Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου της κας Αριστέας Στεργίου Αρειμενίου Γραμμόζη, "Ελλάς-Έλληνες Αρχέγονη Πρωτολαλιά", το Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 19:00 στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης


Παρουσίαση του βιβλίου της κας Αριστέας Στεργίου Αρειμενίου Γραμμόζη, "Ελλάς-Έλληνες Αρχέγονη Πρωτολαλιά", το Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 19:00 στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΦΕΤ εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά λόγω Πάσχα


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εντατικοποιεί τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο ΕΦΕΤ θέτει υπόψη των καταναλωτών ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.
Γενικά πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα:
Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.
Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.
Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.
Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:
•Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
•Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
•Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
•Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την συμμέτοχη ωφελούμενων στο «Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων»


Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ
ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ
Τους  τυχόν ωφελούμενους  (άτομα που μπορούν και δικαιούνται να τους παρέχονται υπηρεσίες από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου να καταθέσουν αίτηση και δικαιολογητικά συμμετοχής.
Ο αριθμός των ωφελούμενων και των επιλαχόντων για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου,  θα επιλεχθούν με μοριοδότηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άνωθεν Πρόγραμμα.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής από  16/04/2019 έως και  10/05/2019.
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη  Δομή:
ΚΗΦΗ Δήμου Πωγωνίου, Κουκλιοί Πωγωνίου, τηλ.:2653091288
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής είναι:
1. Αίτηση Συμμετοχής του ηλικιωμένου ή ατόμου του συγγενικού περιβάλλοντος που έχει αναλάβει τη φροντίδα του (διατίθεται στη Δομή).
2.  Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου. Εάν οι ωφελούμενοι/νες είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες απαιτείται και άδεια διαμονής σε ισχύ. Εάν είναι Έλληνες Ομογενείς απαιτείται αντίγραφο ταυτότητας Ομογενούς.
3. Αντίγραφο Ατομικού ή Οικογενειακού Εκκαθαριστικού Σημειώματος για το τρέχον οικονομικό έτος.
4. Αντίγραφο Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης
5. Γνωμάτευση θεράποντος ιατρού, από την οποία να προκύπτει αν ο ωφελούμενος/η είναι πλήρως, μερικώς ή μη αυτοεξυπηρετούμενος (κινητικά, νοητικά, ψυχικά).
6. Υπεύθυνη δήλωση ότι ωφελούμενοι δε λαμβάνουν υπηρεσίες από άλλο Κέντρο (παρέχεται στη δομή).

Ζητούνται Μηχανικοί και Νομικοί στην περιοχή των Ιωαννίνων για το Εθνικό Κτηματολόγιο


Εκ μέρους της Κοινοπραξίας εκπόνησης της μελέτης για το Εθνικό Κτηματολόγιο στην περιοχή σας αποστέλλουμε την παρακάτω αγγελία και παρακαλούμε για την δημοσίευση της:
Ζητούνται Μηχανικοί (ΑΕΙ-ΤΕΙ) και Νομικοί στην περιοχή των Ιωαννίνων για συνεργασία με την ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ που εκπονεί την μελέτη για το Εθνικό Κτηματολόγιο στην περιοχή.
Αποστολή Βιογραφικών στο info@sxediasmos-sa.gr

Αλέξανδρος Τσαβδάρογλου
Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός, MSc
Bασιλίσσης Όλγας 216, Τ.Κ. 551 33, Καλαμαριά
Τηλ. 2310 423180-1-2 Fax. 2310 423183

Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού συμμετείχε στο 4ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών στο Κατσικά


Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού συμμετείχε στο 4ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικάς.
Είδαμε.... ακούσαμε.... μάθαμε... με ενθουσιασμό και αμείωτο ενδιαφέρον.
Συγχαρητήρια σε όλους, συμμετέχοντες και διοργανωτές, που με αγάπη, σεβασμό και κυρίως πράξεις, μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές την παράδοση του τόπου μας.
Θα είμαστε στο πλευρό σας πάντα όπου και όταν χρειαστεί. 

