Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: 30 – χρόνια, Ας ξαναβρούμε τον ενθουσιασμό μας για ενωτικό αγώνα!

 


Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Θα θέλαμε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες να τιμήσουμε την 30 Επέτειο απ’ την Ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ.

Εν τούτοις με ιδιαίτερη συγκίνηση ο καθένας και καθεμία μας έχουμε την ευκαιρία, ειδικά οι νεότεροι, μέσα απ’ τη δυσκολία που προκαλεί η Πανδημία του Covid-19, την επιβεβλημένη απομόνωση, πιο εύκολα να θυμηθούμε υπό ποιες συνθήκες πραγματώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1991, στη Δερβιτσάνη, η πράξη Ίδρυσης της Οργάνωση.

Μπορεί να υπήρξε αυθόρμητη κίνηση η συσπείρωση σε κοινή Οργάνωση δράσης για περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συνέβησαν μετά την πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων.

Αποδείχθηκε όμως στην πορεία μια πετυχημένη πολιτική κίνηση. Η ιστορικότητα της τριακονταετούς παρουσίας στα πολιτικά και κοινοτικά πεπραγμένα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έγκειται συν τις άλλοις στο γεγονός ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ εκφράζει στην ουσία τον πόσο για αυτόνομη πολιτική παρουσία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, σε ένα περιβάλλον ουκ ολίγες φορές φορτωμένο από ρητορική και πρακτική ανθελληνική.

Είναι κυματοθραύστης η ΟΜΟΝΟΙΑ και με την παρουσία της σε ταυτισμένη συνεργασία με το ΚΕΑΔ πολλές φορές όχι απλά κατήγγειλε αλλά απέτρεψε επικίνδυνους σχεδιασμούς εις βάρος της κοινότητας μας και των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Στα τριάντα χρόνια παρουσίας της η ΟΜΟΝΟΙΑ ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πρόκληση αφύπνισης του Ελληνισμού. Πολύ πιο πέρα απ’ τα στενά όρια των αυθαιρέτως προσδιορισμένων περιοχών. Σήμερα μπορούμε να μιλούμε για τη συγκροτημένη πολιτικά και κοινωνικά παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων όχι μόνο στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, αλλά και στην Κορυτσά, τη Χιμάρα, την Αυλώνα. Οι Ελληνόβλαχοι αποτελούν πλέον σταθερά μια συνιστώσα ουσιαστικά της ελληνικής παρουσίας στο γεωγραφικό χώρο της Αλβανίας.

Πολλά πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε. Ειδικά η οικονομική δυσπραγία σε περιοχές της υπαίθρου όπως αυτές που ζει ο κύριος όγκος της ΕΕΜ έχουν οδηγήσει σε προσωρινή μετεγκατάσταση μεγάλο κομμάτι του δημογραφικού μας δυναμικού.

Ωστόσο όμως το δαιμόνιο του Έλληνα έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και σημαντική παρουσία στον επιχειρηματικό, τον ακαδημαϊκό τομέα, στην παιδεία κ.α.

Ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις και θα συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση ώστε να στηρίξουμε την προοπτική διαιώνισης της ελληνικής παρουσίας στα πατρώα εδάφη και εστίες μας. Η Ελλάδα, η Ελλάδα μας, παρά τις δυσκολίες είναι ο ουσιαστικός μας αρωγός.

Ιδιαίτερα περήφανοι αισθανόμαστε που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, προόδου και ευημερίας για την κοινωνία στην Αλβανία. Μέσα απ’ αυτό το δίκτυο σχέσεων και ζυμώσεων όχι απλά αντικρούονται ανθελληνικές λογικές και κινήσεις. Δημιουργείται περιβάλλον θετικό για την εξέλιξη του γηγενούς Ελληνισμού.

Ως ΟΜΟΝΟΙΑ, σε όλα τα επίπεδα ηγετικών δομών και τοπικών οργανώσεων είμαστε δεσμευμένοι στη συνέχιση του αγώνα. Διότι είναι ακόμη πολλές οι υποθέσεις που εκκρεμούν και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση για την αποτροπή τετελεσμένων.

