Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

ΕΜΥ: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) από το βράδυ της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου  η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση κατά τόπους και δέκα βαθμούς.

Ο καιρός τη Δευτέρα 1η  Μαρτίου, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) στην ανατολική και τη νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο κυρίως τις πρωινές ώρες και στη Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από το απόγευμα.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 6 τοπικά 7, και πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά για τα Νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχτούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη δυτική Πελοπόννησο και στα νότια τμήματα του Ιονίου, όπου πιθανώς θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Λαμία-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0

 

Ο Λοντίγκιν κράτησε όρθιο τον ΠΑΣ

Ο  ΠΑΣ Γιάννινα έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) Λαμίας, αφού ήρθε ισόπαλος με την τοπική ομάδα της Λαμίας με 0-0, για την 24η αγωνιστικής της Super League Interwetten.

Οι δύο ομάδες έδειξαν διάθεση, έδωσαν πολλές μονομαχίες, αλλά ουσιαστικά αλληλοεξουδετερώθηκαν.

Στο 26΄ ο ΠΑΣ απείλησε για πρώτη φορά.

Ο Σάλιακας εκτέλεσε το φάουλ απ' τα δεξιά, ο Κάργας πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Επασί απέκρουσε εντυπωσιακά και στη συνέχεια της φάσης, το μακρινό σουτ του Σάλιακα πέρασε ψηλά άουτ.

Ο Ντέλετιτς στο 66΄ έκανε τη σέντρα απ' τα δεξιά, ο Μπα βρήκε με το κεφάλι τον Αραμπούλι, αλλά ο Λοντίγκιν απέκρουσε ενστικτωδώς το σουτ του τελευταίου, κρατώντας όρθια την ομάδα του.

Ένα λάθος του Γκαζαριάν στο 92' έδωσε την ευκαιρία στον Μιλιντσεάνου να βγει απέναντι στον Επασί, αλλά ο τερματοφύλακας της Λαμίας βγήκε γρήγορα και αποσόβησε τον κίνδυνο για την ομάδα του.

ΛΑΜΙΑ (Γρηγορίου):

Επασί – Σκόνδρας, Τζανετόπουλος, Αντέτζο, Μαρτίνεθ – Μπεχαράνο, Τζανδάρης – Ρόμανιτς (Μπα 58’) (λ. τρ. Γκαζαριάν 73’), Ντέλετιτς, Καραμάνος – Αραμπούλι

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιαννίκης):

Λοντίγκιν – Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Πίρσμαν – Κάστρο (Λιάσος 78'), Ντομίνγκεθ – Καρτάλης, Ελευθεριάδης (Μπρένερ 73’), Παμλίδης – Κρίζμαν (Μιλιντσεάνου 73’)

ΕΟΔΥ: Τριάντα έξι θάνατοι σήμερα, 1.269 νέα κρούσματα

 


1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα έξι θάνατοι, 1.269 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.269, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 191.100

(ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.671 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)».

6 βήματα για να αποφύγετε το κάταγμα

 


Προτεραιότητα όλων ανεξαρτήτου ηλικίας θα πρέπει να αποτελεί η πρόληψη των καταγμάτων, εξαιτίας των άμεσων και μελλοντικών σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να έχει. Όποιος βιώνει ένα κάταγμα μαθαίνει με τον χειρότερο τρόπο πόσο επίπονο και εξουθενωτικό είναι. Εκτός όμως από τον έντονο πόνο, μπορεί να δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα αναπηρίας, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως και σωστά. Η γνώση των παραγόντων κινδύνου και η αποφυγή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή.

«Σοβαρός πόνος, οίδημα, μώλωπες και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης μέχρι την ανάρρωση είναι μερικές από τις επιπτώσεις ενός κατάγματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εμφανή παραμόρφωση ή ανισοσκελία λόγω μείωσης του μήκους του οστού, με αποτέλεσμα ο ασθενής να κουτσαίνει μόνιμα. Υπάρχει επίσης κίνδυνος νευρικής βλάβης, μόλυνσης (οστεομυελίτιδας) και αρθρίτιδας. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν. Αρκεί να μάθουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε», μας εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.

Τα κατάγματα προκύπτουν με πολλούς τρόπους. Οι πτώσεις, οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, τα ατυχήματα με δίκυκλα ή αυτοκίνητα και η υπέρχρηση είναι οι συνηθέστεροι. Για τους παράγοντες κινδύνου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες. Η πιο πρόσφατη και μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Skåne του Malmö της Σουηδίας, και δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε 30.446 μεσήλικες γυναίκες και άνδρες μέσης ηλικίας 58.0 και 57.7ετών αντιστοίχως, που παρακολουθήθηκαν από τις αρχές / μέσα της δεκαετίας του 1990 έως το 2016. Από τους συμμετέχοντες οι 8.240 (27%) υπέστησαν τουλάχιστον ένα κάταγμα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, που κατά μέσο όρο διήρκησε 20,7 χρόνια.

