Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

 

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε στην Τούμπα με 1-0  του ΠΑΣ Γιάννινα για την πρώτη αγωνιστική των Play Offs.

Η προσπάθεια του Ζαμπά στο 1' εξουδετερώθηκε από τον Λοντίγκιν.

Στο 5' τακουνάκι του Σοάρες δεν είχε αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ.

Σουτ του Εραμούσπε στο 10' εκτός περιοχής η μπάλα καταλήγει άουτ.

Ο Μορέιρα  στο 29' διένυσε λίγα μέτρα από τη μεσαία γραμμή και έκανε το σουτ, ωστόσο η μπάλα πήγε ψηλά.

Ο Μπίσεσβαρ στο 36' βρήκε τον κενό χώρο και έστρωσε στον Τσόλακ, αυτός έκανε το σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής, με τον Λοντίγκιν να αποκρούει.

Στο 37' ο Σνάιντερ δοκίμασε να απειλήσει με γυριστό σουτ, με την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Ο Κούρτιτς στο 39' δοκίμασε να απειλήσει με σκάψιμο από το ύψος της περιοχής, με την μπάλα να πηγαίνει άουτ.

Στο 48' ο Μπίσεσβαρ έκανε το γύρισμα στον Τσόλακ μέσα στην περιοχή, με τον Λοντίγκιν να αποκρούει με ευκολία.

Σέντρα του Σίντκλεϊ από τα αριστερά στο 59' ο Τσόλακ με τον ώμο δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα προς την εστία.

Ο Μιτρίτσα στο  64' με ένα ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα προς την εστία, ο Λοντίγκιν δεν μπόρεσε να μπλοκάρει και ο Σάστρε προσπάθησε να στείλει την μπάλα προς την εστία, ωστόσο ο Λοντίγκιν με τη δεύτερη προσπάθεια μπλόκαρε την μπάλα.

Εκτέλεση κόρνερ από τον Μπρένερ στο 67' και ο Περέα με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 70' ο Κούρτιτς εκτέλεσε ωραία το φάουλ με τον Λοντίγκιν να αποκρούει στο κόρνερ με εκπληκτική επέμβαση.

Στο 88' έπειτα από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά, ο Ντομίνγκεθ νίκησε τον Κρέσπο στο ψηλό παιχνίδι, όμως η κεφαλιά του πέρασε λίγο άουτ.

Στο 92' έπειτα από σέντρα του Ζαμπά από τα αριστερά, ο Άκπομ, αφύλακτος στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΣ, έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα.

ΠΑΟΚ:

Ζίβκοβιτς, Σάστρε, Μιχάι, Μιχαηλίδης (Κρέσπο 17΄), Σίντκλεϊ, Σοάρες  (Σβαμπ 46΄), Κούρτιτς, Μουργκ (Μιτρίτσα 46΄), Μπίσεσβαρ ( Ζίβκοβιτς 73΄), Ζαμπά, Τσόλακ  (Άκπομ 66΄).

ΠΑΣ Γιάννινα:

Λοντίγκιν, Οικονομόπουλος, Κάργας, Εραμούσπε, Γκαρντάβσκι, Στάνκο, Ντομίνγκεθ, Μπρένερ (Λώλης 73΄), Σνάιντερ, Μορέιρα (Παντελάκης 85΄), Περέα.

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 20ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

 


Τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  maison Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ - Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 2-0

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 0-4

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 3-0

Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ  6-2

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (16:15)             

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:15)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ - Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ   (16:15)                

Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (19:30)

Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της Maison της Β΄ ερασιτεχνικής

1.      ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 42

2.      ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 40

3.      Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 37

4.      Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 33

5.      Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 29    

6.      Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 27  

7.      Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 24

8.      Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 23

9.      Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 23  

10.    Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 20

11.    Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 15

12.    ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 7

13.    Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 1

Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο «δώρο» Πάσχα

 


Δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος του Πάσχα θα είναι οι ευάλωτες ομάδες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα.

Η πληρωμή να αναμένεται την Μεγάλη Εβδομάδα, ή ακόμα και λίγο νωρίτερα.

Σύμφωνα με το Mega νέοι δικαιούχοι αναμένεται να είναι οι χαμηλόμισθοι που λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21, οι έγγαμοι με παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2021), και με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, (με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες).

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι το έκτακτο επίδομα του Πάσχα θα είναι τα ίδια με αυτά που ήταν για το επίδομα των Χριστουγέννων.

«ΟΥΚΡΑΝΙΑ THE DAY AFTER»: Μεγάλο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση των Οριζόντων Ηπείρου

 


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συζήτηση που διοργάνωσαν οι Ορίζοντες Ηπείρου στην προσπάθεια επιμόρφωσης των πολιτών με μια σειρά πολιτικών και ακαδημαϊκών συζητήσεων με θέματα ευρύτερα των αυτοδιοικητικών ζητημάτων.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων - συζητήσεων εγκαινιάστηκε σήμερα με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τίτλο: «Ουκρανία: The Day After,» με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι εντυπωσιακή καθώς η αίθουσα του ξενοδοχείου «THE LAKE HOTEL» γέμισε από πολίτες που ήρθαν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στη συζήτηση με τους κ. Δημήτρη Απόκη, Διεθνολόγο, αρθρογράφο και δημοσιογράφο με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και κ. Κωνσταντίνο Θ. Λαμπρόπουλο, Ανώτερο Στρατηγικό Αναλυτή, Co-Chair του Athens Hub του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς Οργανισμού Geneva Centre for  Security Policy.

Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση περιστράφηκε  κυρίως γύρω από την αξιολόγηση των παγκόσμιων συσχετισμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δεδομένα στα Βαλκάνια και την επίδραση των όσων συμβαίνων στην Ουκρανία στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

EΟΔΥ: Σαράντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 11.986 νέα κρούσματα

 


27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα οκτώ θάνατοι σήμερα 11.986, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 11.986, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.635.614 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.347 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 48, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.562 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64.9% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 90.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 242 (67.98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (32.02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.353 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 293 (ημερήσια μεταβολή +8.92%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 286 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 108 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πώς ο τραυματισμός του παγκρέατος οδηγεί σε καρκίνο

 


Μια πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε τις μεταλλάξεις που εξηγούν πώς τα ίδια τα κύτταρα που βοηθούν στην επούλωση του παγκρέατος μετά από τραυματισμό μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Τα ευρήματά της θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών επούλωσης στο πάγκρεας καθώς και στο πότε αυτοί οδηγούν σε καρκίνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έριξαν φως στη διαδικασία σχηματισμού και εξέλιξης των όγκων, που επί χρόνια αναζητούσαν οι επιστήμονες.

«Το πάγκρεας είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς, έχει σχήμα πεπλατυσμένου αχλαδιού και μήκος 15 εκατοστά. Είναι μέρος του πεπτικού συστήματος που παράγει και απελευθερώνει λιπάση για τη διάσπαση των λιπών, αμυλάση για τη διάσπαση των υδατανθράκων και πρωτεάση για τη διάσπαση των πρωτεϊνών. 

Επιπλέον, παράγει και τροφοδοτεί τον οργανισμό με ορμόνες που ελέγχουν την ποσότητα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος και συγκεκριμένα ινσουλίνη, η οποία μειώνει τα υψηλά επίπεδά του και γλυκαγόνη, η οποία απελευθερώνεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά», μας εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

«Στο πάγκρεας μπορούν να εμφανιστούν διάφοροι τύποι όγκων, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών και μη καρκινικών. Ένας καρκινικός όγκος σχηματίζεται όταν τα κύτταρα εμφανίζουν μεταλλάξεις στο DNA τους, οι οποίες δίνουν εντολή για υπερπολλαπλασιασμό των κυττάρων και για παρατεταμένη επιβίωσή τους. Όσο δεν καταστρέφονται ή δεν αφαιρούνται αυτά τα κύτταρα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου σε άλλα όργανα του σώματος, κοντινά ή απομακρυσμένα», προσθέτει.

Επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 12 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 71.871 έλεγχοι, από τους οποίους οι 37.628 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 142 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν και 21 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

65 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 63 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

28 στη Θεσσαλονίκη,

  7 στην Αττική,

  7 στην Ήπειρο,

  7 στο Βόρειο Αιγαίο,

  6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  5 στη Δυτική Ελλάδα,

  2 στη Θεσσαλία,

  2 στη Δυτική Μακεδονία και

  1 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 104.679 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.112 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.567 των 150 ευρώ.

10 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.784 ομοειδείς παραβάσεις

67 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Μακεδονία,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό τους στη χώρα,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων και 2 παραβάσεις σε καταστήματα.

Στα Ιόνια Νησιά, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Αττική, 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη, 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα για μη ανάρτηση των κανόνων λειτουργίας.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 33.160 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.024 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Απριλίου

 


Η καταβολή των συντάξεων για το μήνα Απρίλιο ξεκινάει από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, για ΟΑΕΕ – ΕΤΑ- ΟΓΑ η καταβολή θα γίνει στις 28 Μαρτίου 2022.

Για ΙΚΑ -Τράπεζες – ΟΤΕ, η καταβολή θα είναι στις 29 Μαρτίου 2022 για τα ΑΜΚΑ που λήγουν σε 1,3,5,7,9.

Για τα ΑΜΚΑ που λήγουν σε 0,2,4,6,8 η καταβολή των συντάξεων θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

Για Δημόσιο-ΝΑΤ-ΕΤΑΤ-ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΔΕΗ η καταβολή θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2022 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 13 Μαρτίου

 


Την Κυριακή 13 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας (ISO-BOX), 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Λέρος, Δημοτικό Κτίριο Δόνα,10:00-12:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Αρθροσκόπηση: Ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των παθήσεων των αρθρώσεων

 


Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για την καλύτερη διάγνωση και την άμεση θεραπεία διαφόρων βλαβών στην περιοχή των αρθρώσεων του ώμου, του ισχίου, του γόνατος και της ποδοκνημικής. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει μέσω πολύ μικρών τομών να φανεί το εσωτερικό της άρθρωσης, να εντοπιστούν με ακρίβεια και να επιδιορθωθούν επί τόπου οι όποιες βλάβες, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία του ασθενούς.

«Παλαιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με διάφορα  προβλήματα όπως μεγάλος τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία και ακινητοποίηση της άρθρωσης με πόνο για πολλές εβδομάδες. Σήμερα, η αρθροσκόπηση έρχεται να λύσει τα παραπάνω προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Αναστάσιος Δεληγεώργης MD, MSc, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Τα Συμπτώματα

Η μη καλή λειτουργία της άρθρωσης μπορεί να οφείλεται σε τραυματικά ή παθολογικά αίτια.  Συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος, η δυσκαμψία, το οίδημα-πρήξιμο και η αστάθεια. Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί, τότε συνιστάται η αρθροσκόπηση.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κυριότερες παθήσεις για τις οποίες πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση:

• Ρήξη του μηνίσκου στο γόνατο 

• Ρήξη του χιαστού συνδέσμου στο γόνατο