Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν προχωρά η οργάνωση της Περιφέρειας

Τη διαβεβαίωση, ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από καθυστερήσεις της Κεντρικής Διοίκησης, η Περιφέρεια Ηπείρου σε πολλά οργανωτικά ζητήματα, είναι μπροστά από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, μετέφερε χθες βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Είναι γεγονός ότι τα πρώτα βήματα του νέου θεσμού, είναι πολύ δύσκολα. Η δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, επηρεάζει και τον τόπο μας. Στα προβλήματα αυτά, πρέπει να προσθέσω και τα οργανωτικά ζητήματα και τα οποία καθημερινά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.
«Υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν – συνέχισε ο κ. Περιφερειάρχης - καθυστερήσεις και ασάφειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Κεντρική Διοίκηση και σχεδόν καθημερινά προκύπτουν και νέα ζητήματα, ή ανακαλύπτονται κενά σε διαδικασίες κλπ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τον οποίο ενώ υπήρχε δέσμευση να μας δοθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, τελικά μας διαβιβάστηκε ως σχέδιο διαβούλευσης, την περασμένη μόλις εβδομάδα.

Την κατάσταση αυτή προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί οι περιφερειάρχες, οι οποίοι συγκεντρωνόμαστε μια φορά την εβδομάδα στην Αθήνα, συζητάμε, καταθέτουμε προτάσεις, αναζητούμε λύσεις, ξεκινήσαμε και μια σειρά συναντήσεων με υπουργούς».

ΚΑΚΑΒΙΑ: Συνελήφθη Αλβανός με 1,5 κιλό μαριχουάνα

Οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν έναν 27χρονο, στο συνοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, ο οποίος είχε στην κατοχή του ενάμισι κιλό επεξεργασμένης μαριχουάνας.
Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν, ύστερα από έλεγχο των αστυνομικών, στο λεωφορείο της γραμμής Τίρανα-Αθήνα, στις αποσκευές του νεαρού, ο οποίος κατάγεται από το Αργυρόκαστρο.
Ο νεαρός ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι αγόρασε τη μαριχουάνα στα Τίρανα και σκόπευε να τη μεταφέρει στην Κρήτη, όπου ζει και εργάζεται.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Συμπληρωματικό σημείωμα στους φορολογούμενους στους οποίους προέκυψαν διαφορές


Συμπληρωματικό σημείωμα για την περαίωση θα αποσταλεί στους φορολογούμενους στους οποίους προέκυψαν διαφορές συγκριτικά με τον αρχικό υπολογισμό του φόρου για το κλείσιμο των υποθέσεων τους.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά στην οποία, διευκρινίζεται προς τις εφορίες ότι το ποσό του φόρου που θα προκύπτει από αυτά θα πρέπει να καταβληθεί από τον φορολογούμενο εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση του εκκαθαριστικού συμπληρωματικού σημειώματος.

Eurostat: Στο 10% η ανεργία στην Ε.Ε.


Ο ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν άνεργος τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, καταδεικνύοντας ότι ο δείκτης της ανεργίας παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.
Στην ευρωζώνη η ανεργία έφθασε το 10%, ενώ γενικά στην Ε.Ε. των 27 ήταν στο 9,6%, ανακοίνωσε η Eurostat.

Πάντως, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, κατέγραψε μια μικρή πτώση του πραγματικού αριθμού των ανέργων καθώς μειώθηκαν κατά 19.000 στην ΕΕ συνολικά και κατά 73.000 στην ευρωζώνη σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Συνολικά, 15,775 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά ο αριθμός έφθασε τα 23,179 εκατομμύρια.

Μεταξύ των 21 χωρών για τις οποίες ήταν διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε μόνο τέσσερις το Βέλγιο όπου σοβεί πολιτική κρίση, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Η ανεργία μεταξύ των νέων όμως παρέμεινε σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο, στο 21%, ποσοστό που έμεινε απαράλλακτο από το Νοέμβριο. Στην ευρωζώνη μειώθηκε οριακά από το 20,5% στο 20,4%.

Τα υψηλότερα ποσοστά των ανέργων νέων καταγράφηκαν στην Ισπανία (42,8%, με τη συνολική ανεργία στο 20,2%) και στη Σλοβακία (37,3%), ενώ στη Γερμανία --η οποία χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη Ευρωπαϊκή οικονομία--, ο δείκτης αυτός έφθασε μόλις το 8,6%.

