Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Σχεδόν ένας τόνος κάνναβης εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σε όχημα που οδηγούσε 30χρονος αλλοδαπός στη διασταύρωση Ελεούσας Ιωαννίνων


Η σύλληψή του έγινε σήμερα το πρωί στην Ελεούσα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων και του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων
Ο δράστης μετέφερε τα ναρκωτικά με κλεμμένο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, που έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην εγχώρια παράνομη αγορά

Κατασχέθηκαν (591) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (951) κιλών και (650) γραμμαρίων

Σχεδόν ένας τόνος κάνναβης εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σε κλεμμένο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο στη διασταύρωση Ελεούσας Ιωαννίνων, που οδηγούσε 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος και συνελήφθη.
Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων και του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.
Σε βάρος του 30χρονου αλλοδαπού σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί, σήμερα (13-09-2019) το πρωί στη διασταύρωση Ελεούσας Ιωαννίνων, ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο (κλειστού τύπου), στο οποίο επέβαινε ως οδηγός ο δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκε στο εσωτερικό του σημαντική ποσότητα κάνναβης.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν (591) δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (951) κιλών και (650) γραμμαρίων.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι για το παραπάνω όχημα, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, είχε δηλωθεί κλοπή την 05-04-2019 στο Τμήμα Ασφάλειας Πατησίων Αττικής, ενώ οι πινακίδες κυκλοφορίας που έφερε ήταν πλαστές.
Το κλεμμένο όχημα, καθώς και το χρηματικό ποσό των -300- ευρώ και -3- κινητά τηλέφωνα, που βρέθηκαν στην κατοχή του δράστη, κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Απόφαση Ορισμού μελών Οικονομικής Επιτροπής


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Έχοντας υπόψη
- Τις διατάξεις του άρθρου 58 και του άρθρου 74 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α’) “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης”,
-  Τις διατάξεις του Ν.4555/2018 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ (Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»)- Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ- Ρυθμίσεις για την αποτελεσματική, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α΄133)
-   Τις διατάξεις του Ν.4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (ΦΕΚ Α΄ 134)
-  Το από 10/8-9-2019 πρακτικό ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής
-  Την 971/2019 αρ. πρωτ 6891/13-9-2019 Απόφαση Δημάρχου Πωγωνίου περί ορισμού Αντιδημάρχων
- Την εγκύκλιο 90/59849/21-8-2019 του Υπουργείου Εσωτερικών
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Ορίζουμε τους κάτωθι Αντιδημάρχους ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου με θητεία έως την 31/12/2020:
1.    Τον Κουκουλάρη Στυλιανό του Χαραλάμπους , Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Τεχνικών Έργων, Προμηθειών
2.  Τον Σιούτη Μιχαήλ του Ιωάννη , Αντιδήμαρχο Οικονομικών Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Προστασίας
Ορίζει αναπληρωτές αυτών τους Αντιδημάρχους Γαλίτση Νικόλαο του Χριστοφόρου και Φωτίου Αθανάσιο του Κωνσταντίνου.
   Η παρούσα να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Καψάλης Κωνσταντίνος

Παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στο Νομό Ιωαννίνων, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019


Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου δίνονται παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ως ακολούθως:
1. Δίνεται παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο από την 16 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 2019 επί των ακινήτων που κτηματογραφούνται:
-Στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Στις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας και Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
-Στους Καλλικρατικούς Δήμους Αγιάς, Κιλελέρ, Λαρισαίων και Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.
2. Δίνεται παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο από την 16 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2019 επί των ακινήτων που κτηματογραφούνται:
- Στις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θάσου και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
- Στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
- Στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ευχαριστήριο του Αντιδημάρχου Πωγωνίου κ. Θανάση Φωτίου


Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Πωγωνίου κύριο Κώστα Καψάλη για την τιμή και εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο μου και με ορίζει εκ νέου Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Φωτισμού στον Δήμο Πωγωνίου, όπως και για τις κατά τόπο αρμοδιότητες για την Δ.Ε. Άνω Καλαμά, εντός της τρέχουσας Δημοτικής περιόδου έως 31- 12- 2020.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους τούς αιρετούς καλή δύναμη και καλή θητεία ή καθημερινότητα και τα προβλήματα των έρημων χωριών μας δεν περιμένουν, είμαστε λίγοι και δεν περισσεύει κανένας, προσωπικά θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για το καλό του Δήμου μας κοιτάζοντας πάντα στα μάτια τους συνδημότες μου Πωγωνισιους έχοντας βέβαιη την συμπαράσταση των υπαλλήλων του Δήμου μας αλλά και την καλύτερη συνεργασία των προέδρων και των συμβούλων των κοινοτήτων του Πωγωνίου!!!

