Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΔΕΗ: Νέα παράταση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έως τις 31 Μαρτίου 2011


Νέα παράταση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 31 Μαρτίου 2011 έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η αρχική προθεσμία έληγε τη Δευτέρα και η παράταση, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, δόθηκε εξαιτίας της αύξησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 295.000.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι 20 - 30 % φθηνότερο σε σχέση με τα οικιακά τιμολόγια που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

ΕΦΟΡΙΑ: Μέχρι την 31η Μαρτίου του 2011, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α.


Μέχρι την 31η Μαρτίου του 2011, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α. επιχειρήσεων μη εγκατεστημένων στο κράτος μέλος επιστροφής, δηλαδή στην Ελλάδα, που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής δικτυακής πύλης και αφορούν σε περιόδους επιστροφής του έτους 2009.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2010.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Ήρθε η ώρα για το «κόψιμο» των κοινωνικών επιδομάτων


Στο στόχαστρο βάζει το Μνημόνιο-κυβέρνηση τα κοινωνικά επιδόματα.
Δύο συγκεκριμένα επιδόματα κατονομάζονται στο Μνημόνιο
και πάνε για κόψιμο: το επίδομα ισολογισμού στις Τράπεζες (ο 15ος μισθός τους) αλλά και το επίδομα ανεργίας με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η τύχη δεκάδων άλλων παροχών, προς τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις.
Ακόμη από την ερμηνεία του μνημονίου προκύπτει, ότι θα μπει εισοδηματικό κριτήριο.
Σε κάθε περίπτωση η τρόικα υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει καταγραφή επανεξέταση όλων των επιδομάτων (θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Μάη).

Το θέμα είναι όμως τι τελικά μέλλει γενέσθαι και με τα υπόλοιπα επιδόματα;

Το σίγουρο είναι ότι θα γλιτώσουν οι περίπου, 200.000 δικαιούχοι,- άτομα με ειδικές ανάγκες-, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα σταματήσουν να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

Τα «υπό εξέταση» επιδόματα είναι:

ΟΓΑ
- 2.000 ευρώ εφάπαξ για το 3ο παιδί
- 174 ευρώ επίδομα τρίτου παιδιού
- 43 ευρώ πολυτεκνικό επίδομα
- 100 ευρώ ισόβια σύνταξη

ΟΑΕΔ
- 454 ευρώ επίδομα ανεργίας
- 100-960 ευρώ οικογενειακό επίδομα
- 578-1500 ευρώ εποχικό (και μητρότητος)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
- 770 ευρώ προνοιακό επίδομα
- 360-697 ευρώ επίδομα τυφλότητος
- 360 ευρώ σε κωφάλαλους
- 527 ευρώ για νοητική υστέρηση
- 697 ευρώ για ασθενείς από εγκεφαλικό

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Λίγο πριν την χρεοκοπία


Αν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας ήταν επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει προ πολλού.
Χάρη στη δανειακή βοήθεια των τραπεζών τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δεν έχουν φαλιρίσει ακόμα.

Σε μία από τις δυσκολότερες οικονομικές περιόδους για τη χώρα, αυτό που κρατά ζωντανά τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και τα δάνεια που τους παρέχονται αφειδώς από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", όπως μαρτυρούν οι ισολογισμοί τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, τα δύο κόμματα έχουν δανειστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παρά την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συνάψει συνολικά δάνεια ύψους 233 εκ ευρώ και για αυτό το λόγο έχουν υποθηκεύσει την κρατική επιχορήγηση έως το 2017.
Σημειώνεται ότι ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό 18 εκ ευρώ και η ΝΔ 15 εκ ευρώ!!

Ειδικότερα, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, δανείστηκε πάνω από 40 εκατ. ευρώ ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου 25 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που και τα δύο κόμματα είχαν προεισπράξει κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016.

Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ είχε για το 2010 συνολικά έσοδα 22,7 εκ ευρώ και δαπάνες 65,06 εκ. Μάλιστα το 87% των εσόδων του προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς στο ταμείο του κόμματος μπήκαν 18,04 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση και άλλα 1,768 εκατ. ευρώ από την «επιμορφωτική χρηματοδότηση». Από τις εισφορές βουλευτών και ευρωβουλευτών εισέπραξε μόλις 1,6 εκατ. ευρώ, από τις οικονομικές εξορμήσεις (άγνωστοι χρηματοδότες) περίπου 753 χιλ. ευρώ και από τις εισφορές μελών και φίλων άλλα 873,7 χιλιάδες ευρώ.

Έτσι, συνολικά χρωστά περίπου 113.800.000 ευρώ αφού δανείστηκε από τις τράπεζες Αγροτική (17,3 εκατ. ευρώ), Eurobank (5,1 εκατ.ευρώ), Πειραιώς (6 εκατ. ευρώ), Marfin (7,15 εκατ. ευρώ), Αττικής (5 εκατ. ευρώ) και Εθνική (25 χιλιάδες).

Όσον αφορά την ΝΔ είχε 18,7 εκ ευρώ έσοδα και δαπάνες 40 εκ ευρώ. Συνολικά χρωστάει πάνω από 120.000.000 ευρώ καθώς δανείστηκε από την Αγροτική τράπεζα (105.000.000) και από τη Τράπεζα Πειραιώς (15.000.000 ευρώ).

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2010, η ΝΔ χρωστούσε 127, 6 εκ ευρώ και είχε στο ταμείο της μόλις 2,3 εκ ευρώ.

Μάλιστα, πάνω από το μισό των δαπανών και των δύο κομμάτων αφορά τόκους και εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η νύφη του Αμβρακικού


Η Πρέβεζα ζει ανάμεσα σε δύο θάλασσες και ζει καλά, περιστοιχισμένη από τρία κάστρα, τα μακρά τείχη της Νικόπολης, τα κατάλοιπα του βενετσιάνικου ελαιώνα που την περιέβαλλε κάποτε και την αποικία των πελεκάνων στη νησίδα στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό.
Το Ιόνιο και ο Αμβρακικός διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης, τη μνήμη της, την εμφάνισή της, τη γεύση της, την ατμόσφαιρά της.
Το μέτωπο της πόλης είναι μια ωραία προκυμαία, με το απίθανο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και τον σιδερένιο φάρο που βρέθηκε κάπου στη Σκανδιναβία και επανεγκαταστάθηκε στην παλιά του θέση, όπου οι ψαράδες, μερικοί με τα παραδοσιακά πριάρια, φέρνουν όλα τα καλά του πελάγους και της λιμνοθάλασσας.
Αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους τα λαβράκια και μαζί με τα άλλα ψάρια και τα θαλασσινά σκορπίζονται στα σοκάκια της παλιάς γειτονιάς της πόλης, όπου μαγειρεύονται με ιδιαίτερους τρόπους για να τέρψουν τους θαμώνες των εστιατορίων και των μεζεδοπωλείων, καθώς το φαγητό είναι εξαιρετική πτυχή της καλής ζωής στην Πρέβεζα.

Ο Δημήτριος Βικέλας, στα 1885,στο βιβλίο του Από Νικοπόλεως εις Ολυμπίαν, γράφει υπό τη μορφή επιστολών κατά τη συνήθεια της εποχής:
«Διήλθομεν την εσπέραν εις την οικίαν ενός των εγκριτοτέρων κατοίκων της Πρεβέζης.
Ηδύνατό τις ευκόλως να φαντασθή ότι ευρίσκεται εις Παρισίους,ή τουλάχιστον εις Αθήνας.
Ωμιλήσαμεν περί φιλολογίας, περί ιστορίας,όχι όμως και περί πολιτικής.
Προπάντων σε ηκούσαμεν μουσικήν.
Η θυγάτηρ του οικοδεσπότου, δεσποινίς χαριεστάτη ,μάς έπαιξε τεμάχια του Chopin.
Πώς σου φαίνεται;
Ο Chopin εις Πρέβεζαν!».

