Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Ήττα στην πρεμιέρα για την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Πίνδος Κόνιτσας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 4-1)

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/ ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Αθλητικό Σωματείο
*Την ήττα γνώρισε η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος αφού έχασε στο Δημοτικό Στάδιο Κόνιτσας από την τοπική Πίνδο με σκορ 4-1 για την 1η   αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής.
Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με πλασέ του Πεπόνη Θωμά στο 24'.
Ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα τέρματα της Πίνδου στο 34΄.
Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος μείωσε σε 2-1 στο 36΄ με σουτ του  Μπενέκου Αχιλλέα.
Ο Λάμπρου Νικόλαος με πλασέ στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου έκανε το 3-1 για τους γηπεδούχους.    
Το τελικό 4-1 διαμόρφωσε  στο 51΄ με κεφαλιά ο Κίτσος Φώτιος.


Πίνδος Κόνιτσας: 
Γεωλδάσης Γεώργιος, Πεπόνης Θωμάς, Σπανός Χρήστος, Καλές Βύρων, Μήτσος Θεόδωρος, Κίτσος Φώτιος, Γεωλδάσης Παύλος (Σπανός Αλέξανδρος 63΄), Κύρτζογλου Αλέξανδρος  (Τσιαλιαμάνης Χαράλαμπος 88΄), Λάμπρου Νικόλαος, Δημόπουλος  Κωνσταντίνος (Λάμπρου Λεωνίδας 77΄), Μουρεχίδης Βασίλειος (Τσιαλιαμάνης Βασίλειος 63΄)
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο, Ντότης Ραφαήλ-Βασίλειος, Ζάρρας Νικόλαος  (Ανάδος Κωνσταντίνος 46΄), Νάτσης Σταύρος, Καπρινιώτης Ευστράτιος, Πρεμέτης Αλέξανδρος, Μακρής Χρήστος (Τσίτος Δημήτριος 75΄), Brami Jorgo, Χαρίσης Ιωάννης (Τσιγαρίδας Μανώλης 66΄), Τσαραώσης Ευάγγελος, Μπενέκος Αχιλλέας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι έξι παρεμβάσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις


«Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ανακοινώνοντας το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό:
1. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής τέταρτης γενιάς που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ.
2. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στο στόλο του 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Παράλληλα εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 φρεγάτες Meko που διαθέτει. Θα ενισχυθούμε επίσης με 4 ελικόπτερα Romeo, τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο.
3. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών κλάδων. Εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά, νέες τορπίλες και νέοι κατευθυνόμενο πύραυλοι.
4. Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας. Ταυτόχρονα επαναξιολογείται το πλαίσιο της θητείας ώστε οι νέοι να αποκτούν δεξιότητες.
5. Ενεργοποιείται η αμυντική μας βιομηχανία. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ.
6. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

ΕΟΔΥ: Δυο νέοι θάνατοι σήμερα, 302 νέα κρούσματα


21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δυο νέοι θάνατοι, 302 νέα κρούσματα. 
«Σήμερα ανακοινώνουμε 302 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13036, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
2363 (18.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5649 (43.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
53 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 10 (18.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 170 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 302 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα από τον Στέφανο Φούσα


Ευεργετικό συγκερασμό επιστημονικής και κοινωνικής δραστηριότητας ανέδειξε το πρόγραμμα του κ. Στέφανου Φούσα, όπως αποτυπώθηκε αρχικά από τη συμμετοχή του στο 10ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο του Ινστιτούτου Μελέτης Έρευνας και Εκπαίδευσης για το σακχαρώδη διαβήτη και τα μεταβολικά νοσήματα και στην συνέχεια από τις επισκέψεις του στην πόλη αλλά και σε χωριά του Νομού.
Ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, συμμετείχε διαδικτυακά στις εργασίες του αλλά και ανέπτυξε κοινωνική δραστηριότητα με την επίσκεψή του σε χωριά της Κόνιτσας και του Ζαγορίου.