Εβδομήντα ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (64.482) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.491) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.707) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (11) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.258) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(314) στην Αττική,

(149) στη Θεσσαλονίκη,

(128) στην Κεντρική Μακεδονία,

(121) στη Δυτική Ελλάδα,

(100) στη Στερεά Ελλάδα,

(75) στην Κρήτη,

(71) στην Ήπειρο,

(70) στην Πελοπόννησο,

(66) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(41) στη Θεσσαλία,

(38) στα Ιόνια Νησιά

(31) στη Δυτική Μακεδονία,

(27) στο Βόρειο Αιγαίο και

(27) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (128.892) ομοειδείς παραβάσεις.

(306) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (303) πρόστιμα των 300 ευρώ και (3) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(54) στην Αττική,

(31) στην Πελοπόννησο,

(30) στο Βόρειο Αιγαίο,

(26) στην Ήπειρο,

(25) στην Κεντρική Μακεδονία,

(22) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(20) στην Κρήτη,

(20) στα Ιόνια Νησιά,

(19) στη Θεσσαλία,

(18) στη Δυτική Ελλάδα,

(15) στη Στερεά Ελλάδα,

(12) στο Νότιο Αιγαίο και

(10) στη Θεσσαλονίκη,

(4) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (40.276) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (38.522) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.754) των (150) ευρώ.

(143) παραβάσεις και (11) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ για παραμονή πελατών,

σύλληψη και 3.000 πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφετέριας και από 300 ευρώ σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο για παραμονή πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

σύλληψη και 3.600 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο και από 600 ευρώ σε (2) πελάτες για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.

3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο και από 300 ευρώ σε (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Πελοπόννησο, 3.000 ευρώ σε καφέ και από 300 ευρώ σε (7) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κρήτη,

σύλληψη και 3.000 ευρώ σε καφενείο και από 300 ευρώ σε (2) πελάτες για μη χρήση μάσκας και σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα,

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη πρατηρίου άρτου – καφέ, και από 300 ευρώ σε (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και 5.000 πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κοσμηματοπωλείου.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική,

(2) συλλήψεις και (2) πρόστιμα 3.000 ευρώ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ σε (73) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε (4) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ σε (5) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (6) συμμετέχοντες.

Στην Ήπειρο, σύλληψη και 3.900 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης και επιβολή (5) προστίμων των 900 ευρώ σε συμμετέχοντες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων, παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) άτομα για διοργάνωση εκδήλωσης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.030) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.392) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

 


Η 28η Φεβρουαρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στην αφύπνιση του κοινού για τα Σπάνια Νοσήματα. Την ημέρα αυτή οι άνθρωποι με σπάνιες παθήσεις από όλον τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τις πολύ-επίπεδες προκλήσεις που καλούνται να διαχειρίζονται καθημερινά.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η Ομόζυγη Οικογενειακή Υπερχοληστερολαιμία (HoFH) αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή οικογενειακής υπερχοληστερολαιμίας (FH).

Ενώ η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι  συχνή και επηρεάζει 1 στα 250 άτομα παγκοσμίως, η Ομόζυγη Υπερχοληστερολαιμία  (ΗοFH) επηρεάζει 1 στα 300.000 άτομα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί.

Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζουμε την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης καρδιαγγειακών επιπλοκών σε παιδιά και εφήβους, καθώς και ότι υπάρχουν νέες θεραπείες για τη συνολική αντιμετώπιση της πάθησης.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη. Εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, οδηγεί σε πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο. Οι πάσχοντες από FH εμφανίζουν υψηλές τιμές LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), που οφείλεται σε μια μετάλλαξη ενός από τα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με το οποίο μεταβολίζεται από τον οργανισμό.

Η μετάλλαξη αυτή μεταφράζεται σε μείωση του αριθμού των υποδοχέων της LDL χοληστερόλης στο ήπαρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα (συχνά ξεπερνούν τα 190mg/Dl), και την εναπόθεσή της στο τοίχωμα των αρτηριών, υπό μορφή αθηρωματικών πλακών, οι οποίες αργότερα θα προκαλέσουν στενώσεις και θα οδηγήσουν σε κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε νεαρούς ενήλικες ή ακόμα και σε παιδιά.

Η συχνότητά της είναι περίπου 1 στα 200 άτομα. Υπολογίζεται ότι παγκόσμια περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, και μόνο το 25% είναι διαγνωσμένοι, ενώ οι περισσότεροι υποθεραπεύονται.

Στην Ελλάδα η πραγματική επίπτωση της πάθησης, είναι άγνωστη.

Η συχνότητα της εκτιμάται στο 1 στα 250 άτομα, με έναν υπολογισμό ύπαρξης τουλάχιστον 40.000 ασθενών.

Μπορεί να κληρονομηθεί από έναν γονέα, οπότε ονομάζεται ετερόζυγος οικογενής υπερχοληστερολαιμία, ή και από τους δύο γονείς, και ονομάζεται ομόζυγος οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Οι ασθενείς με την ομόζυγο μορφή, χωρίς θεραπεία, σπάνια θα επιβιώσουν πέρα της δεκαετίας των 20.