Όπως σημειώνει ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος το 1950 στους Ελληνικούς Ορίζοντες, η Πρέβεζα την εποχή που πέρασε ο Βικέλας «ήταν ένα κέντρο σπουδαίο καταντικρύ στην ιόνια θάλασσα, ένα πέρασμα, η πρώτη σκάλα, που έπιανε ο απόδημος, αφήνοντας πίσω του τα ελληνικά περιγιάλια».
Ο ίδιος θα παρατηρήσει:
«Το καράβι απάγγιασε σε μια προκυμαία καλοστρωμένη, γεμάτη πλήθος πολύχρωμο.
Κατέβηκε κόσμος πολύς και φλύαρα φουστάνια πολλά, κάποια νιάτα.

Δρόσισε κιόλας- και συλλογίστηκα, πως δεν είχε πια και τόσο άδικο ο Βικέλας, ακόμα και στα 1884,τότε που άκουσε τα "τεμάχια" του Chopin».
Ίσως το πλοίο που αναφέρει ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος να ήταν του καπετάν Γιώργη Ποταμιάνου.
Οι φωτογραφίες των πρώτων πλοίων της Ηπειρωτικής Ακτοπλοΐας με τα ονόματα των έξι παιδιών του κοσμούν έναν τοίχο του «Σπιτιού του Καπετάνιου» στην προκυμαία της Πρέβεζας: Τάσος, Ελβίρα, Πέτρος, Κίμων, Φωκίων, Πόπη.
Τα πλοία έφταναν στον μυχό του Κορινθιακού και οι άμαξες μετέφεραν τους επιβάτες στον μυχό του Σαρωνικού για να συνεχίσουν με άλλο καράβι για τον Πειραιά.
Το σπίτι τού καπετάν Γιώργη, αναπαλαιωμένο από τα παιδιά και τα εγγόνια του, λειτουργεί ως πολυτελής ξενώνας και είναι η έντονη αρχοντική πινελιά της Πρέβεζας.


Η Πρέβεζα διαδέχθηκε τη Νικόπολη, την πόλη της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου, όταν αυτή παρήκμασε από τα μέσα του 11ου αιώνα. Εξάλλου ήταν επίνειό της, από τότε που αυτή κτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού εναντίον του Μάρκου Αντώνιου και της τελευταίας βασίλισσας του βασιλείου των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο, της Κλεοπάτρας. Στην περίφημη ναυμαχία στο Άκτιο, το 31 π.Χ., μαζί με τα καράβια της Κλεοπάτρας βυθίστηκε στα βάθη της ιστορίας ολόκληρη η Ελληνιστική εποχή που εγκαινίασε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η Νικόπολη έγινε μια τεράστια πόλη. Το δείχνει το τείχος της που κυματίζει για χιλιάδες μέτρα προς το Προάστιο , κοντά στο σημερινό χωριό Νικόπολη, όπου υπάρχουν τα ερείπια του μνημείου του Οκταβιανού και το θέατρο που όπως υπολογίζεται θα ήταν κοντά 20.000 θέσεων.
Το θέατρο δεν έχει ανασκαφεί και η προσέγγισή του θυμίζει τις περιγραφές των περιηγητών οι οποίοι έλεγαν ότι περπατούσαν ανάμεσα σε φυτά ίσα με το μπόι τους για να φτάσουν στα ερείπια και κάποιοι να χαράξουν τα ονόματά τους στον τοίχο με τα τούβλα.

Ο περίπατος στο τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο της Νικόπολης είναι από τους πλέον ειδυλλιακούς που μπορεί να κάνει κάποιος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ψηφιδωτά των παλαιοχριστιανικών βασιλικών και το ωδείο.
Μια βάση αγάλματος στο καινούργιο μουσείο, στο οποίο παρουσιάζεται πολύ παραστατικά η εξέλιξη της Νικόπολης, συμβολίζει τη συνάντηση διαφορετικών εποχών στην πόλη.
Η ανάγλυφη ρωμαϊκή παράσταση αμαζονομαχίας έχει σκεπαστεί με ψηφιδωτές μορφές της νέας βυζαντινής θρησκείας.
Μόνο που τότε πια είχαν κατά πολύ περιοριστεί τα όρια και η δύναμη της Νικόπολης.
.............

