Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Το βιβλίο του Σπύρου Χ. Νεραϊδιώτη ''Στα μονοπάτια της παράδοσης «Εν χορώ και οργάνοις»'', παρουσιάζεται στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 18:00

Σπύρου Χ. Νεραϊδιώτη
Στα μονοπάτια της παράδοσης
«Εν χορώ και οργάνοις»
(Επί των ορέων, ωραιότης)
 Όπως κυλάει το γάργαρο, κρουσταλλένιο νερό από τα σπλάχνα των Τζουμέρκων, έτσι κυλούν κατά την ανάγνωση και οι σελίδες του φρεσκοτυπωμένου βιβλίου του Σπύρου Χ. Νεραϊδιώτη «Εν χορώ και οργάνοις»-(Επί τω ν ορέων, ωραιότης).
Ένα βιβλίο-θησαυρός για το χορό και το τραγούδι, τα έθιμα, τις συνήθειες, τους ανθρώπους, τη φύση, το γάμο, το πανηγύρι και τις ομορφιές της ζωής, τις χαρές και τις λύπες, τα γλέντια και τα μοιρολόγια, την ξενιτιά και το διακαή νόστο, τους ανεκπλήρωτους πόθους και τους καϋμούς, τη φτώχεια και τη συμπόνια, τον ξεριζωμό και την ερήμωση, το γυρισμό και τα πισωγυρίσματα στο χρόνο, τα γεγονότα που σημάδεψαν την καθημερινότητά τους, τους διασωθέντες μύθους και όλα όσα μικρά και μεγάλα  έλαβαν χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια στο αετόκτιστο χωριό, τη νύμφη των Ανατολικών Τζουμέρκων, τη πολυτραγουδισμένη Νεράιδα.  Ένα πανέμορφο χωριό  σκαρφαλωμένο στον ουρανό, στα σύνορα μεταξύ των νομών Άρτας και Τρικάλων, οι κάτοικοι του οποίου ευτύχησαν ν΄αγναντεύουν τα περήφανα κορφοβούνια της Βορείου Πίνδου και τον Θεοπόταμο Άσπρο, τον και Αχελώο ονομαζόμενο.
Ένα χωριό που στο διάβα των αιώνων έχει πολλά να διηγηθεί για τους ανθρώπους του που πέρασαν και έφυγαν, έμειναν για πάντα μακριά του ή ξαναγύρισαν στην πατροπαράδοτη αγκαλιά του, στη γη τους, τον τόπο όπου πρωτοαντίκρισαν αυτό το σπάνιο δώρο της φύσης, το νεραϊδογέννητο  χωριό τους.
Αυτή την πατρίδα, τη γενέτειρά του, ιστορεί το άξιο τέκνο της Σπύρος Χ. Νεραϊδιώτης, χοροδιδάσκαλος και πρωτοχορευτής, καταγράφοντας περίτεχνα τα όσα βίωσε στην πενηντάχρονη διαδρομή του στο χώρο του χορού και του τραγουδιού.


Με περισσή γλαφυρότητα, που αγγίζει τα όρια του λυρισμού, καταθέτει πολύτιμη παρακαταθήκη  στις επόμενες γενιές τα απανθίσματα που αποθησαύρισε στην πολύχρονη ευδόκιμη πορεία του στους ρυθμούς, τα βήματα και τα ακούσματα  πατροπαράδοτης μουσικής, τραγουδιών και χορών, αλλά και τις συνήθειες και τα έθιμα των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα των ανθρώπων του χωριού του που έγραψαν. ιστορία στη μνήμη και τις καρδιές των συγχωριανών τους.

Στο πόθεν έσχες μετρητά και κοσμήματα από την 1η Ιανουαρίου του 2016

Στο Υπουργείο Οικονομικών εφόσον διαπίστωσαν πως κανείς δεν επιστρέφει στις τράπεζες τις καταθέσεις που έχει κρυμμένες στο στρώμα αποφάσισε να «πείσει» με διαφορετικό τρόπο τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ηλεκτρονικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης οι υπόχρεοι πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώσουν μετρητά άνω των 15.000 ευρώ, καθώς και κοσμήματα κι άλλα πολύτιμα είδη όπως διαμάντια κι άλλους πολύτιμους λίθους άνω των 30.000 στο Taxisnet.
Τι ορίζει η  απόφαση
•οι δηλώσεις πόθεν έσχες υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς που διαθέτει ο φορολογούμενος
•Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1η Ιανουαρίου του 2016
•Θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που διακρατώνται από τον υπόχρεο εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ και τα πολύτιμα αντικείμενα εφόσον η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Στην Πρέβεζα συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα για την «Κιβωτό του Κόσμου» Πωγωνιανής