Δώδεκα παραβάσεις στην Ήπειρο την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (48.367) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(5) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (598) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (55) άτομα.
(4) για λειτουργία καταστήματος πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (3) στην Αττική και (1) στα Ιόνια Νησιά.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (99) σχετικές παραβάσεις.
(248) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
(51) στη Στερεά Ελλάδα,
(39) στην Κεντρική Μακεδονία,
(29) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(24) στη Θεσσαλονίκη,
(20) στα Ιόνια Νησιά,
(19) στη Δυτική Ελλάδα,
(15) στην Αττική,
(12) στην Ήπειρο,
(12) στην Πελοπόννησο,
(12) στην Κρήτη,
 (7) στη Θεσσαλία,
 (6) στο Βόρειο Αιγαίο και
 (2) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (13.963) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (13.951) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (12) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (49) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ..
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου: Ευχαριστήριο στο χορηγό της εμφάνισης της ομάδας


Η ανακοίνωση της ομάδας:
«Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ευχαριστεί θερμά το L’ espresso cafe bar για την χορηγία στην ομάδα μας (χορηγός στην εμφάνιση αγώνα).
Επίσης νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους αδερφούς Γιώργο και Σπύρο Καραμάνη, οι οποίοι όλα τα χρόνια είναι δίπλα στην ομάδα μας και στηρίζουν με το παραπάνω την αγαπημένη τους Αναγέννηση.
Το L'espresso cafe bar βρίσκεται στην πλατεία Χατζή (Καλπακίου 18, τηλ 2651020701) στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων.
Ένα όμορφο και ιδιαίτερο περιβάλλον να απολαύσεις μοναδικό καφέ και νόστιμα εδέσματα».

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης αστυνομικού προσωπικού με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, διοργανώθηκε, μέσω τηλεκπαίδευσης, το διήμερο 9 & 10 Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης αστυνομικού προσωπικού με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων.
Το εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν αστυνομικοί που στελεχώνουν τις νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας καθώς και αστυνομικοί των Αστυνομικών Τμημάτων των ανωτέρω Διευθύνσεων, που εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας.

Πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Δούβαλης απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και παρότρυνε, μεταξύ άλλων, τους αστυνομικούς να χειρίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στην προσωπικότητα των θυμάτων.
Ως ομιλητές – εισηγητές στο εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι ακόλουθοι:
η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων κα Σταυρούλα Σταυράτη,
ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ Θεόδωρος Βουγιουκλάκης,
η Δικηγόρος κα. Μαρία – Σοφία Σπανού, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων,
ο Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Νικολάου,
ο Ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου Αστυνόμος Β΄ Δημήτριος Μάντης και
η Αστυνόμος Β΄ Γεωργία Πασά εκπρόσωπος του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η επιμόρφωση του αστυνομικού προσωπικού, με στόχο την εξειδικευμένη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 10:30


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει την Τρίτη 15/9, στις 10:30 συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931). 

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (14/09-20/09/2020)

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (14-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα - Ασβεστοχώρι
Τρίτη (15-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα
Τετάρτη (16-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (17-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή-Ελεύθερο-Παλιοσέλλι-Πάδες-Άρματα-Δίστρατο.
Παρασκευή (18-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (20-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 23:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι – Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (14-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά – Ωραιόκαστρο - Άγιος Κοσμάς - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος –Δολό.
Τρίτη (15-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή
Τετάρτη (16-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (17-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (18-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Συρράκο – Καλαρρύτες - Ματσούκι.
Κυριακή (20-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 23:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (14-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα - Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Τρίτη (15-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
Τετάρτη (16-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Πέμπτη (17-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (18-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Αννεμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Σάββατο (19-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λίμνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (14-09-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα –Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (15-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (16-09-2020) και ώρες από 16:00 έως 23:00
 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (17-09-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (18-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
Σάββατο (19-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα - Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (14-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου.
Τρίτη (15-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (16-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (17-09-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (18-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (19-09-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 η αποκατάσταση-ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού Κάστρου Ιωαννίνων