Από παλιά οι περιηγητές, μεταξύ των οποίων και ο λόρδος Μπάιρον το 1809, έκαναν αυτόν τον περίπατο στην Πρέβεζα.
Και ο ζωγράφος Πάβλος Χαμπίδης περπάτησε στην Πρέβεζα και στα πέριξ και άρπαξε με το μελάνι και την ακουαρέλα του σκίτσα της ζωής και της ιστορίας του τόπου, γωνιές και στιγμιότυπα που περιγράφουν την ταυτότητά του.
Έτσι έγινε το σημειωματάριο που τύπωσε το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις- ψυχή του οποίου είναι ο Νίκος Δ. Καράμπελας-, στα λευκά τμήματα των σελίδων του οποίου ο σύγχρονος περιηγητής μπορεί να καταγράψει τις δικές του εντυπώσεις από την Πρέβεζα.
.............

Η πιο δυνατή εικόνα της Πρέβεζας είναι η κινητικότητα στην προκυμαία όταν έρχονται και αράζουν τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα σκαριά για να διαθέσουν την πλούσια ψαριά τους.
Τα πριάρια ψαρεύουν μέσα στον Αμβρακικό και τα μεγαλύτερα σκαριά βγαίνουν στο Ιόνιο. Η γαρίδα του Αμβρακικού, τα χέλια, η σαρδέλα, τα χάβαρα, το αβγοτάραχο, είναι ονομαστά.
.............

Oλόκληρος ο Αμβρακικός είναι μια μεγάλη κιβωτός ζωής και ο βάλτος της Ροδιάς, στο δέλτα του ποταμού Λούρου, είναι από τους πλουσιότερους και σπουδαιότερους υγροτόπους της Ευρώπης.
.............

(Απόσπασμα από το αφιέρωμα στην Πρέβεζα)
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Ένα στα δέκα πρατήρια καυσίμων με «πειραγμένες» αντλίες


«Έρευνα του Πολυτεχνείου σε απόλυτα μεγέθη, για τα πρατήρια με ''πειραγμένες'' αντλίες καταδεικνύει ότι 700 πρατήρια ανά την Ελλάδα, σε σύνολο 7.000, διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς, που κλέβουν τους καταναλωτές».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) επισημαίνει και ζητεί, επίσης, να δοθεί η έρευνα στη δημοσιότητα, προκειμένου να πληροφορηθεί υπεύθυνα η κοινή γνώμη και ο κλάδος για το περιεχόμενό της και να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναφέρει, ακόμη, ότι οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν τις καταγγελίες της για την έξαρση των κλοπών καυσίμου από τους καταναλωτές, με χρήση των παράνομων μηχανισμών που αλλοιώνουν τις ενδείξεις των αντλιών.

Ζητεί, επίσης, από την Πολιτεία «να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους βενζινοπώλες που παρανομούν και τα κυκλώματα που τροφοδοτούν την αγορά με την τεχνολογία της καταδολίευσης των αντλιών», υποστηρίζοντας ότι η ανακάλυψη ενός πρατηρίου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς

Γ. ΜΑΓΚΙΩΤΗΣ: Εντός του Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη μείωση των διοδίων


Ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε σήμερα, ότι εντός του Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη μείωση των διοδίων με τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους μεγάλους οδικούς άξονες.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η μείωση των διοδίων θα είναι δραστική στα υπό κατασκευήν τμήματα. Θα υπάρξουν, επίσης, διευκολύνσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους οδηγούς που κάνουν πολύ συχνές διαδρομές, με εκπτωτικές κάρτες.
Τη διαφορά κόστους από τη μείωση των διοδίων θα την επιβαρυνθεί το Δημόσιο, μέσα από τα προβλεπόμενα μελλοντικά έσοδά του από την εκμετάλλευση των αυτοκινητόδρομων.