Η συνολική ανεργία στη Γερμανία ανήλθε σε 6,6%. Στη Γαλλία, το συνολικό ποσοστό των ανέργων ήταν στο 9,7%. Τα χαμηλότερα συνολικά ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν σε Ολλανδία (4,3%), Λουξεμβούργο (4,9%) και Αυστρία (5%).

ΤΕΡΙΑΧΑΤΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Θρήνος για το αδικοχαμένο παλικάρι που σκοτώθηκε σε τροχαίο στα Κτίσματα


Ένα κλεμμένο ημιφορτηγό, που για άγνωστο λόγο είχε περάσει στο αντίθετο ρεύμα, «έκοψε» τη ζωή από έναν 39χρονο Βορειοηπειρώτη την Κυριακή το βράδυ, μετά τα Κτίσματα και σε μικρή απόσταση πριν το Τελωνείο της Κακαβιάς!

Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη, ο άτυχος βορειοηπειρώτης, που επέστρεφε στον Παρακάλαμο, όπου εργαζόταν επί πολλά χρόνια σε βουλκανιζατέρ, από το χωριό του Τεριαχάτες της Αλβανίας, δεν πρόλαβε να αντιδράσει και βρήκε ακαριαίο θάνατο.
Τραυματισμένος ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο ύστερα από πολύωρη προσπάθεια της πυροσβεστικής, ο 23χρονος συνοδηγός του, κάτοικος Παρακαλάμου, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Αμέσως μετά την πρόκληση του δυστυχήματος ο οδηγός του ημιφορτηγό (που όπως προέκυψε στη συνέχεια, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί την προηγούμενη ημέρα από την Αθήνα και η σχετική καταγγελία είχε γίνει στο Α.Τ. Βούλας) εγκατέλειψε τα θύματά του και πιθανό να κατέφυγε στην Αλβανία.
Ο θρήνος στο χωριό του άτυχου Βορειοηπειρώτη, το Τεριαχάτι και στο Παρακάλαμο αβάσταχτος.
Αμέτρητοι ήταν οι φίλοι και οι γνωστοί από τον Παρακάλαμο και από το Πωγώνι που συνόδευσαν το αδικοχαμένο παλικάρι στην τελευταία του κατοικία.
Η κηδεία του έγινε σήμερα Τρίτη, 11.00 ώρα, στο χωριό του Τεριαχάτες.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη συνεχίζονται.

Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Έτσι μπαίνουν στα Πανεπιστήμια από το ''παράθυρο'' κάποιοι έξυπνοι!

«Άστραψε και βρόντηξε» στη Βουλή το Σάββατο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος και κατήγγειλε για πρώτη φορά, τις μεθοδεύσεις που ακολουθούν κάποιοι επιτήδειοι υποψήφιοι, για να εισαχθούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, χωρίς διάβασμα και φροντιστήρια.
Μιλώντας για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το καθεστώς που ισχύει για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και των Εσπερινών ΕΠΑΛ, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, κατήγγειλε ότι έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές διατάξεις του νόμου, κατορθώνουν, ενώ δεν το δικαιούνται, να συμμετέχουν σε ειδικού τύπου πανελλαδικές εξετάσεις με ευνοϊκότερες συνθήκες, ή να εισάγονται σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, στην κυριολεξία από το παράθυρο, χωρίς εξετάσεις.
Η αφορμή δόθηκε με ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιάννη Πρωτούλη, σχετικά με τη δυνατότητα των υποψηφίων από τα Εσπερινά ΕΠΑΛ να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα ΤΕΙ.
Ο κ. Πανάρετος επισήμανε απαντώντας ότι το υπουργείο Παιδείας διερευνά κάθε αδικία που θα διαπιστωθεί προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και επισήμανε ότι αποτελεί πρωταρχική ανάγκη η μεταρρύθμιση στο σύστημα πρόσβασης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ξέσπασε και απαρίθμησε περιπτώσεις υποψηφίων που εκμεταλλεύονται ειδικές διατάξεις, ή προσκομίζουν πλαστά πιστοποιητικά, για να συμμετέχουν στις ειδικού τύπου πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, ή στις εξετάσεις των φυσικώς αδυνάτων, ή στις εξετάσεις των ομογενών, για να εισαχθούν «χωρίς κόπο, αλλά με τρόπο» στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πανάρετος στους υποψηφίους που είναι και αθλητές.
Μάλιστα, έκανε λόγο για «ακραίες περιπτώσεις» αφού εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους σε διάφορα αθλήματα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, για να εισαχθούν με τις ειδικές διατάξεις του πρωταθλητισμού, στα Πανεπιστήμια.
Πιο συγκεκριμένα επισήμανε:
«Να σας αναφέρω μία γενική κατηγορία ακραίων περιπτώσεων, τους αθλητές. Έχουμε αθλητές οι οποίοι, επειδή έχουν ειδικό τρόπο που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, καταστρατηγούν τις διατάξεις. Στις ομάδες μπάσκετ που συμμετέχουν, υπάρχουν αθλητές οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει την είσοδό τους στα πανεπιστήμια. Πώς; Συμμετέχουν σε αγώνες ως αναπληρωματικοί, κάθονται στον πάγκο, και παίζουν μόνο πέντε λεπτά. Αυτό είναι αρκετό για να μπουν στα πανεπιστήμια. Να σας πω περιπτώσεις αθλημάτων, που δεν θα τα έχετε ξανακούσει, και από τα οποία υπάρχουν παιδιά που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. Έχουμε αθλητές στο τραμπολίνο, το μπριτζ, το μπιλιάρδο, το Γου Σου Κουνγκ Φου, το τσιδαόμπα (σ.σ. ρωσική πολεμική τέχνη), που εξασφαλίζουν χωρίς διάβασμα την εισαγωγή τους».

