Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Αδελφότητα Ιερομνημιτών Ιωαννίνων: Πραγματοποιήθηκε η γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Αδελφότητας

 

Φωτό: Αδελφότητα Ιερομνημιτών Ιωαννίνων

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΟΜΝΗΜΙΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, στην Ομόνοια, η Γενική Συνέλευση των αποδήμων Ιερομνημιτών.

Μετά την απελευθέρωση από τα δεσμά της πανδημίας και ξεπερνώντας τις πρόσκαιρες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην ομαλή λειτουργία του ιστορικού φορέα των ταξιδεμένων Γεροματών, η υπεραιωνόβια Αδελφότητα εγκαινίασε ένα νέο ξεκίνημα με βλέψεις και οράματα αντάξια της ιστορικής της διαδρομής.

Κύριο μέλημα και υπόσχεση όλων όσων συμμετείχαν στη μάζωξη ήταν:

“Λήθη στα λάθη του παρελθόντος, σύμπνοια και συμπόρευση όλων των Γεροματών, αποδήμων και γηγενών, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του τεράστιου διαχρονικού έργου της Αδελφότητας και τη χάραξη μιας νέας ελπιδοφόρας πορείας”!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον απολογισμό έργου του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, μέσω του προέδρου του, Βασίλη Λογοθέτη και του Ταμία, Γιώργου Κάτρη.

Αμφότεροι αναφέρθηκαν στα προβλήματα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια της θητείας τους και τα λειτούργησαν ανασταλτικά  στην ομαλή λειτουργία του συλλόγου.

Ακολούθησε ένας ιδιαίτερα επικοδομητικός διάλογος, με τα παρευρισκόμενα μέλη και η γενική διαπίστωση ήταν πως ‘στην υπεραιωνόβια, δραστήρια και πάντα παρούσα στα Γερομάτικα δρώμενα, Αδελφότητα Ιερομνημιτών, δεν ταιριάζει η αδράνεια ούτε η αποστασιοποίηση από το τοπικό κοινωνικό γίγνεσται! Ηθική υποχρέωση ΟΛΩΝ όσων γεννήθηκαν ή κατάγονται από την Ιερομνήμη είναι να βοηθήσουν ώστε το χωριό μας να αποτελέσει, ξανά, το κέντρο ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής!

Ακολούθησε ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου και των εκπροσώπων στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) και την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά (ΟΑΚ).

Εξελέγησαν οι παρακάτω συγχωριανοί:

Α’. Για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

1. Σωτηρίου Γεώργιος

2. Τσάλλης Κωνσταντίνος

3. Φούλης Ευάγγελος

4. Λάμπρου Βασιλική

5. Οικονόμου Γιάννης

6. Λαζάρου Στέλιος

7. Γραβάνης Γιάννης

Β’. Εκπρόσωποι σε ΠΣΕ και ΟΑΚ

1. Γιαννάκος Κώστας

2. Λουκάς Γιώργος

3. Κοντός Μιχάλης

Με Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το νεοκλεγέν διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συγκροτηθεί σε Σώμα τις αμέσως επόμενες ημέρες,  θα έχει τη συμπαράσταση και ενεργή στήριξη, σε διάφορους εξειδικευμένους τομείς λειτουργίας του και από άλλους Γερομάτες τα ονόματα και των οποίων θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Όπως τον «παληό καλό καιρό» η Συνέλευση και οι εκλογές ολοκληρώθηκαν με κρασί, τσίπουρο, μεζέδες και πολύ κουβέντα!

Το νέο μαζικό ραντεβού των αποδήμων Γεροματών οριστικοποιήθηκε για το καλοκαίρι στο χωριό.

Περιφέρεια Ηπείρου: Γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος για μονάδες Α.Π.Ε. κ.α.

 


Θετικά για τέσσερα έργα ΑΠΕ γνωμοδότησε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τα εξής:

· «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ονομασία «Ράχη Στέρμου 3», συνολικής ισχύος 25 MW, στη θέση «Ράχη Στέρμου» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Παραμυθιάς & Αχέροντα του Δήμου Σουλίου και στην Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας,.

· «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ονομασία «Ράχη Στέρμου 1», συνολικής ισχύος 20 MW, στη θέση «Ράχη Στέρμου» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Παραμυθιάς & Αχέροντα του Δήμου Σουλίου και στην Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου». 

· «Φωτοβολταϊκός Σταθμός, ισχύος 49,99 MW, επί γηπέδου στη θέση «Φελίκι», Δ.Ε Αράχθου, Κομποτίου, Δήμου Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου.»

· «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 25 MWp, στη θέση «Λιθάρι- Φλαμουριά», Δ.Ε Παραμυθιάς, Δήμου Σουλίου, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».

EΟΔΥ: Είκοσι δυο θάνατοι σήμερα, 2.819 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 198.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι δυο θάνατοι σήμερα, 2.819 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.819.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.364.598 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 313 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 126.267 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.417 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 198 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 102 (51.52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (48.48%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.628 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 109 (ημερήσια μεταβολή -9.92%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 131 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Χρυσόρραχη Πωγωνίου: Σε εξέλιξη οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του χωριού

 


Αγαπητοί συγχωριανοί ένα σημαντικό έργο για το χωριό μας ξεκίνησε όπως όλοι γνωρίζουμε το παλιό εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του χωριού μας μήκους 3 χιλιομέτρων από τον μύλο έως την δεξαμενή είναι παλιό κα έβγαζε συνέχεια βλάβες.

Επίσης ο σωλήνας ήταν σιδερένιος με αποτέλεσμα να έχει σκουριές και άλλα με αποτέλεσμα και η ποιότητα του νερού να μην είναι τόσο καλή.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου είχε δεσμευθεί να γίνει αυτό το σημαντικό έργο.

Οι καινούργιες σωλήνες που θα μπούνε στο δίκτυο είναι καινούργιας τεχνολογίας και αντέχουν σε πολλές ατμόσφαιρες. θα επισυνάψω πληροφορίες από την τεχνική έκθεση των μηχανικών του δήμου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του υπουργείο εσωτερικών (Κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας) και με πόρους του δήμου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 255.422,00 € μαζί με της Βροντισμένης.

Το πόσο για το έργο της Χρυσόρραχης είναι 191.811,96 .

Επισης η σωλήνα θα ανέβει στην δεξαμενή δίπλα από τον δρόμο και δεν θα κάνει παράκαμψη όπως πήγαινε ο παλιός σωλήνας από την μητσάλα.

Επίσης θα μπούνε και δύο πυροσβεστική κρουνοί, ο ένας στην πλατεία και άλλος προς την μπουρμπούτια.

Αχρείαστοι  να είναι...

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πωγωνίου και τους μηχανικούς για την καλή συνεργασία που είχαμε.

Σημαντικά έργα ύδρευσης εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί σε πολλές Τ.Κ. του Δήμου Πωγωνίου

 


Σημαντικά έργα ύδρευσης εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί σε πολλές Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου δίνοντας ουσιαστική και μόνιμη λύση σε προβλήματα υδροδότησης των οικισμών.

Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για την «Κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας» που αφορούν τις Κοινότητες Χρυσόρραχης, Βροντισμένης, Μαυροβουνίου και Βήσσανης. Το έργο αφορά την εκτέλεση εργασιών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας καθώς και την άρτια συντήρηση – αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης των εν λόγω Κοινοτήτων.

Ο προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται στις 255.422 € και θα χρηματοδοτηθεί ένα μέρος του από το πρόγραμμα του Υπουργείο Εσωτερικών για την λειψυδρία (ΣΑΕ 055) και το υπόλοιπο από ιδίους πόρους του Δήμου.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε μία μεγάλη εργολαβία έργων ύδρευσης – αποχέτευσης σε έντεκα (11) ακόμη Κοινότητες,  προϋπολογισμού  172.500 € που χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου.

Τα έργα υλοποιήθηκαν στις Κοινότητες Μαυροβουνίου, Αρετής, Μαζαρακίου, Δελβινακίου, Ποντικατών, Χαραυγής, Στρατίνιστας, Ορεινού – Ξηροβάλτου, Κεφαλοβρύσου, Δολού και Σταυροσκιαδίου.

«Η αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Είναι σημαντικό να φτάνει στα σπίτια όλων καθαρό και ποιοτικό νερό, χωρίς διακοπές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών, την Τρίτη 24 Μαΐου

 


ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων ραδιοερασιτεχνών Α΄ περιόδου 2002 θα διεξαχθούν την Τρίτη 24 Μαΐου και ώρα 9:00 π.μ..

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, Τμήμα Τεχνικό, Δομπόλη 30.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης της Τ.Κ. Καλπακίου

 

Καλπάκι

Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης Κοινότητας Καλπακίου για το α' εξάμηνο 2021, με εξόφληση έως 30-6-22.

Φιλική συνάντηση του Στέφανου Φούσα με το Νίκο Γκατζογιάννη

 


Φιλική συζήτηση με το Νίκο Γκατζογιάννη (Nichola Gage), τον άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι το θέμα της εισβολής στην Ουκρανία και τη στάση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν αλλά και που ενδιαφέρεται για τα δρώμενα στην Ήπειρο και τα Γιάννενα, είχε ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας. Άλλωστε, είναι διαχρονική η οικογενειακή σχέση των δύο οικογενειών.

Εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

Τα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Νομό Ιωαννίνων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

15 Μαΐου - Ψηφίζουμε όλοι!

Στις 15 Μαΐου καλούμε τους πολίτες να έρθουν να εγγραφούν στους καταλόγους και να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ψηφίζουμε ΟΛΟΙ και στο Νομό Ιωαννίνων και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, δυναμώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε να δίνουμε τις καθημερινές μας μάχες με ελπίδα και αισιοδοξία.

Να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας δυνατά.

Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει.

Γινόμαστε όλοι και όλες συμμέτοχοι.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

Οι εγγραφές μελών θα πραγματοποιούνται ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, επιτόπου, σε οποιοδήποτε  εκλογικό τμήμα.

Τα εκλογικά τμήματα στο Νομό Ιωαννίνων είναι τα εξής:

•        Δήμος Ιωαννιτών, Στάδιο «Ζωσιμάδες», Ισόγειος Χώρος της Αίθουσας Στίβου, (4 Εκλογικά Τμήματα).

•        Δήμος Ιωαννιτών, Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας (ΠΕΑΚΙ), (4 Εκλογικά Τμήματα).

•        Δήμος Ιωαννιτών, Πεδινή,  Αίθουσα Συνεδριάσεων πρώην Δημαρχείου Πεδινής (ΚΕΠ), Δίπλα στο Γυμνάσιο, (2 Εκλογικά Τμήματα).

•        Δήμος Ιωαννιτών, Κατσικά, Παλαιό Δημαρχείο Κατσικάς, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στην Πλατεία, (2 Εκλογικά Τμήματα).

•        Δήμος Ζίτσας, Ελεούσα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, Παλαιό Δημαρχείο, (2 Εκλογικά Τμήματα).

•        Δήμος Μετσόβου, Μέτσοβο, Δημαρχείο Μετσόβου.

•        Δήμος Μετσόβου, Χρυσοβίτσα, Πνευματικό Κέντρο Χρυσοβίτσας.

•        Δήμος Ζαγορίου, Ασπράγγελοι, Δημαρχείο.

•        Δήμος Κόνιτσας, Κόνιτσα, Δημαρχείο Κόνιτσας.

•        Δήμος Πωγωνίου, Παρακάλαμος, Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ψηφίζουμε έχοντας μαζί μας Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Παραβάσεις την Κυριακή 8 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 95.668 έλεγχοι, από τους οποίους οι 66.812 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 16 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις, με επιβολή 4 προστίμων των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.310 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.563 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.747 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.955 ομοειδείς παραβάσεις.

·         παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.501 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Μεγάλη η συμμετοχή στον εθελοντικό καθαρισμό του χωριού

 

Φωτό: www.facebook.com/Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου  

Σε εθελοντικό καθαρισμό του χωριού προέβησαν την Κυριακή 8 Μαΐου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου, η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου  και ο Σύλλογος Γυναικών Κεφαλοβρύσου αλλά και κάτοικοι του χωριού μας σε συνεργασία με το Τοπικό συμβούλιο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!!!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 9 Μαΐου

 


Τη Δευτέρα 9 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου,09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Κοινοτικό Ιατρείο Παρακάλαμου, Παρακάλαμος, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 12:30-14:00.

Βρογχικό άσθμα: Συμπτώματα, τύποι και θεραπεία

 


Το βρογχικό άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών που οδηγεί σε στένωση των βρόγχων λόγω σύσπασης των μυών του τοιχώματος και αυξημένης παραγωγής βλέννης.

Η στένωση αυτή προκαλεί τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του άσθματος τα οποία είναι:

1.      Βήχας (συνήθως ξηρός, σπάνια παραγωγικός με κολλώδη απόχρεμψη)

2.      Συριγμός (γατάκια) στο στήθος. Εμφανίζεται κατά τις βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες ή κατά την άσκηση

3.      Δύσπνοια

4.      Σφίξιμο στο θώρακα

5.      Εύκολη κόπωση.

«Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνυπάρχουν με τον περιορισμό της εκπνευστικής ροής αέρα από τους βρόγχους που τον βλέπουμε στη σπιρομέτρηση και μπορούν να υποχωρούν αυτόματα ή μετά από την κατάλληλη θεραπεία. Τόσο τα συμπτώματα όσο και η απόφραξη των βρόγχων παρουσιάζουν διακύμανση ως προς την ένταση, τη συχνότητα, το χρόνο εμφάνισης και τη διάρκειά τους ενώ μπορεί να έχουν εποχικό χαρακτήρα ή να εμφανίζονται όλο το χρόνο», εξηγεί ο κ. Δημήτριος Βάσσος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Metropolitan General.

Τύποι του άσθματος

Αρκετοί κλινικοί φαινότυποι του βρογχικού άσθματος έχουν αναγνωριστεί. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:

1.      Το αλλεργικό ή εξωγενές βρογχικό άσθμα. Είναι ο πιο συχνός τύπος άσθματος που αναγνωρίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Σχετίζεται με την κληρονομικότητα και συνήθως συνυπάρχει και με άλλες αλλεργικές καταστάσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες, το έκζεμα και οι αλλεργίες σε φάρμακα και φαγητά.

2.      Το ενδογενές, μη-αλλεργικό άσθμα. Συνήθως εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή, πιο συχνά σε γυναίκες και έχει σοβαρότερη πορεία και λιγότερη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή.

3.      Άσθμα στην άσκηση: Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

4.      Επαγγελματικό άσθμα: Σχετίζεται με έκθεση σε υλικά στο χώρο της εργασίας. Αποτελεί περίπου το 15% - 20% των περιπτώσεων άσθματος που εμφανίζονται μετά την ενηλικίωση και απαιτεί αποφυγή έκθεσης σε ερεθιστικούς παράγοντες.

5.      Νυκτερινό: Σχετιζόμενο με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

6.      Άσθμα και παχυσαρκία: Σχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διακρίνεται από επίμονα συμπτώματα και μειωμένη ανταπόκριση στην αγωγή.