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020 η πράξη «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο Ιωαννίνων σε επισκέψιμο μνημείο», προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ.
Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού (χαρακτηρισμένο ως μνημείο με το Π.Δ. 11-6-1925 (ΦΕΚ 152/Α/16-6-25) είναι από τα πρωιμότερα οθωμανικά μνημεία που έχουν διασωθεί μέσα στο Φρούριο των Ιωαννίνων και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της ΒΑ Ακρόπολης.  Το κτίριο του οθωμανικού λουτρού είναι εμβαδού 290μ2 στερεωμένο, αναστηλωμένο, αποκατεστημένο, επισκέψιμο και λειτουργικό μαζί με τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του διαμορφωμένο με πλακόστρωση.
Το έργο θα εκτελεσθεί με βάση την εγκεκριμένη αναστηλωτική μελέτη εφαρμογής, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό, χωρίς να αποκαθίσταται η αρχική του χρήση ως λουτρού. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων- εργασίες καθαρισμού από τη βλάστηση, αποκατάστασης και ανακατασκευής τμημάτων του χώρου, κατασκευή – τοποθέτηση διαδρόμων πρόσβασης κοινού  (συμπεριλαμβανομένων ΑμεΑ), καθώς και δράσεις προβολής (έκδοση πληροφοριακού υλικού – διοργάνωση εκδηλώσεων).
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Φυσικοί τρόποι για να βελτιώσετε τα συμπτώματα που προκαλεί ο προστάτης


Όταν ένας άνδρας περάσει τα 40 του χρόνια, ο προστάτης αδένας του αρχίζει σταδιακά να διογκώνεται. 
Η φυσική αυτή αύξηση του μεγέθους του ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και είναι μία από τις συχνότερες ουρολογικές διαταραχές.
Το ποσοστό των πασχόντων από αυτήν αυξάνεται με την ηλικία. 
Υπολογίζεται ότι συνολικά την εκδηλώνουν οι μισοί άνδρες 50 ετών και πάνω, αλλά το ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60 ετών πλησιάζει το 60% και μετά τα 80 έτη είναι σχεδόν 90%.
Αν και σχεδόν οι μισοί πάσχοντες από καλοήθη υπερπλασία δεν εκδηλώνουν ποτέ ενοχλητικά συμπτώματα, άλλοι αντιμετωπίζουν με την πάροδο του χρόνου δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, κυρίως εξαιτίας διαταραχών στην ούρηση. 
«Το τι από τα δύο θα συμβεί δεν εξαρτάται μόνο από τον όγκο που θα αποκτήσει ο προστάτης, αλλά και από ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως την πίεση που ασκεί στην ουρήθρα, η οποία ευθύνεται για τα ουρολογικά συμπτώματά του», εξηγεί ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Από τα συμπτώματα αυτά άλλα είναι αποφρακτικά (αναπτύσσονται επειδή ο διογκωμένος προστάτης αποφράσσει την ουρήθρα) και άλλα ερεθιστικά (οφείλονται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ουροδόχο κύστη, καθώς προσπαθεί να παρακάμψει τα αποφρακτικά συμπτώματα). Έτσι, ένας πάσχων μπορεί να έχει:
* Δυσκολίες στην έναρξη της ούρησης
* Αδυναμία αποβολής των ούρων
* Μειωμένη ροή ούρων ή διακοπτόμενη ούρηση
* Επίσχεση ούρων (ο ασθενής δεν μπορεί καθόλου να ουρήσει)
* Συχνουρία (συχνή ούρηση), η οποία μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη στη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία)
* Επιτακτική ούρηση ή επιτακτική ακράτεια ούρων
* Αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει η ουροδόχος κύστη
Τα συμπτώματα αυτά είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνδρες ζητούν θεραπεία για τον προστάτη τους. Ευτυχώς οι θεραπείες για την καλοήθη υπερπλασία του βελτιώνονται διαρκώς και υπάρχουν πλέον πολλές φαρμακευτικές αλλά και χειρουργικές επιλογές που προτείνονται κατά περίπτωση.
Ωστόσο και οι ίδιοι οι άντρες μπορούν να κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν την κατάστασή τους. «Όταν η καλοήθης υπερπλασία προστάτου είναι ήπια και τα συμπτώματα ανεκτά, συνήθως παρακολουθούμε την εξέλιξή της, για να προτείνουμε σε δεύτερο χρόνο κάποια θεραπεία», εξηγεί ο κ. Πούλιας. «Η ενεργητική παρακολούθηση που κάνουμε συνίσταται στην τακτική εξέταση του άνδρα, αλλά χωρίς φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία. Προτείνουμε, ωστόσο, στους άνδρες ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες όμως μπορεί να βοηθήσουν και όσους έχουν πιο προχωρημένη νόσο».