ΚΚΕ:Ερώτηση του βουλευτή κ. Γ. Πρωτούλης για τις καταργήσεις σχολείων


Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων αναφέρεται σε ερώτησή του στην υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γ. Πρωτούλης.

Ο βουλευτής αναφέρει:

“Η απόφαση αυτή θα έχει δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας. Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών, με πρόσχημα πάντα πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται.

Τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) χρειάζονται 500 νέα σχολικά κτίρια για να τελειώσει η διπλοβάρδια, που μόνο το 15% των σχολείων έχουν υποδομές για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, που σ' όλη την Ελλάδα υπάρχουν οικόπεδα χαρακτηρισμένα ιδιοκτησίας ΟΣΚ αλλά δεν χτίζονται, είναι πρόκληση να κλείνουν σχολεία με το πρόσχημα των "αντοχών της οικονομίας".
Αν οι κυβερνήσεις θέλανε να κάνουν οικονομία δε θα χαρίζανε τον τομέα ανέγερσης σχολείων στις επιχειρήσεις (ΣΔΙΤ), που για ένα 12θέσιο σχολείο το κόστος εκτινάσσεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τον ΟΣΚ χρειάζονται 1,6 εκατομμύρια ευρώ!»

Κρίσιμη πλευρά είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει χρήματα για να υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση μέσω του ΕΣΠΑ και την ίδια στιγμή μειώνει κατά 21,9% τις δαπάνες για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, τα σχολεία μένουν χωρίς κιμωλίες, καθαριότητα, θέρμανση, φωτοτυπικό χαρτί, με απλήρωτους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

* Προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία συγχωνεύσεων - καταργήσεων των σχολικών μονάδων.
Να προχωρήσει σε σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης υπαγμένο στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ.

* Προτίθεται να επιχορηγήσει με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες τις σχολικές επιτροπές για όλες τις ανάγκες των σχολείων.
Να καταργήσει το ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτρόπων.
Να είναι αποκλειστικά δωρεάν το πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο στα σχολεία.
Να μην επιβαρύνεται η λαϊκή οικογένεια για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κλπ.

* Να προχωρήσει στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών.

Nielsen: Μείωσαν τις δαπάνες οι Έλληνες


Σε περικοπές εξόδων έχουν προχωρήσει εννέα στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Nielsen για την καταναλωτική εμπιστοσύνη το τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι έξι στους δέκα.
Το 81% των Ελλήνων έχει μειώσει τις δαπάνες για αγορά νέων ρούχων, το 80% δαπανά λιγότερα για διασκέδαση εκτός σπιτιού και το 64% έχει στραφεί σε φθηνότερα προϊόντα, ώστε να καταφέρει να ισορροπήσει την μείωση της αγοραστικής δύναμης του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις απαντήσεις του δείγματος ούτε το τρέχον έτος διαγράφεται ευοίωνο, αφού το 83% των Ελλήνων δεν θεωρεί πως η χώρα θα καταφέρει να βγει από την ύφεση μέσα το 2011.
Η Οικονομία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων, με ποσοστό 40%, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ το 34% δηλώνει ότι με τα χρήματα, που του περισσεύουν, ξεπληρώνει δάνεια, πιστωτικές κάρτες και χρέη, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό βρίσκεται στο 26%.
Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τον τελευταίο καιρό βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα για τα προβλήματα της οικονομίας τους, όπως είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.

ΙΚΑ: Μέσω τραπεζών οι πληρωμές στους ασφαλισμένους


Μέσω τραπεζών θα εισπράττουν στο εξής οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ τις παροχές σε χρήμα που καταβάλλει το Ίδρυμα στους ασφαλισμένους του.
Με απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ η οποία ελήφθη στις 27 Ιανουαρίου σε εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου, ορίζεται ως υποχρεωτική από την 1-1-2011, η πληρωμή των παροχών ασθενείας μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών ή των ΕΛΤΑ.

Η διαδικασία για τη χορήγηση των παροχών παραμένει η ίδια, καθώς και η κατάθεση των απαραίτητων, κάθε φορά, δικαιολογητικών. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος πληρωμής.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει προσκομίσουν στα Τμήματα Παροχών ή στο Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά:

1. Τον αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου -ΑΜΑ - που προκύπτει είτε από το βιβλιάριο υγείας είτε από Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης.

2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και φωτοτυπία.

3. Το πρωτότυπο Τραπεζικό βιβλιάριο και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας αυτού με πρώτο όνομα του άμεσα ασφαλισμένου και ο αριθμός ΙΒΑΝ να διακρίνεται στη φωτοτυπία.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτει ο ασφαλισμένος βιβλιάριο τράπεζας, θα πρέπει να προσκομίσει παραστατικό που εκτυπώνεται από την τράπεζα στο οποίο αποτυπώνεται καθαρά ο αριθμός του λογαριασμού, τα στοιχεία του δικαιούχου και τα στοιχεία και τα στοιχεία της Τράπεζας.
Εάν δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος ο ασφαλισμένος, η δήλωση τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να υποβληθεί από εξουσιοδοτημένο άτομο.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Τα 7 βήματα για τους αγρότες


Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για την υποβολή νέων αιτήσεων από αγρότες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, εγκατεστημένης ισχύος έως 100kW. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ,σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που στηρίζει τα αγροτικά εισοδήματα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και περιφερειακή ανάπτυξη.
Η κατά προτεραιότητα υποβολή αιτημάτων από επαγγελματίες αγρότες, προβλέπεται από το ν.3851/2010, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούν να εγκαταστήσουν σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους μονάδες ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες, βιομάζα, κ.ά.

Τα βήματα που απαιτούνται είναι τα εξής:
Βήμα 1ο: Υποβολή αιτήματος στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) για έκδοση προσωρινής (αφορά αποκλειστικά το έτος 2010) βεβαίωσης ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης.
Βήμα 2ο: Υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής ή όχι από Ε.Π.Ο.
Βήμα 3ο (εξέλιξη παράλληλα με διαδικασία βήματος 2):
Υποβολή φακέλου αιτήματος στον Διαχειριστή Δικτύου (αρμόδια τοπική υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού - Δ.Ε.Η.) για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης, με βάση το σχετικό έντυπο αίτησης της Δ.Ε.Η.
Βήμα 4ο:Υποβολή στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αιτήματος για τον χαρακτηρισμό του γηπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός και, εφόσον χαρακτηρισθεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας (Γ.Υ.Π.), καθώς και αιτήματος για τη χορήγηση άδειας για το επιτρεπτό της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Βήμα 5ο:Αίτημα στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας
Βήμα 6ο: Αίτημα για Σύμβαση Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Δικτύου (Δ.Ε.Η.), η οποία απαιτεί την καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως θα οριστεί με απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α., με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται από τη Δ.Ε.Η.
Βήμα 7ο: Αίτημα για Σύμβαση Αγοραπωλησίας στον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται από τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Δεκαπέντε τα θύματα του ιού Η1Ν1


Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του ιού Α(Η1Ν1) τις τελευταίες δύο ημέρες, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης σε 15, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 16 άτομα εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εξαιτίας επιπλοκών που εμφάνισαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείων όλης της χώρας συνολικά 81 άτομα.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΜΜΟΤΟΠΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ": Συνεστίαση το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων "Αρχοντικό Hall", στο Περιστέρι


