Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Σωτήρης Τσιόδρας: 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 95 νέα κρούσματα

Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα και 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1061  οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
69 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 14.363 διαγνωστικά τεστ.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Σάββατο 28 Μαρτίου)


Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Σάββατο 28 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
• Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση.
• Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών το θετικό κρούσμα ατόμου του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας.
• Εισήχθη σήμερα και νοσηλεύεται στην ειδική καρδιολογική μονάδα ΜΕΚΠ, η οποία έχει δημιουργηθεί μόνο για την παρακολούθηση υπόπτων κρουσμάτων από τον Κορωνοϊό , περιστατικό το οποίο νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, ως ύποπτο σε απομόνωση.
• Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
• Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και από τις 5/3/2020 έως σήμερα έχουν ληφθεί εκατόν εξήντα τέσσερα (164) δείγματα εκ των οποίων τέσσερα ήταν θετικά. Όλα τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικά.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα αποτελέσματα από τα εννέα δείγματα τα οποία ελήφθησαν χθες είναι αρνητικά, όπως και τα δείγματα όλων των προηγουμένων ημερών.
• Δεν εκκρεμούν δείγματα προς διερεύνηση.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Από τα ληφθέντα δείγματα των προηγούμενων ημερών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο (2) νέα θετικά περιστατικά ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον Κορωνοϊό .
• Έγινε άμεση κινητοποίηση και ενημέρωση του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τις οδηγίες παραμένουν σε αυστηρή καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται .
• Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών τους.
• Όλα τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και κοινωνικές επαφές του ηλικιωμένου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Π.Γ.Ν.Ι., καθώς και επαφές του ιδίου με υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου .
• Οι υπόλοιπες επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Ένα εκ των υπόπτων κρουσμάτων, το οποίο είχε εισαχθεί προ ημερών στο Νοσοκομείο για καρδιολογικό νόσημα και το αποτέλεσμα του για SARS-COV-2 αναμένεται εντός της ημέρας, διακομίσθηκε στο Γ.Π.Ν. Ιωαννίνων για καρδιολογική παρακολούθηση.
• Ένα δείγμα νοσηλευόμενου υπόπτου κρούσματος επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται σε απομόνωση δύο ύποπτα κρούσματα SARS-COV-2. Ένα εξ αυτών είχε εισαχθεί προ ημερών και το αποτέλεσμα του σχετικού δείγματος αναμένεται εντός της ημέρας και ένα νέο ύποπτο κρούσμα, του οποίου λήφθηκε δείγμα και αναμένεται αποτέλεσμα.
• Πέραν αυτών σήμερα λήφθηκαν και στάλθηκαν και δείγματα δύο υπόπτων κρουσμάτων, τα οποία δεν χρήζουν νοσηλείας και τα οποία βρίσκονται εδώ και ημέρες σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Δεν έχει απαιτηθεί η λήψη κάποιου νέου δείγματος προς διερεύνηση.
• Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.

Σαράντα δύο οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο την Παρασκευή 27 Μαρτίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 27 Μαρτίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.143) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(387) στην Αττική,
(113) στην Κρήτη,
(101) στα Ιόνια Νησιά,
(100) στη Δυτική Ελλάδα,
  (81) στην Πελοπόννησο,
  (75) στη Θεσσαλονίκη,
  (57) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (50) στη Στερεά Ελλάδα,
  (47) στη Θεσσαλία,
  (42) στην Ήπειρο,
  (38) στο Νότιο Αιγαίο,
  (23) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (18) στο Βόρειο Αιγαίο και
  (11) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (5.206) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (9) άτομα, ως ακολούθως:
(3) στην Αττική,
(2 ) στη Δυτική Ελλάδα,
(1) στην Πελοπόννησο,
(1) στην Κεντρική Μακεδονία,
(1) στα Ιόνια Νησιά και
(1) στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (279) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (289) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, και με στόχο την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών - φοροτεχνικών, στην πρωτοφανή δοκιμασία που περνούν αυτή την περίοδο, ώστε να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δηλωτικών υποχρεώσεων οι οποίες είναι κρίσιμες για τη στήριξη της οικονομίας, παρατείνονται οι παρακάτω προθεσμίες υποβολής δηλώσεων:
Παρατείνονται για δύο μήνες από τη λήξη τους, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου, με καταληκτική ημερομηνία εντός Μαρτίου και Απριλίου 2020. Οι δηλώσεις τελών χαρτοσήμου, που αποδίδονται ηλεκτρονικά με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος και αποτελούν παρακολούθημα του φόρου αυτού, αποδίδονται κατά τον χρόνο απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου.
Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στο α’ τρίμηνο του 2020.
Παρατείνεται μέχρι και την 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.
Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.
Παρατείνεται μέχρι και την 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και κερδών από τυχερά παίγνια, που λήγει εντός Μαρτίου και Απριλίου.
Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Για την προστασία της υγείας των συναλλασσομένων και των εργαζομένων στις ΔΟΥ, οι δηλώσεις φορολογιών κεφαλαίου που υποβάλλονται κατά το χρονικό αυτό διάστημα, παραλαμβάνονται και διεκπεραιώνονται χωρίς διενέργεια ελέγχου, ο οποίος θα διενεργηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ξεκινά η εκπαιδευτική τηλεόραση, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου


Κάθε πρωί στις 10:00 από την ΕΡΤ2, η εκπαιδευτική τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση, ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής.

Το πρόγραμμα των πρώτων ημερών του «τηλεοπτικού σχολείου» της ΕΡΤ2  έχει ως εξής:
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
1. Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος
2. Ιστορία Δ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος
3. Φυσική Ε’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου
Τρίτη 31 Μαρτίου 2020
1. Μαθηματικά, Γ’ & Δ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη
2. Μαθηματικά, Δ’ & Ε’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος
3. Φυσική Ε’ & ΣΤ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 31 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 31η  Μαρτίου 2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την διάθεση δασικών προϊόντων συστάδας 7γ ΒασιλικούΔήμου Πωγωνίου.
2. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την διάθεση δασικών προϊόντων συστάδας 7δ ΒασιλικούΔήμου Πωγωνίου.
3. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την διάθεση δασικών προϊόντων συστάδας 3α ΡουψιάςΔήμου Πωγωνίου.
4. Έγκριση μελέτης του έργου «Κατασκευή στέγης στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Δ. Νεγράδων» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσής του.
5. Έγκριση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου: «Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Καλπακίου & Άνω Καλαμά Δήμου Πωγωνίου».
6. «Συγκρότηση της επιτροπής διαγωνισμού του έργου: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ», που εμπίπτει στις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων της περίπτωσης α΄ της παρ. 8, του άρθρου 221, του Ν. 4412/2016».
7. Σχετικά με έγκριση του από 23-3-20 πρακτικού άγονου συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια “Προμήθεια με Μακροχρόνια Μίσθωση (leasing) Επιβατικών Οχημάτων για τις Ανάγκες του Δήμου Πωγωνίου Χρονικής Διάρκειας (48) Μηνών”.
8. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη έγγραφων εξηγήσεων του Δημάρχου για την με αρ. 502α/2019 προκαταρτική δικογραφία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων μετά από μήνυση της κ. Δ. Σκαμαντζούρα.
9. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων προϋπολογισμού 2020 Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ηγουμενίτσα: Αναχώρησαν για τα λιμάνια Ανκόνα και Πρίντεζι της Ιταλίας οι δέκα εννέα (19) Ιταλοί υπήκοοι


Αναχώρησαν χθες ώρα 23.00 από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τα λιμάνια Ανκόνα και Πρίντεζι της Ιταλίας οι δέκα εννέα (19) Ιταλοί υπήκοοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναμονή για επαναπατρισμό στο Camping του Δρεπάνου, καθώς και άλλα εννέα (9) άτομα, επίσης Ιταλοί υπήκοοι, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες επαναπατρισμού τους με την Ιταλική Πρεσβεία.
Το Λιμενικό Σώμα Ηγουμενίτσας καθώς και η Λιμενική Αστυνομία με την αυτοπρόσωπη παρουσία των Διοικητών τους και την συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηγουμενίτσας πραγματοποίησαν με υποδειγματικό τρόπο όλη αυτή την επιχείρηση, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας για τη Δημόσια Υγεία και σε συνεργασία με εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησαν και στη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.
Στο Camping εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε (15) άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης.
Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 30-03-2020 έως 05-04-2020)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (30-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (31-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.
Τετάρτη (01-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (02-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Παρασκευή (03-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (04-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι – Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (30-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά - Άγιος Κοσμάς - Ωραιόκαστρο - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος -Δολό
Τρίτη (31-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή
Τετάρτη (01-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη
Πέμπτη (02-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο
Παρασκευή (03-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες
Σάββατο (04-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι – Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (30-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα
Τρίτη (31-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος
Τετάρτη (01-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Πέμπτη (02-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά
Παρασκευή (03-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανιά – Γρέβια – Πηγές
· Σάββατο (04-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Άγιος Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (30-03-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα –Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (31-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (01-04-2020) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω και Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα
Πέμπτη (02-04-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (03-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Κυριακή (05-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά - Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς – Νεοχώρι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (30-03-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου
Τρίτη (31-03-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (01-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (02-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (03-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (04-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