Δήμος Πωγωνίου: Στο τελικό στάδιο έγκρισης από το Leader η «Αντικατάσταση δικτύου Ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών»


Στο τελικό στάδιο έγκρισης από το πρόγραμμα Leaderβρίσκεται το έργο «Αντικατάσταση δικτύου Ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών», συνολικού προϋπολογισμού 76.200,00 € (Leaderκαι ιδία συμμετοχή Δήμου Πωγωνίου).
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Τ.Κ. Δολιανών. Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες ύδρευσης έχουν αυξηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με τη λειτουργία του Κέντρου Μέριμνας Προσφύγων που φιλοξενεί εκατοντάδες πρόσφυγες, διαμορφώνοντας διαφορετικά τον χάρτη των αναγκών της περιοχής σε υποδομές και υπηρεσίες.
«Η Τ.Κ. Δολιανών είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα χωριά του Δήμου Πωγωνίου. Η δομή προσφύγων έχει αλλάξει το τοπίο των αναγκών με αποτέλεσμα να απαιτούνται έργα για την βελτίωση της ύδρευσης. Με το συγκεκριμένο έργο το πρόβλημα λύνεται άμεσα τόσο για τους δημότες μας όσο και για τους φιλοξενούμενους της δομής» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.
H πρόταση κατατέθηκε στα πλαίσια της πρόσκλησης με Κωδικό 19.2.4.1_1/Μ2998829 της Ομάδας Τοπικής Δράσης ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER», Υπομέτρο 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων υπό την τοπική στρατηγική ανάπτυξης για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα» του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνάντηση του Γιάννη Καραγιάννη με Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης συναντήθηκε το Σάββατο 13/4 με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων, Μπομπότη Δημήτριο, Καραδήμα Ελευθέριο και Βερλέτη Γεώργιο.
Οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόσληψη 56 πυροσβεστών σε μόνιμες θέσεις και 876 πυροσβεστών σε θέσεις επί θητεία πενταετούς υποχρέωσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία ενίσχυσης του σώματος με 932 στελέχη μεγάλης εμπειρίας, τα οποία θα ενταχθούν άμεσα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Ακολούθως ενημέρωσαν τον βουλευτή για υπηρεσιακά τους ζητήματα, με κυριότερο τη βαθμολογική αναγνώριση της υπηρεσίας που παρείχαν ως πυροσβέστες πενταετούς θητείας και εποχικής απασχόλησης, και του κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα με προτεινόμενη τροπολογία, την οποία ο κ. Καραγιάννης θα προωθήσει αρμοδίως και θα στηρίξει κοινοβουλευτικά.

Στο Δήμο Πωγωνίου θα διεξαχθεί το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Ανοιχτών Ελεύθερων Πανεπιστημίων


Στο Δήμο Πωγωνίου θα διεξαχθεί το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Ανοιχτών Ελεύθερων Πανεπιστημίων, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου που διεξήχθη στην Ελευσίνα το Σάββατο 13 Απριλίου.
Το Δημοτικό Ανοιχτό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο λειτουργεί στο Δελβινάκι, την ιστορική έδρα του Δήμου και γνωρίζει μεγάλη απήχηση καθώς παρακολουθούν τα μαθήματα – διαλέξεις άνθρωποι όλων των ηλικιών.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου των ΔΕΑΠ και υπογράμμισε ότι ο Δήμος στηρίζει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του φορέα εκπαίδευσης.
«Είμαστε πολύ περήφανοι που στον ακριτικό μας Δήμο λειτουργεί Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μέσα από αυτό, οι δημότες μας ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις αλλά και για ενδιαφέροντα θέματα από εξαίρετους και διακεκριμένους επιστήμονες. Είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που προσφέρει πληροφόρηση και κατάρτιση και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες» τόνισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πωγωνίου κάθε χρόνο μισθώνει λεωφορείο για την μετακίνηση των δημοτών που παρακαλουθούν τα μαθήματα του ΔΕΑΠ.
Ο κ. Καψάλης ζήτησε να φιλοξενηθεί κάποιο από τα επόμενα συνέδρια στο Δήμο Πωγωνίου, πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή. Έτσι, ο Δήμος θα φιλοξενήσει στο 4ο συνέδριο που θα διεξαχθεί το 2021 αφού το 3ο θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Ωρωπού.
Την επίσημη παρουσίαση του ΔΕΑΠ Δελβινακίου έκανε ο υπεύθυνος λειτουργίας του κ. Μιχάλης Μάγκος ενώ το Δήμαρχο Πωγωνίου συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα παιδείας και πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης.