Φωτίου Αθανάσιος
Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Άνω Καλαμά
Δήμου Πωγωνίου

Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Δήμου Πωγωνίου, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 15/09/2019 ως εξής:
 1. Από ώρα 08:30 πμ έως 09:00 πμ στις παρακάτω περιοχές: Πεδινή, Φτέρη Πεδινής, Ξενοδοχείο «ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», τμήμα Νεοκαισάρειας, Αμπελειά, Μολυβαδιά, Μπιζάνι, Μανωλιάσσα, Επισκοπικό, και οι Επιχειρήσεις Κολιονάσιος, έπιπλα Παππά, Αυδής, HELP, Νιτσιάκος, ΕΛΒΙΖ, Τριανταφύλλου, εκκολαπτήρια «ΠΙΝΔΟΣ» στην Κοσμηρά, σήραγγα Αμπελιάς ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, VILLA VERDE, OVO FRESCO, ΔΙΕΘΝΕΣ και IKEA - JUMBO που βρίσκονται επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας.
2. Από ώρα 08:30 πμ έως 11:30 πμ στις παρακάτω περιοχές : περιοχή Καλπακίου πέριξ πτηνοτροφείου & ποιμνιοστασίου κ. Αρβανίτη, επιχείρηση ΑΦΟΙ ΖΙΑΚΑ, θερμοκήπια ΚΡΙΤΩΝ, Ι. Μ. ΒΕΛΛΑΣ, πτηνοτροφείο κ. Ντάγκα, αντλιοστάσιο Καλπακίου, εξοχικό κέντρο κ. Τάσση Παναγιώτη.
 Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Ημιβύθιση επαγγελματικού αλιευτικού στην Πρέβεζα


Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας για εισροή υδάτων του επαγγελματικού αλιευτικού ''ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ'' Σ.Μενιδίου 173, στη θαλάσσια περιοχή Νεοχωρίου Άρτας Αμβρακικού κόλπου, με δύο (02) επιβαίνοντες.
Άμεσα στην περιοχή μετέβη περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπίστωσε ότι το επαγγελματικό αλιευτικό ''ΕΛΕΝΗ'' Λ.Πρέβεζας 3098 περισυνέλλεξε τους δύο επιβαίνοντές του.
Από το περιστατικό προκλήθηκε ημιβύθιση του ''ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ'' ενώ δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.
Διενεργείται προανάκριση από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Δήμος Πωγωνίου: Ορίστηκαν οι νέοι αντιδήμαρχοι


Με την υπ’ αριθμ. 971/2019 απόφαση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι ως εξής:
1. Κουκουλάρης Στυλιανός:  Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού -  Τεχνικών έργων -  Προμηθειών και υπεύθυνος Δ.Ε. Λάβδανης και Πωγωνιανής.
2. Σιούτης Μιχαήλ: Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Διοικητικών Υπηρεσιών – Κοινωνικής Προστασίας και υπεύθυνος Δ.Ε. Καλπακίου.
3. Γαλίτσης Νικόλαος: Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου και υπεύθυνος Δ.Ε. Δελβινακίου.
4. Γκέγκας Κωνσταντίνος: Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας – Διαχείρισης μηχανημάτων και υπεύθυνος Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου.
5. Φωτίου Αθανάσιος: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης &  Φωτισμού, υπεύθυνος Δ.Ε. Άνω Καλαμά.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
***
ΑΠΟΦΑΣΗ   ΔΗΜΑΡΧΟΥ   971/2019

