Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΟΓΑΚ: Αποτελέσματα ποιότητας στο γάλα με sms


Την αποστολή των αποτελεσμάτων ποιότητας νωπού γάλακτος στους παραγωγούς μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο (SMS) ξεκίνησε ο ΕΛΟΓΑΚ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους εργαστήρια του οργανισμού.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ: Απλήρωτοι 5.800 αναπληρωτές


Απειλούν με επίσχεση εργασίας.
Καθυστερεί από 10 Σεπτεμβρίου 2010, η μισθοδοσία των 5.800 αναπληρωτών, που κλήθηκαν να στελεχώσουν το νέο πρόγραμμα των 800 αναμορφωμένων δημοτικών σχολείων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπαιδευτικοί, εκατοντάδες αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, κατέθεσαν στις αντίστοιχες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αιτήσεις επίσχεσης εργασίας.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν :
«Η επίσχεση ήδη θορύβησε τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης, καθώς τηλεφωνικά μας ενημερώνουν ότι ΘΑ πληρωθούμε. Απαντάμε ότι θα επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας, αμέσως μετά την εξόφληση των δεδουλευμένων. Μέχρι τότε όλο και περισσότεροι συνάδελφοι αναπληρωτές θα προσφύγουμε στην μοναδική και τελευταία λύση της επίσχεσης εργασίας. Μας τελείωσαν τα λεφτά, οι αντοχές, η υπομονή, αλλά μας έμεινε η αξιοπρέπεια».

Οι εκπαιδευτικοί καλούν τους υπόλοιπους αναπληρωτές να προχωρήσουν, ανά διεύθυνση σε επίσχεση εργασίας, ενώ προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα καλούν τους διευθυντές εκπαίδευσης να καταβάλουν άμεσα το δώρο Χριστουγέννων, ειδάλλως τους προειδοποιούν πως με αντίστοιχες καταγγελίες από 22/12 θα αντιμετωπίσουν την αυτόφωρη διαδικασία.
ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε όπλα


Σπείρα Ελλήνων και Αλβανών, η οποία εισήγαγε όπλα και χειροβομβίδες στην Ελλάδα, εξαρθρώθηκε έπειτα από συνεργασία των αστυνομικών των Ασφαλειών Αττικής και Ιωαννίνων.
Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα και στις Αχαρνές Αττικής τρεις Αλβανοί υπήκοοι, ηλικίας 18, 20, και 36 χρόνων και δύο Έλληνες, ένας άνδρας 45 χρόνων και μία γυναίκα 48 χρόνων.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Τέσσερα εύχρηστα πολεμικά τυφέκια με τρεις γεμιστήρες και διόπτρες.
Ένα εύχρηστο πολεμικό οπλοπολυβόλο με γεμιστήρα και διόπτρα.
Δύο εύχρηστα πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47 (KALASNIKOV), με γεμιστήρες το ένα εκ των οποίων με ενσωματωμένη ξιφολόγχη.
Ένα κυνηγετικό τυφέκιο ? δίκανο.
Εικοσιπέντε (25) χειροβομβίδες.
Ένα καπνογόνο.
Έντεκα (11) πυροκροτητές.
Διακόσια ενενήντα επτά (297) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ενημερωτική σύσκεψη με τους αιρετούς της Ηπείρου


Η Περιφέρεια Ηπείρου θέλοντας να συμβάλει στην εκστρατεία ενημέρωσης των νεοεκλεγέντων αιρετών, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με στόχο την ομαλή μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας πραγματοποιεί ενημερωτική σύσκεψη την Τρίτη (21/12/10), στις 10.00 το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας.

Την σύσκεψη, στην οποία θα προεδρεύσει η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν ο αιρετός Περιφερειάρχης, οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης και οι αιρετοί Δήμαρχοι που εκλέχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι αυτοδιοικητικοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας για θέματα που αφορούν στους τομείς άσκησης πολιτικής, στην οργάνωση και τους πόρους, στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μεταβιβάζονται στις αρμοδιότητές τους.
Ειδικότερα, θα ενημερωθούν για:
• Την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ
• Την πορεία υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
• Τις διαδικασίες κατά την υλοποίηση έργων και
• Διοικητικά θέματα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι Περιφερειάρχης ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης


Ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Άρτας κ. Κων. Παππάς, Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, Ιωαννίνων κα Θεοδώρα (Τατιάνα) Καλογιάννη και Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, νεοεκλεγέντες και νυν δήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, θα λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου, στο Διοικητήριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων.

