Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ: Χειροπέδες και αυτόφωρο


Ιδιαίτερα σκληρό με τους φοροφυγάδες, είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Μάλιστα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μπορεί κάποιος να καταλήξει στη φυλακή ακόμα και για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Επίσης, προβλέπεται η επιβολή αυτοφώρου για την παράλειψη η μη υποβολή δήλωσης, ενώ αυξάνονται στα 20 χρόνια οι ποινές κάθειρξης που θα επιβάλλονται για φοροδιαφυγή πάνω από τα όρια που αυτή θεωρείται κακούργημα.

Σημειώνεται ότι κακούργημα θεωρείται σήμερα η μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ και εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο όταν αυτά υπερβαίνουν τα 150.000 για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους αλλά και για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά και εικονικά τιμολόγια αλλά και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Θεσπίζονται ακόμη αυστηρές διαδικασίες επιλογής και ελέγχου των εφοριακών υπαλλήλων (μέσω Πόθεν Εσχες).

Παράλληλα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, αλλαγή του τρόπου παρακράτησης του φόρου για τα μερίσματα, καθώς και δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ενημέρωση από ΔΕΠΑ για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου


Κλιμάκιο στελεχών της ΔΕΠΑ Α.Ε., με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Κοσμά, επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνη και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων (και αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου) κα Τατιάνα Καλογιάννη, τους οποίους και ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν τη χάραξη της διέλευσης του αγωγού Φυσικού Αερίου. Από τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου στην Ήπειρο, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των όσων συζητηθήκαν κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ, οι οποίοι είχαν ήδη είχαν πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συναντήσεων με φορείς της Θεσπρωτίας, ανέφεραν ότι η Εταιρία εξετάζει θετικά την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι και επίσης θα υπάρξει πρόβλεψη για διανομή φυσικού αερίου από τις περιοχές διέλευσης του αγωγού, ο οποίος όπως πρόσθεσαν θα είναι υπόγειος.

Ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβαν την σημασία που αποδίδουν οι φορείς στη διέλευση αλλά και την παροχή φυσικού αερίου στην Ήπειρο, ζητώντας από τα στελέχη της ΔΕΠΑ, να μεταφέρουν στη Διοίκησή της την πρόταση, για να παραστεί εκπρόσωπός της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν έλθει προς συζήτηση το θέμα.
ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Στους 82 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλα οκτώ άτομα, που είχαν προσβληθεί από τον Η1Ν1, έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή 127 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα, ενώ λόγω της έξαρσης του ιού έχει μεγαλώσει η λίστα αναμονής των ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζούμε την κορύφωση του ιού και η έντονη δραστηριότητα της γρίπης θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα.

Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση των πολιτών στις εκκλήσεις για εμβολιασμό είναι χαμηλή, με το υπουργείο Υγείας να κρατά πάντως χαμηλούς τόνους.

Η σύσταση των ειδικών παραμένει για άμεση επικοινωνία με τον γιατρό, εφόσον συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός επιμένουν περισσότερο από δύο ημέρες, ενώ ισχύει η οδηγία για άμεση χρήση αντιικών φαρμάκων αλλά και εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες.

Μεταξύ των συμπτωμάτων της γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.

Πιο επιρρεπείς είναι οι ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και οι άνδρες, καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καθησυχάζει τους μικρούς αποσταγματοποιούς που παράγουν την παραδοσιακή ρακή και το τσίπουρο


Το υπουργείο Οικονομικών, αν και μελετά τη συμπλήρωση και τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Ν. 2969/2001 για την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, δεν "αντιμετωπίζει" θέματα που αφορούν τις διατάξεις των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων).
Την καθησυχαστική αυτή απάντηση δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που είχε απευθύνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και Στ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος, μεταφέροντας στην κυβέρνηση την ανησυχία των παραδοσιακών αποσταγματοποιών που παράγουν την παραδοσιακή ρακή και το τσίπουρο.