Παρουσία του Στέφανου Φούσα στην εκδήλωση για την παρουσίαση των ευρωβουλευτών της ΝΔ


Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας παρευρέθηκε ο Στέφανος Φούσας.
Στην ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σείστηκε κυριολεκτικά η αίθουσα από τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ιδιαίτερα όταν o Πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε: «Θα είμαι η φωνή όλων των ανθρώπων. Θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Κατά κοινή ομολογία το επίπεδο των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ χαρακτηρίστηκε πολύ υψηλό.
Η εκτίμηση του Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας, όπως μας τη μετέφεραν οι συνομιλητές του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποτυπώνεται στα ακόλουθα λόγια: «Υψηλού επιπέδου οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές που επιλέχθηκαν με αξιοκρατία  για μια δυνατή νίκη. Πρόκειται για μία μάχη για τη φανέλα, δηλαδή για την πατρίδα».

Ανδρόπαυση: Η κλιμακτήριος «χτυπά» και τους άνδρες


Τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης, ή της ανδρικής κλιμακτηρίου οφείλονται στη μείωση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών, ή ανδρογόνων και εμφανίζεται στους άνδρες, ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα υψηλά επίπεδα στρες, οι λανθασμένες συνήθειες διατροφής και η κακή φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχουν σημαντική επίδραση στο ανδρικό σώμα.
Η ανδρόπαυση ή «ανδρική κλιμακτήριος» εμφανίζεται μετά τα 40 και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως απώλεια της λίμπιντο και της σεξουαλικής ικανότητας, νευρικότητα, κατάθλιψη, εξασθένιση της μνήμης, ανικανότητα συγκέντρωσης, κούραση, αϋπνία, εξάψεις και εφιδρώσεις.
Ο έλεγχος της ανδρόπαυσης είναι ιδανικός για άνδρες που θέλουν να γνωρίζουν τα επίπεδα των ορμονών τους με σκοπό να σχεδιασθούν οι κατάλληλες εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, αν είναι απαραίτητο, όπως μας ενημερώνει ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Στυλιανός Κοντός, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου (www.urologyclinic.gr).
Οι  αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία μπορεί να περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις -όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είστε άνδρας κοντά στην ηλικία των 45-50 ετών και δεν έχετε διάθεση να κάνετε το παραμικρό, ενώ επιπλέον νιώθετε να σας προδίδει και η σεξουαλικότητά σας; Ίσως περνάτε «κλιμακτήριο»!
Η νέα θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες με ανδρόπαυση και όχι μόνο – τα κρουστικά κύματα – μπορούν να επιφέρουν την πλήρη αποκατάσταση της στύσης χωρίς φάρμακα, χωρίς παρενέργειες, χωρίς πόνο.
Για πρώτη φορά, συνεχίζει ο Δρ. Κοντός (www.urologyclinic.gr) έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τη στυτική διαταραχή με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, μία μέθοδο επιστημονικά τεκμηριωμένη που ενεργοποιεί μηχανισμούς νεοαγγείωσης στα σημεία που επενεργεί, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος στο πέος.