ΑΓΡΟΤΕΣ: Πιστώθηκαν 1,1 δισ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης


Την ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ήδη από το Σάββατο το πρωί έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 1,1 δισ. ευρώ των άμεσων ενισχύσεων. Ολοκληρώνεται έτσι η καταβολή του 100% των ποσών που ξεκίνησε με το 1,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

«Ολοκληρώνουμε με συνέπεια την πληρωμή της ενιαία ενίσχυσης 2010 για τους αγρότες», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Πρόσθεσε πως με την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων «συμβάλουμε αποτελεσματικά στην τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της υπαίθρου σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο».

Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η καταβολή των 45 εκατ. ευρώ που υπολείπεται για την εξισωτική αποζημίωση του 2009. Επίσης εκκρεμούσες ενστάσεις που αφορούν τα έτη 2006-2008 ύψους 10εκατ. ευρώ καταβάλλονται τώρα.

Επιπλέον, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 820.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους όλης της χώρας για ζημιές που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο το 2010. Και 23-24 Δεκεμβρίου θα δοθούν ακόμη 22 εκατ. ευρώ σε γεωργούς για ζημιές που υπέστησαν στη φυτική τους παραγωγή φέτος.
ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: 500 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι 15 Δεκεμβρίου


Περίπου 1,6 δισ. ευρώ εσόδων πέτυχε να βεβαιώσει το Δημόσιο με την περαίωση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ από αυτά ήδη έχουν εισπραχθεί 769,1 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Η προθεσμία για ένταξη στην διαδικασία περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εκπνέει στις 28 Δεκεμβρίου και το μέτρο έχει γίνει ευρέως αποδεκτό από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως προκύπτει από τους αριθμούς που ανακοίνωσε το υπουργείο, για τον πρώτο ενάμιση μήνα εφαρμογής:
1)461.850 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ενταχθεί
2)1,58 δισ. ευρώ οφειλών έχουν βεβαιωθεί
3)769,1 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί ήδη, ενώ το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται στις προβλεπόμενες δόσεις

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και να αποδεχτούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, μέχρι την επόμενη Τρίτη.
Η εξέλιξη της είσπραξης «ζεστού χρήματος» μέσω της περαίωσης είναι καθοριστικής σημασίας για την κυβέρνηση, που έχει στόχο να μαζέψει συνολικά 5,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ώστε να επιτευχθεί τελικά η μείωση του ελλείμματος στο 9,4% για το 2010.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Συνέχιση του προγράμματος και το 2011


Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2011, μετά την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης της δράσης, έπειτα από δίμηνη διαβούλευση με τον Επίτροπο κ. Laslo Andor και τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι 4.500 θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις 1.050 δομές του προγράμματος, που εξυπηρετεί περισσότερους από 80.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ ετησίως με σημαντικά θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια.

Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος κουπονιών (vouchers) προς τους ωφελούμενους. Οι ωφελούμενοι της δράσης είναι άτομα - συνήθως συγγενικά - με εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειές τους (εξυπηρετούμενοι) και οι οποίοι είτε ως άνεργοι που αποδεδειγμένα αναζητούν εργασία, είτε ως εργαζόμενοι επαπειλούμενοι με ανεργία, ωφελούνται από το πρόγραμμα, καθώς αποδεσμεύονται από την φροντίδα των συγγενικών τους προσώπων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όπως επισημαίνει, εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια εξασφάλισης της βιωσιμότητας και συνέχισης του προγράμματος την περίοδο 2008 - 2009.