Το Εθελοντικό Δίκτυο του Δήμου Πρέβεζας και η Εθελοντική Ομάδα της Νέας Σαμψούντας, λόγω της σημαντικής προσέλευσης προσφορών από τους πολίτες του Νομού θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα για την «Κιβωτό του Κόσμου», μέχρι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. 
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η αναχώρηση για την «Κιβωτό του Κόσμου» από την Νέα Σαμψούντα.

Τα μέλη των εθελοντικών ομάδων ευχαριστούν τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Πρέβεζας, κ. Σαρδελή Παναγιώτη για την σημαντική βοήθεια στην μεταφορά τους με λεωφορείο στην «Κιβωτό του Κόσμου», στην Πωγωνιανή Πωγωνίου.

Κατανομή 1.021.810 ευρώ στους δήμους της Ηπείρου για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Σχολείων

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ποσό ύψους 1.021.810,00 ευρώ κατανέμεται στους δήμους της Ηπείρου για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους.
Η απόφαση αφορά οικονομικούς πόρους που προέρχονται από τους ΚΑΠ (Δ’ Κατανομή) και προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής
αρμοδιότητας των δήμων.
Ανά Περιφερειακή Ενότητα, το ποσό που θα λάβει ο κάθε δήμος της Ηπείρου, έχει ως εξής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 512.640,00 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 15.250,00 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: 20.140,00 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 13.430,00 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: 45.820,00 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 331.510,00 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: 24.790,00 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 29.880,00 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 31.820,00 ευρώ

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Σύλληψη φυγόποινου Αλβανού

Συνελήφθη, χθες (30-11-2015) το μεσημέρι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 26χρονος Αλβανός, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεμούσαν μέτρο απαγόρευσης εισόδου και τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, συνολικής ποινής φυλάκισης ενός έτους και τεσσάρων μηνών και χρηματικής ποινής 9.000 ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο τις κατασχέσεις

Παράταση κατά δύο μήνες για την έναρξη της εφαρμογής των κατασχέσεων και δεσμεύσεων που θα ξεκινούσαν σήμερα, με σκοπό την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, έφερε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή.
Ειδικότερα, υπουργική τροπολογία μεταθέτει την έναρξη των σχετικών διατάξεων στην 1.2.2016 αντί 1.12.2015. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ρύθμιση, η μετάθεση αφορά την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παρ. 2 και της περ. α της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 4337/2015 σχετικά με την επιβολή διασφαλιστικών μέτρων του δημόσιου συμφέροντος και καταργείται η παρ. 1 του άρθ. 55 του ίδιου Κώδικα σχετικά με τις παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Γιάννης Καραγιάννης: Με παραποιημένα στοιχεία καθ' υπόδειξη της ΑΤΕ πουλήθηκε η ΔΩΔΩΝΗ

Την εθνική στρατηγική για τη φέτα παρουσίασε ο Βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις".
Τα σημεία της στρατηγικής στα οποία εστίασε είναι:
· Δημιουργία διεπαγγελματικού φορέα για τη φέτα (στα πρότυπα της Ιταλικής παρμεζάνας) ο οποίος θα έχει τον απόλυτο διαχειριστικό έλεγχο του προϊόντος.
· Αυστηρό έλεγχο στις αθρόες εισαγωγές παντός τύπου γάλακτος (κυρίως από Βαλκανικές χώρες) που προορίζεται για παραγωγή φέτας.
·  Αυστηρό έλεγχο στις μονάδες παραγωγής για χρήση τεχνικών μέσων διόγκωσης και ανατροπή της σχέσης 4 προς 1 (για μείωση του κόστους παραγωγής, με ολέθριες συνέπειες τόσο για το προϊόν, όσο και για τους συνεπείς παραγωγούς).
·  Γενετική βελτίωση και ανάπτυξη ντόπιων και υπό εξαφάνιση φυλών προβάτων και στήριξη της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών για ζωοτροφές.
· Παροχή κινήτρων σε νέους κτηνοτρόφους και ομάδες παραγωγών.
· Σύγχρονη προωθητική προσπάθεια για την επικράτηση της φέτας ως Ελληνικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά, ιδίως μετά τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και τα δεκάδες κυκλοφορούντα, με την ένδειξη φέτα, λευκά τυριά διαφόρων χωρών.
·   Υποβολή φακέλου στην UNESCO για να συμπεριληφθεί η φέτα, ως προϊόν μεσογειακής διατροφής, στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της μόνης σχολής τυροκομίας Πανελλαδικά και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, καταθέτοντας στα πρακτικά "Έκθεση εκτίμησης της ΔΩΔΩΝΗΣ" του 2012, που έγινε από στελέχη της εταιρείας, καθ' υπόδειξη της ΑΤΕ, για σκόπιμη μείωση του τιμήματος με παραδοχές που δεν συνάδουν με την οικονομική επιστήμη.
Ολόκληρη η ομιλία σε βίντεο: 