Ο υφυπουργός ωστόσο έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το υπουργείο παρακολουθεί γενικότερα τις διατάξεις του νόμου ως προς την εφαρμογή τους, ενώ εξετάζονται οι υφιστάμενες ρυθμίσεις στο πλαίσιο των στόχων της περιστολής της φοροδιαφυγής, καθώς και της εναρμόνισής τους, κατά το δυνατόν, με το κοινοτικό δίκαιο.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, "το προϊόν απόσταξης (τσίπουρο, τσικουδιά) που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς (κυρίως αγρότες αμπελοκαλλιεργητές) διέπεται από ιδιαίτερο καθεστώς, τόσο αναφορικά με τη φορολόγησή του, η οποία είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με την κανονική φορολογία που εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα προϊόντα, όσο και αναφορικά με τους όρους παραγωγής και διάθεσής του και την εν γένει λειτουργία των εν λόγω επιτηδευματιών. Βέβαια, στις διατάξεις του νόμου για την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, προβλέπονται περιορισμοί και απαγορεύσεις (συγκεκριμένος χρόνος και διάρκεια απόσταξης, χρησιμοποίηση απλών αμβύκων χωρητικότητας μέχρι 130 χιλ/μων, διάθεση προϊόντος αποκλειστικά και μόνον χύμα και απαγόρευση της εμφιάλωσης και τυποποίησής του κλπ) που, λόγω ακριβώς του ιδιαίτερα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που οι εν λόγω επιτηδευματίες απολαμβάνουν, αποσκοπούν στη διασφάλιση γενικά του περιορισμένου της παραγωγής - η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι βιοτεχνικής ή πολύ περισσότερο βιομηχανικής κλίμακας".

Ο κ. Κουσελάς υπογραμμίζει επίσης ότι "η Κοινότητα έχει συναινέσει στη διατήρηση του ιδιαίτερου αυτού καθεστώτος για τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, με το σκεπτικό ότι η παραγωγή είναι περιορισμένη και προορίζεται για ίδια χρήση των παραγωγών και όχι για εμπορία και επειδή συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ανακλήθηκε η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους χώρους – Ανοιχτό το θέμα παραίτησης του υφυπουργού Εσωτερικών


Aνακλήθηκε, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, η επίμαχη εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος:
«Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», ανέφερε ο κ. Ντόλιος.

Είχε προηγηθεί κυβερνητικό θρίλερ για την τύχη του κ. Ντόλιου, καθώς ο -κλινήρης αυτές τις ημέρες-Γιάννης Ραγκούσης είχε εκφράσει την έντονη δυσφορία του για την πρωτοβουλίες του υφυπουργού του.

«Είναι αδιανόητο να δημοσιεύεται στο Διαύγεια εγκύκλιος χωρίς να τη γνωρίζει ο υπουργός αναστατώνοντας 500.000 πολίτες που φάνηκαν συνεπείς δηλώνοντας τους ημιυπαίθριους, εμφανίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση ανακόλουθη», τόνιζαν συνεργάτες του ΥΠΕΣ.

Ο κ. Ντόλιος αντιμετώπισε και την έντονη όχληση του πρωθυπουργού κατά το υπουργικό συμβούλιο.

Έχοντας ήδη ενημερωθεί για το σάλο που προκάλεσε η εγκύκλιος, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στον κ. Γιώργο Ντόλιο ότι αιφνιδίασε την κυβέρνηση με την ενέργειά του, καλώντας τον να μεταβεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, να αποσύρει την εγκύκλιο και να προβεί σε δήλωση που να αναγνωρίζει το λάθος του.

Πράγματι, ο υφυπουργός απέσυρε την επίμαχη εγκύκλιο, δίχως όμως να προχωρήσει σε κάποια περαιτέρω δήλωση, γεγονός που επέτεινε τη δυσφορία εναντίον του.
...................
Ο κ. Γιώργος Ντόλιος με γραπτή δήλωση ζητά συγγνώμη από τους πολίτες για την αναστάτωση.
Η πλήρης δήλωση του κ. Γιώργου Ντόλιου έχει ως εξής:

«Μετά την δήλωσή μου στην Βουλή με την οποία αποσύραμε την εγκύκλιο η οποία δημιούργησε θέμα και εν’ όψη της αναμενόμενης νομοθετικής αντιμετώπισης του ζητήματος, νομίζω ότι οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες για την αναστάτωση η οποία προκλήθηκε».

ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Κυβέρνηση εξάντλησε κάθε όριο προχειρότητας και ανευθυνότητας στο θέμα των ημιυπαίθριων


Το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί πολεοδομικό πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Εκτιμάται (καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία) ότι υπερβαίνουν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο τα διαμερίσματα και οι επαγγελματικοί χώροι που έκλεισαν παράνομα τους ημιυπαίθριους ή άλλαξαν την χρήση σε υφιστάμενους κλειστούς χώρους (π.χ.: μία αποθήκη στο υπόγειο μετετράπη σε κατοικία).
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.
Σημειώνουμε ότι στο αίτημά του για την τροπολογία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη την απόσυρσή της μετά βέβαια από σωρεία αντιδράσεων.
Η ανακοίνωση του κ. Καλογιάννη, συνεχίζει:

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Νόμο 3775/2009, ενσωμάτωσε ρυθμίσεις (άρθρα 40 και 41) οι οποίες αντιμετώπιζαν κατά πάγιο και αποτελεσματικό τρόπο την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων χώρων, για όσο χρόνο υπήρχε το κτήριο, έναντι καταβολής προστίμου από τους αυθαιρετούντες.
Στη ρύθμιση γινόταν σαφές ότι:
- Δεν απαιτούνταν η συμμετοχή μηχανικού για τη σύνταξη του σχετικού φακέλλου.
- Δεν επιβάλλονταν αναδρομικά: πρόστιμο, εισφορά κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις.
Αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου, είχαμε εκδώσει την υπ’ αρ. 5/2009 Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονταν όλα τα σχετικά θέματα, ώστε η ρύθμιση να είναι αμέσως εφαρμοστέα.
Το ΠΑΣΟΚ υπονόμευσε λυσσαλέα την εφαρμογή των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ισχυριζόταν ότι η ρύθμιση είναι αντι–περιβαλλοντική και ότι την επομένη των εκλογών θα καταργούσε το Νόμο.
Όμως, αμέσως μετά τις εκλογές η «πράσινη» Κυβέρνηση δεν κατήργησε, όπως έταζε προεκλογικά, αλλά «πάγωσε» για έξι μήνες την ρύθμιση για να μελετήσει – υποτίθεται – σε βάθος το θέμα.
Τελικά τον Απρίλιο 2010 ψηφίσθηκε ο Ν. 3843/2010 μια αόριστη και «θολή» ρύθμιση, η οποία μάλιστα βαφτίστηκε περιβαλλοντική ενώ δεν έχει καμία περιβαλλοντική διάσταση καθώς «τακτοποιεί» (για σαράντα χρόνια) κάθε είδους οικοδομική αυθαιρεσία στα κτίρια πέραν των ημιυπαιθρίων, όπως: πατάρια, σοφίτες, pilotis, που δεν περιλαμβάνονταν στη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.
Τονίζεται ότι επί πλέον ο Ν. 3843/2010 του ΠΑΣΟΚ επέβαλε ως υποχρεωτική τη συμμετοχή μηχανικού στην κατάθεση του φακέλλου, ορίζοντας ελάχιστη αμοιβή. Αντίστοιχη ρύθμιση, με επιβολή ελάχιστης αμοιβής για τους μηχανικούς υπάρχει και σε πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τους μηχανικούς-ενεργειακούς επιθεωρητές.
Είναι οξύμωρο το Υπουργείο Οικονομικών να ανοίγει το δήθεν «κλειστό» επάγγελμα του μηχανικού, καταργώντας τις ελάχιστες αμοιβές και το ΥΠΕΚΑ σε δύο διαφορετικές ρυθμίσεις να επιβάλει ελάχιστες αμοιβές!
Η χθεσινή εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία δίνεται η δυνατότητα επιβολής αναδρομικών τελών στους δηλωθέντες ημιυπαίθριους, αποτελεί εμπαιγμό των συμπολιτών μας που έτρεξαν στα πολεοδομικά γραφεία να δηλώσουν τους χώρους αυτούς και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη – από οικονομικής άποψης – περίοδο.
Σημειώνω ότι στην εγκύκλιο γίνεται επίκληση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (του 2004, για ευνόητους λόγους) η οποία όμως είναι προγενέστερη όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους!
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η αφερέγγυα Κυβέρνηση, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο προχειρότητας και ανευθυνότητας, είναι να αποσύρει αμέσως την σχετική εγκύκλιο.

