Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης, δύο υπήκοοι Αλβανίας για την ανθρωποκτονία 26χρονου ομοεθνή τους στη Γλυκή Παραμυθιάς

Αναζητείται ένας ακόμα υπήκοος Αλβανίας, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί

Συνελήφθησαν σήμερα, 30 Μαΐου 2016, για εμπλοκή τους στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας 26χρονου υπηκόου Αλβανίας, το πτώμα του οποίου βρέθηκε ακέφαλο τα ξημερώματα της 09-05-2016, σε στάβλο στη θέση «Ποταμιά» Γλυκής Παραμυθιάς (σχετικό το από 09-05-2016 Δελτίο Τύπου μας) δύο 28χρονοι ομοεθνείς του, ενώ αναζητείται ένας ακόμα υπήκοος Αλβανίας 27 ετών.
Η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε σε εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης του Ανακριτή Θεσπρωτίας, μετά το σχηματισμό από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ποινικής δικογραφίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συναυτουργία περιίβρυσης νεκρού και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον κ. Ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν.

Παρέμβαση της ΕΚΕ στο Υπουργείο Υγείας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Υπουργείο Υγείας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση του Καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.
H Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη.
Η Οδηγία προβλέπει μεταξύ άλλων:
•        Αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού και των σχετικών προϊόντων προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία. Οι συνδυασμένες προειδοποιήσεις για την υγεία (εικόνα και κείμενο) πρέπει να καλύπτουν το 65% της εμπρόσθιας και οπίσθιας όψης των πακέτων τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα
•        Απαγορεύει τα τσιγάρα και τον καπνό για στριφτά τσιγάρα με ιδιαίτερες γεύσεις-αρώματα,
•        Υποχρεώνει την καπνοβιομηχανία να υποβάλλει λεπτομερείς εκθέσεις στα κράτη μέλη για τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καπνού, ειδικότερα στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα
•        Καθορίζει ελάχιστες διαστάσεις για τις προειδοποιήσεις και καταργεί τις μικρές συσκευασίες για ορισμένα προϊόντα καπνού
•        Απαγορεύει όλα τα διαφημιστικά και παραπλανητικά στοιχεία στα προϊόντα καπνού
•        Εισάγει πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού
•        Επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τις διαδικτυακές πωλήσεις προϊόντων καπνού και άλλων σχετικών προϊόντων
•        Καθορίζει απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που απευθύνονται στο ευρώ καταναλωτικό κοινό
Σε αυτήν την κατεύθυνση, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου) η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο Αντικαπνιστικός Νόμος -στο σύνολό του- καθώς και οι υπουργικές αποφάσεις που τον συνοδεύουν και έχουν μείνει ανεφάρμοστες εδώ και χρόνια.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με επιστολές του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Στέφανου Φούσα προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο, ζητάει την πλήρη εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.
Ταυτόχρονα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία απευθυνόμενη στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ειδικότερα στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, θεωρεί επιβεβλημένο να αναδειχτεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο -μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και με τα μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που διαθέτουν οι βουλευτές- ένα μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας όπως αυτό της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.
Είναι πλέον καιρός η Ελληνική Πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών χωρών και να απαγορεύσει οριστικά το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, προασπίζοντας απαρέγκλιτα την υγεία των πολιτών.

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.  Γιώργο Κατρούγκαλο, σχετικά με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας.
Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίση. Επιπλέον, τα εν λόγω προγράμματα αποσκοπούν στην επανασύνδεση των μακροχρονίων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας και στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με αριθμό δημόσιας πρόσκλησης 5/2015, εξαιτίας της μικρής διάρκειας της σύμβασης (μόλις πέντε μήνες) δεν δικαιούνται τη συνδρομή του ταμείου ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους, γεγονός που θα τους στήριζε οικονομικά μέχρι την εύρεση νέας θέσης εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί ο αρμόδιος Υπουργός, ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολέσουν το δικαίωμα συνδρομής του ταμείου ανεργίας, λόγω της πεντάμηνης διάρκειας των συμβάσεων.
 ****