«Με αυτούς τους άστοχους χειρισμούς», τονίζει το υπουργείο, «το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο Σεπτέμβριος 2008 - Δεκέμβριος 2010 επιβαρύνθηκε περισσότερο από 150 εκατ. ευρώ, καθώς το πρόγραμμα σταμάτησε να χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους».
«Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές του 2010», σημειώνεται, «συστάθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας που εξέτασε εναλλακτικά σενάρια για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας τους τελευταίους 2 μήνες ανέλαβε και διερεύνησε όλες τις δυνατότητες και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να εξασφαλισθεί η συγχρηματοδότηση του προγράμματος».

ΔΕΗ: Παράταση μέχρι 31 Ιανουαρίου 2011 στην υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο


Παράταση έως 31 Ιανουαρίου 2011 (από 15 Δεκεμβρίου 2010 που είχε αρχικά οριστεί) για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξαιτίας της αύξησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων, οι οποίες φτάνουν τις 10.000 την ημέρα.Το ΚΟΤ απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, στις οποίες γίνεται έκπτωση 20- 30% στα οικιακά τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1/1/2011.

Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλουν αίτηση χρειάζεται μόνο να γνωστοποιούν :
• Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό Λογαριασμού), καθώς και
• Τα στοιχεία της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμοι).
Σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος :
• Δεν απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), ακόμη κι αν αυτή έχει λήξει.
• Δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου.
• Στις ελάχιστες περιπτώσεις που έγινε καταβολή προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός μέσω ισόποσης πίστωσης του πρώτου λογαριασμού.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται στα ΚΕΠ, από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr) και τηλεφωνικά στα 210 9797400 & 210 9298000.
Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις μπορούν υποβάλλονται οποτεδήποτε από τους δικαιούχους του ΚΟΤ και μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας. Οι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αιτήσεις μετά την 31/1/2011 θα εντάσσονται στο ΚΟΤ από τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδίδεται μετά από τον έλεγχο των στοιχείων τους και την ένταξη τους στο ΚΟΤ.

ΑΓΡΟΤΕΣ: Εγκρίσεις μικρών σχεδίων βελτίωσης – τα ονόματα των δικαιούχων


Την υπογραφή των Αποφάσεων ένταξης 41 Επενδυτικών Σχεδίων δικαιούχων κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της δράσης των Επενδύσεων Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης) του μέτρου 121 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, προϋπολογισμού 1.740.836 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 908.915 ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών /Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ.

Η δράση «Μικρά Σχέδια Βελτίωσης» για δικαιούχους κτηνοτρόφους, αφορά σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων με την εισαγωγή σε αυτές της μηχανικής άμελξης, αλλά και με την ενίσχυση συμπληρωματικών επενδύσεων.
Στόχος, είναι ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης, μέσω της καλύτερης χρήσης των συντελεστών παραγωγής συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, βελτιώνοντας τις επιδόσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά το περιβάλλον, την εργασιακή ασφάλεια, την υγιεινή και την καλή διαβίωση των ζώων.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου του 2010 και λήγει στις 31 Μαρτίου του 2011 εκτός και αν πριν από την καταληκτική ημερομηνία εξαντληθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σχετικό μέτρο 485 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 21.300.000 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 11.200.000 ευρώ.
Σχετικός κατάλογος έχει ήδη αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσειςhttp://www.agrotikianaptixi.gr και http://msb.agrotikianaptixi.gr .

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: «Ψαλίδι» στις φετινές εορταστικές δαπάνες