Στο άμεσο μέλλον με προοπτική το χρόνο που ξεκινήσαμε έχουμε μπροστά την πρόκληση των πολιτικών εκλογών. Είναι η ζωτικής σημασίας αναμενόμενη διαδικασία απογραφής πληθυσμού όπου αναμένουμε συμμετοχή των μελών της κοινότητας μας και εφαρμογή απ’ τους μηχανισμούς της πολιτείας της ελεύθερης κατά βούληση δήλωσης εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας, θρησκεύματος. Με την προσδοκία αλλαγής του πολιτικού κλίματος στην Αλβανία προωθούμε το αίτημα μας για επανεξέταση της διοικητικής οργάνωσης των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Και ταυτόχρονα κρατούμε ζωντανό το ενδιαφέρον του συνόλου της κοινότητας μας για ζητήματα σχετιζόμενα με την ακίνητη περιουσία και την αξιοποίηση της.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεσμεύεται αγώνα πάνω στα ζητήματα αυτά που κανείς δεν αμφιβάλει ότι αποτελούν και ουσιαστικές παραβιάσεις μέχρι σήμερα αλλά και κατοχυρωμένα ιστορικά και μέσα απ’ το ευρωπαϊκό κεκτημένο δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η προώθηση τους όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συσπείρωση και την συμμετοχή με ενωτικό πνεύμα όλο και περισσότερων. Ειδικά δεν των νέων μας.

Αυτή είναι και η καλύτερη ευχή για την 30η Επέτειο Ίδρυσης: ας ξαναβρούμε τον ενθουσιασμό μας κόντρα στις δυσμένειες της κατάστασης που διερχόμαστε!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά! Με υγεία και γρήγορη λήξη της δοκιμασίας με την Πανδημία!

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Βασίλης Κάγιος

Άγιοι Σαράντα, στις 9 Ιανουαρίου 2021

ΕΟΔΥ: Τριάντα δυο νέοι θάνατοι σήμερα, 800 νέα κρούσματα

 


11  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα δυο νέοι θάνατοι, 800 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 800 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144.293, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5598 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43583 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

362 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 250 (69.1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5227 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3087 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΑΑΔΕ: Οδηγός με 21 απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης

 


Μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι αιτήσεις στην πλατφόρμα.

Η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τα νοικοκυριά μέσα από ένα χρηστικό οδηγό απαντάει  σε 21 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών https://www.aade.gr/sites/default/files/2021-01/FAQs_EpidomaThermansis_2020-2021.pdf

1.Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ νια υποβολή αίτησης για το επίδομα θέρμανσης;

α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα τακτοποιούνται, εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε (5) ετών.

Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον Α.Φ.Μ. σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι' αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

2. Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ για καταχώριση αποδείξεων αγοράς ειδών καυσίμων;

Αποκλειστικά και μόνο χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς σας.

3. Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης;

Μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021.

4. Ποιες αγορές καυσίμων θέρμανσης θα συμμετέχουν στο επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2020 - 2021;

Οι αγορές που αφορούν σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ) υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1 Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία από την οποία αρχίζει η διάθεσή του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Σταύρος Ζηκόπουλος: Θέση για το γυμναστήριο Πωγωνιανής και άλλα θέματα του Δήμου Πωγωνίου

 


ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 132-2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΤΑΝ συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 (δύο συνεδριάσεις) με τηλεδιάσκεψη.

Στις 17:30 με μόνο θέμα "Έγκριση και ψήφιση προϋπολογισμού & Ο.Π.Δ. Δήμου Πωγωνίου Οικον.  έτους  2021" και στις 18.00 με την εξής ημερήσια διάταξη:

1ον Έγκριση απευθείας εκποίησης οικοπέδου στην Κοινότητα  Κτισμάτων.

2ον Επί αιτήσεως του «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ», για την παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλπακίου, για να το χρησιμοποιεί ως χώρο προπονήσεων για το άθλημα του «Τζούντο».

3ον Έγκριση άδεια εισόδου – εξόδου στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων  [Αίτηση  Εταιρείας «ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ  Α.Ε.»].

4ον Έγκριση δημοπράτησης Δημοτικού κτηρίου Πωγωνιανής. [Ακύρωση απόφασης 132-2020]. 

-------------------------------------

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΣΤΙΝΙΩΤΕΣ 

Στο Δ.Σ. 28-9-020 στο Δελβινάκι στο τελευταίο θέμα ημερήσιας διάταξης ζητούσε να αποφασίσει το Δ.Σ. την αλλαγή χρήσης και τη δημοπράτηση του ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ  εντός του οικισμού στην ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ 200 τ.μ.  

