Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Άρτα: Συνελήφθη άνδρας, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (20-11-2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας άνδρας, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν τέσσερις συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους (2,38) γραμμαρίων.

ΕΟΔΥ: Εκατόν οκτώ θάνατοι σήμερα, 2.311νέα κρούσματα

 


18  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν οκτώ νέοι θάνατοι, 2.311 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.311 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90.121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

4.787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 108 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1527 θανάτους συνολικά στη χώρα. 608 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν όσοι έχασαν το επίδομα γέννας για τεχνικούς λόγους

 


Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου δεύτερη ευκαιρία θα έχουν όσοι έχασαν το επίδομα γέννας για τεχνικούς λόγους.

Η κα Μιχαηλίδου ανέφερε πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια σειρά λαθών τόσο από γονείς όσο και από υπηρεσίες, όμως επειδή το Δημόσιο δεν θέλει να χαθεί το βοήθημα από κανέναν δικαιούχο, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί, πλέον από την Τετάρτη, θα μπορούν όσοι για τεχνικούς λόγους έχουν χάσει το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ να υποβάλλουν νέα αίτηση για να τους καταβληθεί το βοήθημα.

Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ηλεκτρικά πατίνια

 


Με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Μεταφορών «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα- Μικροκινητικότητα– Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση  και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» που τέθηκε χθες βράδυ, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, θεσπίζεται το πλαίσιο με τους κανόνες κυκλοφορίας και τα πρόστιμα για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers),  τροχοσανίδες (skate boards) και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως Segway).  

Επίσης, με το σχέδιο νόμου θεσπίζεται το πλαίσιο κατάρτισης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Αναλυτικά:

Με τη θεσμοθέτηση των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών, με υποχρεωτική εφαρμογή στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων και στο σύνολο των ΟΤΑ Β΄ βαθμού. Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών στην περιοχή ευθύνης τους, με την υλοποίηση έργων που θα αποσκοπούν σε: βελτίωση της οδικής ασφάλειας, προώθηση της μικροκινητικότητας, διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης, ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης, αποτελεσματικά δημόσια συστήματα μεταφορών.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο Ι.Χ. και στο ταξί λόγω lockdown

 


Τα κλιμάκια της Τροχαίας κάνουνε εντατικούς ελέγχους στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν παρά το lockdown λόγω του κορονοϊού, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα επιβαίνουν, τι συγγένεια έχουν μεταξύ τους και αν γίνεται σωστή χρήση της μάσκας.

Σε περίπτωση παραβάσεων, οι αστυνομικοί της Τροχαίας βάζουν πρόστιμο των 300 ευρώ. Φυσικά ελέγχουν και τον λόγο της μετακίνησης που καθορίζεται από το SMS στο 13033 και από τα αντίστοιχα έντυπα.

Στο αυτοκίνητο επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης εκτός από τον οδηγό σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.

Σε περίπτωση που πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα παιδιά ο περιορισμός δεν υπάρχει αφού, όπως τα μέλη μιας οικογένειας είναι όλη μέρα μαζί στο σπίτι έτσι θα είναι και στο αυτοκίνητο. Επίσης, μπορεί να υπάρχει και δεύτερο άτομο εφόσον χρειάζεται βοήθεια για να μετακινηθεί.

Ακόμη, επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή από ταμειακή μηχανή αρτοποιείου σε περιοχή της Άρτας

 


Για την υπόθεση συνελήφθη ανήλικος ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού συνεργού του

 

Εξιχνιάστηκε άμεσα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας υπόθεση κλοπής που έγινε σε περιοχή της Άρτας το πρωί της 19-11-2020.

Για την υπόθεση συνελήφθη ένας ανήλικος ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού συνεργού του.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό από ταμειακή μηχανή αρτοποιείου.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων για τον εντοπισμό τους, συνελήφθη χθες (20-11-2020) στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ο ανήλικος ημεδαπός από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας. 

Έως τις 30 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο4

 


Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο4. Οι δικαιούχοι του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport"  της ΑΑΔΕ αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Το ύψος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το χρηματοδοτικό σχήμα θα παρουσιάζεται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέπονται ακόμα ευνοϊκότεροι όροι ως προς τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης, το 50% της οποίας είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως και την 31η/3/2021.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης ολοκληρώνεται σε 2 βήματα:

Βήμα 1ο: Συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία εσόδων-εξόδων της επιχείρησης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» στην πλατφόρμα "myBusinessSupport". Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών, διότι μετά την οριστικοποίησή τους δεν είναι δυνατή η τροποποίησή τους.

Βήμα 2ο: Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ», πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί οριστικοποιημένη αίτηση χορήγησης μέσω της πλατφόρμας "myBusinessSupport", και ειδικότερα μέσω της εφαρμογής «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ». Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης της αίτησης, η αίτηση τροποποιείται μόνο αυθημερόν.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Παρελθόν το fax στο Δημόσιο από την 1 Ιανουαρίου 2021

 


Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» προανήγγειλε  την κατάργηση του fax για τη διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο από 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε η μέθοδος αυτή ίσχυε από το 1997 και ήρθε η ώρα να καταργηθεί.

