Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ιόνια Οδός: Ξεκινούν την Τρίτη 19 Μαΐου οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας Κλόκοβας

Η Νέα Οδός ανακοινώνει ότι οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας Κλόκοβας του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός» ξεκινούν την Τρίτη 19 Μαΐου από το μέτωπο εισόδου (περιοχή Ρίζας).
Για τις ανάγκες της διάνοιξης θα πραγματοποιούνται ελεγχόμενες ανατινάξεις εντός της σήραγγας, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, για τις οποίες οι κάτοικοι θα ενημερώνονται μέσω ηχητικής ειδοποίησης ως εξής:
-  Προετοιμασία ανατίναξης: 3 σύντομοι ήχοι σειρήνας, διάρκειας 5 δευτερολέπτων, ανά 5 δευτερόλεπτα θα ηχούν 15 λεπτά πριν από κάθε ελεγχόμενη ανατίναξη.
-  Έναρξη ανατίναξης: ένας παρατεταμένος ήχος σειρήνας, διάρκειας 10 δευτερολέπτων θα ηχεί πριν από κάθε ελεγχόμενη ανατίναξη.
Οι ηχητικές ειδοποιήσεις θα λάβουν τέλος όταν η διάνοιξη αποκτήσει ικανό μήκος, ούτως ώστε οι όποιες ελεγχόμενες ανατινάξεις να μη δημιουργούν ηχητική όχληση στις πλησιέστερες περιοχές.
Κύριος στόχος μας είναι πάντα, οι κατασκευαστικές εργασίες να δημιουργούν την ελάχιστη δυνατή όχληση στους μόνιμους κατοίκους. Με αίσθημα ευθύνης προς τις τοπικές κοινωνίες, έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται οι παρακάτω επιπλέον δράσεις:

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός με πλαστό διαβατήριο

Συνελήφθη, χθες (17-05-2015) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, ο 25χρονος επέδειξε διαβατήριο Αλβανίας, το οποίο έφερε πλαστή σφραγίδα εισόδου ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας.
Το πλαστό διαβατήριο κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Πίνακας θεμάτων-αποφάσεων 5ης/15-5-2015 συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την 15η  του μηνός Μαΐου έτους 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο), συζήτησε τα θέματα που έλαβαν αριθμό απόφασης  από 12 έως και  23 έτους 2015: 
Θέμα 1ο: Επικύρωση  αποφάσεων - πρακτικών της 4ης/30-3-2015  συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ομόφωνη επικύρωση                                                                                       Θέμα 2ο: Έγκριση Διαβαθμιδικής Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου –Π.Ε. Άρτας και Δήμου Νικολάου Σκουφά σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Άρτας, ως Υπηρεσία Υποδοχής της ΚΥΑ 146896 (ΦΕΚ 2878/Β/27-10-2014).
Περίληψη απόφασης: Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη Σύμβαση Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ του  Δήμου Νικολάου Σκουφά και της Περιφέρειας Ηπείρου-Π.Ε. Άρτας, για την υλοποίηση της αρμοδιότητας  «Υπηρεσία υποδοχής για την έκδοση άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων ή /και χρήση ύδατος», σύμφωνα με την ΚΥΑ 146896/17-4-2014 (ΦΕΚ 2878/Β/27-10-2014).
  (αριθμ. απόφασης: 5/12/15-5-2015)

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές γυναίκες για κλοπή

Οι δράστιδες αφαίρεσαν, με τη μέθοδο της απασχόλησης, τσάντα από Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν, χθες (17-05-2015) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαπές γυναίκες Ρομά, ηλικίας 43 και 21 ετών, κατηγορούμενες για κλοπή.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, οι δύο γυναίκες μαζί με μία ακόμη συνεργό τους που αναζητείται, αφαίρεσαν με τη μέθοδο της απασχόλησης, μία τσάντα από Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας ημεδαπού, που περιείχε το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ και προσωπικά έγγραφα.
Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή τους κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον κάτοχό τους.
Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 12η/19-05-2015 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Την 19-05-2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 06-05-2015 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 27-01-2015 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή συντήρηση διαμόρφωση κτιριακών Εγκαταστάσεων Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.) Ιωαννίνων και του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού (Π.Σ.) Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 500.000,00 με Φ.Π.Α.
2. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση καθιζήσεων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας εντός της Τ.Κ. Παραποτάμου», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
3. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντιμετώπιση φθορών οδοστρώματος της Ε.Ο. 6 Ιωαννίνων - Τρικάλων», προϋπολογισμού € 80.000,00 με ΦΠΑ.