Οι ασθενείς με FH, έχουν 20 φορές περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Οι άνδρες εμφανίζουν 10 με 20 χρόνια νωρίτερα στεφανιαία νόσο. Εάν δεν λάβουν θεραπεία, θα εμφανίσουν έμφραγμα ή στηθάγχη πριν την ηλικία των 50 ετών, ή για μερικούς ακόμα και από την δεκαετία των 20. Στις γυναίκες, η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται 20 με 30 χρόνια νωρίτερα, ενώ το 30% των γυναικών που πάσχουν από FH, θα εμφανίσουν έμφραγμα πριν την ηλικία των 60 ετών.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος της νόσου, είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι όμως όταν υπάρχουν, κάνουν ακόμα χειρότερη την πρόγνωση.

Η διάγνωση της πάθησης βασίζεται στην φυσική εξέταση (συχνά εμφανίζουν ξανθώματα στον αχίλλειο τένοντα στις αρθρώσεις των χεριών, στους αγκώνες), στις εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και στο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Όταν ανιχνεύεται ένα άτομο με FH σε μια οικογένεια, τότε θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Τα καλά νέα είναι ότι η οικογενής υπερχοληστερολαιμία μπορεί να θεραπευτεί με τον συνδυασμό φαρμάκων και αλλαγή του τρόπου ζωής, με πολύ καλή πρόγνωση.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι οι στατίνες, η εζετιμίμπη και οι ενέσιμες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα (αναστολείς PCSK9).

Τα  άτομα με πολύ αυξημένες τιμές LDL χοληστερόλης, όπως συμβαίνει στην ομόζυγο μορφή, ωφελούνται και από μια άλλη θεραπεία που ονομάζεται LDL αφαίρεση.   

 

Βασιλική  Γιαννακοπούλου, Διευθύντρια Καρδιολογίας

Σύλληψη αλλοδαπών και του αλλοδαπού διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη έξι (06) αλλοδαπών καθώς και του 43χρονου αλλοδαπού διακινητή τους, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα ως συνοδού χειριστή σκύλου βιοανίχνευσης, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο ψυγείο, μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (κρύπτη) στο χώρο του επικαθήμενου τους έξι (06) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 32χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε  πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα. 

Έρχεται τέλος καλοκαιριού το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

 


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εκκίνηση του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι:

«Έως το τέλος του καλοκαιριού, θα ανακοινώσουμε το νέο ακόμη πιο στοχευμένο πρόγραμμα, στην προσπάθεια μας να μειώσουμε το περιβαντολλογικό αποτύπωμα των νοικοκυριών και την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού».

 «στο νέο πρόγραμμα, η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης, οι βαθμοημέρες - δηλαδή οι ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης - θα λαμβάνονται υπόψη, μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια, για την αξιολόγηση των αιτήσεων. Μέσα από αυτή τη σημαντική δράση στοχεύουμε, επίσης, στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

Οσφυαλγία – Αυχεναλγία: Στοχευμένη θεραπεία στο Ιατρείο Πόνου του Metropolitan Hospital

 


Πόνος στη μέση, πόνος στον αυχένα, πόνος που εξουθενώνει, που χαλάει τη διάθεση, που χαλάει τη μέρα, τη δουλειά, τη διασκέδαση, τη συναναστροφή, γιατί επιμένει, είναι πάντα παρών σε συγκεκριμένες κινήσεις μας και, το χειρότερο, ενώ μας βασανίζει, δεν μας κινητοποιεί τόσο ώστε να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο ιατρό ή, ακόμα καλύτερα, σε Ιατρείο Πόνου. 

Και όμως οι στοχευμένες θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα τέτοιο ιατρείο είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικές από όσο φανταζόμαστε, αναφέρει η κα Ζηναΐς Κοντούλη, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου του Metropolitan Hospital.

Οσφυαλγία – Αυχεναλγία

Η οσφυαλγία και η αυχεναλγία (πόνος στη μέση – πόνος στον αυχένα) αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στις αναπτυγμένες χώρες.

Πόνο στη σπονδυλική στήλη μπορεί να παρουσιάσει κάποιο άτομο επειδή κάνει μια πολύ σκληρή δουλειά και σηκώνει συχνά βάρη, αλλά και κάποιο άτομο που κάνει μια καθιστική δουλειά δεν ασκείται και έχει παραπάνω από το κανονικό βάρος.

Ο πόνος συνήθως οφείλεται σε μία από τις δύο ακόλουθες αιτίες. Η πρώτη και πιο συχνή είναι η αρθρίτιδα, η φλεγμονή στις μικρές αρθρικές επιφάνειες των σπονδύλων. Και όπως κάθε φλεγμονή έτσι και αυτή προκαλεί πόνο.

Η δεύτερη αιτία είναι η δισκοπάθεια που οφείλεται συνήθως σε αφυδάτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και στην περίπτωσή της ο πόνος εμφανίζεται συνήθως κατά την κάμψη του σώματος προς τα εμπρός.

Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται διερεύνηση της πάθησης με απεικονιστικές μεθόδους όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και, πιο σπάνια, αξονική τομογραφία.