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
«ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΜΜΟΤΟΠΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
σας προσκαλεί στη συνεστίαση που θα γίνει
το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 13:30
στην αίθουσα εκδηλώσεων
«Αρχοντικό Hall» Καρπενησίου 20, Περιστέρι (τηλ. 2105756172)
Η παρουσία σας θα είμαι για μας τιμή!
Το Δ.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Από 10 έως 25 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής


Ενιαία θα είναι φέτος η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από τις 10 έως τις 25 Φεβρουαρίου.
Υπόχρεοι για την υποβολή της Αίτησης είναι :
Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ)
Β) οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ
Γ) οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ.
Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Β΄)-
Ε) οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
ΣΤ) Από φέτος θα υποβάλλουν αίτηση και οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α, οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ και οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄).
Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι μετά την 25η Φεβρουαρίου δεν θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση.

«Εξοικονόμηση κατ' οίκον»: Έγιναν 35.468 κλήσεις από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου για το πρόγραμμα που ξεκινά σήμερα 1 Φεβρουαρίου


Έσπασαν τα τηλέφωνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’οίκον» καθώς από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έγιναν 35.468 κλήσεις από ενδιαφερόμενους που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.
Το πρόγραμμα αφορά στις κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 1979 και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προχωρήσουν σε ανακαίνιση με άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια καθώς και με επιχορηγήσεις μέχρι 30%.
Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες τους σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 1.750 ευρώ ανά τ.μ.
Το «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» έχει συνολικό προϋπολογισμό 396 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από σήμερα 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου σε τέσσερις τράπεζες.
Πρόκειται για τις Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Αύξηση 0,4% σημείωσε ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2010


Σε 11.305.118 άτομα, εκτιμάται ότι είχε ανέλθει την 1η Ιανουαρίου 2010 ο πληθυσμός της Ελλάδας, αυξημένος κατά 44.716 άτομα, ή 0,4 % σε σύγκριση με την 1η Ιανουαρίου 2009. Εξέλιξη, πάντως, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην καθαρή μετανάστευση (35.099 άτομα) και πολύ λιγότερο στη φυσική αύξηση (γεννήσεις) του πληθυσμού (9.617 άτομα).

Αυτό προκύπτει από ειδική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την εξέλιξη του πληθυσμού στην Ελλάδα, από την οποία συνάγονται, επίσης, τα εξής:

Ο ακαθάριστος δείκτης γαμηλιότητας το 2009 ανήλθε σε 5,3 γάμους ανά 1.000 κατοίκους, μειωμένος σημαντικά, καθώς στην αρχή της 10ετίας του 1980 ήταν 7,3 και του 1960 ήταν 9 γάμοι ανά 1.000 κατοίκους.
Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 3719/2008, ο οποίος προέβλεπε την συμβίωση ενήλικων ετερόφυλων προσώπων με τη σύναψη του συμβολαιογραφικού εγγράφου «Συμφώνου Συμβίωσης» στην Ελλάδα, το 2009 πραγματοποιήθηκαν 104 Σύμφωνα Συμβίωσης, από τα οποία τα 54 πραγματοποιήθηκαν στην Αττική και τα υπόλοιπα σε 16 νομούς της χώρας.
Οι γεννήσεις στην Ελλάδα διατηρήθηκαν το 2009 στα περίπου ίδια επίπεδα με το 2008 και ανήλθαν σε 117.933.
Οι θάνατοι παρέμειναν στα επίπεδα των τελευταίων ετών και ανήλθαν το 2009 σε 108.316.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καμία επίσημη πρόταση για παράταση των δανείων στα 30 έτη


Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων στα 30 έτη, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις σχετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση στο τραπέζι», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως υπάρχει προβληματισμός για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, που έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της ευρωζώνης, θα επιτύχει μεγάλη εξομάλυνση του αποπληρωμών του δημοσίου χρέους. Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματοδότηση αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του συνολικού χρέους της χώρας το 2013.
«Θα επαναλάβω ότι το στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι ποια ευκολία πληρωμής θα εξασφαλίσουμε, αλλά η επιστροφή σε μια κατάσταση που θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας με τις δικές μας δυνάμεις. Αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα καθορίσει τη σχέση μας με τις αγορές», τονίζει ο υπουργός.