Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Μεγάλη νίκη-πρόκριση για τον Α.Σ. Καλπακίου με αγγλικό σκορ

Σε ένα συναρπαστικό αγώνα, κάτω από φοβερή ζέστη η ανανεωμένη ομάδα του Α.Σ. Καλπακίου κέρδισε τον μαχητικό Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά στο ντέρμπι του Πωγωνίου  με σκορ 5 – 4 και πέρασε στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ε.Π.Σ. Ηπείρου.
 

Τα μέτρα του πακέτου των 13,5 Δις ευρώ

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός για μισθωτούς και συνταξιούχους από το πακέτο των νέων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2013-2014, υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικας για περικοπές στο σκληρό «πυρήνα» των εισοδημάτων.
Το οικονομικό επιτελείο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών για ακαθάριστες (gross) περικοπές ύψους 13,5 δισ. ευρώ, στις οποίες θα πρέπει να συνυπολογιστεί η απώλεια φόρων ύψους 2 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης των εισοδημάτων ώστε να επιφέρουν καθαρές (net) μειώσεις δαπανών 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Αυτή η απαίτηση ισοδυναμεί με ένα ακόμη πιο σκληρό πακέτο μέτρων για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, το οποίο θα περιλαμβάνει καταργήσεις των Δώρων στο Δημόσιο, μείωση αλλά και αναδρομική περικοπή του εφάπαξ για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους των τελευταίων δέκα ετών, καθώς και σημαντικές «οριζόντιες» περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Από το «λογαριασμό» των 13,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας αντιστοιχεί πακέτο περικοπών ύψους 6 δισ. ευρώ. Στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν αναζητούνται περικοπές από άλλα υπουργεία, η απάντηση που δίδεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η Τρόικα δεν αναγνωρίζει προτάσεις για μείωση δαπανών που δεν έχουν «χειροπιαστό» αποτέλεσμα. Ουσιαστικά επιδιώκει τη συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία της AlphaBank, φέτος θα προσεγγίσει το 23% για να ξεπεράσει το 26% το 2013.

Οι μισθοί στο δημόσιο μετά τις περικοπές

Οι κυοφορούμενες περικοπές στο σύστημα αμοιβών 15 ειδικών μισθολογίων, βάσει των οποίων αμείβονται 195.000 εργαζομένοι του Δημοσίου έχουν πλέον δρομολογηθεί. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει παντί τρόπω τα 11,6 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να θέσει ζήτημα επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής προχωρά σε μειώσεις κατά μέσο όρο 12% στις αποδοχές δικαστικών λειτουργών, ιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων, ενστόλων (σε Ενοπλες Δυνάμεις, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα) μελών ΔΕΠ-Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης και άλλων υπαλλήλων ειδικών κατηγοριών.
Το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια θα γίνει στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου, συνυπολογίζοντας τις ξεχωριστές ιδιαιτερότητες - συνθήκες εργασίας και ανάγκες του κάθε κλάδου, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις, οι οποίες ήδη, έχουν εκδηλωθεί και αναμένεται να κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο.
Αυστηρή θα ‘ναι η κυβέρνηση, μετά και τη σχετική παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ.Γρ. Πεπόνη, στην εφαρμογή του νέου πλαισίου αμοιβών στις ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ που ισχύει από 2011 και σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να γίνουν μειώσεις κατά 35% στις αμοιβές πολλών στελεχών και να επιβληθεί πλαφόν 1.900 ευρώ στους μισθούς μετά την υπαγωγή των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο.
Παρ’ όλα αυτά στις ΔΕΚΟ οι αμοιβές παραμένουν «επτασφράγιστο» μυστικό. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις στις αμοιβές εργαζομένων, για παράδειγμα στους συγκοινωνιακούς φορείς, ακόμη κι όταν οι υπάλληλοι έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα (κατηγορία εκπαίδευσης) και χρόνια προϋπηρεσίας. Για παράδειγμα, ένας πρωτοεισερχόμενος υπάλληλος του ΜΕΤΡΟ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνει 1.343 ευρώ μικτά, 273 ευρώ περισσότερα από τον πρωτοεισερχόμενο του ΗΣΑΠ (ΔΕ) που παίρνει 1070 ευρώ μικτά. Στον ΗΛΠΑΠ, ο αντίστοιχων προσόντων εργαζόμενος λαμβάνει 1255 ευρώ. Αντίθετα, ο πρωτοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός (δάσκαλος-καθηγητής, άγαμος χωρίς παιδιά,) έχει μικτές αποδοχές: 780 ευρώ και τα «καθαρά» φθάνουν τα 639 ευρώ
Ωστόσο το ζητούμενο που είναι η σύγκλιση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δείχνει να μοιάζει ακόμη σαν μια νεφελώδη άσκηση επί χάρτου, καθώς η ψαλίδα στις αμοιβές κυμαίνεται από 300-600 ευρώ. Ο πρώτος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται περίπου σε 750 ευρώ και μετά τη μείωση κατά 22% σε πολλές περιπτώσεις φθάνει τα 581 ευρώ. Οταν μάλιστα ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών ο μισθός είναι μόλις 511 ευρώ.
Από την άλλη, στο μικροσκόπιο των μισθολογικών αλλαγών θα βρεθούν 22.245 γιατροί του ΕΣΥ, 156.282 ένστολοι, 4.000 δικαστικοί λειτουργοί 885 διπλωμάτες, 11.920 καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες και ερευνητές (ΚΕΠΕ), προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, 88 αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.
Ο πρώτος μισθός ενός γιατρού του ΕΣΥ σήμερα διαμορφώνεται στα 1027 ευρώ, για τον επιμελητή Β’ 1.468 ευρώ, για τον Επιμελητή Α’ 1.759 και τον διευθυντή 2.054 ευρώ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών (που ας σημειωθεί ξεκινούν την καριέρα τους στην ηλικία των 30 ετών, δεν υπηρετούν κατά κανόνα στον τόπο κατοικίας τους και εργάζονται χωρίς ωράριο) λαμβάνει πολύ χαμηλότερες μέσες αποδοχές από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Ο νεοδιόριστος δικαστικός λειτουργός (πάρεδρος) έχει καθαρές αποδοχές 1.800 ευρώ και ο Πρωτόδικης με έξι έτη υπηρεσίας δεν ξεπερνάει τα 2.400 ευρώ.
Στον αντίποδα είναι οι αστυνομικοί με βασικό πρώτο μισθό τα 683 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται διάφορα επιδόματα, που με τις κρατήσεις διαμορφώνουν τα «καθαρά» σε 690 ευρώ.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο βασικός μισθός (μικτά) του ανθυπολοχαγού και των αντίστοιχων βαθμών των άλλων δυο όπλων είναι 899 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή της Κυριακής