ΔΩΔΩΝΗ: Στα 6,8 εκατ. ευρώ τα προ φόρων τα κέρδη


Οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση και τα κέρδη πριν τους φόρους της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης το 2010 σύμφωνα με τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, παρά την κρίση και την κάμψη της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 103,9 εκατ. ευρώ έναντι 102,4 εκατ. ευρώ το 2009, σημειώνοντας άνοδο 1,45%, ενώ τα κέρδη πριν τους φόρους υπερτετραπλασιάστηκαν στα 6,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω μείωσης των λειτουργικών εξόδων.
Παράλληλα, μειώθηκε ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας κατά 4 εκατ. ευρώ, στα 26,9 εκατ. ευρώ.
Σημαντική για τη βελτίωση της εικόνας των αποτελεσμάτων ήταν για ακόμη μια φορά η συμβολή των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10%.
Όσο αφορά στα σχέδια της εταιρείας, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βελτίωση της λειτουργίας του δικτύου διανομής και τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης


Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά στην περίπτωση αυτή, εφόσον υπάρξει κατάληξη στις αποφάσεις αυτές, η προσέγγιση θα γίνει με μεγάλη ευαισθησία, με βάση εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα και το ύψος που θα γίνει η συγκεκριμένη εξίσωση.

Τα παραπάνω είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Θανάση Παφίλη, για την ανάγκη μείωσης των τιμών των καυσίμων.

ΝΔ: Ζητά την παραίτηση του υφυπουργού εσωτερικών κ. Ντόλιου


Παραιτήσεις και για την γκάφα με τους ημιυπαίθριους ζητά η ΝΔ .Αμέσως μετά την απόσυρση της εγκυκλίου ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε χαρακτηριστικά «Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο - δόλωμα για τους ημιυπαίθριους.
Αναγκάστηκαν να το κάνουν.
Προφανώς κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν.
Περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία».

Α. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: «Είστε ψεύτες, απατεώνες και παπατζήδες»


«Είστε ψεύτες, απατεώνες και παπατζήδες». Είναι χαρακτηρισμοί που θα μείνουν γραμμένοι στα πρακτικά της Βουλής και ακούστηκαν από τον κ. Αστέριο Ροντούλη του ΛΑΟΣ για το θέμα των ημιυπαίθριων.

Παρά την παρέμβαση του προεδρεύοντα Βύρωνα Πολύδωρα, που του ζήτησε να χρησιμοποιήσει πιο κόσμιες εκφράσεις, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επέμεινε στα μπινελίκια προς τον υφυπουργό κ. Γιώργο Ντόλιο, παρόλο που ήταν απών και αντ’ αυτού «τα άκουσε» ο παριστάμενος κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Και νωρίτερα όμως ο κ. Μάκης Βορίδης είχε κάνει λόγο για «πρακτική πολιτικών νομοθετικών απατεώνων».

«Η κυβέρνηση κάνει το ένα ατόπημα πίσω από το άλλο. Είπαμε απελπισία, αλλά φτάνει πια. Ελεος!» φώναζε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Ε.Μ.Υ.: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων από το απόγευμα της Παρασκευής


Μεταβολή του καιρού προβλέπει από το απόγευμα της Παρασκευής και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, και ενισχυμένους νοτιάδες, που θα φθάνουν στα πελάγη τα 9 μποφόρ.


Παράλληλα οι άνεμοι αρχικά στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα στραφούν σε βορείους και τη νύχτα θα ασθενήσουν.

Αναλυτικά, από το απόγευμα της Παρασκευής ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και τη Στερεά.

Από το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την Κρήτη (κυρίως τη δυτική και νοτια).

ΤΕΒΕ: Ηλεκτρονικά ο υπολογισμός σύνταξης


Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός υπολογισμός σύνταξης των ασφαλισμένων στο ΤΕΒΕ, σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κ. Γεράσιμο Βουδούρη.

Με τον ηλεκτρονικό υπολογισμό σύνταξης ο καθένας θα μπορεί να υπολογίσει πότε βγαίνει στη σύνταξη και το ακριβές ύψος του ποσού που θα λάβει. Βέβαια για να μπορέσει κάποιος να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βουδούρης προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγείας, τονίζοντας ότι θα αφορά σε 9 εκατ. ασφαλισμένους και διευκρίνισε ότι θα είναι ένας συγκροτημένος φορέας με ένα δίκτυο περί των 25.000 γιατρών, από τους οποίους και ο ασφαλισμένος θα επιλέγει τον γιατρό του.

