειες που πρέπει να παράσχει ο δανειζόμενος, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται και η εκχώρηση πόρων.

6.Η διάρκεια και η είσπραξη των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών που είχαν εκχωρήσει οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή εκχωρούν οι περιφέρειες για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των δανείων παρατείνεται αυτοδικαίως έως την πλήρη εξόφληση των δανείων αυτών.
Το ΥΠΕΣ θα προσπαθήσει να σταματήσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των νέων δήμων μέσω του προγράμματος εξυγίανσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Το πρόγραμμα, όπως αναμένεται, θα βάλει «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες και η ένταξη των δήμων σε αυτό θα γίνεται είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Σε περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης, το υπουργείο θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ ποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι δήμοι θα εντάσσονται όταν πληρούν τα εξής κριτήρια:

1.Αν οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις υπερβαίνουν το 20% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του δήμου.

2.Αν το συνολικό χρέος υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό (το υπουργείο προσανατολίζεται να το ορίσει στο 80%) των ετήσιων εσόδων (συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών τελών).

Από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι το χρέος του Δήμου Πωγωνίου (Ιωαννίνων) είναι: 1.423.904 Ευρώ.

ΔΑΝΕΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ: Διευκρινίσεις ΑΤΕbank


Σε ανακοίνωσή της η ΑΤΕ διευκρινίζει ότι όσοι δανειολήπτες επιθυμούν επιστροφή δόσεων που παρακρατήθηκαν, μπορούν να τους επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά, αφού πρώτα καταθέσουν τη σχετική αίτηση.
Η ανακοίνωση της ΑΤΕ
ΘΕΜΑ : «Ρύθμιση οφειλών Κεφαλαίων Κίνησης πτηνο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων»
Σας ενημερώνουμε ότι, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών (Αριθμ.59846/Β.2461 ΦΕΚ Β 2015/27-12-2010) παρέχεται η δυνατότητα μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης εγγύησης από την 25η Δ/νση του ΥΠ.ΟΙΚΟΝ.) ρύθμισης των δανείων Κεφαλαίων Κίνησης που είχαν χορηγηθεί σε Πτηνο-κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις (Κωδ. Προϊόντων 61502 και 61503) των δόσεων που έπρεπε να καταβληθούν την 31/12/2010 (δηλ της μη καταβληθείσας δόσης του 2008 και της δόσης του 2010) καθώς και της ενήμερης δόσης του 2009 και του υπόλοιπου άληκτου κεφαλαίου, με λογιστικό 31/12/2010.
Η διάρκεια της ρύθμισης θα είναι 6ετής με καταβολή της πρώτης δόσης την 31/12/2011.
Οι τόκοι του δανείου ρύθμισης θα επιδοτούνται κατά 50% (το υπόλοιπο 50% επιβαρύνει τον πιστούχο) με την προϋπόθεση ότι οι δανειοδοτούμενοι θα καταβάλουν εξ ιδίων εμπρόθεσμα το τμήμα των τόκων που τους αναλογεί.
Περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν επιθυμούν την ένταξη τους στη Ρύθμιση διατηρούν το υφιστάμενο πλαίσιο σε ότι αφορά την επιδότηση του επιτοκίου (δηλ. 100%) και την διάρκεια αποπληρωμής των δανείων.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η 31-03-2011.
Με την λήψη της παρούσας τα Καταστήματα τα οποία έχουν χορηγήσει τέτοια δάνεια θα πρέπει να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τη δυνατότητα ρύθμισης καθώς και για τους νέους όρους αποπληρωμής του δανείου με ιδιαίτερη έμφαση στη αλλαγή της επιδότησης του επιτοκίου.
Δανειολήπτες που επιθυμούν, μετά την σχετική ενημέρωση, την ένταξή τους στη ρύθμιση, που συνεπάγεται μείωση της επιδότησης των τόκων κατά 50%, θα πρέπει να καταθέσουν την συν/νη Αίτηση κατά περίπτωση.
Επίσης δανειολήπτες που επιθυμούν επιστροφή δόσεων που παρακρατήθηκαν μέσω πάγιας εντολής μπορούν να επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά, με επανεμφάνιση των δόσεων στους υφιστάμενους λογαριασμούς, αφού πρώτα κατατεθεί αίτηση του πιστούχου για ένταξη των οφειλών του στη νέα ρύθμιση.
Αναλυτικές οδηγίες υλοποίησης της ρύθμισης θα δοθούν με σχετική Εγκύκλιο μετά την έκδοση και της Απόφασης Εγγύησης από την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ: 48ωρη απεργία την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου


Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ εξήγγειλαν απεργία για την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, ενώ απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενοι για το νέο τρόπο φορολόγησής τους.
Σε ανακοίνωσή της, η πανελλήνια ομοσπονδία των πρακτόρων, ζητεί να καταργηθεί η υποχρέωση τήρησης βιβλίων την οποία προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος.
Οι πράκτορες ζητούν επίσης την αποκλειστική διάθεση όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ μέσα από τα πρακτορεία, φοβούμενοι την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.