Σχέδιο για νέα περαίωση δρομολογεί η κυβέρνηση

Περαίωση-εξπρές των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει κατατεθεί πρόταση από υπηρεσιακά στελέχη, με την οποία δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην τελευταία περαίωση να υπαχθούν σε αυτήν προκειμένου να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα «περαίωση ή έλεγχος».
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εφορίες θα καλούν τους επιτηδευματίες να αποδεχθούν εντός προθεσμίας 5 ημερών το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται το σύνολο της οφειλής για την περαίωση κάθε οικονομικού έτους, το κατά οικονομικό έτος προοδευτικό άθροισμα των επιμέρους οφειλών, καθώς και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη.
Όσοι δεν αποδεχθούν το εκκαθαριστικό θα υποστούν τακτικό φορολογικό έλεγχο. Σε περίπτωση αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος, το σύνολο της οφειλής θα βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ στο όνομα του υπόχρεου, ο οποίος θα καλείται να πληρώσει άμεσα ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας οφειλής. Τα υπόλοιπα προς καταβολή ποσά φόρου που αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία, θα καταβάλλονται από 6 έως 24 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

ΠΗΓΗ: www.express.gr

Super league: ΠΑΣ Γιάννινα – Πλατανιάς 0 – 0

Πρώτος βαθμός για τους νεοφώτιστους
Mετριότατο το θέαμα σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά ο νεοφώτιστος Πλατανιάς έφυγε με την ισοπαλία 0-0 από τους Ζωσιμάδες στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας του στη Superleague.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα θέλησε να μπει δυναμικά στον αγώνα απέναντι στον Πλατανιά και τα κατάφερε, αφού προσπάθησε να αναπτυχθεί και είχε την υπεροχή, αλλά και την κατοχή της μπάλας.
Το μηδέν, όμως έμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αφού οι φάσεις ήταν λίγες και το σουτ του Γεωργίου στο 30ο λεπτό το μπλόκαρε ο Κηπουρός, χωρίς πρόβλημα, όπως και το σουτ του Τζάνη έξω από την περιοχή στο 44ο λεπτό.
Στην επανάληψη και πιο συγκεκριμένα στο 54ο λεπτό ο ΠΑΣ έχασε μεγάλη ευκαιρία, με τον Κηπουρό να λέει και πάλι «όχι», αυτή τη φορά σε σουτ του Ντε Βινσέντι.
Οι γηπεδούχοι αύξησαν την πίεσή τους, χωρίς ωστόσο, να μπορέσουν να δημιουργήσουν κάποια απειλητική φάση μπροστά στην εστία του Πλατανιά, με το 0-0 να σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο ομάδων.
ΠΑΣ Γιάννινα (Χριστόπουλος): Φεκρούς, Ντάσιος (85′ Κεϊτά), Πάντος, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Λίλα, Πατσατζόγολου (78′ Τσουκαλάς), Τζάνης (64′ Βίλα), Γεωργίου, Ντε Βινσέντι, Ίλιτς
Πλατανιάς (Χατζηνικολάου): Κηπουρός, Αργυρόπουλος, Κανακούδης, Τζανής, Ποτουρίδης, Κάλαϊζιτς (71′ Γκονζάλες), Αγκιλέρα, Αναστασάκος (90′ Μιρτσέτα), Μαραγκουδάκης, Ουκάρ, Ουντότζι (90′ Μαρτσάκης).