Άρτα: Συνελήφθη 52χρονος ημεδαπός για πλαστογραφία και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων

Συνελήφθη, χθες (17-05-2015) το μεσημέρι στους Αγίους Αναργύρους Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 52χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.
Αναλυτικότερα, χθες το μεσημέρι στους Αγίους Αναργύρους Άρτας, ο 52χρονος επιχείρησε να εισέλθει σε γήπεδο για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα, επιδεικνύοντας πέντε εισιτήρια τα οποία δεν έφεραν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, ενώ τα δύο από αυτά ήταν πλαστά.
Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων του 52χρονου προέκυψε ότι είναι κάτοχος κυνηγετικού όπλου, του οποίου η άδεια είχε λήξει από το 2012 και δεν είχε προβεί στην ανανέωσή της.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή χρημάτων από παγκάρι εκκλησίας στη Ρευματιά Πρέβεζας

Συνελήφθησαν, χθες (17-05-2015) το απόγευμα στη Ρευματιά Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου, ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας και μία 25χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές.
Ειδικότερα, οι δύο δράστες συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στη Ρευματιά Πρέβεζας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, διότι νωρίτερα είχαν εισέλθει στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και αφού διέρρηξαν το παγκάρι, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.
Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δύο κατηγορούμενοι, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο δράσης, το τελευταίο τρίμηνο, είχαν πραγματοποιήσει και άλλες κλοπές από το παγκάρι της ίδιας εκκλησίας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός φυγόποινος

Συνελήφθη, σήμερα (18-05-2015) μετά τα μεσάνυκτα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, προέκυψε ότι ο 27χρονος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, ποινής φυλάκισης έξι (6) μηνών και χρηματικής ποινής (1500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Επικίνδυνος για τα μάτια μας το καλοκαίρι ο ήλιος λένε οι οφθαλμίατροι

«Προσοχή στον ήλιο και τα μάτια μας» καθώς σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στο Καλοκαίρι λένε οι οφθαλμίατροι, αφού  έχουμε την τύχη  να ζούμε σε μια χώρα με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
Κι αυτό  γιατί,   μπορεί ο ήλιος  να είναι πηγή ζωής  αλλά σε βάθος χρόνου προκαλεί  σοβαρές βλάβες στην όραση.
«Η προστασία των ματιών μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου   καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη» τονίζει ο διαπρεπής  χειρουργός οφθαλμίατρος  Δρ Γιάννης Μάλλιας.
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η έκθεση, χωρίς προφυλάξεις, στην ηλιακή ακτινοβολία σε βάθος χρόνου προκαλεί μια σειρά από παθήσεις στα μάτια,  καθώς επίσης είναι υπεύθυνη  για τη γήρανση των ματιών μας.
ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ  ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ
 Οι ακτινοβολίες που προκαλούν βλάβες στα μάτια είναι:
• Οι υπεριώδεις ακτίνες, υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και του κρυσταλοειδή φακού (π.χ. καταρράκτης)
• Οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα  υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς (εκφύλιση ωχράς κηλίδας).
Οι πιο επικίνδυνες για τα μάτια μας είναι οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα, αφού οι βλάβες που μπορούν να προκληθούν  είναι μη αναστρέψιμες.

Στα 88,7 εκατ. ευρώ ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθετήσεως Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Απρίλιο στα 63,2 εκατ. ευρώ, από 52,5 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, 41,6 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και 14,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 25,4 εκατ. ευρώ, από 20,7 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, από 15 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2015.
Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν τον Απρίλιο 2015 ανήλθαν σε 826 τεμάχια, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 3.470.

Σημειώνεται πως συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο πρώτο τετράμηνο 2015 ανήλθαν σε 4.055 τεμάχια και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε 15.373 τεμάχια.

Ενιαίο ΦΠΑ 18% για αγορές με μετρητά ή 15% με κάρτες

Η κυβέρνηση προτείνει νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρείς συντελεστές και όχι δύο
Συμβιβασμό με τους εταίρους για το αγκάθι του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον ως προς το σκέλος των φορολογικών απαιτήσεων.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η κυβέρνηση προτείνει νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρείς συντελεστές και όχι δύο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Από αυτούς, ο ένας θα είναι ενιαίος και οι άλλοι δύο συντελεστές θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και προϊόντα.
Έτσι, η πρόταση της Αθήνας είναι να καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής 18% που θα ισχύει για αγορές με μετρητά και θα μειώνεται στο 15% για όσους χρησιμοποιούν κάρτα.

Επιπλέον, θα προβλέπεται  χαμηλός συντελεστής στο 7% ή 8%.