Μεγάλες περικοπές των Χριστουγεννιάτικων δαπανών, δυσμενής οικονομική κατάσταση, λιγότερα δώρα προς συγγενείς και φίλους και περιορισμός στις απολύτως απαραίτητες αγορές, είναι το «μενού» των φετινών γιορτών.
Έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Interview», που εντάσσεται στο πλαίσιο των στατιστικών μετρήσεων του δείκτη NGBI 500 (Northern Greece Business Index 500), καταδεικνύει ότι το 76,6% απαντά πως η οικονομική του κατάσταση τα φετινά Χριστούγεννα είναι χειρότερη σε σχέση με τα περσινά.
Τα Χριστούγεννα του 2009, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44,2%, ενώ παράλληλα πέρσι το 12,8% τόνιζε πως είχε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με το 2008, ποσοστό που φέτος έχει περιοριστεί στο ισχνό 5,2%.
Σημαντική είναι η μεταβολή και στο ποσοστό όσων επισημαίνουν πως δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση τους, καθώς πέρσι αυτό ήταν 43% και φέτος 18,2%.
Εύλογο είναι ότι οι εορταστικές δαπάνες για τα φετινά Χριστούγεννα έχουν «πιαστεί» στη «δίνη» της οικονομικής κρίσης, καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 62,3% σκοπεύει να κάνει λιγότερα δώρα σε φίλους και συγγενείς, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41,8%.
Επίσης, 70,9% των ερωτηθέντων (πέρσι 43,5%) απαντά πως θα χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα λιγότερο φέτος σε σύγκριση με το 2009, το 27,3% (τα προηγούμενα Χριστούγεννα ήταν 33,9%) θα την αξιοποιήσει όσο και πέρσι και μόλις το 1,8% (πέρσι ήταν 22,6%) περισσότερο κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Λογοδοτούμε στην κοινωνία»


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας,. αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θα αλλάξουν ριζικά την πραγματικότητα που βιώνει ο πολίτης, ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας, επαναφέροντας τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής: «Το 2011 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά», είπε, καθώς «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή». Συνέδεσε ωστόσο την τελική επιτυχία όχι μόνο με την δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και με την ίδια την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, καθώς από την ανάκαμψή της εξαρτάται και η στήριξη στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση υλοποιεί την πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα ανοίξουν τα «κλειστά» επαγγέλματα», θα γίνει σειρά άλλων τομών, σημείωσε ο υπουργός, που έκανε λόγο για «χρονιά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας» καθώς «θα έχουμε μια οικονομία με σταθερούς κανόνες».
«Αποδεικνύουμε καθημερινά, πως όλες οι θυσίες που ζητήσαμε, δεν τις σπαταλάμε σε προσωπικές στρατηγικές, αλλά σε μια φωνή πιο δυνατή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό της, για μια αξιοπιστία και κύρος που η Ελλάδα νόμιζε πως είχε κατακτήσει, αλλά που έχασε τα τελευταία 5-6 χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συρρίκνωση 30% στο Δημόσιο και άρση μονιμότητας


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, τάχθηκε υπέρ των σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011, ενώ επιτέθηκε για διαφορετικούς λόγους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα με αύξηση της φορολογίας και όχι περικόπτοντας περαιτέρω δαπάνες στο Δημόσιο, όπου «κρύβονται οι εξοργισμένοι σήμερα κομματικοί στρατοί». Έτσι, πέφτει δυσανάλογο βάρος στον ιδιωτικό τομέα, που είναι «ο μόνος που παράγει πλούτο και μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο». Περισσότεροι από 170.000 εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους τελευταίους μήνες, χωρίς διαδηλώσεις και απεργίες, είπε χαρακτηριστικά.
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει δέσμια του λαϊκισμού της ηγεσίας της που αποφάσισε να μην έχει οικονομική πολιτική, υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη που καταλόγισε στον κ. Σαμαρά ότι «ακολούθησε μια ακραία λαϊκίστικη αντιμνημονιακή ρητορική, χωρίς καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση και προοπτική».
Καταλόγισε εξάλλου στην Αριστερά ότι με την «επαναστατική γυμναστική» με διαδηλώσεις, ριζοσπαστική ρητορική και παρεμπόδιση καίριων οικονομικών δραστηριοτήτων, συμβάλλει στο να φύγουν και οι τελευταίοι επενδυτές από τη χώρα.
Η κα Μπακογιάννη κατέληξε επισημαίνοντας ότι κεντρική επιλογή πρέπει να είναι ο περιορισμός της έκτασης του δημόσιου τομέα κατά ένα τρίτο στην επόμενη δεκαετία, με μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.
Επανέλαβε επίσης τις θέσεις της για κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων, εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% στις επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατό, μαζική και αποφασιστική άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και, τέλος, δραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού μοντέλου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: «Μπαμπούλες» Μνημόνιο και δημόσιο χρέος


Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης καθώς και όλων των κομμάτων που στηρίζουν, όπως είπε, το «χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος», άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.
Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως «μπαμπούλες», αλλά, όπως είπε, αυτά θα γίνουν μπούμπερανγκ και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει.
Τέλος, ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που στηρίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και αυτό, πρόσθεσε, θα γίνει όχι γιατί το θέλει το ΚΚΕ, αλλά γιατί είναι η αντικειμενική πραγματικότητα.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Ή θα γράψουμε ιστορία ή θα διαλυθούμε»


«Ή θα γράψουμε ιστορία ή η ιστορία θα μας διαλύσει» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στους 26 ηγέτες της Συνόδου και την οποία εν συνεχεία μετέφερε σε συνεργάτες του.
Στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία και για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ καθώς όπως είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου «στις διμερείς επαφές όλοι μίλησαν με θερμά λόγια για την προσπάθεια της Ελλάδας και με διαβεβαίωσαν όλοι πως το θέμα θα τελειώσει σύντομα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κυβερνητικά στελέχη.
«Η Ελλάδα είναι και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της συνόδου κορυφής. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου αν και όλες οι δύσκολες αποφάσεις μετατίθενται για λύση από τους υπουργούς των οικονομικών. Το βασικό κέρδος για την ελληνική πλευρά είναι όπως καταγράφεται και από τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου η συζήτηση για το ευρωομόλογο.

«Η συζήτηση άνοιξε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέσα ενημέρωσης. Περιμένουμε να συμπεριληφθεί το ευρωομόλογο στις πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Τα ευρωομόλογα αποτελούν πρόκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στην ένωση», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το μηχανισμό στήριξης καθώς όπως είπε «αυτές οι αποφάσεις στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους». Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στις αγορές τόνισε: «Είναι επιφυλακτικές και λόγω της γενικότερης κρίσης φοβικές».Για την εσωτερική κατάσταση ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως « αλλάζουμε την Ελλάδα» και πως το θέμα είναι «η οδυνηρή εμπειρία της κρίσης να γίνει ευκαιρία και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη.
Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στα θέματα της πράσινης ανάπτυξης».

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Αρχές του 2011 η εφαρμογή


Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, από το οποίο το οικονομικό επιτελείο προσδοκά εξοικονόμηση τουλάχιστον 350 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Η βασική προτεραιότητα είναι ο δραστικός περιορισμός δεκάδων επιδομάτων, τα οποία σε κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων συνιστούν σχεδόν δεύτερο μισθό.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου τομέα, τόνισε ότι μία πρώτη έκθεση θα υπάρξει αρχές του έτους για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στις έντονες ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι δεν έχει τίποτε κατά νου προς τον παρόν, ότι συνεχίζονται οι επαφές και οι συνεννοήσεις με την ΑΔΕΔΥ κι ότι το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους και τους μονίμους υπηρετούντες.

Σύμφωνα και με τις συστάσεις της τρόικας, πρέπει να εκλείψουν τα λεγόμενα «ρετιρέ» και να συνδεθεί η αμοιβή με τις ικανότητες και την παραγωγικότητα του κάθε υπαλλήλου, με απώτερο στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Αποτέλεσμα των αλλαγών εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση κατά 20% στις αποδοχές των υψηλόμισθων δημόσιων υπαλλήλων, ενώ όσοι μετατάσσονται θα αμείβονται με τις αποδοχές της νέας τους υπηρεσίας.

Ε.Ε.: Το 2013 η δημιουργία μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και Στήριξης


Τη δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αποφάσισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Έως τον Μάρτιο το Eurogroup θα έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού, όπως είναι η συμμετοχή των ιδιωτών και η αύξηση των πόρων.
Ο μόνιμος μηχανισμός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, «Ντερ Στάνταρτ», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζει πως «πιο πολύ θα έβλαπτε παρά θα ωφελούσε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», και προειδοποιεί ότι «αν συνεχιστεί η ένταση στην περιφέρεια της Ευρώπης, τα spreads δανεισμού ασφαλών χωρών θα αυξηθούν και αυτά».