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: Διευκρινίσεις για τους ημιυπαίθριους


Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος, σε δηλώσεις του μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την εγκύκλιό του για τους ημιυπαίθριους.
Δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας, υποστήριξε ο υφυπουργός.
Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο του κ. Ντόλιου που προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος διευκρίνιζε ότι «παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερομένων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

ΟΑΕΕ: Όφελος 70 εκατ. σε 2,5 μήνες


Όφελος της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών, έχει αποκομίσει ο ΟΑΕΕ από την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
«Το ποσό αυτό το στερήσαμε από τα ''λαμόγια'' που επί χρόνια το έπαιρναν» τόνισε ο διοικητής του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι είναι αντίστοιχο με τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τον Ιούνιο του 2010 κι εντεύθεν μέσω της τελευταίας ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές στην οποία συμμετείχαν 65.000 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων μόνο οι 3.000 την εγκατέλειψαν.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το έλλειμμα του ΟΑΕΕ έπεσε στο 0,30% του ΑΕΠ από το 0,47%, ότι από τους 850.000 ασφαλισμένους του οι 600.000 είναι αυτοί που πληρώνουν κανονικά και για τους οποίους «δεν θα επιβληθεί καμία αύξηση για την τριετία 2011 ? 2013, ενώ θα τους δοθεί δυνατότητα να προπληρώνουν ένα εξάμηνο εισφορών, με έκπτωση 10%».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Προς οριστική λύση το πρόβλημα με τα απορρίμματα


Αρχές Απριλίου θα εγκατασταθεί ο εργολάβος στη χωματερή της Δουρούτης και θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του μεγαλύτερου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στο Νομό Ιωαννίνων, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της χωματερής που λειτουργούσε συγκεντρώνοντας τα απορρίμματα ολόκληρου του λεκανοπεδίου, δίπλα από την Πανεπιστημιούπολη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και θα ακολουθήσει εξάμηνη λειτουργία του από την ανάδοχο εταιρία. Η σύμβαση υπογράφηκε στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων, ενώ ανακοινώθηκε ότι το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 7,78 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου - Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση της Δουρούτης εξίσου σημαντική με εκείνη της κατασκευής του βιολογικού χαρακτηρισμού και ευχαρίστησε το σημερινό αλλά και το προηγούμενο συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ για τη συμβολή τους στο αποτέλεσμα.

Κυρίαρχη προτεραιότητα πλέον για το Δήμο Ιωαννιτών είναι να προωθήσει ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης, ώστε να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Έρχεται νέο «χαράτσι»


Nέο «χαράτσι» σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους για τους ημιυπαίθριους.

Οι «τακτοποιημένοι χώροι» που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης προσμετρώνται πλέον στα τετραγωνικά βάσει των οποίων υπολογίζεται το τέλος καθαριότητας και φωτισμού και το τέλος ακίνητης περιουσίας που συμπεριλαμβάνονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Το παραπάνω περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Επιβολή τέλους καθαριότητας & φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και Τ.Α.Π ενόψει των διατάξεων περί διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων και χώρων με αλλαγή χρήσης».

ΑΚΤΙΟ: Παναγροτικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας


Παναγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Άκτιο το οποίο οργανώνεται από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας με κινητοποίηση στα διόδια του Ακτίου. «Θα τα ανοίξουμε τα διόδια να μην πληρώνουν χαράτσι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που περνούν από κει.
Είναι περιοχές αγροτοκτηνοτροφικές βασικά και είναι μια μορφή αγώνα κι αυτή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ κ. Βαγγέλης Μπέτσας. Στην κινητοποίηση της 19ης Φεβρουαρίου καλούνται να πάρουν μέρος αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι των παραπάνω περιοχών καθώς όπως είπε ο κ. Μπέτσας «όλοι πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική και εργάτες, άνεργοι, νεολαία γιατί τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που τα πουλάει τζάμπα ο παραγωγός τα χρυσοπληρώνει ο εργάτης και ο συνταξιούχος».
Οι αγρότες διεκδικούν μια φιλοαγροτική πολιτική που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν στο επάγγελμα.
Ο κ. Μπέτσας αναφέρθηκε στα αιτήματα του παναγροτικού συλλαλητηρίου. «Τα αιτήματά μας είναι να πάψουν οι εισαγωγές σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τα οποία παράγουμε, να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι αρχικά για τις μεγάλες αυξήσεις στα σιτηρά, να επιδοτηθούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές, να αποζημιωθούν γιατί υπάρχει 80% ακαρπία το ομολογούν και οι οργανισμοί του κράτους. Γιατί δεν προχωρούν σε μια αποζημίωση; Γιατί δεν προχωρούν σε μια αποζημίωση στους ελαιοκαλλιεργητές που κι αυτοί δεν έχουν εισόδημα;».