Η θέση μας για τα εγκαταλειμμένα κτήρια του Δήμου είναι:                          

Να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν.

Για την αλλαγή χρήσης του γυμναστηρίου στην Πωγωνιανή ζήτησα και ψήφισα  να γίνει ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της τοπικής κοινωνίας και να υπάρχει  συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας . [φυσικά ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΝΙΑΣ δε σημαίνει Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ή ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΧΩΡΙΟΥ]                                                            

Από το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του τοπικού συμβούλιου πήρα την απάντηση ότι στις 16-8-2020 μετά από ενημέρωση όλων των κατοίκων  [Υπήρχαν εκείνες τις μέρες περίπου 600 άτομα στο χωριό]. 

Σε κλειστό χώρο όχι στην πλατεία λόγο ζέστης έγινε συνέλευση και παραβρέθηκαν ΜΟΝΟ 15 καλά διαβάσατε  μόνο 15 άτομα έτσι μου είπε ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ.

Επέμενα και ψήφισα και ας μειοψήφησα να γίνει συνέλευση του Χωρίου.

ΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΒΟΣΤΙΝΙΩΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ.

Εξήντα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (77.478) έλεγχοι, από τους οποίους οι (9.185) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.666) παραβάσεις και (11) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.304) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

(320) στην Αττική,

(154) στη Θεσσαλονίκη,

(121) στη Δυτική Ελλάδα,

(110) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(89) στην Κεντρική Μακεδονία,

(84) στη Στερεά Ελλάδα,

(84) στη Θεσσαλία,

(78) στην Κρήτη,

(60) στην Πελοπόννησο,

(60) στην Ήπειρο,

(49) στη Δυτική Μακεδονία,

(41) στο Βόρειο Αιγαίο,

(29) στο Νότιο Αιγαίο και

(25) στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (73.156) ομοειδείς παραβάσεις.

(353) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (349) πρόστιμα 300 ευρώ και (4) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(48) στο Βόρειο Αιγαίο,

(44) στην Αττική,

(39) στην Κρήτη,

(32) στη Δυτική Ελλάδα,

(31) στην Κεντρική Μακεδονία,

(30) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(29) στη Στερεά Ελλάδα,

(29) στη Θεσσαλονίκη,

(22) στην Πελοπόννησο.

(17) στη Θεσσαλία,

(13) στην Ήπειρο,

(10) στα Ιόνια Νησιά,

(5) στο Νότιο Αιγαίο και

(4) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (26.571) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (25.180) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.391) των (150) ευρώ.

(7) παραβάσεις και (11) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική:

- σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, καθώς και επιβολή προστίμου (300) ευρώ σε (8) πελάτες για παραβίαση του περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη ιδιοκτήτη ψητοπωλείου και προσωρινά υπεύθυνου ζαχαροπλαστείου για μη τήρηση αποστάσεων,

Στην Στερεά Ελλάδα, σύλληψη ιδιοκτήτριας καφέ – σνακ μπαρ και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, καθώς και 15ήμερης αναστολής λειτουργίας.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου – καφέ μπαρ και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, καθώς και επιβολή προστίμου (300) ευρώ σε (2) πελάτες.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικού εμπορίου και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ.

Στα Ιόνια Νησιά, σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε άτομο που παραβίασε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη (4) ατόμων και επιβολή προστίμου (300) ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης, διότι κατελήφθησαν από κοινού να ασκούν θήρα.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (671) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (749) άτομα.

Τέλος βεβαιώθηκαν (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (33) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εξιχνιάστηκαν κλοπές από οχήματα του Δήμου Ιωαννιτών στα Ιωάννινα


Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών 

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υποθέσεις κλοπών από σταθμευμένα οχήματα ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 11/08/2020 και την 21/09/2020 οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν από οχήματα δημόσιας χρήσης ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών που ήταν σταθμευμένα σε εργοτάξιο σε περιοχή των Ιωαννίνων:

-100- περίπου λίτρα πετρελαίου κίνησης,

-2- μπαταρίες και

-2- φανάρια.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ξεκινά η διαδικασία χορήγησης voucher 200 ευρώ για την αγορά laptop και τάμπλετ

 


Ξεκινά (με μεγάλη καθυστέρηση) η διαδικασία χορήγησης voucher 200 ευρώ σε 560.000 νέους, μαθητές και φοιτητές, προκειμένου να αγοράσουν laptop και τάμπλετ.

Tο υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, μέσω της νέας υφυπουργού κας Ζέτας Μακρή, ότι ξεκινά και η διαδικασία χορήγησης voucher (επιταγής) 200 ευρώ σε 560.000 νέους, μαθητές και φοιτητές, προκειμένου να αγοράσουν laptop και τάμπλετ.

Δικαιούχοι θα είναι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ.

Πρόκειται για νέο πρόγραμμα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το οποίο εξασφαλίζεται επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά του εν λόγω εξοπλισμού.

Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες, που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (11/01-17/01/2021)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (11 έως 17 Ιανουαρίου 2021) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/01/2021

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 - 1:00

ΤΡΙΤΗ 12/01/2021

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 5:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/01/2021

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 -01:00

ΠΕΜΠΤΗ 14/01/2021

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 -15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/01/2021

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 08:00 -15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/01/2021

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 08:00 -13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  11/01/2021

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο– Άγ. Κοσμάς– Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος- Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 12 /01/2021

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/01/2021

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 08:00 - 15:00

ΠΕΜΠΤΗ 14/01/2021

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/01/2021

Συρράκο – Καλαρρύτες - Ματσούκι. 08:00 – 15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/01/2021

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι - Διχούνι. 18:00 – 23:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 /01/2021

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 12/01/2021

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/01/2021

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 14/01/2021

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/01/2021

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/01/2021

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαρια. 08.00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/01/2021

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 12/01/2021

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/01/2021

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 14/01/2021

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 15/01/2021

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/01/2021

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/01/2021

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 12/01/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/01/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 14/01/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/01/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/01/2021

Σαμονίβα-Τσαγκάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκλιοί-Γλυκή 08:00-15:00.

Εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση ληστείας σε χωριό της Άρτας

 


Για την υπόθεση συνελήφθη αλλοδαπός ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού συνεργού του

 

Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας οδήγησε στην άμεση εξιχνίαση ληστείας που έγινε προχθές (07-01-2021) το βράδυ σε χωριό της Άρτας.

Για την υπόθεση συνελήφθη αλλοδαπός ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού συνεργού του και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – ληστεία κατά συναυτουργία και παραβάσεις περί όπλων, ναρκωτικών και αλλοδαπών.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία αλλοδαπού ότι έπεσε θύμα ληστείας από δύο αγνώστους οι οποίοι με την απειλή μαχαιριού τού απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ και κινητό τηλέφωνο.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε εξακριβώθηκαν τα στοιχεία των δύο κατηγορούμενων, ενώ από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας εντοπίστηκε χθες (08-01-2020) σε χωριό της Άρτας και συνελήφθη ο ένας από αυτούς.

Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε το αφαιρεθέν κινητό και το χρηματικό ποσό, τα οποία αποδόθηκαν στον παθόντα καθώς και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Ο συλληφθείς, ο οποίος επιπρόσθετα στερείται ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή του στη χώρα, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» και την ορμόνη του σεξ

 


Η τεστοστερόνη είναι η πιο σημαντική ανδρική ορμόνη. Είναι υπεύθυνη ή συνυπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του φύλου -όπως η ανάπτυξη του πέους και των όρχεων- η τριχοφυΐα, η χροιά της φωνής, η αυξημένη μυοσκελετική μάζα και δύναμη, αλλά και η σεξουαλική επιθυμία, οι στύσεις και η σπερματογένεση και ίσως και η επιθετικότητα, που κάποιες φορές εμφανίζουν οι άνδρες.

Αυτή η πολύτιμη ορμόνη, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές, «παράπλευρες απώλειες» της COVID-19. Όπως έδειξε νέα επιστημονική μελέτη, η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό σε αρκετές περιπτώσεις ρίχνει δραστικά τα επίπεδά της.

Μάλιστα τα νέα ευρήματα αναφέρουν ότι είναι πιθανό τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης να αποτελούν και δείκτη κακής πρόγνωσης για την εξέλιξη της ασθένειας.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Aging Male», σημειώνει ότι, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης μετά από μια θετική διάγνωση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ηλικία των 30 ετών οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να εμφανίζουν μια σταδιακή μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης, με επιπτώσεις που γίνονται εμφανείς καθημερινά», εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός – Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.