Ο  Δήμαρχος Πωγωνίου
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 «Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α 114/8.6.2006), όπως ισχύει.
2. Τις διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3852/ 2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/τ.Α'/07-06-2010),  όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του άρθρου 68 του Ν.4555/18)
 3. Τις  διατάξεις του άρθρου 68 του ν.4555/2018, οι οποίες αντικατέστησαν τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν.3852/2010, αναμορφώθηκε ο προβλεπόμενος αριθμός των αντιδημάρχων με βάση τον μόνιμο πληθυσμότου δήμου (παρ. 12 άρθρο 283 ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 68 του ν.4604/2019), όπως αυτός εμφανίζεται στους επίσημους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, που έχουν κυρωθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αριθμ.11247/28.12.2012 απόφαση του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β’ 3465), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ.ΓΠ-191/20.3.2014 όμοια απόφαση (Β’ 698). (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.82/59633/20.08.2019)

ΔΕΗ: Αύξηση έως 9,6% στο αγροτικό ρεύμα και 13,2% στα πάγια της

Όπως η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ο οποίος στην συνέχεια δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον τιμοκατάλογο με τις αυξήσεις στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών.
Οι αυξήσεις για τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης φτάνουν έως και 23%, στα αγροτικά από 8,3% έως 9,6% (χαμηλή και μέση τάση), στο τιμολόγιο οδοφωτισμού σε 22,5%, ενώ αυξήσεις περιλαμβάνονται, επίσης, στα πάγια που για τα οικιακά τιμολόγια φτάνουν στο 11,2% και στα επαγγελματικά – αγροτικά στο 13,2%.
Σε όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης προστίθεται και χρέωση CO2 με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώ μειώνεται από 10% στο 5% η έκπτωση συνέπειας. Σημειωτέον, η Χρέωση Βάσης (ΧΒ) για τα έτη 2019 και 2020 ορίζεται σε 17ευρώ/MWh.
Για την Αγροτική χρήση Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) οι μοναδιαίες χρεώσεις για τα έτη 2019-2020 ανέρχονται σε 9,01 ευρώ/ MWh.
Αναλυτικά οι αυξήσεις στα Τιμολόγια
Οικιακό τιμολόγιο (Γ1):

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 28χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
 Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Επίσης, στη σύλληψη μίας 28χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
  Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε παραποιημένο ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
  Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Αρθροσκόπηση: Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που θεραπεύει τον πόνο στο γόνατο


Ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών υποφέρει από επίμονους πόνους στα γόνατα, οι οποίοι άλλοτε οφείλονται σε εκφύλιση της άρθρωσης και άλλοτε σε χρόνιους τραυματισμούς και κακώσεις.
Αναλόγως με την βαρύτητα των συμπτωμάτων, την αιτιολογία του πόνου αλλά και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, οι πόνοι αυτοί μπορεί να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους, άλλοι από τους οποίους είναι συντηρητικοί και άλλοι πιο παρεμβατικοί.
Στις συντηρητικές θεραπείες συμπεριλαμβάνονται η ανάπαυση, η παγοθεραπεία, η απώλεια βάρους όταν ο ασθενής έχει περιττά κιλά, η τοπική ή από του στόματος φαρμακευτική αγωγή (π.χ. με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, εάν δεν υπάρχει αντένδειξη), η φυσικοθεραπεία και ειδικές ασκήσεις.
Όταν αυτές δεν επαρκούν, τότε μπορεί να γίνουν εγχύσεις φαρμάκων μέσα στην άρθρωση, αρθροσκόπηση γόνατος ή ολική αρθροπλαστική γόνατος, δηλαδή αλλαγή της άρθρωσης του γόνατος.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Φώτης Τσούκας, ορθοπεδικός χειρουργός εξειδικευμένος στην Ρομποτική και Αρθροσκοπική Χειρουργική, ο συνδυασμός ή η αλληλουχία των θεραπειών που προτείνεται σε κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένος, αλλά η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η τελευταία μέθοδος που εφαρμόζεται. «Έχουμε στη διάθεσή μας άλλες, πολύ λιγότερο παρεμβατικές αλλά εξίσου αποτελεσματικές επιλογές, όπως την αρθροσκόπηση, για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στο γόνατο και πολλές από τις αιτίες του», λέει. «Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος η οποία, σε αντίθεση με την ονομασία της, δεν εφαρμόζεται για να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης, αλλά για να θεραπεύσουμε πολλά προβλήματα σε αυτήν αποτρέποντας ή έστω καθυστερώντας σημαντικά την ανάγκη για αντικατάσταση της άρθρωσης με αρθροπλαστική».