Η Πρέβεζα υπό τον Αλή Πασά και η επίσκεψη του Λόρδου Μπάιρον το 1809

Η Πρέβεζα είναι μια πόλη με αξιόλογη ιστορία αλλά που αδιαφορεί και πνίγει το πολυπολιτισμικό παρελθόν της. Στα στενά σοκάκια της περπάτησαν πολλές φυλές ανθρώπων , Έλληνες, Τούρκοι Σκιπετάρηδες, Γάλλοι γρεναδιέροι, ιταλοί γενουάτες.
Είχε μεγάλη εβραϊκή κοινότητα που αποδεκάτισαν οι γερμανοί ,αλλά και στα νεοτέρα χρόνια, είχε τη βλάχικη και λευκαδίτικη κοινότητα που σιγά σιγά ενσωματώθηκαν στο ντόπιο πληθυσμό.
Στις μέρες μας ζήσαμε και το δεύτερο κύμα της μετανάστευσης από αλβανούς και έλληνες βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται βοηθώντας την ανάπτυξη της πόλης μας και αισθάνονται πρεβεζάνοι.
Αντί αυτή την κληρονομιά να την διαφυλάττουμε και να την προβάλουμε, την καταστρέφουμε. Την ευθύνη την έχουμε όλοι στο βαθμό που μας αναλογεί αλλά κυρίως την έχουν οι κατά καιρούς "άρχοντες" της πόλης, δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και πολιτιστικά σωματεία.

Παράταση φωτογραφικής έκθεσης του φωτογράφου Κώστα Ζήση τα "ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΗΣ ΤΥΜΦΗΣ" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αγριολούλουδα της Τύμφης» του φωτογράφου Κώστα Ζήση, η οποία φιλοξενείται από τις 25 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και παρουσιάζεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Διώνη» παρατείνεται έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012.  
Στην έκθεση που διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών και τη ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  προβάλλεται  ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, 33 εικόνων μοναδικής ομορφιάς, με ανθοφόρα φυτά της  χλωρίδας της οροσειράς της Τύμφης, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακό Φαράγγι του Βίκου.

Μέσα από αυτήν την εικαστική προσέγγιση οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της χλωρίδας  που φιλοξενεί η Ηπειρωτική ενδοχώρα και το Ζαγορίσιο τοπίο.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Aristi Mountain Resort. 

Για την επικοινωνία :
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Πλατεία 25ης Μαρτίου 6
Τηλ.: 265 100 1089, Fax: 265 100 1052
e-mail: ibepka@culture.gr,  www.amio.gr  
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Κυριακή:   09.00-16.00
Δευτέρα: Kλειστό

Αγωνιστικό «ραντεβού» δίνουν, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012, στις 11:00 το πρωί, στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗ οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ηπείρου

Οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ηπείρου, οργανώνουν κινητοποίηση τη Δευτέρα (27/8) στις 11π.μ. στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗ, ενάντια στο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας.
Η ανακοίνωσή τους αναφέρει:
«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ!
Λαέ της Ηπείρου, συνάδελφοι κτηνοτρόφοι
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!
Την ώρα που είμαστε απλήρωτοι, την ώρα που οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη, την ώρα που λεηλατούν το εισόδημά μας και τις ζωές μας, η συγκυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΩΔΩΝΗ.
Μπορούμε να ακυρώσουμε το ξεπούλημα. Οι αγώνες μας τους παρεμπόδισαν τόσα χρόνια. Με αποφασιστικότητα- δύναμη και ενότητα μπορούμε και ΤΩΡΑ να τους φράξουμε τo δρόμο. Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει σε εμάς τους κτηνοτρόφους και όχι σε αυτούς που θέλουν να κερδίσουν από τον ιδρώτα μας.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι,
Όλοι τη Δευτέρα 27/08 στις 11:00 π.μ. στο εργοστάσιο για να τους εμποδίσουμε.
Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ».