Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΔΑΠ μέχρι και τις 24 Μαΐου

 


Παρατείνεται μέχρι τις 24 Μαΐου 2021 η αναστολή λειτουργίας των ΚΔΑΠ προκειμένου να εξεταστούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα ΚΔΑΠ είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που διαθέτουν παιδαγωγικούς χώρους δημιουργίας και διασκέδασης, μέσα στους οποίους τα παιδιά κοινωνικοποιούνται με τη βιωματική συμμετοχή τους.

Στις δομές αυτές απασχολούνται παιδιά 5 – 12 ετών κατά τις απογευματινές ώρες.

Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και οργανωμένων εξατομικευμένων και ομαδικών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξής τους.

Τα ΚΔΑΠ δύναται να ιδρύονται και να λειτουργούν σε περιοχές που στον οικείο πολεοδομικό σχεδιασμό είναι επιτρεπτή η χρήση κτιρίων κοινωνικής πρόνοιας.

Κατ' εξαίρεση, δύνανται να στεγάζονται σε χώρους δημόσιων σχολικών κτιρίων, στους οποίους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου δεν πραγματοποιείται διδασκαλία.

Φορέας λειτουργίας των ΚΔΑΠ δύναται να είναι ο οικείος πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α. ή νομικό του πρόσωπο.

Για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή την αναθεώρησή της σε κτίρια που προορίζονται να λειτουργήσουν ως ΚΔΑΠ, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού, όπως εκάστοτε ισχύει, για τα κτίρια εκπαίδευσης.

ΕΟΔΥ: Πενήντα πέντε θάνατοι σήμερα, 2.167 νέα κρούσματα

 


3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα πέντε θάνατοι σήμερα, 2.167 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 13 Μαΐου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.167, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 371.693 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.266 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 683 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.238 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 293 (ημερήσια μεταβολή -7.86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας φυγόποινος αλλοδαπός

 


Συνελήφθη προχθές (11-05-2021) το πρωί στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για διάφορα αδικήματα.

Ειδικότερα, σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιώς, με την οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης (9) ετών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραγγέλθηκε η φυλάκισή του σε κατάστημα κράτησης.

Τέσσερα σημαντικά έργα προωθούνται με σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου

 


Τέσσερα πολύ σημαντικά έργα νέων υποδομών, προωθούνται προς υλοποίηση με αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα Πρέβεζας, την διευθέτηση του ρέματος Τούση στην Πάργα, την κατασκευή κυκλικού κόμβου επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Κόνιτσας στην περιοχή Ελεούσας και την βελτίωση του δρόμου από Καταρράκτη μέχρι το Ορειβατικό Καταφύγιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τεσσάρων έργων ανέρχεται σε 9,083.000 ευρώ.

Εκτός αυτών η Ο.Ε. έλαβε αποφάσεις και άλλα έργα βελτίωσης και αποκατάστασης των οδικών υποδομών κ.α., με τον  προϋπολογισμό τους να ξεπερνά το 1,2 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Εκσυγχρονισμός  αλιευτικού  καταφυγίου Μύτικα

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο («SICAP ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ») του έργου για τη «Βελτίωση και εκσυγχρονισμό του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα Δ. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 2.875.000.

Δημοπρατείται η διευθέτηση του ρέματος Τούση Πάργας

Η διευθέτηση του ρέματος Τούση στο Δήμο Πάργας (προϋπολογισμού 2.320.000 ευρώ) είναι το δεύτερο έργο που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, το οποίο μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης, καθώς σήμερα  η  Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτησή του έργου. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και απάτη

 


Αποκόμιζαν οικονομικό όφελος εξαργυρώνοντας πλαστά κουπόνια ανταποδοτικής ανακύκλωσης

 

Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο αλλοδαποί, ηλικίας 30 και 17 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και απάτη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με δραστηριοποίηση ατόμων στη χρήση πλαστών κουπονιών ανταποδοτικής ανακύκλωσης και εξαργύρωσής τους σε καταστήματα σούπερ-μάρκετ, εντοπίστηκε σε περιοχή των Ιωαννίνων ο 17χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν (5) πλαστά κουπόνια συνολικά αξίας περίπου 50 ευρώ και (22) κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο 17χρονος λάμβανε τα πλαστά κουπόνια από τον 30χρονο, ώστε να προβαίνει στην εξαργύρωσή τους σε κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας σε σούπερ – μάρκετ. Στη συνέχεια, παρέδιδε τις κάρτες ομιλίας στον 30χρονο με σκοπό εκείνος να τις μεταπωλήσει, κρατώντας ο ίδιος ως αμοιβή μικρό μέρος από τα πλαστά κουπόνια.

Ύστερα από αναζητήσεις, εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα και ο 30χρονος, στην κατοχή του οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (14) πλαστά κουπόνια συνολικής αξίας -140- ευρώ περίπου καθώς και (6) κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας.

Ο 30χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Μόνο ένα self test στα σχολεία από τη Δευτέρα 17 Μαΐου

 


Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν σχετικής εισήγησης των επιτροπής των Ειδικών, όσον αφορά στα ΑΕΙ οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου θα γίνονται είτε εξ’ αποστάσεως είτε διά ζώσης ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις Πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

Γίνεται επίσης επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) στις 24/05/2021, με διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κλπ.

Για τη δια ζώσης επανέναρξη των παραπάνω δραστηριοτήτων, επίκειται έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Με ένα self test την εβδομάδα από την Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στα σχολεία όλης της χώρας.

Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/  σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Τριάντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 12 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 72.357 έλεγχοι, από τους οποίους οι 15.443 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 567 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         367 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         44 στη Θεσσαλονίκη,

·         44 στην Αττική,

·         43 στην Κεντρική Μακεδονία,

·         36 στην Ήπειρο,

·         32 στη Στερεά Ελλάδα,

·         27 στην Κρήτη,

·         26 στα Ιόνια Νησιά,

·         24 στο Βόρειο Αιγαίο,

·         19 στη Θεσσαλία,

·         19 στη Δυτική Μακεδονία,

·         17 στην Πελοπόννησο,

·         16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         10 στη Δυτική Ελλάδα και

·         10 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 191.413 ομοειδείς παραβάσεις.

·         171 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 165 πρόστιμα των 300 ευρώ και 6 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         26 στη Στερεά Ελλάδα,

·         24 στη Θεσσαλονίκη,

·         21 στο Βόρειο Αιγαίο,

·         18 στα Ιόνια Νησιά,

·         15 στη Δυτική Ελλάδα,

·         12 στη Πελοπόννησο,

·         11 στη Κρήτη,

·          9 στην Ήπειρο,

·          8 στην Αττική,

·          8 στη Κεντρική Μακεδονία,

·          6 στη Δυτική Μακεδονία,

·          5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·          5 στη Θεσσαλία και

·          3 στο Νότιο Αιγαίο

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 53.678 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 51.594 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.084 των 150 ευρώ.

·         20 παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 4.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,
- σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,
- σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- σύλληψη και 1.500 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη φορτηγού για παραβίαση θαλάσσιων μετακινήσεων,
- από 500 ευρώ πρόστιμο σε 2 εργαζομένους εστιατορίου για μη υποβολή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ( self test ).

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 7 πελάτες.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ σε 2 άτομα, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό τους στην χώρα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Δυτική Ελλάδα, σχηματισμός δικογραφίας και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.081 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.946 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 143 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύλληψη επ’ αυτοφώρω κυνηγού για παράνομη θήρα στη θέση «Κοντινή» της ΤΚ Καραδήμα, της ΔΕ Παμβώτιδας

 


Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ατόμου, που ασκούσε παράνομη θήρα τριχωτών θηραμάτων, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή
της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης σχετικών πληροφοριών και κατά την περιπολία του,
τα μεσάνυχτα της Τρίτης, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής άκουσε έναν πυροβολισμό κοντά στη θέση «Κοντινή» της ΤΚ Καραδήμα, της ΔΕ Παμβώτιδας του Δ. Ιωαννιτών.
Η περιοχή τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση, ώστε να εντοπιστεί
ο δράστης του πυροβολισμού.
Μετά την πάροδο κάποιας ώρας, οι Θηροφύλακες κινήθηκαν προς το σημείο που ακούστηκε ο πυροβολισμός, ανάμεσα στη θαμνώδη βλάστηση και εντόπισαν ένα άτομο, που είχε θηρεύσει έναν αγριόχοιρο. Σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της άσκησης παράνομης θήρας εκτός κυνηγετικής περιόδου και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως επίσης και για την κατοχή παραποιημένου κυνηγετικού όπλου. 

Το όπλο, τα φυσίγγια και το θήραμα κατασχέθηκαν και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.
Λόγω των πολλών ωρών, που πέρασαν από τη στιγμή της θήρευσης
του αγριόχοιρου και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν,
το ζώο κρίθηκε ακατάλληλο προς βρώση και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία καύσης και ταφής του.

Δωρεάν rapid τεστ στην Κοινότητα Πωγωνιανής, την Πέμπτη 13 Μαΐου

 


Ο Δήμος Πωγωνίου κάνει γνωστό ότι θα διενεργηθούν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν rapid τεστ στην Κοινότητα Πωγωνιανής, την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021.  

Οι μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται από τις 11π.μ.  στο Κοινοτικό Γραφείο Πωγωνιανής για τα  rapid τεστ που διενεργούνται στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποιούν οι μονάδες του ΕΟΔΥ για τον Covid -19 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, στο γενικό πληθυσμό της Π.Ε. Ιωαννίνων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Όσοι πολίτες του Δήμου Πωγωνίου  επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν.

Πωγώνι: Συνελήφθη αλλοδαπός, για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα

 


Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου συνελήφθη αλλοδαπός, που κατηγορείται για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στην ελληνοαλβανική μεθόριο, ο αλλοδαπός εντοπίστηκε να κινείται προς το εσωτερικό της χώρας με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, εντός του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω προϊόντα, τα οποία δεν έφεραν σήμανση σχετικά με την τυποποίησή τους και την καταβολή δασμών:

•             οινοπνευματώδες ποτό (πιθανόν τσίπουρο) βάρους 24 κιλών και

•             έλαιο (πιθανόν ελαιόλαδο) βάρους -91- κιλών.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Καρκίνος παγκρέατος: Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή; και φωτογραφικό υλικό.

 


Εξαιρετικής σπουδαιότητας είναι ο ρόλος της διατροφής τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος. Παρά τον περιορισμένο αριθμό τους, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του, αλλά και κάποιες άλλες που λειτουργούν προστατευτικά. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής θα μπορούσε να σώσει ζωές, αφού ο συγκεκριμένος καρκίνος θεωρείται από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους. Εξίσου σημαντική είναι η διατροφή και για τους πάσχοντες, αφού η κακή επιλογή τροφών και η καχεξία έχει αναγνωριστεί ως κύρια αιτία μειωμένης ποιότητας ζωής, μειωμένης επιβίωσης και αποτυχίας της θεραπείας.

«Στατιστικά στοιχεία κατατάσσουν τον καρκίνο του παγκρέατος στην 11η θέση του καταλόγου με τους πιο συχνούς καρκίνος στον κόσμο. Το 2018 προκάλεσε 458.918 νέες περιπτώσεις και μελέτες δείχνουν ότι απαντάται συχνότερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, τα ποσοστά αυξάνονται και σε αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως η Αφρική και η Ινδία. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες του καρκίνου του παγκρέατος. Αλλαγές στο DNA που μπορεί να κληρονομηθούν ή να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου, λόγω έκθεσης σε επιβλαβείς ουσίες είναι η πιθανότερη αιτία. Οι αλλαγές αυτές μπορούν, βέβαια, να συμβούν και τυχαία.