Ο κ. Μαγκριώτης μιλώντας σε ημερίδα για τους αυτοκινητόδρομους παραχώρησης, ανακοίνωσε, ακόμη, ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα λειτουργήσουν επτά σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το κόστος συντήρησης της Εγνατίας υπολογίζεται σε 60- 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και είναι ανάγκη το ποσό αυτό να εξευρεθεί από τα διόδια.
Η Εγνατία Οδός, είπε, είναι ένας δρόμος που έχει αλλάξει τα δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, αφού, για να φτάσει κάποιος, πριν από την κατασκευή της, από την Ηγουμενίτσα στους Κήπους χρειαζόταν να διανύσει 820 χιλιόμετρα, κάνοντας 12 ώρες διαδρομή, ενώ ετησίως υπήρχαν 80- 90 νεκροί. Σήμερα, η διαδρομή καλύπτεται σε 6 ώρες και έχουμε 6 με 8 ατυχήματα τον χρόνο.

ΣΔΟΕ: Ένας στους δύο γιατρούς «ξεχνάει» να κόψει απόδειξη


Ένας στους δύο γιατρούς από όσους ήλεγξε το ΣΔΟΕ το 2010 και το πρώτο δίµηνο φέτος δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή εµφανίζουν φουσκωµένες λειτουργικές δαπάνες.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ γι’ αυτούς τους ελεύθερους επαγγελµατίες, προκύπτει ότι σε 777 γιατρούς που ελέγχθηκαν το 2010 βρέθηκαν παραβάσεις στους 389, δηλαδή στο 50%.
Φέτος µάλιστα το ποσοστό έχει αυξηθεί αφού παραβάσεις εντοπίστηκαν σε 6 στους 10 γιατρούς που ήλεγξε το ΣΔΟΕ από τις αρχές του έτους.

Συγκεκριμένα, σε 144 ελέγχους που έγιναν το δίµηνο Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2011, 89βρέθηκαν να µην εκδίδουν αποδείξεις ή να εµφανίζουν φουσκωµένες λειτουργικές δαπάνες (62%).
Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν 55 παραβάσεις σε σύνολο 130 γιατρών που είχαν ελεγχθεί (42%).

ΟΕΚ: Τα κριτήρια για την επιδότηση ενοικίου


Με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ, ξεκινά από τον Μάρτιο, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011, ενώ το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011.

Τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είχαν διακοπεί τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός.

Το γενικό εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα είναι μέχρι 12.000€, με αυξημένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ - 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος.

Τα κριτήρια, σύμφωνα με το Υπουργείο, αναμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη, ενώ επικαιροποιήθηκαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με γνώμονα την άμβλυνση ανισοτήτων.

Επίσης, επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).

Παράλληλα ο ΟΕΚ επιδιώκει τον ανασχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής ενώ δεσμεύεται ότι σταδιακά θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η διαδικασία επεξεργασίας της αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.

Σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα γίνουν γνωστές από τον ΟΕΚ μετά τις 16 Μαρτίου, ενώ η κατάθεση αιτήσεων και η παροχή πληροφοριών από τα ΚΕΠ θα γίνεται από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2011.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Έχουν καταγραφεί 125 θάνατοι


Μέχρι και χτες το μεσημέρι 107 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 125 θάνατοι.

Είναι ενδεικτικό ότι σε τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 26 Φεβρουαρίου, βρέθηκε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με το εποχικό εμβόλιο ανήλθε μόλις στο 10,1%.

ΕΜΠΟΡΟΙ: Μετά την λήξη των χειμερινών εκπτώσεων, έρχονται οι προσφορές


Οι εμπορικοί σύλλογοι, επισημαίνουν ότι από σήμερα 1η Μαρτίου, οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν δικαιούνται να διενεργούν ή να διαφημίζουν ότι πωλούν με εκπτώσεις, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα, επιτρέπονται οι προσφορές, βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων και περιορισμών που ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «επιτρέπονται οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα συνεχόμενες ημέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προσφερόμενα προϊόντα».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «απαγορεύεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.
Επίσης, νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα ημέρες από την προηγούμενη».

Οι εμπορικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν δεκαήμερα προσφορών, έχουν υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο, να το δηλώνουν στους Εμπορικούς Συλλόγους τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξή τους.