Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Πυρκαγιά κατέστρεψε οικία στην Τ.Κ. Ριαχόβου Πωγωνίου

 


Πυρκαγιά  εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου  σε οικία στην Τ.Κ. Ριαχόβου Πωγωνίου, είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της.

Η άμεση επέμβαση της  Πυροσβεστικής Υπηρεσία από το Δελβινάκι και τα Γιάννενα απέτρεψε την  εξάπλωση της φωτιάς σε διπλανά σπίτια.

ΕΟΔΥ: Ενενήντα εννέα θάνατοι σήμερα, 2.018 νέα κρούσματα

 


2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα εννέα νέοι θάνατοι, 2.018 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99306, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

4851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 166 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 99 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2001 θανάτους συνολικά στη χώρα. 806 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΠΑΣ Γιάννινα: Καλό ταξίδι κυρ Φάνη

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα αποχαιρέτισε με ανακοίνωσή της τον άνθρωπο που για πάνω από 4 δεκαετίες υπηρέτησε και λάτρεψε τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον αγαπητό σε όλους κυρ-Φάνη Νέσση. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κάποιοι φίλοι θα είναι πάντα μαζί μας, κάποιοι άνθρωποι μένουν αξέχαστοι για αυτό που πραγματικά είναι, κάποιοι άνθρωποι είναι ο ΠΑΣ.

Καλό ταξίδι κυρ Φάνη, θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας.


ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr/

Στέλιος Πέτσας: Παράταση του lockdown έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε  την παράταση του lockdown και όλων των μέτρων που ισχύουν σήμερα  έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ' αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές είναι υψηλό. Πηγή ανησυχίας όπως είπε αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα και ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα ο κ. Πέτσας κάλεσε το κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. «Εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται», είπε και τόνισε: «Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα όταν έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», συνέχισε ο κ. Πέτσας. «Ο στόχος παραμένει ένας οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 με το καλό να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για την χώρα μας», τόνισε.

O κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

 


Γράφει ο Παναγιώτης Μανούρης

Διαβάζουμε συχνά-πυκνά σε τοπικά ιστολόγια, αναρτήσεις ανώνυμων συντακτών, με τις οποίες επικρίνεται η ανάληψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πωγωνίου, απ΄ τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  του και πρώην δημάρχου Άνω Καλαμά κ. Σταύρου Βιρβίλη.

Μπορεί ο καθένας να έχει τους λόγους του να ασκήσει αν επιθυμεί κριτική για αποφάσεις ή ενέργειες της δημοτικής αρχής, όμως η απόφασή της να ορίσει τον κ. Βιρβίλη Γενικό Γραμματέα του Δήμου είναι κατά την άποψή μας, απόλυτα ορθή, αν κρίνουμε με βάση τις απαιτήσεις της θέσης και των αρμοδιοτήτων που πηγάζουν απ΄ αυτή.

Στο παρελθόν –μέσω της "Τόλμης"-  κατά την δημαρχιακή του θητεία ασκήσαμε καλόπιστη κριτική στον κ. Βιρβίλη, για πράξεις ή παραλείψεις του, πάντα υπό το δικό μας πρίσμα και τη δική μας αντίληψη για τα τεκταινόμενα στον τόπο μας. Ουδέποτε όμως αμφισβητήσαμε τις ικανότητές του, τις γνώσεις του και την επάρκειά του.


Ο κ. Βιρβίλης αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη θέση του Γενικού Γραμματέα και με βεβαιότητα θα προσφέρει καθοριστικά στην διοικητική οργάνωση του Δήμου, που ασφαλώς «έπασχε».  Καλό είναι οι «όψιμοι» επικριτές της επιλογής, να βρουν άλλο πεδίο κριτικής στη δημοτική αρχή και όχι σε μια θετική για τον Δήμο εξέλιξη.

ΥΓ.: Πολλές φορές  στον  υπογράφoντα από "φίλους"  έχουν  αποδοθεί αναρτήσεις σε διάφορα τοπικά ιστολόγια. 

Ο γράφων ότι έχει να γράψει, το γράφει ενυπογράφως με το θάρρος της γνώμης. 

Αρέσει, δεν αρέσει… 

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ώρα 12:00 (ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ)

 


Από τη γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι:                        

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 10 παρ. 1, της δημοσιευμένης στο ΦΕΚ τ.Α΄55/11-3-2020 ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID 19  και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»,  σας καλούμε σε κατεπείγουσα - ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ -  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  στις είκοσι επτά  (27) του μηνός Νοεμβρίου,  έτους 2020,  ημέρα Παρασκευή  και ώρα 12.00, με το εξής θέμα:

 1. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στην πρόσκληση υποβολής προσφοράς της εταιρείας «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία, Ειδικός Εκκαθαριστής Ιδρυμάτων», ως ειδικού εκκαθαριστή και για την αγορά ακινήτου της υπό εκκαθάριση εταιρείας «ΑΤΕ leasing Α.Ε.» ήτοι: «Οικόπεδα επί των Ο.Τ. 39, 40 & 41, συνολικής έκτασης, κατόπιν ρυμοτόμησης, 9.347,64 τ.μ. , με υφιστάμενο κτίριο αποθήκης, επιφάνειας κύριων χώρων 3.838,66 τ.μ. , στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, Δήμος Ιωαννιτών», με τιμή πρώτης προσφοράς 414.000 € και εγγύηση συμμετοχής 20.700,00 € και εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη για την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας συμμετοχής στην πλειοδοσία μέχρι και την τυχόν ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, εφόσον πλειοδότης αναδειχθεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

  (εισήγηση: Περιφερειακή Παράταξη «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»)

 «Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, λόγω λήξης της προθεσμίας υποβολής εγγυητικής επιστολής, μέχρι τη Δευτέρα 30/11/2020».

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Άσκηση θήρας κατά τις νυχτερινές ώρες και ενώ ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων για την θήρα

 


Στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος ενός ατόμου, με το αδίκημα της άρνησης συμμόρφωσης σε σήμα στάσης για έλεγχο, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου στην περιοχή της Άρτας.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ΤΚ Μεσούντας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στο πλαίσιο ενεργούμενης περιπολίας κλιμακίου της Θηροφυλακής, έπειτα από καταγγελίες πολιτών για άσκηση θήρας κατά τις νυχτερινές ώρες και ενώ ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων για την θήρα και την  ερασιτεχνική αλιεία.

Απογευματινές ώρες, κλιμάκιο της Θηροφυλακής έκανε σήμα στάσης για έλεγχο στον οδηγό ενός Ι.Χ φορτηγού που κινούνταν σε δασική περιοχή στη θέση «Γόρι».

Ο οδηγός του οχήματος ακινητοποίησε απότομα το όχημα, έκανε όπισθεν για 30 περίπου μέτρα και στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα, περνώντας μπροστά από τους Θηροφύλακες, με άμεσο κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως και για την πρόκληση φθορών στα δύο υπηρεσιακά οχήματα της Θηροφυλακής.

Ακολούθησε καταδίωξη, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η σύλληψη του οδηγού, ο οποίος διέφυγε στη γύρω περιοχή. Τα στοιχεία του οχήματος, αλλά και του οδηγού, ο οποίος αναγνωρίστηκε, ταυτοποιήθηκαν και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, που διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα.

Συνελήφθη ημεδαπός σε χωριό της Άρτας για καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης

 


Συνελήφθη, χθες (25-11-2020) το μεσημέρι σε χωριό της Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.



Ειδικότερα, σε στοχευμένη έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στην οικία του κατηγορούμενου βρέθηκαν σε παρακείμενο χώρο αυτής και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:

-2- γλάστρες με -11- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 50 έως 125 εκατοστά,

-2- αποξηραμένοι κλάδοι κάνναβης.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ενεργοποιήθηκε η γραμμή ζωής Silver Alert για την εξαφάνιση του 47χρονου Στάθη Σταμάτη

 


Ενεργοποιήθηκε το Silver Alert για την εξαφάνιση του Στάθη Σταμάτη που αγνοείται από το πρωί της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το μήνυμα του Silver Alert:

Αγαπητοί φίλοι,

Υπάρχει εξαφάνιση ενηλίκου από την περιοχή των Νέων Εργατικών Κατοικιών Πρέβεζας.

Η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.