«Το φαξ εκτός από το γεγονός ότι είναι κοστοβόρο μέσο, καθώς πρέπει να αγοράζεις χαρτί, μελάνι κλπ, δε δίνει και την ποιότητα της εξυπηρέτησης που θέλουμε να έχει ο πολίτης. Επίσης, με τα e-mail η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη κι έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία».

Τέλος ανέφερε ότι έχει στείλει ήδη εγκύκλιο στις υπηρεσίες του Δημοσίου για τις αλλαγές που επίκεινται και προβλέπουν:

- την προμήθεια scanner για ψηφιοποίηση εγγράφων που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες στο αρχείο τους

- διάθεση υπηρεσιακού e-mail στα στελέχη των δημόσιων φορέων

- διάθεση του e-mail σε εμφανές σημείο στη ιστοσελίδα του κάθε δημόσιου φορέα

- κατάργηση διακίνησης εγγράφων μέσω fax και στην επικοινωνία μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων

Σύλληψη αλλοδαπών και του διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη πέντε (05) αλλοδαπών και του 61χρονου διακινητή τους προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 61χρονος ως οδηγός Φ/Γ οχήματος μετέφερε επιμελώς κρυμμένους εντός του χώρου του φορτίου, πέντε  (05) αλλοδαπούς χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από την χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το Φ/Γ όχημα και το επικαθήμενο.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (23/11-29/11/2020)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (23 έως 29 Νοεμβρίου έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11/2020

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 24/11/2020

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 -15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  25/11/2020

Ελάτη-Δίλοφο-Κουκούλι-Καπέσοβο-Τσεπέλοβο-Σκαμνέλι-Ηλιοχώρι-Βρυσοχώρι. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 26/11/2020

Πηγή - Ελεύθερο - Παλιοσέλλι - Πάδες - Άρματα- Δίστρατο.

08:00 - 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/11/2020

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 08:00 - 15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/11/2020

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι.18:00 - 23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11/2020

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο– Άγ. Κοσμάς– Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος- Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 08:00 -15:00

ΤΡΙΤΗ 24/11/2020

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 18:00 -01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11/2020

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 26/11/2020

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 -15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/11/2020

Kέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες. 08:00 -15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/11/2020

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι – Διχούνι. 08:00 -13:00

ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Δ.Α. ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11/2020

Δήμος Νικολάου Σκουφά

(Δ.Ε. Πέτα & Φωτεινό Δ.Ε. Κομποτίου) 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 24/11/2020

Δήμος Νικολάου Σκουφά

(Δ.Ε. Κομποτίου, Αράχθου) 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11/2020

Δήμος Νικολάου Σκουφά

(Δ.Ε. Πέτα & Φωτεινό Δ.Ε. Κομποτίου) 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 26/11/2020

Δήμος Νικολάου Σκουφά

(Δ.Ε. Κομποτίου, Αράχθου) 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/11/2020

Δήμος Νικολάου Σκουφά

(Δ.Ε. Πέτα & Φωτεινό Δ.Ε. Κομποτίου)

08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/11/2020

Δήμος Νικολάου Σκουφά

(Δ.Ε. Κομποτίου, Αράχθου) 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 /11/2020

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 24 /11/2020

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 /11/2020

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16:00-23:00

ΠΕΜΠΤΗ 26 /11/2020

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 27 /11/2020

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 /11/2020

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11/2020

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 24/11/2020

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11/2020

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 26/11/2020

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/11/2020

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός – Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/11/2020

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά 08:00-15:00

Κυστική Ίνωση: Η νόσος, η αντιμετώπισή της και η εμπειρία του μεγαλύτερου εξειδικευμένου Κέντρου της χώρας

 


15-21 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την  Κυστική Ίνωση 

Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική νόσος που χαρακτηρίζεται από γενικευμένη δυσλειτουργία των εξωκρινών αδένων. Είναι το συχνότερο γενετικό νόσημα της λευκής φυλής και κληρονομείται με τον υπολειπόμενο σωματικό χαρακτήρα. Οφείλεται σε μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR που εντοπίζεται στο μακρό σκέλος του χρωμοσώματος 7. Έως τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2000 μεταλλάξεις.

Το γονίδιο CFTR κωδικοποιεί την αντίστοιχη CFTR πρωτεΐνη που είναι ένας δίαυλος ιόντων. Οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου αποδίδονται σε διαταραχή της διαμεμβρανικής διακίνησης ιόντων Cl– με αποτέλεσμα τη δημιουργία παχύρρευστων εκκρίσεων που οδηγούν σε αποφρακτική πνευμονοπάθεια και  παγκρεατική ανεπάρκεια. Στη χώρα μας η επίπτωση της νόσου ανέρχεται σε 1:2.000-1:2.500 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Η συχνότητα των φορέων είναι 4-5% και υπολογίζεται ότι γεννιούνται περίπου 40-50 ασθενείς κάθε χρόνο.

“Με την καλύτερη γνώση της παθοφυσιολογίας της νόσου και την επιθετικότερη θεραπευτική αγωγή, ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών έχει ξεπεράσει τα 40 έτη και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια” επισημαίνει με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την  Κυστική Ίνωση  (15-21 Νοεμβρίου) η κ. Ιωάννα Λούκου, Παιδίατρος - Συντονίστρια Διευθύντρια στο Τμήμα Κυστικής ΄Ινωσης του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και προσθέτει: