Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά

Σε δύο μέτωπα καίει αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3.20 περίπου το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Ασβεστοχώρι.
Το ένα μέτωπο είναι στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου και της Κοσμηράς κοντά στη χωματερή της Δουρούτης και το δεύτερο κοντά στο Νεοχωρόπουλο, κοντά στην Πανεπιστημιούπολη.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περιορίσει την έκταση της πυρκαγιάς.
Δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια.
Επίσης η πυροσβεστική απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς σε εργοστάσιο πίσσας στο Ασβεστοχώρι.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να σβήσει η πυρκαγιά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αναστολή υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση έργων διαχείρισης πόσιμου νερού

Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και μετά από εισήγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου, αναστέλλεται προσωρινά η υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 5780/21.12.2010 πρόσκλησης 027 για τον κωδικό προτεραιότητας 45 «Διαχείριση και διανομή ύδατος (πόσιμο νερό). Εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων και διαπιστωθεί το ύψος και η περαιτέρω διαθεσιμότητα της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

"Πάρτι" χιλιάδων ευρώ σε ΟΤΑ

Την ώρα που πολλοί Δήμοι εμφανίζονται υπερχρεωμένοι.



Τουλάχιστον 58 δήμοι είναι σε οικονομική κατάρρευση, ωστόσο, στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις, γίνεται "πάρτι" με παχυλές αμοιβές ηλεκτρολόγων και υδραυλικών που ξεπερνούν, ετησίως, τα 40.000 ευρώ, αλλά και υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 75.000 ακόμη και τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο τα μισθολόγια για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων, ακόμα και εκείνων που λόγω του "Καλλικράτη" έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες.
Τα αναλυτικά στοιχεία των μισθολογίων έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλους τους δήμους που συνεχίζουν να έχουν επιχειρήσεις ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας.
Ως τελική ημερομηνία για να αποσταλούν τα μισθολόγια των επιχειρήσεων στο υπουργείο έχει τεθεί η 20ή Ιουλίου, δηλαδή μέχρι αύριο Τετάρτη.
Τα στοιχεία θα εκτιμηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποφασίσει για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων και των υπαλλήλων τους, υπό το πρίσμα της κατάρτισης και του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει άμεσα.

ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη Αλβανού με ναρκωτικά

Αστυνομικοί του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, συνέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας έναν 21χρονο Αλβανό στην Καστάνιανη Πωγωνίου, όταν διαπιστώθηκε πως μετέφερε τέσσερα δέματα που περιείχαν δύο κιλά και 790 γραμμάρια χασίς.

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Αστυνομικοί εντόπισαν 200 κιλά κάνναβης και 20 χειροβομβίδες

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας εντόπισαν προ ημερών, σε ορεινή, δύσβατη και δασώδη περιοχή στον Αμάραντο Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καλυμμένο με φτέρες και νάυλον, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• εννέα (9) σάκοι που περιείχαν (189) δέματα με κάνναβη βάρους (200.625) γραμμαρίων
• είκοσι (20) χειροβομβίδες, αμυντικού τύπου χωρίς πυροσωλήνα
• δύο (2) μεταλλικά κυτία, που περιείχαν είκοσι (20) πυροσωλήνες
• μία (1) γεμιστήρα πολεμικού όπλου kalasnikov με είκοσι εννέα (29) φυσίγγια των 7,62 mm.
Ο χώρος είχε τεθεί σε διακριτική παρακολούθηση από αστυνομικούς, πλην όμως κανένας δεν εμφανίστηκε για την παραλαβή των ναρκωτικών ουσιών και των όπλων.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων δραστών.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,58% έναντι 4,62% της προηγούμενης έκδοσης

To Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) 13 εβδομάδων την Τρίτη, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται ελαφρώς χαμηλότερα από αυτό της προηγούμενης έκδοσης του Ιουνίου.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,58% έναντι 4,62% της προηγούμενης έκδοσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 3,08 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 2,94 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Προς κατάργηση τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Νομοθετική ρύθμιση προωθεί το υπουργείο Παιδείας.


Νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία καταργούνται τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα γραφεία φυσικής αγωγής και τα γραφεία επαγγελματικής εκπαίδευσης προωθεί το υπουργείο Παιδείας.



Όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει παράλληλα ότι όσοι εκπαιδευτικοί με δήλωσή τους θα τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων θα πρέπει να παραμένουν στις θέσεις αυτές για ολοκλήρωση της θητείας τους και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής σχολικών συμβούλων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στις περιπτώσεις που σε κάποια συμβούλια επιλογής ολοκληρώθηκε η διαδικασία και υποβλήθηκαν ήδη οι δηλώσεις προτίμησης, αυτές μπορούν να ανακληθούν.
Οι υποψήφιοι για θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων που δεν θα κάνουν δήλωση τοποθέτησης, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων, παραμένουν στους πίνακες διευθυντών σχολικών μονάδων.


Την ίδια ώρα, βάσει της ρύθμισης που προωθείται, όσοι υποψήφιοι για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης επιθυμούν να μοριοδοτηθούν για τη γνώση ξένης γλώσσας με προσκόμιση πτυχίου, προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ή διδακτορικού διπλώματος οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής εξετάζονται προφορικά ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε υπό την Υπουργό Παιδείας, αποφασίστηκε παράλληλα να γίνει ενδελεχής έλεγχος από τα αρμόδια Συμβούλια Επιλογής των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν από τους υποψηφίους για επιλογή σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης (Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και ΣΕΚ, Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης κλπ).

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 15,8% η ανεργία τον Απρίλιο


Στο 15,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2011, έναντι 11,9% το Απρίλιο του 2010 και 16,2% το Μάρτιο του 2011.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Απρίλιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.183.332 άτομα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 786.459 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.365.072 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 240.567 άτομα σε σχέση με το Απρίλιο του 2010 (μείωση 5,4%) και κατά 1.993 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (αύξηση 0,05%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 207.736 άτομα σε σχέση με το Απρίλιο του 2010 (αύξηση 35,9%) ενώ μειώθηκαν κατά 24.881 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (μείωση 3,1%).

ΟΓΑ: Γίνονται πέντε οι βαθμίδες-Υποχρεωτικά θα αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία οι αγρότες

Υποχρεωτικά θα αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία οι αγρότες, που καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη επισημαίνεται πως δημιουργούνται πέντε υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες στο ταμείο των αγροτών και δύο προαιρετικές (σχετική ρύθμιση υπήρξε στο Μεσοπρόθεσμο).



Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία μεσολαβούν πέντε έτη ασφάλισης.
Από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (οκτώ συνολικά).
Από την τρίτη στην τέταρτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (ένδεκα συνολικά).
Από την τέταρτη στην πέμπτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (δεκατέσσερα συνολικά).


Σημειώνεται πως οι αγρότες με αίτησή τους μπορούν να επιλέξουν ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία απ' αυτή που υπάγονται υποχρεωτικά για την καταβολή εισφορών.
Εφόσον βρίσκονται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν να επιλέξουν κατώτερη (στην περίπτωση αυτή οι αγρότες κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα υπαγόταν υποχρεωτικά, εάν δεν είχαν επιλέξει την ανώτερη).
Επιπλέον στην εγκύκλιο τονίζεται πως «σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει υποχρεωτική κατηγορία ανώτερη εκείνης στην οποία υπάγεται -σύμφωνα με το χρόνο ασφάλισής του- έχει τη δυνατότητα να παραμείνει σε αυτή για το σύνολο του χρόνου που απαιτείται έως ότου η επιλεγείσα κατηγορία καταστεί υποχρεωτική.
Στη συνέχεια θα μεταταγεί σε ανώτερη υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία».

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Σεισμική δόνηση 3,9R

Σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:32 τα ξημερώματα ανατολικά της Πάργας στη Θεσπρωτία.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 9 χλμ. ανατολικά της Πάργας και 42 χλμ. βορειοδυτικά της Πρέβεζας και ήταν επιφανειακός.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανανοίνωσε  ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πνιγμός 79χρονης

Η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας ενημερώθηκε από τον Λιμενικό Σταθμό Μενιδίου ότι χθες το πρωί μια 79χρονη βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στη θαλάσσια περιοχή Κορωνησίας Πρέβεζας. Στο σημείο βρισκόταν καρδιολόγος γιατρός, ο οποίος της παρείχε τις πρώτες βοήθειες, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να την επαναφέρει στη ζωή.
Η 79χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Προανάκριση διενεργείται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή Πρέβεζας.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΙΚΑ: Νέα (τρίμηνη) αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου για τα αναπηρικά βοηθήματα

Ανεστάλη για ακόμα τρεις μήνες η εφαρμογή της εγκυκλίου 37/2011 που περιέκοπτε κατά 50% τη δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων για τους ασφαλισμένους με αναπηρία.
Η απόφαση της τρίμηνης αναστολής πάρθηκε κατόπιν των διαβουλεύσεων της επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει τις πρέπουσες αλλαγές της εγκυκλίου και αποτελεί έμπρακτη ανταπόκριση από πλευράς ΙΚΑ στο αίτημα των εκπροσώπων των αναπηρικών φορέων να διατεθεί εύλογος χρόνος ώστε οι αλλαγές να μελετηθούν επαρκώς.
Η τρίμηνη αναστολή σημαίνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προ εγκυκλίου 37/2011 τιμές για τα τεχνικά βοηθήματα των τετραπληγικών, παραπληγικών και ακρωτηριασμένων.

ΣΥΒΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Τραγωδία, βρήκαν το 11χρονο παιδί τους νεκρό στο ξενοδοχείο

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι Βρετανοί γονείς ενός 11χρονου που βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

Το άτυχο αγοράκι βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τους ίδιους τους γονείς του μέσα στο δωμάτιο και αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο.
Δυστυχώς για το ανήλικο παιδί ήταν πλέον αργά καθώς στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας που μεταφέρθηκε απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.


Το άψυχο σώμα του 11χρονου βρετανού έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το οποίο διεξάγει τη νεκροψία-νεκροτομή.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Η αστυνομία, ωστόσο, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα επί του παρόντος.


ΠΗΓΗ: www.star.gr