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση 30 Μαΐου 2016)

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ανέδειξε αναδόχους για τα έργα:
1. «Ασφαλτόστρωση τμημάτων επαρχιακού δικτύου ΠΕ Θεσπρωτίας στο Δήμο Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 242.000 ευρώ. Ανάδοχος  ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
2. «Διαμόρφωση χειμάρρων Καρυδά-Παντοκράτορα», προϋπολογισμού 936.768 ευρώ. Ανάδοχος ΟΡΡΑΟΝ ΑΤΕ. Σύμφωνα με τη διακήρυξη δημοπρασίας, η κατακυρωτική απόφαση του διαγωνισμού στους διαγωνιζόμενους θα κοινοποιηθεί μετά την έκδοση της σχετικής Απόφασης έγκρισης για την Κοινοτική συγχρηματοδότηση του έργου.
3. «Συντήρηση και συμπλήρωση και αποκατάσταση πρασίνου στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού 71.000 ευρώ. Ανάδοχοι κατά τμήμα ανεδείχθησαν οι εξής:  Τσιώρης Ηλίας, Μπίμπος Σπυρίδων, Γείτονας Χρ. Ευάγγελος. Λάμπρης Ιωάννης, Χατζής Κωνσταντίνος.
4. «Προμήθεια πλέγματος για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Τσουκαλιό, αλιευτικού συνεταιρισμού Ανέζας», προϋπολογισμού 10.272,96 ευρώ (Ανάδοχος: ΕΡΓΟΡΑΜΑ-Χρήστου Θ. & ΣΙΑ Ε.Ε.)
5. «Κατασκευή αναχώματος και καθαρισμός ποταμού Λούρου», προϋπολογισμού  43.000 ευρώ. Ανάδοχος Σπ. Ζιώβας.
6. «Επιδιόρθωση στηθαίων στο εθνικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ανάδοχος ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ & ΣΙΑ Ε.Ε.

Δήμος Πωγωνίου: Στο Καλπάκι η πρόβα της ομάδας πολυφωνικού τραγουδιού

Στο Δημαρχείο Καλπακίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία πρόβα της ομάδας πολυφωνικού τραγουδιού.
Οι πρόβες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και η ομάδα "δένει" όλο και περισσότερο.

Συλλήψεις δύο ατόμων, στο Ελληνικό Ιωαννίνων και την Πρέβεζα, για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθησαν, χθες (29-05-2016) στο Ελληνικό Ιωαννίνων και την Πρέβεζα, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων και Πρέβεζας, δύο άτομα, για καταδικαστικές αποφάσεις.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
  • Χθες το πρωί στο Ελληνικό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, ένας 42χρονος ημεδαπός διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, με ποινή φυλάκισης δύο ετών, για κλοπή.
  • Χθες το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας, ένας 36χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνης και Καστοριάς, συνολικής ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών καθώς και χρηματικής ποινής (3.000), για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς. 

Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιφέρεια Ηπείρου

Με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη που είναι η 14η Ιουνίου,  η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων της  σε συνεργασία με το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Τετάρτη  1 Ιουνίου εθελοντική αιμοδοσία.
Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του  Περιφερειακού Συμβουλίου από ώρα 9 π.μ.
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα κ. Τσουκαλά στη Συνάντηση Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα για την Εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Την Πέμπτη 26 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Τσουκαλάς, συμμετείχε ως ομιλητής στη συνάντηση Διαλόγου Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα τοποθετήθηκε για τις προτεραιότητες του Υπουργείου σχετικές με την επίτευξη των Στόχων, και ειδικότερα για τον Στόχο 16 – ισχυροί θεσμοί, δικαιοσύνη, διαφάνεια, που αφορά κυρίως το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου.
Αναφέρθηκε στις δράσεις και στις προτεραιότητες για την Ανοικτή & Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής στο Δημόσιο, και στην Διεθνή Διακήρυξη που έχει υπογράψει το Υπουργείο για την Ανοικτή Διακυβέρνηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Επίσης σημείωσε τη σημασία του έργου e-goal setting για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας αξιολόγησης σύμφωνα με το ν.4369/2016 καθώς και την συνολική λειτουργία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» στο ΣΕΣ 2014-2020, που θα αλλάξει ριζικά το Δημόσιο του αύριο.