Συνεχίζεται η συνδρομή της Περιφέρειας στις Δημόσιες Δομές Υγείας της Ηπείρου


Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει τη στήριξη των δημόσιων δομών Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Στο πλαίσιο αυτό έγινε άμεσα αποδεκτό αίτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για αύξηση της εγκριθείσης επιχορήγησης, από 100.000 σε 105.400 ευρώ για την προμήθεια πέντε συνολικά αναπνευστήρων.
Επίσης η Περιφέρεια υπέβαλλε προς το Υπουργείο Ανάπτυξης  και Επενδύσεων νέο αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάγκες νοσοκομείων της Ηπείρου:
Συγκεκριμένα ζητούνται:
·         254.000 ευρώ για την προμήθεια ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου- Κ.Υ. Φιλιατών.
·         30.000 ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού του Κέντρου Υγείας Πρέβεζας
·         75.000 ευρώ για την προμήθεια τροχήλατου ακτινολογικού συστήματος για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Επιπλέον η  Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, από το αποθεματικό της,  χορήγησε γάντια και μάσκες  στις Υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Άρτας.
Εξετάζονται και δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ
Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και άλλες Περιφέρειες της χώρας, εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα τροποποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προτάσεις νοσοκομειακών ιδρυμάτων για  περαιτέρω εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά καλύτερο τρόπο η  πανδημία του κορωνοϊού. Ήδη ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξάνδρος Καχριμάνης έχει κάνει μια πρώτη προεργασία για πιθανές τεκμηριωμένες  δράσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, εφόσον βέβαια υπάρξει γενική κατεύθυνση με τις ανάλογες αποφάσεις απλοποίησης των διαδικασιών και ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ο ρόλος της μύτης, ο κορωνοϊός και οι αλλεργίες


Από… κομπάρσος, πρωταγωνίστρια. 
Ο λόγος για τη μύτη, που, αν και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη συνολική εικόνα του προσώπου, είναι παραμελημένη.
Η επικαιρότητα με την πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τον πρωτεύοντα ρόλο της μύτης και της σωστής αναπνοής στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και κατ´ επέκταση στην ευεξία.
«Η μύτη θα λέγαμε ότι είναι το air condition του οργανισμού, από εκεί και από το στόμα εισχωρούν όλα στον οργανισμό μας. Την έχουμε παραμελημένη, αλλά ήρθε η ώρα να πάρει… την εκδίκησή της», λέει χαριτολογώντας η Δρ. Ανατολή Παταρίδου MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
«Η σωστή ρινική αναπνοή, αλλά, προπαντός, η σχολαστική καθαριότητα της μύτης σε καθημερινή βάση, είναι αυτό που μας διασφαλίζει την καλή υγεία και τη νίκη στον… εμφύλιο πόλεμο των βακτηρίων και των ιών, που λαμβάνει χώρα στη μύτη μας».
Αυτή την εποχή, όμως, εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού με την κωδική ονομασία Covid-19, πάρα πολύς κόσμος υποφέρει είτε από αλλεργική ρινίτιδα, είτε από αλλεργίες του κατώτερου αναπνευστικού. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ταλαιπωρούνται, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και λόγω των διάφορων αλλαγών στο περιβάλλον, αλλά και λόγω διάφορων αλλαγών στον τρόπο ζωής, που αφορούν στη διατροφή, στην άσκηση, στα ίδια τα σπίτια μας και στις γενικότερες συνήθειές μας.
Η κα Παταρίδου επισημαίνει: «Το κλίμα μιας χώρας καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ψυχική και την σωματική υγεία των πολιτών της. Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε τέσσερις εποχές και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εναλλαγές, στοιχείο πολύ σημαντικό για την ισορροπία της φύσης, αλλά και τη δική μας.