Σύλληψη 35χρονης ημεδαπής για κλοπή πορτοφολιού στα Ιωάννινα

Συνελήφθη, χθες (30-11-2015) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία 35χρονη ημεδαπή Ρομά, η οποία κατηγορείται για κλοπή.
Ειδικότερα, χθες το πρωί στα Ιωάννινα, μέσα σε εμπορικό κατάστημα, η 35χρονη αφαίρεσε από την τσέπη 73χρονης ημεδαπής το πορτοφόλι της, που περιείχε το χρηματικό ποσό των (15) ευρώ και προσωπικά έγγραφα, έγινε όμως αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και τράπηκε σε φυγή.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα την 35χρονη και την συνέλαβαν.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. 

Αθλοπαιδιές και Διαγωνισμοί της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

 Διοργάνωση, τουρνουά ποδόσφαιρου 5χ5, τουρνουά σκάκι και διαγωνισμού καλύτερης φωτογραφίας και video


Αριθ. Πρωτ. 2754           Αθήνα 30-11-2015


Αθλοπαιδιές και Διαγωνισμοί  της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας
Παίζεις μπάλα;
Σκάκι;
Ασχολείσαι με την φωτογραφία και το video;

Η Π.Σ.Ε
θέλει να βάλει γκολ, να κάνει κίνηση ΜΑΤ και να μετρήσει τα κλικ από τους νέους της!
Διοργανώνει: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5,
                      Τουρνουά σκάκι
                και Διαγωνισμό καλύτερης φωτογραφίας και video.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας
(Ενώσεις, Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Αδελφότητες) τα οποία καλούμε να δημιουργήσουν τις δικές τους αντίστοιχες ομάδες συμμετοχής στις παραπάνω τρεις δράσεις.
Τα μέλη δηλώνουν την συμμετοχή των ομάδων τους με αίτηση που αποστέλλεται:
•       στο email της Πανηπειρωτικής info@panepirotiki.com, ή
•       με φαξ στο 210 3243281, ή
•       κατάθεση στα Γραφεία μας, Κλεισθένους 15, Αθήνα (καθημερινά 9πμ – 3μμ)
Οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι και τη Δευτέρα 04 Ιανουαρίου 2016.
Πληροφορίες στο 210 3243822.
Τα τουρνουά 5x5, σκάκι και ο διαγωνισμός φωτογραφίας και βίντεο θα ξεκινήσουν τον Γενάρη του 2016 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος 2-3 μηνών.
Οι τελικοί όροι και οι προϋποθέσεις θα αναρτηθούν μετά το πέρας της υποβολής των αιτήσεων και θα διαμορφωθούν με βάση τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Η ΠΣΕ διοργανώνει δράσεις με μακροπρόθεσμο πλάνο και οι νικητές των τουρνουά – διαγωνισμών θα ανακοινώνονται στις μεγάλες της εκδηλώσεις. Οι πρώτοι πρωταθλητές των τουρνουά θα ανακοινωθούν στην μεγάλη γιορτή των Ηπειρωτών που γίνεται κάθε χρόνο μέσα στον χειμώνα. Εφέτος θα γίνει το διήμερο 5-6 Μαρτίου στο κλειστό του TAEKWONDO.
Επιπλέον, είμαστε σε συνεννόηση με την Πανηπειρωτική Ευρώπης αλλά και αυτή της Αυστραλίας για περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με τις επικείμενες δράσεις.
Είμαστε νέοι κάθε ηλικίας. Είμαστε νέοι επειδή δραστηριοποιούμαστε.
Δίνουμε αξία στον τόπο μας. Δίνουμε αξία στην ζωή μας.
Αρχίζουμε με:
Τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5
Ο αριθμός των συμμετεχόντων (ομάδων) θα διαμορφώσει το πρόγραμμα και το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων, σε όμιλο ή ομίλους ή νοκ-άουτ παιχνίδια.
Η ομάδα του κάθε συλλόγου-μέλους της Π.Σ.Ε, πρέπει να αποτελείται από μέλη του συλλόγου της, χωρίς περιορισμό ηλικίας και φύλου.
Οι ομάδες μπορούν να αλλάζουν παίχτες από αγώνα σε αγώνα εάν αυτές το επιθυμούν.
Η εμφάνιση των ομάδων είναι στην κρίση του κάθε συλλόγου.
Για κάθε αγώνα θα υπάρχει διαιτητής και στα γηπεδάκια όπου θα πραγματοποιούνται οι αγώνες θα υπάρχει γιατρός. Είναι επιθυμητή οποιαδήποτε προσφορά σε διαιτητές και γιατρούς από μέρος του κάθε συλλόγου για τις ανάγκες των αγώνων.
Το οικονομικό κόστος του κάθε αγώνα θα ανέρχεται το πολύ στο ποσό των 30 ευρώ ανά ομάδα και θα επιβαρύνει τον αντίστοιχο σύλλογο.
Ερωτήσεις, διευκρινίσεις αλλά και ιδέες για το τουρνουά 5x5, μπορεί να αποστέλλει ο κάθε σύλλογος με e-mail στο info@panepirotiki.com  με θέμα: "5x5 2015 (όνομα συλλόγου)" μέχρι τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015.
Οι απαντήσεις και οι διευκρινίσεις θα δοθούν με νέα ανακοίνωση.
Πληροφορίες για την διεξαγωγή των αγώνων θα δοθούν με τη λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος          Η Γενική  Γραμματέας

Γιώργος Αρ. Δόσης        Ελευθερία Σιαμέτη

Δραστηριότητες κατά το μήνα Νοέμβριο της Πανελλήνιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «Καθαρός Καλαμάς»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου Δ.Σ. το Νοέμβριο υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:
      Αποστολή εγγράφου στην Περιφέρεια Ηπείρου (Δ/νση Υδάτων) όπου
α) Ζητείται η κοινοποίηση των προτάσεων των αρμοδίων επιτροπών σχετικά με την ρύπανση-μόλυνση του Καλαμά
β) Ζητείται η γνωστοποίηση των ενεργειών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων
γ) Ζητείται απάντηση για τον έλεγχο των αγωγών από τη βιομηχανική ζώνη στην τάφρο της Λαψίστας.
Καταγραφή
Αποστολή εγγράφου στο Δήμο Πωγωνίου σχετικά με την πορεία των έργων του βιολογικού σταθμού Παρακαλάμου.
Καταγραφή
 Αποστολή εγγράφου στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σχετικά με την κατασκευή-επιδιόρθωση της ιχθυόσκαλας στο φράγμα του Ράγιου για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ψαριών και των χελιών στο ποτάμι στα πλαίσια της διατήρησης της ιχθυοπανίδας του και τη βοήθεια που προσφέρει και στον αυτοκαθαρισμό του ποταμού.
Καταγραφή
      Περιμένουμε τις απαντήσεις στις επιστολές για να δούμε πως θα δρομολογήσουμε τις δράσεις μας το επόμενο διάστημα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. το Δεκέμβριο.
      Επίσης μετά την αποστολή γραμμάτων στα σχολεία των Δήμων Πωγωνίου, Ζίτσας και Φιλιατών με αίτημα την επίσκεψη μελών του Δ.Σ. στα σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών για τα προβλήματα του ποταμού,
Καταγραφή
πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο του Παρακαλάμου από τον πρόεδρο, το γραμματέα και την ταμία της Κίνησης. Στις συναντήσεις υπήρξε εξαιρετικό κλίμα και θετική ανταπόκριση από μαθητές και εκπαιδευτικούς και συζητήθηκε η παραπέρα συνεργασία της Κίνησης με τα σχολεία του Παρακαλάμου.
Βουτσαράς   30/11/2015
Το Δ.Σ. της Κίνησης