Ποιες κατηγορίες φορολογούμενων απαλλάσσονται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

 


Απαλλάσσονται και από τη συλλογή χάρτινων αποδείξεων

Απαλλάσσονται πλήρως από την συλλογή αποδείξεων οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί άλλα και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Την άνοιξη του 2021 που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση δεν χρειάζεται να εμφανίσουν ούτε χάρτινες αποδείξεις.

Ειδικότερα από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.

Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.

Εντάχθηκαν οι αγρότες κανονικού καθεστώτος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

 


Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Με απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών στους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 εντάχθηκαν οι αγρότες κανονικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το χρηματοδοτικό σχήμα, που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, μπορούν και οι αγρότες να επωφεληθούν των ευνοϊκών όρων του προγράμματος, για να καλύψουν τα έξοδα των καλλιεργητικών τους αναγκών στην τρέχουσα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Την ενίσχυση δικαιούνται:

1) Όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ (τουλάχιστον) το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019 και παράλληλα τα έσοδά τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020 ήταν μειωμένα τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019.

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου, η προθεσμία υποβολής αιτημάτων για άδειες φύτευσης

 

Προβλήματα στις μετακινήσεις και καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας

Όπως γνωστοποίησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων για τη χορήγηση αδειών φύτευσης, η οποία έληγε στις 18 Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, έκανε δεκτό το αίτημα της  Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, η οποία σε επιστολή της  τόνιζε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού στις μετακινήσεις, όπως οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαιολογητικών (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, κ.λπ.), από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Πως μπορεί η διατροφή να βοηθήσει τους ασθενείς με ψωρίαση

 


Πάσχετε από ψωρίαση και γι' αυτό παίρνετε σχολαστικά τα φάρμακά σας και παρακολουθείτε προσεκτικά τον καιρό, το στρες και άλλους παράγοντες που μπορεί να την πυροδοτήσουν. Μήπως όμως πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε και τη διατροφή σας;

Αν και δεν υπάρχει κάποιο διατροφικό πρόγραμμα που να θεραπεύει την ψωρίαση, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι ασθενείς μπορεί να εντείνουν ή να αμβλύνουν τα συμπτώματά της, καθώς και να αυξήσουν ή να μειώσουν τις πιθανότητες εκδηλώσεως συνοδών νοσημάτων.

Το αλκοόλ, για παράδειγμα, φαίνεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την ψωρίαση. Μειώνει επίσης τις περιόδους ύφεσης της νόσου. Και δεν χρειάζεται να πίνει κάποιος πολύ για να υποστεί αυτές τις συνέπειες. Δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες είναι αρκετό για να έχουν αυτές τις επιδράσεις.

Αντιθέτως, η αποφυγή του αλκοόλ έχει συσχετιστεί με λιγότερες εξάρσεις της ψωρίασης, πιο παρατεταμένες υφέσεις, μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωριασικής αρθρίτιδας (στις γυναίκες) και λιπώδους νόσου του ήπατος, καθώς και μειωμένο κίνδυνο να επιβαρυνθεί το ήπαρ από τα φάρμακα.

«Δεν είναι πάντοτε εύκολο να καθορίσουν οι ασθενείς τι ακριβώς επηρεάζει τα συμπτώματά της ψωρίασής τους. Και αυτό διότι η ίδια η δερματοπάθεια παρουσιάζει συνεχώς διακυμάνσεις, με εναλλαγές υφέσεων και εξάρσεων», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Εντούτοις, μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η σημαντικότερη παρέμβαση που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς είναι να αποκτήσουν και να διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας υγιεινής διατροφής που θα περιέχει τα κατάλληλα τρόφιμα».

Η απώλεια βάρους από τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες βλάβες της νόσου στο δέρμα, να μειώσει τη σοβαρότητα της ψωρίασης και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εναντίον της. Το αδυνάτισμα μπορεί επίσης να ελαττώσει τις αναζωπυρώσεις της ψωρίασης, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν οι ασθενείς νοσήματα που σχετίζονται με αυτήν. Τέτοια νοσήματα είναι η καρδιοπάθεια, η υπέρταση, τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, η λιπώδης νόσος του ήπατος και ο σακχαρώδης διαβήτης.