Πάργα: Συνελήφθη 52χρονος ημεδαπός για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού

Συνελήφθησαν, χθες (29-05-2016) αργά το απόγευμα στην Πάργα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας, ένας 52χρονος ημεδαπός και ένας 20χρονος υπήκοος Αλβανίας, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπού και παράνομης εισόδου στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο 52χρονος, ως προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, απασχολούσε τον 20χρονο ως υπάλληλο, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια παραμονής για εργασία.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, 60χρονος ημεδαπός, αναζητείται.

Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας. 

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του ολοκαυτώματος του Σουλίου


Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Μαΐου στο Σούλι οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν και παρέμεινε αδούλωτη μια ορεινή γωνιά της πατρίδας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης και την ανατίναξη του Κουγκίου.
Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν  ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας, (ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης), o Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, (ως  εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων), o Βουλευτής Άρτας κ. Γεώργιος Στύλιος, (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης), ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Λαζαρίδης (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπάκας.
Επίσης ο Διοικητής του Γ’ ΣΣ, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασίλειος Τζίγκος,    Δήμαρχοι της Ηπείρου,  οι Περιφερειακοί Δκ/τες των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων και Συλλόγων.   
   
Τον πανηγυρικό της Ημέρας  εκφώνησε ο κ. Τσιρώνης Ευάγγελος, Φιλόλογος, Γ.Γ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου Σουλίου. 
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών, με χαιρετισμό της Δημάρχου κα Μπραϊμη-Μπότση και  έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Τριήμερες Πολιτιστικών Εκδηλώσεις από το Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, 13, 14 και 15 Ιουνίου 2016, στον πεζόδρομο του Δάσους Χαϊδαρίου, (έμπροσθεν του καφέ «Γραμματόσημο», επί των οδών Ηρών Πολυτεχνείου και Γ. Παπανδρέου)

Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου «Δωδωναίων Φως»
Ανακοίνωση

O Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου με το καφέ «ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ», διοργανώνουν τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων 13 με 15 Ιουνίου, στον πεζόδρομο του Δάσους Χαϊδαρίου, (έμπροσθεν του καφέ «Γραμματόσημο», επί των οδών Ηρών Πολυτεχνείου & Γ. Παπανδρέου).
«Ηπειρώτες και άλλοι καλλιτέχνες, μας ταξιδεύουν μουσικά, στα παραδοσιακά μονοπάτια της πατρίδος μας»
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016  
Δημήτρης Υφαντής-Θεόδωρος Κοντονίας
Τρίτη 14 Ιουνίου2016
Σοφία Παπάζογλου-Δημήτρης Υφαντής
Τετάρτη 15 Ιουνίου2016
 Κωστας Λεοντίδης-Σοφία Παπάζογλου
Συνοδεύουν οι μουσικοί:
Γιώργος Κοτσίνης, Κλαρίνο
Θωμάς Κωνσταντίνου, Ούτι
Πάνος Δημητρακόπουλος, Κανονάκι
Κώστας Μερεμετάκης, Κρουστά
Μανώλης Κότελος, Βιολί
Ώρες εκδήλωσης 19:30 έως 24:00
Οι ανεγνωρισμένης φήμης καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο πολιτιστικό τριήμερο, με παλιά και νέα τραγούδια τα οποία έχουν αγαπηθεί, μας υπόσχονται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, που θα μας ταξιδέψει πραγματικά σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την Ήπειρο έως τη Θράκη και τα Νησιά μας.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου


Δημήτρης Σούκης